Vintage stoel in de zithoek


Ben je op zoek naar een manier om de zithoek in jouw woonkamer extra karakter en sfeer te geven? Een vintage stoel kan dé oplossing zijn. Lees hier over de accentstoel, wat de waarde is van een echte vintage designstoel, een aantal iconische ontwerpen, en hoe je de stoel kunt positioneren in de zithoek.

De populariteit van de vintage interieurstijl is onmiskenbaar, maar dat betekent niet dat je woning uitsluitend uit vintage elementen hoeft te bestaan. Het unieke van vintage is dat het naadloos aansluit bij elke interieurstijl, of je nu een strak en modern, landelijk of industrieel interieur hebt.

Deze ontwerpstijl draait om het vernieuwen van een ruimte zonder gebruik te maken van massaal geproduceerde, commerciële meubels. Niet elk meubelstuk hoeft vintage te zijn, maar door één of twee vintage stukken aan je decor toe te voegen, creëer je een look die zowel eigentijds als tijdloos is. Een thuis zou een verzameling moeten zijn van dingen waar je van houdt en die betekenis voor je hebben, niet een catalogus van bij elkaar passende meubels.

Als het aankomt op de zithoek, biedt een vintage stoel een eenvoudige en toegankelijke manier om extra karakter aan je woonkamer toe te voegen. En zeg nou zelf, wie wordt er niet blij van een prachtige vintage stoel?

Ben je op zoek naar die perfecte vintage accentstoel voor jouw zithoek? Wij hebben enkele handige tips voor je samengesteld.

Wie weet de naam van deze prachtige vintage stoel in deze stijlvolle woonkamer?
Wie weet de naam van deze prachtige vintage stoel in deze stijlvolle woonkamer?

1. Wat is een accentstoel?

Voordat je begint met de finishing touch in je zithoek of de zoektocht naar de perfecte vintage stoel, is het belangrijk om te weten wat een accentstoel eigenlijk is. Een accentstoel in de zithoek van de woonkamer is een stoel die zich onderscheidt door zijn ontwerp, kleur of stijl, en die dient als een decoratief element in de ruimte.

De stoel hoeft dus niet altijd te matchen met de andere meubels van de zithoek, zoals de bank of salontafel. Het kan juist heel leuk zijn om een opvallend ontwerp te kiezen. Deze stoelen zijn vaak opvallend en voegen een extra dimensie van stijl en persoonlijkheid toe aan de woonkamer. Het kan gaan om een stoel met een opvallende kleur, een bijzondere vorm, een uniek patroon of een speciale stof, die allemaal bijdragen aan het karakter en de sfeer van de ruimte. Accentstoelen worden niet alleen gekozen voor hun esthetische waarde, maar zijn ook functioneel en bieden een comfortabele zitplaats.

De Pierre Jeanneret Lounge Chair vormt de blikvanger in deze knusse zithoek.
De Pierre Jeanneret Lounge Chair vormt de blikvanger in deze knusse zithoek.

2. De waarde van een vintage designstoel

Vintage stoelen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – van goedkoop tot duur. We kunnen natuurlijk niet in ieders portemonnee kijken, maar investeren in een designer vintage stoel is de moeite waard om verschillende redenen. Allereerst vertegenwoordigen deze stoelen niet alleen een stukje geschiedenis, maar zijn ze ook het toonbeeld van tijdloos design. Ontworpen door meesters in hun vak, combineren ze esthetiek met functionaliteit op een manier die zelden wordt geëvenaard door hedendaagse stukken. De kwaliteit en het vakmanschap van deze stoelen zorgen ervoor dat ze de tand des tijds doorstaan hebben, wat betekent dat ze niet alleen duurzaam zijn, maar vaak ook in waarde toenemen.

Deze tijdloze meubelstukken worden vaak gezien als een soort ‘kunstwerk’ voor in huis. Hun waarde wordt niet alleen bepaald door het materiaal en ontwerp, maar ook door het verhaal en de geschiedenis die ze met zich meedragen. Daarom is de kans groot dat, als je ooit besluit om zo’n stoel te verkopen, je deze voor dezelfde prijs of zelfs meer kunt verkopen.

Let er wel op dat er veel replica’s te koop zijn, waarvan je sommige replica stoelen bijna niet met het blote oog kunt onderscheiden van de originele stoelen. Wil je dit voorkomen? Bij Whoppah worden alle vintage items gecureerd door hun professionele curatieteam. Hierbij wordt onder andere gelet op authenticiteit, leeftijd en de staat van het item. Zo ben je verzekerd dat je te maken hebt met een authentieke vintage stoelen.

LeestipVintage meubels kopen? 10x Vintage webshops!

De iconische Eames Lounge Chair is altijd een goed idee, in elke zithoek, in elke woonkamer, en in elke interieurstijl.
De iconische Eames Lounge Chair is altijd een goed idee, in elke zithoek, in elke woonkamer, en in elke interieurstijl.

3. 5x Iconische designstoelen

Ben je niet geheel thuis in de wereld van designstoelen, of heb je gewoon wat inspiratie nodig? Hieronder hebben we enkele iconische vintage stoelen op een rijtje gezet, die elk op hun eigen manier een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de wereld van design en interieur.

  • Eames Lounge Chair: Ontworpen door het echtpaar Charles en Ray Eames, is deze stoel het toppunt van comfort gecombineerd met modern design. Het is een echte klassieker die herkenbaar is aan zijn elegante vormen en het gebruik van luxe materialen zoals leer en fineerhout.
  • Vlinderstoel: Een ontwerp van Antonio Bonet, Juan Kurchan en Jorge Ferrari Hardoy. Deze stoel, ook bekend als de BKF-stoel, valt op door zijn unieke vormgeving die doet denken aan de vleugels van een vlinder. Het minimalistische frame en de comfortabele zitting maken het tot een geliefd item in veel interieurs.
  • Fritz Hansen Egg Chair: Deze stoel, ontworpen door Arne Jacobsen, is een meesterwerk van organisch design. Oorspronkelijk gemaakt voor het Radisson SAS hotel in Kopenhagen, heeft de Egg Chair een vloeiende vorm en biedt het een gevoel van privacy en comfort.
  • Knoll Barcelona Chair: Ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich, is deze stoel een icoon van het modernistische design. Oorspronkelijk gecreëerd voor het Duitse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1929, staat deze stoel bekend om zijn strakke lijnen en luxe lederen bekleding.
  • Pierre Jeanneret Lounge Chair: Deze stoel is vooral bekend door zijn kenmerkende V-vormige poten. Ontworpen door Pierre Jeanneret, vaak voor projecten in Chandigarh, India, combineert deze stoel functionaliteit met een robuust, maar toch elegant design.

Elk van deze stoelen vertegenwoordigt een uniek stukje designgeschiedenis en heeft bijgedragen aan de manier waarop we vandaag de dag over meubeldesign denken. Hun tijdloze schoonheid en baanbrekende ontwerpen blijven mensen over de hele wereld inspireren.

De cognac bruine leren vlinderstoel staat prachtig in deze Scandinavische woonkamer.
De cognac bruine leren vlinderstoel staat prachtig in deze Scandinavische woonkamer.

4. De positie van de stoel

Waar plaats je de vintage stoel in de zithoek? De positie is afhankelijk van de indeling van de ruimte, en ook de andere meubels. Een mooie opstelling is om de accentstoel in de woonkamer schuin ten opzichte van je bank te plaatsen, aan de rechter- of linkerkant, afhankelijk van de plaatsing van andere elementen zoals je televisie of looproute.

Het is ook een beetje afhankelijk wat voor soort stoel je hebt. Een comfortabel fauteuil is bijvoorbeeld vaak de meest gewilde zitplaats in de kamer. Daarom moet het gemakkelijk toegankelijk zijn, als een uitnodiging om te gaan zitten en te blijven zitten.

Heb je een hoekbank, dan voelt het al snel logisch aan om de stoel te plaatsen aan de kant waar het ligelement niet vrij is. Op die manier wordt de lege ruimte namelijk gevuld.

Als je de ruimte hebt, kan het ook een goed idee zijn om niet één, maar twee stoelen in de zithoek te plaatsen. Dit kunnen dezelfde stoelen zijn, maar ook twee totaal verschillende stoelen. Afhankelijk van hoe groot de zithoek is, en hoe groot het vloerkleed bijvoorbeeld is, zou je de stoelen naast elkaar, recht tegenover de bank kunnen positioneren. Heb je een brede zithoek met een brede bank? Dan zou je het aan de linker en rechterkant kunnen plaatsen, zodat de twee stoelen tegenover elkaar staan.

Wat fijn is, is dat je vrijuit kunt experimenteren als het gaat om de positie van de stoel. In tegenstelling tot de bank, is de stoel immers een stuk kleiner en lichter.

In deze zithoek zijn twee vintage stoelen gecombineerd met een witte bank, met een leuke a-symmetrische opstelling.
In deze zithoek zijn twee vintage stoelen gecombineerd met een witte bank, met een leuke a-symmetrische opstelling.

Het toevoegen van een vintage stoel aan je zithoek is meer dan alleen een stijlvolle keuze; het is een statement. Deze stoelen zijn niet alleen een blikvanger, maar vertellen ook een verhaal en brengen geschiedenis tot leven in je huis. Of je nu kiest voor een iconisch design of een onbekend vintage stuk, elke stoel heeft zijn eigen charme en karakter. Door de juiste stoel en plaatsing te kiezen, creëer je niet alleen een comfortabele en uitnodigende ruimte, maar geef je ook een persoonlijke touch aan je interieur.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate