Vloerkleed in huis


Vloerkleden zijn altijd een goed idee in huis. Het kan er niet alleen heel mooi uitzien, tapijten bieden ook een aantal voordelen. Zo kan je met een vloerkleed een ruimte afbakenen, zoals de zithoek in de woonkamer of de eethoek. Vloerkleden hebben een isolerende en geluiddempende werking. En een vloerkleed biedt ook bescherming voor je dure vloer. Genoeg redenen om een vloerkleed in huis te nemen dus.

Er zijn echter zóveel verschillende soorten vloerkleden in verschillende materialen, formaten en kleuren. Wollen vloerkleden zijn super populair, maar die zien er heel anders uit en bieden heel andere voor- en nadelen in vergelijking met bijvoorbeeld vintage vloerkleden of jute vloerkleden. Hoe kies je nou een vloerkleed dat het beste in jouw interieur past? Hoewel dit klinkt als een enorme uitdaging, hoeft het niet altijd moeilijk te zijn. Vooral niet als je onze handleiding volgt voor het kiezen van hét perfecte vloerkleed!

Vloerkleed in huis

1. Stijl

De style van je vloerkleed is het belangrijkst. Bedenk niet alleen wat je mooi vindt, maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is om te kijken wat voor soort vloerkleed in jouw interieurstijl past. Wat voor soort vloer heb je? Welke stijl hebben de bestaande meubels? Welke kleuren tref je aan in de kamer?

Als de muren in de woonkamer bijvoorbeeld bekleed is met behang met een druk en kleurrijk patroon, dan kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een neutraal vloerkleed. Heb je juist strakke witte muren, dan kan een vloerkleed met een kleurrijk patroon juist leuk zijn. Daarmee maak je meteen een statement in je interieur. Dit hoeft natuurlijk niet, want als je een kalme minimalistische sfeer wilt creëren, dan kunnen rustige muren en een rustig vloerkleed ook helemaal prima zijn. Dit alles hangt dus vooral ook met je persoonlijke stijl en smaak.

Vloerkleed in huis

Vloerkleed in huis

2. Vorm

De meeste vloerkleden zijn rechthoekig, en de meeste mensen kiezen ook voor een rechthoekig vloerkleed. Negen van de tien keer is dat ook een terechte en goede keuze, maar soms kan het een goed idee zijn om voor een andere vorm te kiezen. Heb je bijvoorbeeld een ronde salontafel of eettafel, dan kan een rond vloerkleed een goed idee zijn. Klik hier om meer te lezen over wanneer je voor een rond vloerkleed zou moeten gaan. Wil je een natuurlijke sfeer creëren? Hieronder kan je zien hoe leuk een a-symmetrisch koeienhuid vloerkleed kan zijn!

Vloerkleed in huis

Rond vloerkleed ronde eettafel

3. Ruimte

De ruimte waar het vloerkleed wordt geplaatst heeft ook een bepalende rol bij het uitkiezen van je vloerkleed. In ruimtes waar je met hygiëne te maken hebt, is het aan te raden om te gaan voor een materiaalsoort dat makkelijk te reinigen is. Een wollen vloerkleed, een katoenen vloerkleed, een kokos vloerkleed of een sisal vloerkleed. Daarnaast zijn er ook synthetische vloerkleden verkrijgbaar van kunststof, polyester of rubber. Elk materiaalsoort heeft een andere uitstraling, met variërende kenmerken die verband houden met hoe goed de materialen slijten en hoe gemakkelijk ze te reinigen zijn. Daarnaast variëren ze ook in prijs.

In de keuken, badkamer en hal is het bijvoorbeeld verstandig om een laagpolig kleed te nemen, wat natuurlijk te maken heeft met hygiëne. Hetzelfde geldt als je op zoek bent naar een vloerkleed voor onder de eettafel. In de kinderkamer, slaapkamer of woonkamer kan je gerust een zacht hoogpolig kleed plaatsen, wat uiteraard super fijn is voor de voeten.

Het hoogpolig vloerkleed is een uitstekende keus in onderstaande sfeervolle en knusse woonkamer.

Vloerkleed in huis

4. Formaat

Of een vloerkleed mooi in een ruimte past, wordt voor een groot deel ook bepaald door het formaat van het vloerkleed. Een te groot of een te klein vloerkleed kan ervoor zorgen dat het niet klopt. De kracht van een vloerkleed is dat je verschillende meubels en accessoires met elkaar verbindt en een mooi geheel maakt.Veel mensen maken de fout door een te klein vloerkleed te nemen, waardoor dit onmogelijk is.

Zo worden er door interieurprofessionals adviezen gegeven over hoe groot een vloerkleed in een bepaalde ruimte zou moeten zijn en hoe je het vloerkleed moet plaatsen. Studio McGee heeft onderstaande handleiding gemaakt die je hierbij kan helpen.

Juiste vloerkleed formaat

Vloerkleed in huis

Je kunt één groot vloerkleed plaatsen, maar het kan ook een leuk idee zijn om meerdere vloerkleden te laten overlappen.

Vloerkleed in huis

4 Comments

  1. Pingback: 3x Wanneer een rond vloerkleed | HOMEASE

  2. Pingback: Vloerkleed in de slaapkamer | HOMEASE

  3. Deze inhoud helpt iedereen om tapijten in verschillende delen van het huis te plaatsen. Ik heb ervan genoten, bedankt.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate