Een ladekast inrichten doe je zo!


Ladekasten bieden een effectieve opslag voor van alles en nog wat in huis – van kleding tot keukengerei en van badspullen tot speelgoed. Maar lang nog niet iedereen maakt er optimaal gebruik van – simpelweg omdat ze hun ladekast niet goed genoeg hebben ingericht. Heb jij ook ladekasten in de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en/of kinderkamer, waar je beter gebruik van wilt maken? Lees de praktische tips en ideeën voor het optimaal inrichten van een ladekast. Succes!

Het goed inrichten van een ladekast is belangrijk omdat het kan bijdragen aan een georganiseerd en stressvrij leven. Wellicht klinkt dit een tikkeltje overdreven, maar een georganiseerde ladekast maakt het makkelijker om spullen te vinden, ruimte te besparen en zorgt het voor meer duurzaamheid van de ladekast en de spullen die erin zijn opgeborgen. Wil jij ook jouw ladekast zo goed mogelijk inrichten? Begin vandaag nog – je zult geen spijt hebben – beloofd.

1. Maak de ladekast leeg

Het is een goed idee om de lades helemaal leeg te maken voordat je begint met het organiseren van een ladekast. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van wat je hebt en om eventuele dubbele of onnodige items te identificeren. Dit is meteen ook een goede gelegenheid om de lades schoon te maken voordat je de inhoud terugplaatst, zodat je een schone en frisse start hebt.

2. Overwegen of de ladekast de beste manier is

Mensen hebben vaak de neiging om klakkeloos spullen op te bergen in de ladekast, terwijl er spullen zijn die je beter op een andere manier kunt opbergen. Daarom is het een goed idee om jezelf de vraag te stellen of er geen betere plek om dit op te bergen? Grote of zware voorwerpen, zoals grote keukengereedschappen, servies of schoenen, zijn bijvoorbeeld niet handig om in lades op te bergen, omdat ze te veel ruimte in beslag nemen of de lades kunnen beschadigen.

Gebruik je de ladekast als kledingkast? Jurken en rokken kunnen beter worden opgehangen omdat ze gemakkelijker kreukelen wanneer ze worden opgevouwen en opgeborgen in een ladekast. Daarom is het een beter idee om ze aan een kledinghanger op te hangen met een rok- of broekklem. Hetzelfde geldt ook voor overhemden en blouses – deze kan je beter ophangen om kreukels te voorkomen.

Wat voor soort kleding wel heel erg geschikt zijn voor ladekasten:

  • T-shirts en hemden: T-shirts en hemden zijn vaak opvouwbaar en kunnen daarom gemakkelijk in ladekasten worden opgeborgen. Je kunt ze opvouwen en sorteren op kleur of soort.
  • Ondergoed en sokken: Ondergoed en sokken zijn ideaal om in ladekasten op te bergen, omdat ze vaak klein en licht van gewicht zijn. Gebruik speciale ladeverdelers om de ladekast netjes en georganiseerd te houden.
  • Sportkleding: Sportkleding, zoals trainingsbroeken en leggings, zijn vaak gemakkelijk op te vouwen en te stapelen in ladekasten.
  • Pyjama’s en loungewear: Pyjama’s en loungewear zijn perfect voor het opbergen in ladekasten omdat ze comfortabel, licht van gewicht en gemakkelijk op te vouwen zijn.
  • Accessoires: Accessoires zoals riemen, dassen, sjaals en mutsen zijn ook goed op te bergen in ladekasten. Je kunt ze sorteren en opbergen in speciale accessoirelades of in ladeverdelers.

Daarnaast is het goed om je af te vragen of jouw ladekast geschikt is voor de spullen die je wilt opbergen. Ladekasten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Het formaat speelt hierbij een belangrijke rol. Wellicht is je huidige ladekast te klein – te klein voor de hoeveelheid spullen die je hebt, of te klein voor de ruimte waar je het hebt staan.

houten ladekast slaapkamer

3. Sorteer op categorie

Sorteer spullen in categorieën, zoals kleding, accessoires, papierwerk, hobby-artikelen of gereedschap. Dit maakt het gemakkelijker om dingen te vinden, waardoor de ladekast een stuk effectiever is ingericht. Door spullen op categorie te sorteren, voorkom je ook dat ze elkaar beschadigen. Bijvoorbeeld wanneer je sieraden of accessoires opbergt in dezelfde lade als je kleding, kun je krassen en beschadigingen oplopen. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door elke lade toe te wijzen aan één categorie, of gebruik maken van ladeverdelers. Als het gaat om een kledingkast, zorg er dan voor dat elke lade voor een ander soort kledingstuk wordt gebruikt, onderverdeeld in accessoires, ondergoed, topjes, etc).

4. Gebruik ladeverdelers

We hebben het hierboven al een aantal keren benoemd, ladeverdelers zijn absolute musthaves voor ladekasten. Sommige laden zijn namelijk zó groot, waardoor je veel meer soorten spullen kunt opbergen. Ladeverdelers, zoals bakjes of dozen, kunnen helpen bij het indelen van de lades en het scheiden van verschillende items. Dit is een handige manier om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

Ladeverderlers van IKEA
Ladeverderlers van IKEA

5. Maak gebruik van opvouwtechnieken

Opvouwtechnieken kunnen helpen om kleding en andere stoffen items netjes en georganiseerd te houden. Er zijn heel veel verschillende opvouwtechnieken die je kunt gebruiken – één van de meest populaire techniek van voor het opvouwen van kleding is de KonMari-methode, waarbij elk item verticaal wordt opgeborgen in de lade.

De KonMari-methode, ontwikkeld door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, is een methode om je spullen op te ruimen en te organiseren. De methode richt zich op het loslaten van spullen die geen vreugde meer brengen, en het organiseren van de spullen die wel belangrijk zijn.

Als het gaat om het opvouwen van kleding, hanteert de KonMari-methode een specifieke techniek die ervoor zorgt dat de kleding netjes en georganiseerd blijft.

  1. Leg het kledingstuk plat op een tafel of bed met de voorkant naar beneden.
  2. Vouw de mouwen naar het midden van het kledingstuk.
  3. Vouw het kledingstuk in drieën, zodat het bovenste deel naar het midden komt en het onderste deel eroverheen komt.
  4. Vouw het kledingstuk nogmaals in drieën, zodat er een klein rechthoekig pakketje ontstaat.
  5. Plaats het pakketje rechtop in de lade, zodat je het kledingstuk gemakkelijk kunt zien.

Herhaal deze stappen voor elk kledingstuk dat je wilt opvouwen. Als je klaar bent, kun je de kledingstukken sorteren op categorie en op kleur om de ladekast netjes en georganiseerd te houden.

Een voordeel van deze manier van kleding opvouwen is dat het minder ruimte inneemt in de ladekast dan wanneer je kleding op een hoopje legt. Bovendien zorgt deze methode ervoor dat kleding minder snel kreukt, en dat je makkelijker kunt zien welke kledingstukken je hebt.

6. Vol proppen is geen goed idee

Het kan soms verleidelijk zijn om de laden zoveel mogelijk vol te proppen, omdat je het idee hebt dat er altijd meer spullen in passen. Tóch is dit geen goed idee. Wanneer de lades te vol zijn, kan dit leiden tot chaos en het kan moeilijk zijn om items te vinden wanneer je ze nodig hebt. Bovendien kan het overbelasten van de lades zorgen voor extra druk op de ladegeleiders, waardoor ze kapot gaan.

Een goede vuistregel is om de lades niet meer dan 80% vol te vullen. Dit biedt voldoende ruimte om de items in de lades te organiseren en zorgt ervoor dat de lades soepel openen en sluiten zonder overbelast te worden. Als je merkt dat je lades te vol zijn, overweeg dan om overbodige of zelden gebruikte items elders op te bergen of te doneren/verkopen.

Ladeverdelers, opbergdozen en manden kunnen hierbij helpen, om alle spullen georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk te houden. Dit kan helpen om de ruimte in de lades effectiever te gebruiken en te voorkomen dat de lades te vol raken.

Ladeverdelers van Shein
Ladeverdelers van Shein

Bekijk ook:
Open kledingkasten
30x Slaapkamer ideeën

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate