Houten panelen muur


Wil jij een mooie houten panelen muur in huis? Goed idee! Met Houten panelen, ook wel akoestische panelen genoemd, kan je niet alleen heel veel sfeer en warmte creëren in je interieur, het biedt ook verschillende praktische voordelen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over deze leuke woontrend, inclusief mooie inspiratie voorbeelden!

Houten wanden en houten wandbekleding is natuurlijk niet iets nieuws. Al heel lang wordt hout gebruikt voor het bekleden van muren – of het nou gaat om een gedeelte van de muur, bijvoorbeeld in de vorm van lambrisering, of een complete houten wand. Naast bescherming van de muren in huis, is het ook een geweldige manier om een mooie accentmuur te creëren, waar alle ogen op gericht zullen zijn als de ruimte wordt betreden – of dat nou de hal, slaapkamer, keuken, badkamer of woonkamer is.

Er zijn heel veel verschillende soorten houten wandbekleding – en de natuurlijke houten panelen op de muur behoren tot één van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

In deze woonkamer is een stijlvolle accentmuur gecreëerd met de Akupanelen van WoodUpp.
In deze woonkamer is een stijlvolle accentmuur gecreëerd met de Akupanelen van WoodUpp.

Natuurlijke warme sfeer

Hout is natuurlijk een materiaal soort dat erg populair is in interieurs, vooral vanwege de natuurlijke en warme sfeer. Houten meubels, vloeren en accenten kunnen helpen om een gevoel van warmte en comfort te creëren. Bovendien zorgt het natuurlijke karakter van hout ervoor dat het een tijdloos en eenvoudig te combineren materiaal is. Heb je bijvoorbeeld een strakke gietvloer, en vooral strakke witte muren in huis? Door één of meerdere wanden te bekleden met houten panelen, kan je heel eenvoudig meer sfeer en warmte creëren in je interieur.

Verschillende kleuren

Naast de verschillende soorten hout, kunnen de houtsoorten ook op een bepaalde manier bewerkt zijn, om een bepaalde uitstraling te krijgen. Daarom zijn veel houten panelen zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerking. Denk bijvoorbeeld aan klassiek eiken, rustiek eiken, gerookt eiken, walnoot, noem maar op. Je kunt zelfs kiezen voor een totaal andere egale non-houtlook, zoals wit of grijs.

Hier zie je de stoere zwarte houten panelen in actie, die super mooi staan met de betonnen vloer.
Hier zie je de stoere zwarte houten panelen in actie, die super mooi staan met de betonnen vloer.

Akoestiek verbeteren

De akoestiek is vaak niet iets waar je als eerst aan denkt bij het inrichten van je huis. Vaak kom je later pas erachter dat de akoestiek slecht is. Slechte akoestiek betekent dat geluid niet wordt geabsorbeerd en weerkaatst in een ruimte. Dit kan leiden tot geluidsoverlast, waardoor het moeilijk is om te concentreren, televisie te kijken of te communiceren met andere mensen. Als de akoestiek in een ruimte niet goed is, kan het zijn dat geluiden te hard zijn of blijven weerkaatsen. Dit kan vermoeiend zijn en kan uiteindelijk zelfs leiden tot hoofdpijn of een vermoeid gevoel.

De houten panelen worden niet voor niets ook akoestische panelen genoemd, omdat ze gemaakt zijn om de akoestiek te verbeteren in huis. De akoestische panelen van WoodUpp, genaamd Akupanel, bestaan uit fineer houten latten en MDF die gemonteerd zijn op een akoestische vilt. Het vilt, gemaakt van gerecycled plastic, is 9 mm dik. Dit zorgt ervoor dat een houten panelen muur een gedocumenteerd geluidsabsorberend effect heeft.

Een Akupanel is opgebouwd uit drie lagen: vilt, MDF en hout uit duurzame bosbouw
Een Akupanel is opgebouwd uit drie lagen: vilt, MDF en hout uit duurzame bosbouw

Niet alleen voor muren

De afmeting van een Akupanel is 2400 x 600 x 22 mm. Het grote voordeel is dat je deze panelen heel eenvoudig op maat kunt zagen. Dit betekent dat je niet persé een volledig muur moet bekleden, maar je kunt er dus ook voor kiezen om dat voor een gedeelte van de muur te doen.

Een houten panelen muur is super mooi, maar met de houten panelen kan je veel meer dan alleen muren bekleden. Ze zijn bijvoorbeeld ook geschikt om het plafond mee te bekleden, waarmee een ruimte direct een prachtige luxe uitstraling krijgt. Daarnaast kan je ook denken aan deuren en meubels met grote oppervlakken. Je de houten panelen zelfs kunnen gebruiken om er een mooi hoofdbord mee te maken in de slaapkamer.

Houten panelen plafond
In dit huis is het plafond super mooi bekleed met de houten panelen van WoodUpp, en gecombineerd met strakke witte muren en grijze vloertegels.

Eenvoudig te monteren

Een ander groot voordeel van het creëren van zo’n houten panelen muur, is dat je het heel eenvoudig zelf kunt monteren. Doordat het een DIY project is, kan je hiermee veel besparen op arbeidskosten. Je hebt geen specialistische gereedschap nodig. Het enige wat je nodig hebt is een zaag om de panelen op maat te zagen, en schroeven of lijm om de panelen vast te maken aan de muur. Woodupp heeft een handige installatie handleiding online staan om je hierbij te helpen. Heb je geen zin of tijd om het zelf te doen? Dan zou je deze klus natuurlijk ook door een meubelmaker of timmerman laten uitvoeren.

Prijs

Een wand bekleden met houten akoestische panelen is vaak goedkoper dan traditionele houten wandbekleding. Dit heeft onder andere te maken vanwege de standaard formaten waar je met de panelen te maken hebt, en dat je het heel eenvoudig zelf kunt monteren. Bij WoodUpp begint de prijs voor één Akupanel van 240 X 60 X 2.2 cm vanaf 140,00. 

Ook in de slaapkamer is het een goed idee om een mooie houten panelen muur te plaatsen - hier gecombineerd met een betonlook muur.
Ook in de slaapkamer is het een goed idee om een mooie houten panelen muur te plaatsen – hier gecombineerd met een betonlook muur.

Bekijk ook:
Houten plafond
Houten wandbekleding inspiratie

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate