Voordelen en nadelen van PVC vloer


Overweeg jij om te kiezen voor een PVC vloer in huis? Op deze pagina kan je alles lezen over PVC vloeren: waar zijn PVC vloeren van gemaakt, wat zijn de voordelen en nadelen van een PVC vloer, wat zijn de prijzen, waar kan je het gebruiken in huis, noem maar op. Kijk snel verder!

PVC vloeren worden steeds populairder – steeds meer mensen kiezen voor een PVC vloer in huis, als weloverwogen alternatief voor een laminaat vloer of een houten vloer. Hoewel het over het algemeen iets duurder is dan laminaat, en meer kunstmatig is vergeleken met een echte houten vloer geven veel mensen dus tóch de voorkeur aan een PVC vloer. Dit is vooral te danken aan de vele praktische voordelen. Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer voor in huis, en twijfel je nog tussen een PVC vloer, laminaat, houten vloer of een ander soort vloer? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Wat is een PVC vloer?

Laten we beginnen met het uitleggen wat een PVC vloer is, en waar het is van gemaakt. Op die manier begrijp je ook waar de voordelen en nadelen vandaan komen. PVC staat voor polyvinylchloride – ’s werelds op twee na meest geproduceerde synthetische polymeer van plastic. Polyvinylchloride wordt voor van alles en nog wat gebruikt, van leidingen tot kozijnen en speelgoed – en het wordt dus ook gebruikt voor het maken van PVC vloeren.

Een PVC vloer bestaat uit meerdere lagen polyvinylchloride – afhankelijk van het merk, kwaliteit en soort PVC vloer, kan het vijf tot acht lagen bestaan, die je kan onderscheiden in een PVC basislaag aan de onderkant, een slijtlaag aan de bovenkant, en daartussen een laag waar het dessin op is geprint – de laag dus die de look en feel van de PVC vloer bepaalt. Dit kan een houtlook (ook houtlook visgraat vloeren!) zijn, een betonlook, maar het kan ook een totaal ander ontwerp zijn.

pvc vloer moduleo visgraat slaapkamer
In deze slaapkamer is er gekozen voor de mooie houtlook visgraat PVC vloer MODULEO PARQUETRY
Blackjack Oak 22229.

Waar kan je een PVC vloeren leggen?

PVC vloeren zijn multifunctionele vloeren, die in principe overal in huis gelegd kunnen worden. Omdat ze zo sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn, zijn PVC vloeren erg populair in de hal, woonkamer en keuken. En omdat ze lekker zacht aanvoelen, en gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming, zie je een PVC vloer ook vaak terug in de slaapkamer en kinderkamer. PVC vloeren zijn zelfs vocht- en waterbestendig, waardoor deze vloeren ook geschikt zijn voor de badkamer en het toilet.

Voordelen

De vele voordelen van een PVC vloer maakt deze vloer erg populair, vooral als alternatief voor een echte houten vloer en laminaat vloer. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet:

 • Sterke duurzame vloeren: PVC vloeren zijn erg sterk en duurzaam. Let hierbij op de kwaliteit van de vloer, met name de toplaag die kan variëren tussen de 0,3 en 0,55 mm;
 • Onderhoudsvriendelijk: PVC vloeren zijn mega onderhoudsvriendelijk. Als het eenmaal goed gelegd is, heb je er vrijwel geen omkijken naar. Je kunt er gemakkelijk overheen stofzuigen en dweilen.
 • Waterbestendig: In tegelstelling tot houten vloeren en laminaat vloeren, zijn PVC vloeren wél waterbestendig. Dit houdt in dat een PVC vloer ook geschikt is voor vochtige en natte ruimtes, zoals de badkamer, het toilet en de keuken.
 • Vloerverwarming: Een PVC vloer kan je ook uitstekend combineren met vloerverwarming. Hoewel een Klik PVC vloer ook geschikt is, laat een lijm PVC vloer beter warmte door.
 • Geluiddempend: Dankzij de verschillende lagen, heeft een PVC vloer ook een geluiddempende eigenschap. Ideaal dus als je kleine kinderen in huis hebt, die graag heel de dag door rennen.
 • Aanbod: PVC vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en dessins. Houtlook PVC en betonlook PVC zijn erg populair, maar er zijn ook andere opties verkrijgbaar.
 • Zacht: PVC vloeren zijn heerlijke zachte vloeren die lekker warm en comfortabel aanvoelen onder je blote voeten.
lichte houtlook pvc vloer woonkamer
In deze lichte woonkamer vind je de MODULEO IMPRESS
Santa Cruz Oak 59143 vloer – een lichte houtlook PVC vloer

Nadelen

 • Kunstmatige uitstraling: Hoewel sommige kwalitatieve houtlook PVC vloeren heel erg op een echte natuurlijke houten vloer lijken, hebben PVC vloeren over het algemeen toch meer een kunstmatige uitstraling.
 • Niet goedkoop: PVC vloeren zijn weliswaar goedkoper dan een echte houten vloer, maar het zijn zeker niet de goedkoopste vloeren.
 • Egale ondervloer: voor het mooiste resultaat heb je een egale ondergrond nodig. Voor een lijm PVC vloer is het zelfs nodig om eerste de ondervloer te egaliseren.
 • Rubber: rubber en PVC gaat niet goed samen, wat voor verkleuring kan zorgen. Het is dus belangrijk dat je bijvoorbeeld geen meubels neemt met rubberen poten.
betonlook pvc vloer badkamer
Badkamer met de MODULEO LAYRED
Jet Stone 46958 vloer – een stoere betonlook PVC vloer.

Klik of lijm PVC?

Er zijn twee hoofdsoorten PVC vloeren, namelijk klik PVC of lijm PVC. Het zijn beide sterker PVC vloeren – het grote verschil zit dus in de montage. Klik PVC, vergeleken met laminaat, kan je vrij eenvoudig elkaar klikken, in combinatie met een ondervloer. Lijm PVC wordt op een egale ondervloer gelijmd. Lees hieronder wat de voordelen en nadelen zijn van beide soorten PVC vloeren.

Voordelen klik PVC:

 • Eenvoudige montage: je zou zelf een klik PVC kunnen leggen;
 • Eenvoudig mee te verhuizen naar een andere woning.

Nadelen Klik PVC:

 • Hoewel vloerverwarming geschikt is, laat het minder goed warmte door;
 • Minder strak.

Voordelen lijm PVC:

 • Laat beter warmte door, waardoor het erg geschikt is voor vloerverwarming;
 • Super strakke vloer;
 • Kan in verschillende patronen worden gelegd;
 • Geen ondervloer nodig.

Nadelen lijm PVC:

 • Lastige montage dat door een ervaren professional gelegd dient te worden;
 • Je hebt een egale vloer nodig;
 • Niet mee te verhuizen naar een andere woning.
houtlook pvc vloer hal
De prachtige houtlook Robusto dryback natural oak vloer van Ambiant.

Wat kost een PVC vloer?

Net zoals met alle soorten vloeren, zijn ook PVC vloeren verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De prijzen van PVC vloeren liggen over het algemeen tussen 10 en 50 euro per vierkante meter. De prijzen van een klik PVC vloer (25 – 50 euro per vierkante meter) liggen vaak wat hoger dan lijm PVC. Daarnaast zou je een klik PVC vloer eenvoudig zelf kunnen leggen, waarmee je kunt besparen op arbeidskosten. Een lijm PVC vloer (10 – 50 euro per vierkante meter) is goedkoper, maar als je het door een professional laat leggen, moet je ook rekening houden met arbeidskosten. Wat dat betreft zal je voor een lijm PVC vloer inclusief montage over het algemeen duurder uitkomen.

lichte eiken pvc vloer woonkamer
Moderne woonkamer met de Vivero dryback light oak vloer.

Bekijk ook:
Visgraat vloeren
Beste vloerbekleding voor de slaapkamer
Linoleum vloer
PVC vs laminaat

2 Comments

 1. Pingback: PVC Vloer of laminaat: ontdek welke vloer beter is voor jou - HOMEASE

 2. Pingback: Stap in stijl: Ontdek de ultieme gids voor trendy vloer ontwerpen - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate