Verticale lamellen


Overweeg je om verticale lamellen te nemen als raamdecoratie in jouw huis, maar heb je nog wat twijfels? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of verticale lamellen de juiste keus is voor jou, jouw gezin en jouw huis. Lees wat de voordelen en nadelen zijn, waar je op moet letten bij het kopen van de lamellen, en bekijk mooie inspiratie voorbeelden. 

Raamdecoratie is een essentieel onderdeel in elk huis. Niet alleen om de zon te weren, maar ook om ervoor te zorgen dat je genoeg privacy hebt in huis. En zoals je weet heb je heel veel keus als het gaat om raamdecoratie. De kunst is dan ook om te bepalen wat voor soort raamdecoratie de beste keus is. Tegenwoordig zijn jaloezieën en plisségordijnen erg populair, maar verticale lamellen zijn absoluut ook het overwegen waard – vooral als het gaat om grote ramen of een glazen schuifpui. Daar waar jaloezieën en plisségordijnen horizontaal zijn, zijn lamellen verticaal. Dit kan er niet alleen heel mooi uitzien, maar verticale lamellen bieden ook een aantal hele praktische voordelen.

witte verticale lamellen

Voordelen

Verticale lamellen bestaan al mega lang. De functionele voordelen van verticale lamellen zorgen ervoor dat ze nog steeds een populaire keuze zijn als raamdecoratie in huis:

Licht en privacy

Verticale lamellen blokkeren zonlicht effectief, bieden UV-bescherming en kunnen ook voorkomen dat warmte ontsnapt tijdens de koude seizoenen. Ze helpen niet alleen tegen zonlicht, maar geven je ook de ultieme privacy wanneer ze volledig gesloten zijn. Dus als je ramen direct op straat uitkijken of als je buren eenvoudig naar binnen kunnen kijken, kan je erop vertrouwen dat verticale lamellen, die nieuwsgierige blikken buiten houden. Daarnaast heb je ook de keuze tussen volledig zonwerende lamellen zoals bij pvc en de verduisterende stoffen, of lichtdoorlatende stoffen lamellen. 

zwarte verticale lamellen keuken

Gebruiksvriendelijk

Gebruiksvriendelijkheid is een groot voordeel van verticale lamellen. Het mechanisme van verticale lamellen hebben twee basisfuncties: je kunt de lamellen volledig openschuiven zodat ze aan één kan worden verzameld. Op die manier profiteer je eenvoudig van volledige lichtinval en uitzicht naar buiten. Je zou dit kunnen vergelijken met het openschuiven van gordijnen. Deze functie is ideaal bij een glazen schuifpui, omdat je alleen het vaste gedeelte kunt bedekken, terwijl het schuifgedeelte open kan blijven om doorgang eenvoudig en praktisch te maken.

Wil je meer privacy, zonder dat het ten koste gaat van zonlicht? Dan zou je ook het geheel dicht kunnen schuiven, en de lamellen naar wens kunnen kantelen.

De schuiffunctie wordt bediend met een koord welke door de bovenrail loopt. Elke lamel is bevestigd aan een verschuifbaar stuk dat in de baan wordt gestoken in de rail, dit worden ook wel runners genoemd. 

Het kantelmechanisme kan worden bediend door aan het ketting te trekken. Deze ketting is verbonden met een mechanisme dat ervoor zorgt dat de as die door bovenrail loopt, gaat draaien. Dit zorgt ervoor dat je de lamellen kunt draaien om de lichtinval en privacy te bepalen.

badkamer met verticale lamellen

Hoogte

Door de hoogte van verticale jaloezieën kunnen kleine ramen groter lijken. Hoge ramen en glazen schuifpuien zien er verfijnder uit, omdat verticale jaloezieën hun volledige hoogte en breedte beslaan.

Eenvoudig te vervangen

In tegenstelling tot jaloezieën of plisségordijnen, bestaan verticale lamellen uit losse banen. Als zo’n baan om welke reden dan ook beschadigd raakt, kun je deze eenvoudig bij bestellen en vervangen. Er bestaat wel kans dat er een batch-verschil in kan zit. En als je zin hebt in een ander kleurtje, doe eens gek en bestel een set losse lamellen. Bij jaloezieën of plisségordijnen moet het in z’n geheel vervangen worden, wat natuurlijk veel duurder is.

verticale lamellen badkamer

Talloze kleuren en materialen

Verticale lamellen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en materialen, waardoor het veelzijdige raamdecoraties is die in elke interieurstijl passen. Of je nou een strak modern interieur, rustiek landelijk interieur of een chic klassiek interieur hebt.

Wij bieden verschillende kleuren en materialen. Kunststof lamellen zijn erg populair, maar je kunt ook kiezen voor stoffen lamellen of aluminium lamellen. Alle lamellen worden speciaal op maat gemaakt.

verticale lamellen glazen schuifpui

Relatief goedkoop

Raamdecoratie is niet goedkoop, maar verticale lamellen zijn relatief goedkoop vergeleken met gordijnen, jaloezieën en plisségordijnen. Voor volledig op maat gemaakte verticale lamellen, beginnen de prijzen bij €103,-.

Onderhoudsvriendelijk

Verticale lamellen zijn onderhoudsvriendelijk. Omdat stof zich moeilijk kan ophopen, vergeleken met bijvoorbeeld jaloezieën en plisségordijnen, zijn verticale lamellen makkelijk schoon te maken. Je kunt er met een stofzuiger overheen gaan. En bij vlekken zou je ook een licht vochtig doekje kunnen gebruiken. Hierdoor zijn lamellen ook erg geschikt voor in de keuken of badkamer. PVC lamellen kun je afnemen met een vochtige doek met een eventueel een lekker sopje.

witte verticale lamellen keuken

Nadelen

Naast de vele praktische voordelen van verticale lamellen moet je ook rekening houden met een aantal nadelen:

Neemt iets meer ruimte in

Een voordeel van jaloezieën en plisségordijnen is dat ze heel weinig ruimte in beslag nemen. Afhankelijk van de lamelbreedte die je kiest, variërend van 52 – 127mm nemen verticale lamellen over het algemeen meer ruimte in beslag.

Geluid

Omdat verticale jaloezieën losse lamellen hebben, zullen ze in de wind aan elkaar kletteren, vooral als de lamellen van harder materiaal zijn gemaakt.

Bekijk ook:
Houten jaloezieën
Raamdecoratie voor hoge ramen
Shutters als raamdecoratie

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate