Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis


Alle moderne bioscopen zien er allemaal erg mooi en strak uit. Maar Sala Equis is next level. Interieurontwerpstudio Plantea keek naar art nouveau en retro Americana voor het interieur van dit multifunctionele theater in Madrid, dat vroeger een bioscoop voor erotische films was. Het erotische theater Duque de Alba, dat in 2015 haar deuren sloot, is nu een multifunctionele entertainmentruimte genaamd Sala Equis, wat zich vertaalt als Room X!

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Stedelijk plein

Het in Madrid gevestigde Plantea behield met het ontwerp het traditionele idee van de bioscoop vast en maakte de ruimte ook flexibel genoeg om ook andere activiteiten te organiseren. De belangrijkste galerijruimte is ingericht als een ‘stedelijk plein’, waar live optredens, lezingen en tentoonstellingen worden gehouden, evenals filmvertoningen. Hoewel het gerenoveerde gebouw nog steeds beschikt over verschillende kamers voor filmvertoning, is de belangrijkste galerijruimte opnieuw ontworpen als een ‘stedelijk plein’ met live muziekuitvoeringen, lezingen en tentoonstellingen, en serveert het ook eten en drinken.

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Groot glazen dakraam

De ontwerpers zeiden dat ze het gevoel wilden creëren dat bezoekers zich op een plek zouden bevonden ‘waar dingen spontaan gebeuren’. De belangrijkste plaza-ruimte beschikt over een groot scherm van een bioscoopprojector, met een bar voor eten en drinken eronder. De belangrijkste binnenplaatsachtige ruimte van het theater wordt overdag overspoeld met licht, dankzij een groot glazen dakraam dat zich over het plafond uitstrekt, waardoor het interieur een open gevoel krijgt. Het glazen plafond van 30 vierkante meter heeft een parasol om het licht dat overdag binnenstroomt te dimmen, maar het wordt ’s nachts open gehouden zodat bezoekers de sterren kunnen zien.

Art nouveau

Een palet van lichtroze en groen creëert een ‘art nouveau’-esthetiek, geanimeerd met rode neonborden die doen denken aan retro Amerikaanse cinema.
Verweerde muren, ijzeren pijpen en klimplanten aan de muren versterken dit gevoel van naar buiten brengen, evenals de ligstoelen, schommels en hangmatten die worden gebruikt als zitplaatsen.

Deze elementen zijn geschilderd in tinten stoffig roze en zeegroen en creëren wat de ontwerpers omschrijven als een “art nouveau” -esthetiek, verweven met elementen van retro Amerikaanse cinema, zoals rode neonreclames en oude, aan de achterkant verlichte messageboards.

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Rijke fluwelen bekleding

Het oude amfitheater Duque de Alba is bekleed met rijk rood fluweel om te verwijzen naar de X-rated films die daar werden vertoond. Elke kamer is ontworpen met een eigen individuele uitstraling. In tegenstelling tot het gedempte palet van de grote plaza-ruimte, is het oude amfitheater Duque de Alba omgebouwd tot een meer afgelegen, donker bioscoopgebied, waar bezoekers ‘films goed kunnen bekijken’.

In een knipoog naar de X-rated films die het theater gebruikte om te screenen, is het amfitheater volledig bekleed met rijk rood fluweel. Dit omvat rijen met banken met schulpranden, gekozen in plaats van de afzonderlijke fauteuils die typisch zijn in bioscopen, om een ​​meer collectieve ervaring te bevorderen.

De “ambigú” -kamer doet nu dienst als cocktailbar, ontworpen in de stijl van een nachtclub met rode led-verlichting en fluwelen meubels. Naast het amfitheater is de “ambigú” -kamer – een plek waar eten en drinken wordt geserveerd in bioscopen – die nu wordt gebruikt als cocktailbar. Het is ingericht met rode LED-verlichting en fluwelen meubels om het het gevoel te geven van een ‘klassieke nachtclub’.

Een kleine doorgang naast de cocktailbar is ingericht met bosgroene fluwelen banken en betegelde vloeren. In navolging van de cocktailbar is een kleine doorgang gedecoreerd met bosgroene fluwelen banken en betegelde vloeren, die fungeert als een tussenruimte tussen de straat en het binnenplein.

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Het prachtige multifunctionele theather Sala Equis

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate