De verschillen tussen landelijk wonen, wonen in de stad en in de buitenwijk


Woonomgevingen kan je onderverdelen in drie categorieën, namelijk landelijk wonen op het platteland, wonen in de stad, en wonen in een buitenwijk. Deze verschillende woonomgevingen bieden alleen hele verschillende woonervaringen. Geen van deze ervaringen is objectief beter of slechter dan de andere, maar ze zijn allemaal erg verschillend. Zo heeft een stadsbewoner gemakkelijker toegang tot veel meer cultuur en entertainment dan mensen die landelijk wonen. Maar wonen in de stad betekent ook veel minder rust dan op het platteland. En hoewel de levensstijl op het platteland veel goedkoper is dan wonen in de stad, is de afstand naar een bioscoop of een supermarkt een stuk groter.

Als het over de verschillen gaat tussen stedelijke, voorstedelijke en landelijke woonervaringen, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat de realiteit is en wat slechts overdreven stereotyperend is. Hieronder bespreken we de verschillen tussen deze woonsituaties en vestigen we de aandacht op bepaalde aspecten van het leven, zoals vervoer, woon-werkverkeer, levensstijl en meer. Op die manier proberen we jullie te helpen om erachter te komen welke woonomgeving het beste bij je past. Is dat landelijk wonen, wonen in de stad, of ergens daartussen in, in een buitenwijk?

1. Huizenprijzen

We zitten nog steeds in een hele gekke woningmarkt, waarbij de huizenprijzen enorm hoog zijn. In de meeste Nederlandse steden is de vierkantemeterprijs voor een woning in het centrum hoger dan voor een woning in de buitenwijken. En landelijk wonen is nog een stukje goedkoper. Naast de verschillen van huizenprijzen in de verschillende woonomgevingen, zijn er ook grote verschillen binnen een soort woningomgeving. Zo zijn de huizenprijzen het hoogst in de steden in de randstad. Daar betaald je gemiddeld €300.000 – €350.000 voor een woning, terwijl de gemiddelde woningprijs in de rest van Nederland €250.000 – €300.000 is. Groningen is het goedkoopst met een gemiddelde woningprijs van €200.000.

Amsterdam is de duurste stad in Nederland om in te wonen, waar je gemiddeld €472.666 betaalt voor een woning. Dat is een stuk meer dan in Utrecht (€378.494), Den Haag (€319.945) en Rotterdam (€284.017). Als je kijkt naar provincies buiten de randstad, dan is Brabant het duurst, met een gemiddelde woningprijs van (€306.840).

Landelijk wonen huis

Vervoer

Vervoer ziet er enorm anders uit in stedelijke, voorstedelijke en landelijke woonomgevingen. In sommige situaties merk je dat je vooral in treinen en metro’s zit, in andere auto’s de belangrijkste vervoermiddel en in weer andere kun je veel lopen. Elke woonsituatie biedt mogelijkheden en het komt er op neer welke voor jou het handigst zijn en die het beste bij je levensstijl passen.

Vervoer in de stad

Wanneer je in de stad woont, is de transportsituatie sterk afhankelijk van de grootte van de stad waarin je woont. Als het een kleine stad is, heb je waarschijnlijk nog steeds een auto en gebruikt je deze om naar alle plekken te gaan. Je kunt sommige plaatsen ook te voet bewandelen als ze niet te ver zijn, maar je bent waarschijnlijk erg afhankelijk van je auto.

stedelijk wonen

Als je echter naar grotere steden kijkt, is een auto misschien niet nodig. In plaats daarvan kan je gebruik maken van het openbaar vervoer, zoals de metro, trein, bus of tram. En vaak kan je ook gewoon lopen. Een auto hebben in een grote stad is gewoon niet altijd praktisch – het verkeer is er altijd druk, er is geen plek om te parkeren en lopen is vaak sneller dan met de auto. Is het net te ver om te lopen, dan kan je natuurlijk ook de fiets pakken.

Dit alles betekent dat je veel bespaart op zaken als benzine, autoverzekeringen en auto-onderhoud, om nog maar te zwijgen over de kosten van het kopen van een auto zelf. In ruil daarvoor moet je echter dingen kopen zoals treinkaartjes of een OV chipkaart.

Vervoer in de buitenwijken

Dit is een tussenliggende situatie waarin je waarschijnlijk een paar verschillende opties hebt. Je hebt vrijwel zeker een auto nodig als je in een buitenwijk woont. Het zou heel moeilijk zijn om in je dagelijks leven geen auto te hebben. Afhankelijk van de stad kan het openbaar vervoer zich echter uitstrekken tot in jouw deel van de buitenwijken. Mogelijk kan je lopen of fietsen, afhankelijk van de buurt en hoe dicht je bij de supermarkt, de slager of winkelcentrum woont.

rijtjeshuis buitenwijk

Vervoer bij landelijk wonen

Als je in een landelijke omgeving woont, kun je er meestal niet omheen: je hebt een auto nodig. Er is geen andere manier om van plaats naar plaats te komen. Dit kan iets positiefs zijn. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over het kopen van OV kaarten of het gedoe om naar bushaltes en metrostations te lopen. Dit betekent natuurlijk ook dat je te maken hebt met alles bij een auto komt kijken, zoals onderhoud, verzekeringen. In sommige situaties zou je ook kunnen fietsen naar de plaatselijke bakker of supermarkt.

Landelijk wonen woonboerderij

2. Hoeveelheid ruimte

Ruimte is voor ons allemaal belangrijk. Of je nu alleen woont, met een kamergenoot of echtgenoot of met een gezin van 10, je hebt ruimte nodig. Sommigen van ons zijn echter tevreden met een klein studio-appartement, terwijl anderen de voorkeur geven aan een groot huis met een uitgestrekte tuin. Geen van beide is goed of fout, en beide kunnen perfect zijn voor verschillende mensen. Stedelijke, voorstedelijke en landelijke omgevingen bieden enorm verschillende hoeveelheden ruimte, met enkele kleine variaties.

Hoeveelheid ruimte in de stad

Wonen in de stad betekent vaak klein wonen, hoewel er altijd uitzonderingen zijn. Appartementen zijn er in alle soorten en maten, van studio’s tot ruime penthouse appartement met meerdere slaapkamers en badkamers. Grote appartementen zijn echter schaars en vaak erg duur. De kans is dus groot dat je in een klein appartement woont van geen 100 vierkante meter.

klein stadsappartement

Zelfs als het je lukt om een ​​groot appartement te vinden, heb je misschien weinig tot geen buitenruimte. Je hebt misschien een balkon, maar het is waarschijnlijk je enige privé buitenruimte. Als je geen veranda of balkon hebt, heb je waarschijnlijk helemaal geen buitenruimte. Als je in een huis woont in de stad, heb je of geen tuin of een kleine stadstuin.

Steden hebben per definitie een gebrek aan ruimte. Ze bestaan ​​uit duizenden of miljoenen mensen die allemaal krap bij elkaar zitten in een kleine hoeveelheid ruimte. Als ruimte iets is waarvan je denkt dat je er veel van nodig hebt, en met name buitenruimte, kan dit een ernstig nadeel voor jou zijn.

3. Hoeveelheid ruimte in de buitenwijken

Zoals vaak het geval is, vormt een voorstedelijke omgeving een geweldige balans tussen stedelijk en landelijk wonen – met name de hoeveelheid ruimte die elk van hen biedt.

In een buitenwijk zullen de huizen waarschijnlijk groter zijn dan alle andere in de stad. Huizen met drie en vier slaapkamers komen vaak voor, evenals huizen met meerdere verdiepingen, kelders en garages. Tenzij je een enorme familie hebt, vind je waarschijnlijk alle binnenruimte die je nodig hebt in de buitenwijken.

rijtjeshuis wonen in buitenwijk

Er is ook meer buitenruimte in de buitenwijken. Je hebt waarschijnlijk zowel een voor- als een achtertuin, hoewel de grootte van deze buitenruimtes afhangt van het soort buurt waarin je woont.

Hoeveelheid ruimte in landelijke gebieden

Als jij het type persoon bent dat naar veel ruimte hunkert, dan is landelijk wonen misschien iets voor jou. In landelijke omgevingen heb je genoeg ruimte voor alles wat je maar kunt bedenken. De huizen zijn ongeveer even groot als de huizen in de buitenwijken.

Landelijk wonen ruimte

Landelijk wonen groen

De echte schat hier is de hoeveelheid buitenruimte. Natuurlijk heeft niet elke landelijke woning een grote tuin. Er zijn tal van kleine steden in landelijke gebieden waar huizen zeer kleine tuinen hebben. Landelijke woningen hebben echter over het algemeen meer buitenruimte. Veel van deze huizen bevinden zich op veel meerdere hectares grond en sommige eigendommen bevatten zelfs bossen, beekjes, vijvers en andere natuurlijke wonderen.

Je zult waarschijnlijk ook meer ruimte hebben tussen jou en eventuele buren op het platteland. Nogmaals, dit is niet altijd het geval, zoals in de hoofdstraten van veel kleine plattelandssteden. Maar meestal kan je wel genieten van je buitenruimte zonder dat je last hebt van nieuwsgierige buren.

4. Woon-werkverkeer

Hoewel de antwoorden op deze categorie voor de hand liggen, is het nog steeds de moeite waard om te vermelden, omdat de reistijd zo’n belangrijk onderdeel is van het leven van elke werkende volwassene. Voor veel mensen is de reistijd een belangrijk aspect voor een potentiële baan.

Als je in dezelfde stad woont en werkt, ben je waarschijnlijk vrij dicht bij je werkplek. Je woon-werkverkeer bestaat uit lopen, fietsen of openbaar vervoer. Als je het openbaar vervoer gebruikt, is een uitstekende manier om je woon-werkverkeer minder pijnlijk te maken, door er meerdere taken tegelijk mee uit te voeren. Je kunt e-mails beantwoorden op je telefoon in de bus, naar een audioboek luisteren of andere activiteiten ondernemen die moeilijk te doen zijn als je moet rijden.

urban loft appartement

In een buitenwijk moet je waarschijnlijk met de auto naar je werk rijden. Het goede nieuws is dat dit waarschijnlijk een korte rit zal zijn. De meeste buitenwijken liggen binnen 30 minuten van de stad.

Tenzij je het geluk hebt ergens dichtbij je landelijk woning te werken, heb je te maken met een lange reistijd van je huis naar je werk. Dit kan veel uren in de auto opleveren, vooral als je bedenkt hoeveel tijd je in het spitsverkeer zult doorbrengen.

5. Levensstijl

De levensstijl kan een breed scala aan dingen omvatten en betekent waarschijnlijk iets dat voor iedereen iets anders is. Desalniettemin is het een belangrijk aspect om te beslissen waar te wonen, omdat iedereen een andere manier van leven heeft.

Levensstijl in de stad

Houd je van cultuur? Nachtleven? Boodschappen doen? Muziek, theaters en musea? Ben je dol op unieke restaurants en eetervaringen? Dan is de urban lifestyle iets voor jou. Als je in de stad woont, ben je slechts een korte wandeling of een busrit verwijderd van de nieuwste trends op het gebied van entertainment, de laatste mode en de meest up-to-date denkers ter wereld. Concerten en toneelstukken van wereldklasse vind je in buurt. Nieuwe winkels en trends zullen als eerste jouw locatie bereiken. Je ontmoet eerder mensen van over de hele wereld en hebt toegang tot beroemde sprekers en evenementen. Mensen komen van over de hele wereld om toegang te krijgen tot dit niveau van cultuur, en je zou er middenin kunnen wonen.

levensstijl wonen in stad

De stedelijke levensstijl is ook extreem snel. Hoewel je in elke stad zeker allerlei soorten mensen zult vinden, houden de meeste stadsbewoners zich aan een urgenter levensritme. Er gebeurt altijd iets.

wonen in de stad

Levensstijl in de buitenwijken

In de buitenwijken wonen allerlei mensen. Je vindt er alleenstaanden, oudere stellen, pasgetrouwden, en jonge gezinnen. Buitenwijken zijn een geweldige plek om kinderen op te voeden. Je bent dicht bij bedrijven en organisaties waar je kinderen lid van kunnen worden, de scholen zijn over het algemeen redelijk goed, terwijl je nog steeds dicht bij de stad bent, waar je mogelijk werkt. Je wordt waarschijnlijk ook omringd door andere gezinnen met kinderen waarmee je kinderen bevriend kunnen zijn. Iedereen kan in de buitenwijken wonen en ervan genieten, maar ze zijn vooral fijn als je kinderen hebt.

wonen in buitenwijk

Nogmaals, de buitenwijken lijken de perfecte balans te hebben tussen stedelijke en landelijke culturen. Je bent nog steeds slechts een klein eindje rijden van alle cultuur en gebeurtenissen van het stadsleven, maar je hebt ook de mogelijkheid om je terug te trekken uit de hele drukte in je rustige buurt. Er zullen genoeg dagen zijn in de buitenwijken waar het leven zo stil is dat je vergeet hoe dicht je bij de stad bent.

Landelijke levensstijl

De landelijke levensstijl is in veel opzichten het tegenovergestelde van de stedelijke levensstijl. Als de stedelijke levensstijl op prijs stelt waar heel veel gebeurt, is het landelijk wonen veel meer gericht op het genieten van de eenvoudigere dingen in het leven. Dit is natuurlijk een generalisatie en niet iedereen past helemaal in deze categorie. Mensen die op het platteland wonen, rijden vaak helemaal naar de buitenwijken of de stad om te werken.

levensstijl landelijk wonen

Het is echter waar om te zeggen dat het veel makkelijker is om de stad naar een concert, een museum of restaurant te gaan dan als je in een landelijke omgeving woont. Er is gewoon veel minder te doen op het platteland, dus het lijkt allemaal wat rustiger te zijn. Dit betekent niet dat je geen geweldige baan kunt krijgen, geen vrienden kunt hebben of plezier kunt hebben als je landelijk wilt wonen. Het betekent alleen dat je voor entertainment misschien beter moet plannen.

Landelijk wonen interieur

De landelijke levensstijl kan heerlijk verfrissend zijn. Als je van de natuur houdt, rustige activiteiten zoals lezen of zeer voltijdse hobby’s die moeilijk te beoefenen zijn in een meer afleidende sfeer, dan is de landelijk wonen wellicht jouw ding.

Bronnen:
https://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/Landelijk_wonen.pdf
https://www.cpb.nl/sites/default/files/Preadvies_2011_h9.pdf
https://www.businessinsider.nl/huizenmarkt-hersteld-maar-gigantische-verschillen-tussen-platteland-en-steden-563353/
https://www.ing.nl/media/ING_EBZ_De-regionale-huizenmarkten-tot-2025_tcm162-83936.pdf

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate