Geniet van de natuur met een zwemvijver in je tuin


Overweeg je ook om een mooie zwemvijver in de tuin te laten aanleggen, zoals het ontwerp (gerealiseerd door Zwembad Expert) die je hierboven ziet? Ontdek hier waarom een zwemvijver een geweldig alternatief kan zijn voor een traditioneel zwembad. Leer over de voordelen, het onderhoud en de kosten van het hebben van een zwemvijver in je eigen achtertuin.

Een zwemvijver aanleggen is een geweldig alternatief voor een traditioneel zwembad. Waarom? Een zwemvijver biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditioneel zwembad. Een van de belangrijkste voordelen is dat een zwemvijver op een natuurlijke manier in de tuin past. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin en kan helpen om de natuurlijke omgeving te behouden. Daarnaast is een zwemvijver milieuvriendelijk en kan deze bijdragen aan de biodiversiteit van de tuin.

Een ander voordeel van een zwemvijver is dat deze relatief weinig onderhoud vereist in vergelijking met een traditioneel zwembad. Een zwemvijver kan namelijk worden ontworpen om op een natuurlijke manier te worden gereinigd, bijvoorbeeld door middel van planten en speciale filtersystemen. Hierdoor zijn de onderhoudskosten lager en kan de tuin worden bespaard van extra chemische behandelingen.

Ten slotte is een zwemvijver goed voor de gezondheid. Het natuurlijke en chloorvrije water kan helpen om de huid en het haar gezonder te houden. Bovendien kan zwemmen in een zwemvijver zorgen voor ontspanning en stressvermindering, waardoor het een ideale manier is om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke omgeving.

Zwembadbouwer Waterwel realiseerde deze mooie grote natuurlijke zwemvijver | Bron: Waterwel.nl
Zwembadbouwer Waterwel realiseerde deze mooie grote natuurlijke zwemvijver | Bron: Waterwel.nl

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver is een vijver die speciaal is ontworpen om in te zwemmen en te ontspannen. Het is een combinatie van een traditionele vijver en een zwembad. Het water wordt op natuurlijke wijze gezuiverd door middel van planten en speciale filters, in plaats van door chemicaliën zoals chloor. Een zwemvijver kan verschillende zones hebben, zoals een ondiep gedeelte voor kinderen en een dieper gedeelte voor volwassenen.

Het verschil tussen een zwemvijver en een traditioneel zwembad

Een zwemvijver is geen traditioneel zwembad. Een zwembad bevat vaak chemische stoffen om het water te desinfecteren en te onderhouden. Een zwemvijver daarentegen maakt gebruik van de natuurlijke werking van planten en bacteriën om het water schoon en gezond te houden. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke uitstraling die goed past in de omgeving van een tuin. Het water in een zwemvijver is helder en schoon, zonder dat je last hebt van geïrriteerde ogen of een geïrriteerde huid.

De rol van planten en filtratie

Bij een zwemvijver wordt het water gefilterd door planten en bacteriën. De zwemvijver bestaat uit twee delen: een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Het zwemgedeelte bevat geen chemicaliën en heeft meestal een diepte van ongeveer twee meter. Het filtergedeelte is ondieper en bevat meestal verschillende soorten planten die in speciale manden of bakken zijn geplaatst.

De planten in het filtergedeelte nemen voedingsstoffen op uit het water, zoals stikstof en fosfor, die anders algen zouden veroorzaken. Bacteriën breken de afvalstoffen af en zetten ze om in bruikbare voedingsstoffen voor de planten. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht in het water.

Daarnaast wordt er meestal ook gebruik gemaakt van een mechanische filter, zoals een skimmer of een pomp, om de grotere vuildeeltjes uit het water te filteren voordat het water het filtergedeelte in gaat. Dit vermindert de belasting van het filtersysteem en zorgt voor helder water in het zwemgedeelte.

Waterwel laat zien dat een natuurlijke zwemvijver ook strak en modern kan zijn. | Bron: Bron: Waterwel.nl
Waterwel laat zien dat een natuurlijke zwemvijver ook strak en modern kan zijn. | Bron: Bron: Waterwel.nl

Onderhoud van een zwemvijver

Een zwemvijver vergt weliswaar minder onderhoud dan een traditioneel zwembad, maar het vereist nog steeds enig onderhoud. Een paar keer per jaar moeten de planten in het filtergedeelte worden gesnoeid en verwijderd om te voorkomen dat ze overwoekeren. Het waterpeil in de zwemvijver moet ook worden gecontroleerd en zo nodig aangevuld. Daarnaast moeten de pompen, filters en andere apparatuur regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om ervoor te zorgen dat alles goed blijft werken.

Ook moet het water in de zwemvijver worden getest op de zuurgraad en op de aanwezigheid van bepaalde mineralen om ervoor te zorgen dat de planten en bacteriën goed blijven functioneren. Een professionele installateur kan je adviseren over het juiste onderhoud van je zwemvijver en je helpen bij het opstellen van een onderhoudsplan dat past bij jouw specifieke zwemvijver en de omgeving.

Deze mooie natuurlijke zwemvijver is aangelegd door Zwemvijver Expert. | Zwemvijverexpert.nl
Deze mooie natuurlijke zwemvijver is aangelegd door Zwemvijver Expert. | Zwemvijverexpert.nl

Het ontwerpen van een zwemvijver

Als je hebt besloten om een zwemvijver te laten installeren, is het belangrijk om deze goed te ontwerpen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een zwemvijver.

De grootte en diepte van de vijver

De grootte en diepte van de zwemvijver zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal mensen dat erin wil zwemmen, de beschikbare ruimte in de tuin en de omgeving. Over het algemeen is een diepte van ongeveer 2 meter ideaal voor het zwemgedeelte van de zwemvijver. Dit zorgt voor voldoende diepte om te zwemmen en biedt tegelijkertijd bescherming tegen vorst tijdens de wintermaanden.

De grootte van de vijver hangt af van de beschikbare ruimte in de tuin en het gewenste zwemoppervlak. Een zwemvijver hoeft niet groot te zijn om er goed uit te zien en goed te functioneren. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is om planten in het filtergedeelte te plaatsen en dat er niet te veel schaduw is, omdat dit de groei van planten kan belemmeren.

Filtratie en circulatie

Filtratie en circulatie zijn twee belangrijke aspecten van de aanleg van een natuurlijke zwemvijver. Een natuurlijke zwemvijver is in principe een mini-ecosysteem, waarbij planten en micro-organismen het water op een natuurlijke manier zuiveren. Maar om ervoor te zorgen dat het water schoon en helder blijft, is het belangrijk om een goed filtersysteem te hebben en de circulatie van het water te optimaliseren.

Een goed filtersysteem is essentieel voor een gezonde zwemvijver. Er zijn verschillende soorten filters die je kunt gebruiken, waaronder biologische filters, mechanische filters en UV-filters. Biologische filters zijn de meest gebruikte filters in zwemvijvers omdat ze een natuurlijk proces nabootsen. Micro-organismen in de filter breken organisch materiaal en afvalstoffen af en zetten deze om in voedingsstoffen voor de planten in de zwemvijver. Mechanische filters verwijderen grove vuildeeltjes, zoals bladeren en takken, uit het water. UV-filters doden micro-organismen zoals algen en bacteriën door middel van ultraviolet licht.

Circulatie van het water is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water gelijkmatig wordt verdeeld en dat het water in beweging blijft. Dit helpt om de voedingsstoffen en zuurstof gelijkmatig te verdelen en om de groei van algen te verminderen. De meest gebruikte manier om het water te laten circuleren is door middel van een pomp. Een goede pomp moet het water minimaal één keer per dag rondpompen. Het is ook belangrijk om de juiste grootte van de pomp te kiezen die past bij de grootte van de zwemvijver. Een te kleine pomp zal het water niet goed circuleren en een te grote pomp kan leiden tot een onnodige stroomrekening.

Integratie in de tuin

Een zwemvijver is niet alleen bedoeld om in te zwemmen, maar ook om van te genieten als onderdeel van de tuin. Het is daarom belangrijk om de zwemvijver goed te integreren in de tuin. Hierbij kun je denken aan de keuze van materialen, zoals natuurlijke stenen, die goed passen bij de omgeving en het landschap. Ook kun je de zwemvijver aanvullen met beplanting en andere natuurlijke elementen, zoals houten vlonders of een rotstuin.

Hier is Zwemvijver Expert bezig met de verwarming met een strakke natuurlijke zwemvijver. | Zwemvijverexpert.nl
Hier is Zwemvijver Expert bezig met de verwarming met een strakke natuurlijke zwemvijver. | Zwemvijverexpert.nl

Extra functies zoals een waterval of zitgedeelte

Een zwemvijver kan nog meer tot leven worden gebracht door extra functies toe te voegen, zoals een waterval, zitgedeelte of een bruggetje. Een waterval kan niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook zorgen voor extra zuurstof in het water en de watercirculatie verbeteren. Een zitgedeelte kan bijvoorbeeld worden toegevoegd om te ontspannen na het zwemmen. En een bruggetje kan helpen om verschillende delen van de tuin met elkaar te verbinden en een gevoel van samenhang te creëren.

Kortom, het ontwerpen van een zwemvijver is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat deze goed past bij jouw tuin en levensstijl. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de grootte en diepte van de vijver, de integratie in de tuin en eventuele extra functies die je wilt toevoegen. Een professionele installateur kan je adviseren en helpen bij het ontwerpen en installeren van jouw droomzwemvijver.

Kosten van een zwemvijver

Over het algemeen zijn de kosten voor het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver hoger dan die van een traditioneel zwembad. Afhankelijk van de grootte en het type zwemvijver, kunnen de kosten variëren van €10.000 tot €30.000 of meer. Het is dus belangrijk om vooraf een budget te bepalen en de opties met een professional te bespreken om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw wensen en jouw budget. Een groot voordeel is dat de kosten voor het onderhoud van een zwemvijver op de lange termijn lager kunnen zijn dan die van een traditioneel zwembad, omdat er geen chemicaliën nodig zijn om het water te onderhouden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van een zwemvijver als je overweegt om er een te laten installeren. Hieronder bespreken we enkele factoren die van invloed zijn op de kosten van een zwemvijver.

  1. De grootte van de zwemvijver: Hoe groter de zwemvijver, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is om deze te bouwen. De grootte van de zwemvijver is dus een van de belangrijkste factoren die de kosten bepalen.
  2. Het type zwemvijver: Er zijn verschillende soorten zwemvijvers die je kunt bouwen, waaronder een eenvoudige natuurlijke zwemvijver, een biologische zwemvijver of een hybride zwemvijver. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen en de kosten kunnen variëren afhankelijk van het type dat je kiest.
  3. De locatie: De locatie van de zwemvijver kan ook invloed hebben op de kosten. Als de locatie moeilijk te bereiken is of als er veel grond moet worden verzet, kan dit extra kosten met zich meebrengen.
  4. De gewenste afwerking: Een zwemvijver kan worden afgewerkt met verschillende materialen zoals natuursteen, hout of beton. Elk materiaal heeft zijn eigen kosten en kan de totale prijs van de zwemvijver beïnvloeden.
Ziet deze betegelde trap er niet geweldig uit in deze mooie natuurlijke zwemvijver? | Bron: Waterwel.nl
Ziet deze betegelde trap er niet geweldig uit in deze mooie natuurlijke zwemvijver? | Bron: Waterwel.nl

Onderhoud

Hoewel de initiële kosten van een zwemvijver hoger kunnen zijn dan die van een traditioneel zwembad, zijn er op de lange termijn kostenbesparingen mogelijk. Omdat er geen extra apparatuur nodig is om het water schoon te houden, zijn de onderhoudskosten van een zwemvijver lager dan die van een traditioneel zwembad. Ook zijn de energiekosten lager omdat er geen filterpomp hoeft te draaien. Bovendien kunnen planten in het filtergedeelte helpen om de waterkwaliteit op natuurlijke wijze te verbeteren, waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.

Natuurlijke zwemvijvers hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan traditionele chloorzwembaden, maar toch vereisen ze enig onderhoud om ze in goede staat te houden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het onderhoud van een natuurlijke zwemvijver:

  1. Verwijderen van vuil: Bladeren, takken en andere vuildeeltjes moeten regelmatig uit de zwemvijver worden verwijderd, omdat deze vuildeeltjes de filter- en circulatiesystemen kunnen verstoppen. Je kunt een schepnet gebruiken om het vuil uit de zwemvijver te scheppen.
  2. Snoeien van planten: Planten zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van een natuurlijke zwemvijver en helpen bij de zuivering van het water. Maar planten kunnen ook te veel groeien en het zwemgedeelte van de vijver overwoekeren. Om dit te voorkomen, moeten planten regelmatig worden gesnoeid om de groei onder controle te houden.
  3. Controleren van waterkwaliteit: Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde en de alkaliteit van het water te controleren om ervoor te zorgen dat het water gezond blijft voor zwemmen. Een testkit kan worden gebruikt om de waterkwaliteit te controleren en indien nodig aanpassingen aan te brengen.
  4. Filtersysteem reinigen: Het filtersysteem moet regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat het goed blijft werken. Afhankelijk van het type filtersysteem dat je hebt, kan dit betekenen dat je het filtermedium moet vervangen of reinigen.
  5. Winterklaar maken: In koudere klimaten moet de zwemvijver worden winterklaar gemaakt om te voorkomen dat het water bevriest en de apparatuur beschadigt. Dit kan betekenen dat je de pomp moet uitschakelen en het waterpeil moet verlagen.

Over het algemeen is het onderhoud van een natuurlijke zwemvijver redelijk eenvoudig en kan het gemakkelijk worden geïntegreerd in jouw reguliere tuinonderhoudsroutine. Door regelmatig het water te controleren en de nodige onderhoudstaken uit te voeren, kun je genieten van een heldere en gezonde zwemvijver.

Conclusie: Is een zwemvijver iets voor jou?

Natuurlijke zwemvijvers zijn een aantrekkelijk alternatief voor traditionele chloorzwembaden, omdat ze op een natuurlijke manier het water zuiveren zonder chemische toevoegingen. De aanleg van een zwemvijver kan duurder zijn dan de aanleg van een traditioneel zwembad, maar de onderhoudskosten zijn over het algemeen lager.

Voordat je besluit om een natuurlijke zwemvijver te installeren, is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren, zoals de grootte van jouw tuin, het gewenste zwemgedeelte, de benodigde vergunningen en de beschikbaarheid van een geschikte installateur.

Als je graag zwemt in kristalhelder water zonder de toevoeging van chemicaliën en wilt genieten van een vijver met een natuurlijke uitstraling, kan een zwemvijver de perfecte keuze voor jou zijn. Het is belangrijk om de kosten en het onderhoud van een natuurlijke zwemvijver in overweging te nemen voordat je een definitieve beslissing neemt.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en uitdagingen van het installeren van een natuurlijke zwemvijver in jouw tuin. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele zwemvijver installateur voor meer informatie.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate