8 tips om geld te besparen op je badkamerrenovatie


Ben je van plan om je badkamer te verbouwen? Wij hebben acht handige tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je heel veel geld kunt besparen. Lees snel verder!

Een badkamerrenovatie is vrijwel altijd een flinke investering. Je bent al snel een paar duizend euro kwijt. Daarom is het altijd een goed idee om te weten waar je op kunt besparen, ongeacht of je een heel laag of een hoog budget hebt. Om je hierbij te helpen, hebben we acht handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Behoud dezelfde badkamerindeling

Het vergroten of herindelen van een badkamer betekent vaak het verplaatsen van sanitaire leidingen, wat duur kan zijn. De toiletafvoer- en rioolbuis zijn bijzonder duur om te verplaatsen. Pas de grootte of indeling van de badkamer alleen aan als dat nodig is om aan je behoeften te voldoen. Het verplaatsen van objecten die niet gemakkelijk verplaatsbaar zijn, is het duurste aspect van een badkamerrenovatie. Ja, je kunt tijdens een verbouwing de grootte of indeling van je badkamer wijzigen, maar het is belangrijk dat je de voordelen van die verandering afweegt tegen de financiële impact van die verandering.

budget badkamerrenovatie groene muur
Deze badkamer is verbouwd met een budget van €1000,-. Klik hier om er alles over te lezen.

2. Verf

Het (opnieuw) verven van de badkamer is een goedkope en efficiënte manier om je badkamer een hele andere uitstraling te geven. Let wel op dat het vrijwel altijd meer tijd kost dan je denkt. Waarom? Je badkamer is misschien niet heel groot, maar je zult langzaam en voorzichtig moeten verven rond het raam, het bad, de douche, de wastafel, het toilet, de schakelpanelen, noem maar op. Dit kost tijd en geduld (en een goede voorraad schilderstape), dus houd hier rekening mee bij het plannen van je badkamerrenovatie.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden is vocht. Aangezien schimmel zich gemakkelijk ontwikkelen in een badkamer en de vochtigheid en temperatuur vaak veranderen, is het een goed idee om te investeren in hoogwaardige verf. Het is ook een goed idee om een speciale badkamerverf te gebruiken voor het plafond die schimmelgroei kan voorkomen.

Leestip: Muur kleuren

badkamerrenovatie muur stucen verven
Lana koos ervoor om gestuukte en geverfde muren te combineren met wandtegels. Dat kan natuurlijk ook! Klik hier om meer foto’s te bekijken.

3. PVC vloer

Tegels zijn erg populair in de badkamer, waarmee zowel wanden als de vloer mee betegeld worden. Ze kunnen er super mooi uitzien, maar tegels zijn ook best prijzig. Daarom kan het een goed idee zijn om ook alternatieven te overwegen. De badkamerwanden, buiten het natte gedeelte, kunnen in principe ook enkel geverfd worden. Voor de vloer zijn er ook heel veel goedkopere alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een PVC vloer in plaats van vloertegels. Naast de vele voordelen van PVC, ligt de gemiddelde prijs ook lager dan vloertegels.

4. Plaktegels

Als je tegels wilt in de badkamer, betaal je niet alleen voor de aanschafprijs, ook arbeid is best duur. We kunnen ons voorstellen dat je het niet aandurft om zelf de vloer en de wanden te tegelen, vooral als je het nog nooit hebt gedaan. Een alternatief zijn plaktegels – tegels die je gewoon op een bestaande betegelde muur kunt plakken. Goedkoper in aanschaf en arbeid.

badkamerverbouwing plaktegels
De betonlook wandtegels van IKEA zijn bijna niet van echte tegels te onderscheiden.

5. Geen badkamermeubel

Opbergruimte is onmisbaar in een badkamer. Dit betekent echter niet dat je altijd een badkamermeubel moet nemen. Wat ook een goed idee kan zijn, zijn wandplanken. Wandplanken die je boven het toilet monteert of boven het bad. En wat we ook erg leuk vinden is een wastafelblad of wastafelbladen die je boven elkaar monteert.

badkamerrenovatie planken
Ook met manden kan je heel veel spullen op een georganiseerde manier opbergen in de badkamer.

6. Oud sanitair verkopen

Bij een badkamerrenovatie wil je natuurlijk het liefst alles nieuw hebben. Als je het binnen budget kan houden, is dat helemaal prima. Wat goed om te weten is dat je alle oude spullen niet weg hoeft te gooien. Sterker zelfs, heel veel spullen kan je ook heel goed verkopen. Je oude bad, de oude doucheset, je oude kranen, je oude wastafel, noem maar op. Zet het op Marktplaats. Dit kan een hele fijne meevaller zijn!

7. Goedkoop kan duurkoop zijn

Soms is het erg verleidelijk om goedkope producten te kopen, maar kwaliteit is minstens net zo belangrijk. Vaak zijn koopjes van mindere kwaliteit, wat op zich niet heel erg is, maar het moet niet zo zijn dat je kraan of je douche binnen een paar maanden kapot gaan. Als je geld wilt besparen, is het beter om te wachten op bijvoorbeeld een algehele sale met een kortingspercentage op een zelf uit te kiezen merk of producten.

minimalistische badkamer

8. Zoveel mogelijk zelf doen

Veel mensen hebben zelf nog nooit een badkamer verbouwd. In plaats daarvan wordt er een aannemer of klusjesman aangenomen. Maar ookal heb je twee linkerhanden, er zijn nog genoeg dingen die je zelf kunt doen, en waarmee je heel veel geld kunt besparen. Hierboven hebben we het al gehad over het verven van de muren. Een andere klus waar je op kunt besparen, door het zelf te doen, is het demonteren van je wastafel, kranen en douche, de badkamermeubel, noem maar op.

9. Kleine details kunnen het verschil maken

Een badkamerrenovatie hoeft niet altijd te betekenen dat je een nieuwe badkamermeubel of een nieuw bad moet nemen. Ook met kleine details kan je een verschil maken. Heb je nog een goede badkamermeubel? Misschien kan je er nieuw leven in blazen door het in een ander kleurtje te verven of de handgrepen te vervangen. Andere kleine details zijn bijvoorbeeld haakjes aan de muur, een nieuwe spiegel, een nieuwe plafondlamp, of een andere handdoekenrek.

Leestip: Leren handgrepen

badkamerverbouwing stoere spiegel
Een stoere badkamerspiegel en stijlvolle leren deurgrepen kunnen heel veel toevoegen in de badkamer!

10. Tweedehands

We hebben het hierboven gehad over oude spullen die je op Marktplaats kunt verkopen, maar je kan ook andersom denken. Je kunt ook spullen op Marktplaats kopen voor je nieuwe badkamer. Als het gaat om gebruikte spullen, is het belangrijk om te letten op de staat van de spullen. Maar er worden ook genoeg nieuwe of ongebruikte spullen aangeboden tegen een goede prijs. Zo worden er regelmatig restpartijen tegels aangeboden, die jij wellicht heel goed kan gebruiken.

Bekijk ook:
Badkamertrends 2020
Badkamerventilatie

1 Comment

  1. Pingback: Slim omgaan met de warmte in huis - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate