Dakkapel of dakraam?


Zal ik een dakkapel of een dakraam nemen op zolder? Het is een veelgestelde vraag, die je eigenlijk het beste zelf kunt beantwoorden. Om daar achter te komen is het natuurlijk wel eerst belangrijk om te weten wat een dakkapel en een dakraam zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Daar gaan we het vandaag over hebben. Daarnaast willen we ook een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden laten zien van zowel dakkapellen als dakramen.

dakkapel

Wat is een dakkapel?

Zowel een dakkapel als een dakraam wordt toegepast bij woningen met een schuine wand, die veroorzaakt wordt door een schuin dak. Een dakkapel zou je kunnen zien als een uitbouw, die gerealiseerd wordt aan het dak. Deze uitbouw bestaat veelal uit één of meerdere ramen, afhankelijk van het formaat van het dakkapel.

dakkapel

dakkapel

Wat is een dakraam?

Een dakraam is zoals de benaming al suggereert een raam in het dak. Ook dakramen zijn net als bij dakkapellen verkrijgbaar in verschillende formaten.

Dakraam

Dakraam

Voor- en nadelen van dakkapel en dakraam

Meer licht! Dat is de belangrijkste reden voor het plaatsen van een dakkapel of een dakraam. Op zolder, ongeacht of er een slaapkamer, badkamer of iets anders is ingericht, heb je vaak te maken met weinig zonlicht. Door het plaatsen van een dakkapel of een dakraam, wordt de ruimte voorzien van veel meer natuurlijk licht.

Een ander belangrijk voordeel van zowel een dakkapel als een dakraam, is dat er een raam open gezet kan worden. Op die manier kan de ruimte voorzien worden van frisse lucht. Dat is natuurlijk altijd fijn, vooral als het gaat om een slaapkamer of een vochtige ruimte als de badkamer.

Een dakkapel biedt een ander belangrijk voordeel ten op zichte van een dakraam. Met een dakkapel creëer je namelijk ook meer loopruimte. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een hoge kast kunt plaatsen. Daarnaast zorgt een dakkapel ervoor dat je woning iets meer waard (niet heel veel). Een nadeel van een dakkapel is dat het vrij prijzig (vanaf ongeveer €2500,-) is. Wat dat betreft krijgt een dakraam weer het voordeel. Een dakraam kan namelijk al vanaf ongeveer €500,- geplaatst worden. Zelfs met twee of drie dakramen ben je dus goedkoper uit dan een dakkapel.

Dakraam

slaapkamer dakraam

Dakraam

Dakraam

Dakraam

dakkapel

dakkapel

dakkapel

dakkapel

dakkapel

2 Comments

  1. Pingback: Verrassend leuke, ruime en lichte badkamer | HOMEASE

  2. Marie de Jonge Reply

    Erg mooi om te zien wat voor een groot effect een dakraam of dakkapel kan hebben! Ik heb vorig jaar ook een dakraam in mijn slaapkamer geplaatst. De ruimte lijkt nu optisch veel groter. Ook is het een erg aangename plek geworden!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate