10x IKEA IVAR hacks


IVAR is een populaire jongensnaam, maar het is ook het populaire opbergmeubelsysteem van IKEA. De IKEA IVAR serie bestaat uit verschillende elementen, die je kunt gebruiken voor het samenstellen van jouw perfecte opbergmeubel. Een perfecte opbergmeubel is namelijk voor iedereen anders. Voor de één is dat een TV meubel met veel opbergruimte, voor de ander is het een grote kastenwand met zowel open planken als dichte kasten.

De IKEA IVAR kasten kenmerken zich met een traditionele uitstraling, vanwege het onbehandelde hout. Massief slijtvast grenenhout met een mooie natuurlijke uitstraling. Wil je liever een warmere uitstraling of een andere kleur? Dan kan je heel eenvoudig alle onderdelen van het IVAR systeem behandelen met olie of verf.

Wil je écht creatief aan de slag? Dan kan je er ook een IKEA hack van maken. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben wij de leukste inspiratie voorbeelden van IKEA IVAR hacks voor je op een rijtje gezet. Aan de slag!

1. IVAR x Cane Webbing

Cane webbing was vooral erg populair in de jaren ’80, maar het is weer helemaal terug van weggeweest. Het is een geweven patroon van rotan Sheen, die ook stoelmatters vlechtband wordt genoemd. Je kunt het voor verschillende soorten meubels gebruiken, zoals stoelen, banken, hoofdborden, en nog veel meer. En wij kwamen een hele leuke IKEA hack tegen, waarbij de deuren van de populaire IVAR kast bewerkt zijn met cane webbing vlakken. Het ziet er prachtig uit, en als je het niet zou weten, dan zou je nooit denken dat het gaat om de IVAR kast van IKEA. Dat is onder andere ook te danken aan de stoere hairpin poten die onder de kast zijn gemonteerd. Wil jij aan de slag met deze leuke IKEA hack? Klik hier voor de volledige handleiding.

IKEA hack IVAR cane webbing

2. IVAR x maatwerk dressoir

Maatwerk kasten zijn altijd een goed idee. Het ziet er niet alleen super strak uit, maar je kunt daarmee ook alle ruimtes optimaal benutten. Het probleem is dat maatwerk altijd veel duurder is. Instagrammer Cecile Fossey kwam daarom op het leuke idee om onderstaande IKEA hack te realiseren voor een maatwerk dressoir in haar woonkamer. Ze heeft over de hele breedte van de muur de IKEA IVAR kasten naast elkaar geplaatst. Ze heeft aan de rechterkant een opening gecreëerd, waardoor de kasten ook daadwerkelijk over de breedte passen. En om er weer een geheel van te maken, is de dressoir aan de bovenkant afgewerkt met een houten werkblad. De opening kan bovendien leuk gebruikt worden als een werkplekje.

IKEA hack maatwerk dressoir

3. IVAR x halfronde houten latten

Standaard worden de IKEA IVAR kasten met vlakke onbehandelde grenenhouten deuren. Op Pinterest vind je heel veel leuke ideeën om deze deuren te hacken. Onderstaande super leuke IVAR hack vonden we bij blogger Lovisa Häger. Zij heeft halfronde houten latten gebruikt om de deuren te bekleden, waardoor er een soort relief is ontstaan. Vervolgens heeft ze de gehele IVAR kast geverfd met een mooie grijze verf van Farrow & Ball. Het resultaat is een prachtige designkast voor een prikkie! Klik hier voor meer informatie over deze leuke IKEA hack.

IKEA IVAR hack halfronde houten latten

4. IVAR bed

Één van de leukste IKEA IVAR hacks vonden we bij Anna Baier, moeder van drie en oprichter van het blogmagazine A Pinch of Style. Anna heeft in super leuk bed gemaakt in de kinderkamer van één van haar kinderen. Het is echter geen eenvoudig DIY project, want je moet wel een beetje over de vaardigheden van een timmerman beschikken. Ze heeft drie IVAR kasten naast elkaar geplaatst, en daaromheen is alles op maat gemaakt met een vergelijkbaar soort grenenhout als de IVAR kasten. Het bed is voorzien van een trapje aan de rechterkant en een reling aan de bovenkant. Klik hier voor meer informatie.

IKEA IVAR hack bed

5. IVAR kast speels schilderen

De meest eenvoudige IKEA IVAR hack is door het te schilderen. Eenvoudig, maar wel super leuk. Je kunt de hele kast schilderen, maar je kunt er ook iets op schilderen. Dit laatste is vooral een heel leuk idee voor de kinderkamer, zoals Nina Clave heeft gedaan voor de IVAR kast in de kinderkamer van haar zoontje. Ze heeft twee IVAR kasten naast elkaar geplaatst, en aan de onderkant van beide kasten zijn hele leuke blauwgrijze puntige bergen geschilderd. De bergen komen ook terug op de muur achter de kasten. Super leuk, toch?

IKEA hack IVAR kast speels schilderen

6. Grote zwevende IVAR kledingkast voor kinderkamer

Het is standaard mogelijk om de IVAR kasten op verschillende manieren te plaatsen. Je kunt het op de vloer plaatsen, je kunt het in de vorm van een stellingkast plaatsten, maar je kunt het ook als zwevende wandkast aan de muur monteren. De Deense Louise koos voor de kinderkamer om de IVAR kast als wandkast aan de muur te monteren. Het leuke is dat ze er niet één heeft opgehangen, maar vier bij elkaar. Met vier IVAR kasten heeft ze dus een hele grote vierkante kledingkast in de kinderkamer gecreëerd, die ook nog eens strak aan de muur hangt. Love this idea! Klik hier om de rest van de super leuke kinderkamer te bekijken.

IKEA hack Grote zwevende IVAR kledingkast voor kinderkamer

7. IVAR x leren deurgrepen

Standaard zijn de IVAR kasten van IKEA voorzien van greeploze deuren. Dit kan leuk zijn, maar deurgrepen kunnen ook erg leuk zijn. Het is bovendien een hele eenvoudige hack om de deuren te voorzien van leuke deurgrepen. Hieronder zie je een heel mooi inspiratie voorbeeld van IKEA IVAR kasten met de leren deurgrepen van IKEA, genaamd ÖSTERNÄS.

IKEA IVAR hack leren deurgrepen

Leestip: Leren handgrepen

8. IVAR computerkast

Ook dit is een hele leuke en creatieve IKEA IVAR hack, die we vonden bij Jaymee SrpI. Jaymee is een in Noord-Californië gevestigde kunstenaar en ontwerper met een liefde voor minimalistisch design, grafische patronen en frisse kleurenpaletten. De enige echte plek waar een bureau leuk zou staan in haar appartement, is een ruimte naast haar keuken. Het probleem was dat zij de stellingkasten niet kwijt wilde op die plek. Toen kwam ze op het idee om daar een stelling/computerkast te maken met behulp van de IKEA IVAR kast. Boven en onder kan de kast nog steeds als stellingkast gebruikt worden, terwijl de dichte IVAR kast gebruikt wordt voor de iMac. Om er gemakkelijk te kunnen werken, heeft ze in de binnenkant van de kast een uitschuifbaar bureau gemaakt. Geweldig! Klik hier om alles over deze inspirerende IVAR hack te lezen.

IKEA IVAR hack computerkast

9. IVAR kastenwand

De IKEA IVAR kasten kan je ook als een modulair systeem gebruiken. Je kunt namelijk zoveel losse kasten gebruiken als je zelf wilt. We hebben hierboven al een mooi voorbeeld laten zien van de kinderkamerkast, bestaande uit vier IVAR kasten. In onderstaande slaapkamer hebben ze zelfs de hele muur ingericht met een grote IVAR wandkast. Het leuke is dat de kasten met de normale kastdeuren gecombineerd zijn met ladekasten. Als de afmetingen een beetje kloppen, dan lijkt het zelfs op een op maat gemaakte inbouwkast!

Leestip: Inbouwkast inspiratie

IKEA hack IVAR kastenwand

10. IVAR schoenenkast

Kerstin, bekend van de blog Sanvie, heeft een unieke en eenvoudige hack voor de IVAR kast van IKEA gecreëerd, specifiek bedoeld als schoenenkast. Het bijzondere aan deze hack is dat er geen zaag- of lijmwerk aan te pas komt. Om de schoenen van haar man, die maat 43 heeft, passend te maken, heeft Kerstin de planken in de kast op een schuine wijze geplaatst. Dit werd bereikt door de plankhouders aan de achterkant van de plank een niveau lager te verschuiven, waardoor er een schuine opstelling ontstaat. Dankzij het gebruik van twee van deze kasten, is het nu mogelijk om tot wel 32 paar schoenen op te bergen. Kerstin is zeer tevreden met het resultaat en vindt dat het er prachtig uitziet.ikea ivar hack schoenenkast

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate