Droogbloemen


Droogbloemen, gedroogde grassen en gedroogde granen zijn de laatste tijd enorm populair geworden. Maar wat zijn droogbloemen precies? Waar kan je het kopen? Welke bloemen kan je drogen? Hoe kan je het zelf drogen? En hoe kan je droogbloemen als decoratie in je interieur gebruiken? Lees het allemaal hier!

Verschil tussen droogbloemen en geconserveerde bloemen

De meeste droogbloemen zijn op natuurlijke wijze gedroogd – sommige zijn geverfd en gedroogd. Geconserveerde bloemen hebben een proces van conservering doorgemaakt in een glycerinebad. De glycerine vervangt het vocht dat ooit in de bloemen en bladeren zat, waardoor ze een plooibaar gevoel en een frisse bloemlook krijgen. Na conservering worden de materialen geverfd voor een natuurlijke uitstraling. In dit artikel hebben we het over droogbloemen.

droogbloemen decoratie salontafel
Mooie gedroogde lavendel in een prachtige keramiek vaas op de salontafel.

Droogbloemen bestaan natuurlijk al heel lang, en worden op verschillende manieren gebruikt, maar ze zijn de laatste paar jaren wel heel populair geworden. En wij begrijpen wel waarom. Naast dat gedroogde bloemen super mooi zijn, als boeket op een bruiloft of als decoratie in huis, zijn er nog veel meer andere voordelen. Zo hebben droogbloemen geen licht of water nodig. Ze zijn dus vrijwel onderhoudsvrij. Ideaal voor ruimtes met weinig natuurlijk licht, huurwoningen, kantoor, noem maar op.

Wat ook een heel groot voordeel van droogbloemen is, is dat ze veel beter voor het milieu zijn dan verse bloemen. Veel van de verse snijbloemen die we kopen, zijn in het buitenland geteeld. Door hun korte levensduur moeten ze snel door de lucht worden vervoerd onder temperatuur gecontroleerde omstandigheden. Geconserveerde en droogbloemen hebben deze speciale behandeling niet nodig en ze gaan ook veel langer mee.

Daar waar je verse bloemen vaak na een week moet weggooien, kunnen droogbloemen jarenlang meegaan, waardoor ze een veel minder verkwistende optie zijn. En ook ten op zichte van kunstbloemen bieden ze een groot voordeel. Droogbloemen zijn namelijk 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar.

droogbloemen pampasgras
Lange gedroogde Pampasgras in een bijpassende gevlochten mand op de vloer.

Hoe kan je droogbloemen gebruiken in je interieur

Droogbloemen zijn erg populair als boeket op bruiloften, maar je kunt ze dus ook heel leuk als decoratie in huis gebruiken. Sterker zelfs, met droogbloemen kan je veel meer leuke dingen doen dan met verse bloemen. Verse bloemen worden meestal in een vaas gedaan. Droogbloemen kan je natuurlijk ook in een vaas doen, maar je kunt ze ook bovenop de keukenkasten plaatsen, op z’n kop hangen aan de muur, inlijsten, er een mooie krans mee maken, in een glazen stolp doen, als flowercloud boven de tafel hangen, noem maar op. De sky is the limit! Laat je inspireren door onderstaande mooie inspiratie voorbeelden van droogbloemen.

droogbloemen op tafel
Leuke droogbloemen in een eenvoudige vaas op de eettafel.
droogbloemen krans
Een stijlvolle krans met hangende droogbloemen voor het raam.
droogbloemen glazen stolp
Prachtige glazen stolp met kleurrijke droogbloemen.
Opgehangen droogbloemen in bloemenwinkel London Plane in Seattle.
droogbloemen inlijsten
Mooie droogbloemen in een transparante lijst.

Droogbloemen kopen

Dankzij de stijgende populariteit van droogbloemen, zijn ze tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar. De kans is groot dat je lokale bloemist ook mooie droogbloemen te koop heeft. Daarnaast zijn er ook heel veel speciaalzaken die gespecialiseerd zijn in droogbloemen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van Raket & Distels, een bloemenstudio uit Rotterdam, die heel creatief is met droogbloemen. Een andere droogbloemen specialist waar we erg enthousiast over zijn, is Aimélie, door eigenaresse Chantal vernoemd naar één van haar dochters. Ook daar kan je terecht voor droogbloemen boeketten, kransen, Pluimen, en nog veel meer.

droogbloemen raket distels smudge sticks ohmyhome
Smudge stick van Raket & Distels met keramiek schaaltje van OHMYHOME
Geweldige grote flowercloud van Aimélie.
Geweldige grote flowercloud van Aimélie.

Soorten bloemen

Er zijn heel veel soorten bloemen die je mooi kunt lagen drogen. Rozen zijn de echte klassiekers van droogbloemen, maar er zijn nog veel meer andere soorten die ook erg mooi zijn. Pampasgras is daar een heel mooi voorbeeld van die mega populair is, dankzij de luchtige pluimen en haar poëtische bewegingen.

Een andere favoriete bloem om te drogen is ‘Limelight’ hortensia, een limoengroene kegelvormige hortensia. De Celosia ‘Dragon’s Breath’, ook wel gepluimde hanekam genoemd, is ook prachtig. Deze kenmerkt zich met prachtige luchtige pluimen en heldere, op zonsondergang geïnspireerde kleuren zoals rood, oranje en geel, en soms violet, crème en roze.

droogbloemen glazen vaas gedroogde bloemen in vaas

Lavendels zijn bescheiden mooi en zijn gemakkelijk te drogen in potten of kunnen aan een bosje in een donkere, hete ruimte worden opgehangen. Ze ruiken bovendien heerlijk.

Een aantal andere bloemen en grassen die je mooi kunt laten drogen zijn:

 • Helichrysum;
 • Kogeldistels;
 • Achillea’s
 • Statice;
 • Riddersporen;
 • Arunda;
 • Erianthus;
 • Duizendblad;
 • Eucalyptus;
 • Limonium sinuatum.

Verzorging

Zoals gezegd zijn droogbloemen vrijwel onderhoudsvrij. Belangrijk is om ze uit direct zonlicht te houden en dat ze niet nat worden. Geconserveerde bloemen zien er misschien fris uit, maar ze zullen snel lijden als je ze in een vaas met water zet. Als je droogbloemen ergens vochtig neerzet, is er kans dat ze gaan schimmelen. Om ze schoon te maken, kan je ze gewoon flink uitblazen met een föhn.

Hoe kan je bloemen drogen?

Verse bloemen zijn super mooi, maar het nadeel is dat ze na een korte periode dood gaan. Je hoeft oude bloemen echter niet weg te gooien – je kunt ze namelijk zelf drogen, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen. Hieronder beschrijven de twee meest gebruikte methodes:

1. In de lucht laten drogen

zelf bloemen drogen hangen
Bron: Ftd.com

Wat heb je nodig?

 • Bloemen;
 • Draad of touw;
 • Schaar;
 • Stok of hanger.

Stap 1: Bereid bloemen voor door bladeren te verwijderen
Verwijder om te beginnen eventueel extra blad van de bloemstelen. Het is prima om wat bladeren op de stengel te laten zitten als je van groen houdt – deze drogen ook.

Stap 2: Groepeer bloemen en knoop ze samen
Groepeer bloemen zoals gewenst en knoop het touwtje om de basis. Als de stelen te lang zijn, knip ze dan op de gewenste lengte.

Stap 3: Bevestig de bloemen aan een stok
Bind het andere uiteinde van je touwtje aan een stok. Enkele alternatieven voor stokken zijn bijvoorbeeld hangers, drijfhout, koperen buizen of een haak. Ongeacht wat je kiest, zorg ervoor dat het stevig genoeg is om de bloemen lang vast te houden.

Stap 4: Hang de bloemen op om te drogen
Hang de stok op een plek die niet in de weg zit, zodat de tere bloemen niet beschadigd raken. Ze moeten ook worden opgehangen in een donkere omgeving of op een plek met minimaal licht. Elk direct licht zorgt ervoor dat de kleuren vervagen.

Stap 5: Laat drie tot vier weken drogen
Laat de bloemen ongeveer drie tot vier hangen om ze goed te laten drogen. Spray met ongeparfumeerde haarlak om zuiver te blijven. Als je besluit om ze als decoratie op te hangen, zorg er dan voor dat je de wanddecoratie met gedroogde bloemen op een plek bewaart die geen direct licht krijgt.

2. Bloemen drogen in de magnetron

Wat heb je nodig?

 • Bloemen;
 • Silica zand;
 • Magnetronbestendige kom;
 • Glas water;
 • Magnetron.

2. Bloemen drogen in magnetron

zelf bloemen drogen magnetron
Bron: Ftd.com

Stap 1: Verwijder de bladeren en plaats ze in een kom
Verwijder eventuele ongewenste bladeren van de bloem en knip ze af zodat deze in de kom past. Vul de magnetronbestendige kom met een dunne laag Silica zand en plaats er een bloem op.

Stap 2: Bedek de bloem met Silica zand
Bedek de bloem volledig met Silica zand. Als de bloemen klein zijn, kun je er meerdere in dezelfde kom doen, maar zorg ervoor dat ze helemaal onder het zand liggen.

Stap 3: Magnetron in intervallen van dertig seconden
Plaats de kom in de magnetron met een kopje water. Laat het in de magnetron verwarmen in stappen van 30 seconden. Controleer tot de bloem er droog uitziet. Afhankelijk van de dichtheid van de bloem duurt dit twee tot drie minuten.

Stap 4: Controleer de bloemen en laat ze 24 uur in het zand liggen
Zodra de bloembladen van de bloem droog lijken, begraaf ze dan opnieuw en laat ze 24 uur staan. Dit zorgt ervoor dat de bloem helemaal droog wordt.

Stap 5: Uit zand verwijderen!
Verwijder de bloem uit het zand en veeg eventuele extra korrels weg die aan de bloembladen vastzitten. Spray met ongeparfumeerde haarlak om het schoon te houden. Net als bij drogen aan de lucht, uit direct zonlicht houden om te voorkomen dat de kleuren vervagen.

Bij het drogen van bloemen in de magnetron varieert de tijd die nodig is afhankelijk van de dichtheid van de bloemen.

mooie gedroogde grassen

droogbloemen in vaas

Bekijk ook:
Mooie bloemen in huis
Planten in fles of glazen pot
Planten in manden

1 Comment

 1. Homefreak.nl Reply

  Wat super tof uitgelegd hoe je bloemen kunt drogen. Dat is wel veel goedkoper dan droogbloemen kopen in de winkel.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate