Slim omgaan met de warmte in huis


De energieprijzen reizen de pan uit, en veel mensen maken zich druk om de stijgende gasprijs. Het is dan ook niet zo gek dat we allemaal op zoek zijn naar manieren om het maandelijkse bedrag zo laag mogelijk te houden. Energie vergelijken voordat je een nieuw contract afsluit is een van de belangrijkste dingen om te doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je in ieder geval niet méér betaalt dan absoluut noodzakelijk is. Daarnaast is het ook belangrijk om je energieverbruik te minimaliseren, door de warmte in je woning zo lang mogelijk vast te houden. In dit artikel lees je drie manieren om slim om te gaan met de warmte in je woning.

Zet enkel ’s nachts de ramen open

Steeds meer mensen houden in de wintermaanden hun ramen gesloten. Op deze manier proberen ze de warme lucht binnen te houden, maar het zorgt er ook voor dat de lucht in huis erg droog en onaangenaam wordt. Frisse lucht is belangrijk: ook in de wintermaanden. Gelukkig zijn er manieren om je woning te luchten, zonder het koud te krijgen. Zet bijvoorbeeld alleen ’s nachts of ’s ochtends de ramen open. ‘S nachts liggen we immers al onder een dikke deken, waardoor we het minder snel koud zullen krijgen. Zo kun jij je huis luchten, terwijl je zelf lekker warm blijft.

Sluit de deuren in huis

Woon je in een groot huis? Dan is het vaak moeilijker om de volledige woning te verwarmen en in de meeste gevallen is het ook niet nodig. Ruimtes zoals de zolderkamer, het washok en de hal hoeven bijvoorbeeld niet dezelfde temperatuur te hebben als de woonkamer. Om energie te besparen, is het slim om alleen de kamers te verwarmen waar je veel tijd doorbrengt. Denk hierbij aan de keuken en de woonkamer. Houd de deuren naar deze kamers zoveel mogelijk gesloten, zodat de warmte binnenblijft. Je kunt hiervoor zelfs gebruik maken van een tochtstopper.

Zet de thermostaat niet meteen te hoog

De gasprijs is fors, en daarom willen veel mensen de verwarming zo min mogelijk gebruiken. Wordt het toch te koud in huis? Zet de verwarming dan slechts 1 graad hoger dan normaal. Veel mensen zetten de verwarming meteen op 21 of 22 graden, maar in de meeste gevallen is dit helemaal niet nodig. De thermostaat op 20 graden zetten is in de meeste gevallen meer dan genoeg om je woonkamer te verwarming. Zeker wanneer je de deur naar de hal gesloten houdt. En vergeet ook vooral niet om eerst een lekkere warme trui en wollen sokken aan te trekken. Dit kan je ook al veel energiekosten besparen!

Bekijk ook:
8 tips om geld te besparen op je badkamerrenovatie
Makkelijk thuis energie besparen? Hier zijn 10 tips!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate