Hygge


Wellicht heb je het al een keer voorbij zien komen, de term ‘hygge’. Je spreek het uit als ‘hue-ge’, en het staat voor een bepaalde Deense levensstijl. Als je het zou moeten vertalen, dan komen ‘gezelligheid’ of ‘knusheid’ het dichtst in de buurt, maar deze woorden dekken niet de gehele betekenis van het echte hygge. Het is namelijk een bepaalde Deense levensstijl die te maken heeft met bijvoorbeeld qualitytime met famlilie en vrienden, maar ook met de kleinere dingen in het leven zoals eten en drinken. Sommigen beweren zelfs dat hygge dé belangrijkste reden is waarom Denen de gelukkigste mensen zijn ter wereld!

Hygge

Hygge interieur

Hygge heeft ook zéker invloed op je huis en je interieur. Het is niet een echte stijl, zoals een industrieel interieur of een landelijk interieur, maar het is meer een bepaalde sfeer of gemoedstoestand. Een vergelijkbare term is ‘Slow Living’, waar het allemaal draait om rustig aan doen. Hoewel hygge en slow living niet echt een interieurstijl zijn, is een hygge interieur vaak wel te herkennen. Je zou het een beetje kunnen omschrijven als een combinatie van minimalisme, Japans en Scandinavisch. En een hygge interieur is altijd knus en gezellig!

Hygge

Hygge

Kleine dingen

Hygge is fijn, maar het betekent zéker niet dat het duur hoeft te zijn. Sterker nog, het zijn vaak juist de kleine dingen en de kleine details die ertoe doen. Denk aan bijvoorbeeld lekkere geurkaarsen, die je herinneren aan een fijne periode. Trakteer jezelf op een lekker flesje handzeep een lekker kopje koffie, waar je intens van kunt genieten. En omdat bij hygge vooral draait om samen zijn met je naasten, is een fijn en knus plekje in huis ook erg fijn, waar je met z’n allen kunt zitten en kletsen. In de zithoek in de woonkamer, voor de open haard of aan een gezellige en mooi gedekte eettafel.

Natuurlijke kleuren

Ondanks dat het vaak koud is in Denemarken is het buitenleven daar erg belangrijk. Denen waarderen het natuur, en dat zie je ook vaak terug in hun interieur. Je treft daarom vaak natuurlijke materialen en natuurlijke kleuren aan in een Hygge interieur, zoals bruin, beige, taupe, grijs, wit en zwart.

Textuur

Texturen spelen ook een belangrijke rol in een Hygge interieur. Denk aan mooie kussens, vloerkleden, dekens, dekbedovertrekken, gordijnen, noem maar op. Natuurlijke texturen zoals wol, linnen en jute zijn sowieso altijd een goed idee in een interieur, en ze passen dus ook perfect in een Hygge interieur!

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

Hygge

1 Comment

  1. Pingback: Hygge slaapkamer | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate