Kozijnen verven handleiding


Houten kozijnen zijn natuurlijk super mooi, maar om ze zo lang mogelijk goed en mooi te houden, is het belangrijk om ze eens in de zoveel tijd te verven/schilderen. Je kunt dit door een schilder laten doen, maar dit is best duur. Daarom kan het een goed idee zijn om je zelf je kozijnen te verven. Dit is bovendien niet een hele moeilijke klus, vooral niet als je onze handige stap voor stap kozijnen verven handleiding volgt. Heel veel succes!

Wat heb je nodig?

 • Ontvetter;
 • Doekje;
 • Verfkrabber;
 • Zachte borstel;
 • Schuurpapier;
 • Schuurmachine;
 • Stofkapje;
 • Grondverf;
 • Acrylaatkit;
 • Schilderstape;
 • Kwast;
 • Verfroller;
 • Glaskrabber.

Bekijk onderstaande video voor een uitgebreide handleiding:

1. Ontvetten

De eerste stap is het ontvetten van de kozijnen, zodat het verf goed kan hechten. Let op dat je altijd begint met ontvetten, en niet met schuren. Dan voorkom je namelijk dat het vet en vuil over het oppervlak wordt verspreid tijdens het schuren. Het ontvetten kan je eenvoudig doen met een doekje en ontvetter.

2. Krabben

Na het ontvetten van het kozijn, ga je aan de slag met krabben van oneffenheden op het kozijn. Denk aan loszittende delen en slechte kitnaden. Je kunt hier een speciale verfkrabber voor gebruiken. Gebruik daarna een zachte borstel om de restjes bij elkaar te vegen om op te ruimen.

Kozijnen verven handleiding krabben

3. Schuren

Deze stap is erg belangrijk. Door de kozijnen te schuren, zorg je er niet alleen voor dat het oppervlak mooi egaal wordt, maar ook dat het verf goed kan hechten aan de kozijnen. Als je een oude kozijn hebt, die eerder is geschilderd, schuur je altijd met schuurpapier met korel 120. Voor nieuwe kozijnen die niet geschilderd zijn, kan je met schuurpapier met korel 80 schuren. Het makkelijkst is om een schuurmachine te gebruiken. De moeilijk bereikbare plekken kan je het best met de hand doen, net zoals de plekken langs het glas. Dit voorkomt dat er krassen op het glas komen. Gebruik een stofkapje voor het stof, of zorg voor een goede afzuiging. Stof tot slot het kozijn af met een zachte borstel.

Kozijnen verven handleiding schuren

4. Kale plekken in de grondverf zetten

Door het schuren, kunnen er kale plekken ontstaan. Deze plekken moet je in de grondverf zetten. Een dunne laag is voldoende. Dit geldt uiteraard ook voor nieuwe kale houten kozijnen.

Kozijnen verven handleiding kale plekken grondverf

5. Gaten, spleten en scheuren glad wegwerken

Vooral in oude kozijnen, kunnen oneffenheden zitten, zoals gaten, spleten en scheuren. Dit kan je wegwerken met lakplamuur. Gebruik een plamuurmesje om het lakplamuur aan te brengen. Schuur daarna de geplamuurde plekken licht op met schuurpapier. Openstaande naden en verbindingen kan je dichtkitten. Let op dat je dit doet met acrylaatkit in plaats van beglazingskit. Beglazingskit gebruik je voor het glas.

Kozijnen verven handleiding kitten plamuren

6. Ramen afplakken

Voordat je begint met het verven van de kozijnen, is het belangrijk om de ramen af te plakken met schilderstape. Op die manier zorg je ervoor dat er geen verf op de ramen komen, en dat het resultaat super strak wordt.

Kozijnen verven handleiding ramen afplakken

7. Verven

Daarna kan je beginnen om de kozijnen te verven. Gebruik een kwast voor de randen en een roller voor de grote oppervlakken. Om druipers en zakkers te voorkomen, is het belangrijk om de verf goed te verdelen. Begin met de horizontale gedeeltes van het kozijn, van onderen naar boven. Daarna kan je de verticale oppervlakken verven. En verf dan het hele kozijn van boven naar beneden.

Kozijnen verven handleiding verven

Verwijder direct na het verven de schilderstape. Is er verf op de ramen gekomen? Verwijder dit dan met een glaskrabber.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate