Okergeel in je interieur


Okergeel is een kleur die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in het interieur. Het is een warme, gezellige kleur die je interieur opfleurt en een vrolijke sfeer creëert. In dit artikel ontdek je hoe je okergeel kunt integreren in je interieur, welke kleuren en stijlen goed samengaan met okergeel en welke tips je kunt gebruiken voor een geslaagd okergeel interieur. Laat je inspireren door mooie voorbeelden en praktische tips.

Okergeel in je interieur

Geel in een interieur kan snel een afschrikkend effect hebben. Té fel, té vrolijk, té zomers… Maar er is één tint geel die super mooi en tijdloos is, namelijk okergeel. Een warme kleur, die je op heel veel leuke manieren kunt toevoegen in het interieur. Het is bovendien een kleur die in elk seizoen past. Of het nou herfst, winter, lente of zomer is, okergeel past altijd!

Wat is okergeel voor een kleur?

Okergeel is vernoemd naar het mineraal oker, waaruit de kleur gewonnen wordt. Oker is een aardse kleurstof die al duizenden jaren wordt gebruikt voor het maken van verf. Het mineraal oker wordt gevonden in verschillende delen van de wereld, zoals Frankrijk, Italië, India en Australië. De kleur die uit het mineraal gewonnen wordt, heeft een warme, diepe tint die varieert van lichtgeel tot oranjebruin. Door de kleur naar het mineraal te vernoemen, wordt de oorsprong van de kleur benadrukt en krijgt het ook een natuurlijke uitstraling.

Okergeel wordt vaak gebruikt in het interieur om warmte en gezelligheid toe te voegen aan een ruimte. Het is een kleur die goed past bij natuurlijke materialen zoals hout, leer en steen, maar ook bij andere kleuren zoals blauw, groen en grijs. Okergeel kan gebruikt worden voor muren, meubels en accessoires zoals kussens, vazen en lampen.

Naast het interieur wordt okergeel ook vaak gebruikt in de mode. Het is een kleur die goed past bij de herfst en de winter en die gemakkelijk te combineren is met andere kleuren.

Wat okergeel zo’n bijzondere kleur maakt, is dat het zowel warmte als rust uitstraalt. Het is een kleur die doet denken aan de zon en de herfst en die daardoor een gevoel van geborgenheid en gezelligheid oproept. Deze warme kleur kan in verschillende tinten worden gebruikt, van een lichtgele kleur tot een diepe, intense tint. Hierdoor is het een veelzijdige kleur die goed past in verschillende interieurstijlen en die gemakkelijk te combineren is met andere kleuren en materialen.

Okergele tinten

Okergeel is een kleur die verkrijgbaar is in verschillende tinten, variërend van lichtgeel tot een diepere, bijna oranjebruine tint. De officiële RAL-kleur die de naam ‘okergeel’ draagt, is RAL 1024. Deze tint heeft een warme, diepe uitstraling en wordt vaak gebruikt in het interieur en in de mode.

RAL-1024-okergeel
Dit is de RAL 1024 – okergeel kleur.

Naast de officiële RAL-kleur zijn er ook andere geeltinten die een vergelijkbare tint hebben als okergeel. De RAL kleurwaaier bevat bijvoorbeeld verschillende geeltinten die een vergelijkbare uitstraling hebben, zoals RAL 1004 (goudgeel), RAL 1005 (honinggeel) en RAL 1034 (pastelgeel). Deze tinten zijn iets lichter of donkerder dan RAL 1024, maar hebben dezelfde warme, aardse uitstraling.

In 2019 werd de kleur Spiced Honey uitgeroepen tot kleur van het jaar. Deze kleur lijkt sterk op okergeel en heeft een vergelijkbare diepe, warme tint. Spiced Honey is een subtiele, warme kleur die goed past bij natuurlijke materialen zoals hout en steen. Door zijn veelzijdigheid en warme uitstraling is Spiced Honey een populaire kleur geworden in het interieur.

In deze woonkamer is de kleur geverfd in Flexa kleur van het jaar 2019 - Spiced Honey
In deze woonkamer is de kleur geverfd in Flexa kleur van het jaar 2019 – Spiced Honey

Al met al zijn er dus verschillende tinten okergeel verkrijgbaar, elk met een eigen uitstraling en karakter. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste sfeer kan er gekozen worden voor een lichtere of donkerdere tint okergeel, of voor een vergelijkbare kleur zoals Spiced Honey.

ral-okergeel-varianten
Hier vind je verschillende RAL tinten die vergelijkbaar zijn met de okergeel RAL-1024.

Okergeel combineren

Okergeel is een kleur die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in het interieur. En dat is niet zo gek, want okergeel is een warme, gezellige kleur die je interieur opfleurt en een vrolijke sfeer creëert. Maar hoe combineer je okergeel eigenlijk het beste met andere kleuren en materialen?

Het belangrijkste is om na te denken over wat voor soort interieurstijl je wilt en wat voor sfeer je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een Scandinavisch interieur met een frisse en minimalistische uitstraling, of ga je juist voor een bohemian sfeer met rijke, gedurfde kleuren en patronen? Door hierover na te denken, kun je bepalen welke kleuren en materialen goed samengaan met okergeel.

In deze hal zijn okergeel, roze, blauw en zwart verrassend mooi met elkaar gecombineerd.
In deze hal zijn okergeel, roze, blauw en zwart verrassend mooi met elkaar gecombineerd.

Een mooie combinatie is okergeel met neutrale kleuren zoals wit, zwart, grijs en beige. Door okergeel te combineren met neutrale kleuren, komt de okergele kleur goed tot zijn recht en ontstaat er een mooi contrast. Daarnaast kan okergeel ook goed gecombineerd worden met andere warme kleuren zoals rood, oranje en roze. Dit zorgt voor een gezellige en warme sfeer in huis.

Wil je liever een frisse en minimalistische uitstraling? Dan kun je okergeel combineren met lichte houtsoorten en witte muren. Zo ontstaat er een mooie, Scandinavische look. En voor een bohemian sfeer kun je okergeel combineren met rijke, gedurfde kleuren en patronen zoals paars, groen en rood. Hierdoor ontstaat er een exotische sfeer in huis.

Okergeel kan ook goed gecombineerd worden met natuurlijke materialen zoals hout, rotan en bamboe. Dit zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling. En wil je liever een luxe uitstraling? Combineer okergeel dan met metalen zoals koper en goud.

Kortom, okergeel is een kleur die goed te combineren is met verschillende kleuren en materialen. Door okergeel te combineren met andere kleuren en texturen, kun je een mooie balans creëren in je interieur en zorgen voor een gezellige en warme sfeer.

Okergeel in je interieur

Okergeel in je interieur

Okergele muren

Okergeel is een kleur die je interieur direct kan opfleuren en een vrolijke sfeer kan creëren. Het is echter begrijpelijk dat okergele muren wat eng kunnen klinken. Maar het resultaat kan juist prachtig zijn! Okergele muren geven een warme en gezellige uitstraling en kunnen perfect passen bij verschillende interieurstijlen.

In dit interieur zijn de muren en deuren geverfd in de kleur Old Ocre van Pure & Original
In dit interieur zijn de muren en deuren geverfd in de kleur Old Ocre van Pure & Original

Als je het toch een beetje too much vindt, kun je ervoor kiezen om slechts een okergele accent muur te verven en deze te combineren met een andere neutrale kleur.

Een accentmuur is een muur die anders is dan de andere muren in de ruimte. Het kan een andere kleur hebben, behang of een patroon. Door één muur okergeel te verven, creëer je direct een warme en gezellige uitstraling in je interieur.

Een okergele accentmuur past perfect bij verschillende interieurstijlen, zoals een bohemian of een Scandinavisch interieur. Door de okergele kleur te combineren met natuurlijke materialen zoals hout, rotan en bamboe, ontstaat er een warme en natuurlijke uitstraling. Maar ook in een modern of industrieel interieur kan een okergele accentmuur goed passen. Combineer de okergele kleur dan bijvoorbeeld met metalen zoals koper en goud voor een luxe uitstraling.

Een okergele accentmuur hoeft niet de hele muur te beslaan. Je kunt er ook voor kiezen om een lambrisering te verven, bijvoorbeeld vanaf de vloer tot halverwege de muur. Color blocking kan ook een leuk idee zijn voor het creëren van een speels effect.

Ben je niet van het verven? Dan is behang ook een geweldige optie om je muren te decoreren met okergeel. Er zijn namelijk ontzettend veel okergele behangontwerpen verkrijgbaar die je interieur een warme en gezellige uitstraling geven. Er zijn egale behangontwerpen, maar ook behang met leuke motiefjes en patronen. Door je muur of meerdere muren te bekleden met behang, geef je je interieur in een handomdraai meer sfeer en warmte.

Kortom, okergeel is een kleur die perfect past bij een gezellig en warm interieur. Of je nu kiest voor okergele muren of behang, deze kleur zal je interieur direct opfleuren en een gezellige sfeer creëren. Door te experimenteren met okergeel en andere kleuren en materialen, kun je een interieur creëren dat helemaal bij jou past.

Okergeel in je interieur

Okergeel in je interieur

Okergele meubels en decoratie accessoires

Naast okergele muren, zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden om deze mooie kleur in je interieur te gebruiken. Er zijn ontzettend veel leuke en mooie meubels en accessoires verkrijgbaar die een okergele kleurtint hebben. Je zou bijvoorbeeld okergele gordijnen kunnen nemen. Deze zijn weliswaar prominent, maar je kunt ze ook weer heel snel vervangen. Dat geldt ook voor andere okergele meubels en accessoires. In de woonkamer kan je denken aan een okergele bank bijvoorbeeld of een mooi okergeel vloerkleed. Vind je dat nog steeds té groot en té aanwezig, speel dan een beetje met kleinere meubels decoratie accessoires. Okergele kussens, vazen, kaarsen stoelen, kasten, noem maar op. En in de slaapkamer is een okergeel dekbedovertrek of sprei natuurlijk ook super leuk.

Statement piece

Een statement piece is een object in je interieur dat de aandacht trekt en de sfeer bepaalt in de ruimte. Een okergeel statement piece kan bijvoorbeeld een bank, een fauteuil, een kunstwerk of een kast zijn. Door een groot object in okergeel toe te voegen aan je interieur, creëer je direct een warme en gezellige uitstraling.

Een okergele bank of fauteuil kan een geweldige toevoeging zijn aan je interieur. Deze meubels geven je ruimte direct meer kleur en warmte. Combineer de okergele bank of fauteuil bijvoorbeeld met neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs, of juist met andere warme kleuren zoals rood, oranje en roze. Op die manier creëer je een mooi contrast en een gezellige sfeer in huis.

De okergele bank is dé blikvanger in deze stoere woonkamer. | Bron: Ladnydom.pl
De okergele bank is dé blikvanger in deze stoere woonkamer. | Bron: Ladnydom.pl

Een okergeel kunstwerk kan ook een prachtig statement piece zijn in je interieur. Het kan een groot schilderij zijn, een mooie print of een beeldhouwwerk. Door het kunstwerk op te hangen of neer te zetten op een prominente plek in je interieur, geef je direct meer kleur en sfeer aan de ruimte.

Daarnaast kan een okergele kast ook een geweldige toevoeging zijn aan je interieur. Een kast in okergeel kan een mooie eyecatcher zijn in je woonkamer of slaapkamer. Combineer de kast bijvoorbeeld met andere natuurlijke materialen zoals hout en rotan, of juist met metalen zoals koper en goud.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende tinten okergeel en andere kleuren en materialen om te zien wat het beste past bij jouw interieur. Door te spelen met kleur en textuur kun je een interieur creëren dat helemaal bij jou past. Kortom, een okergeel statement piece kan een geweldige toevoeging zijn aan je interieur en zorgt direct voor meer sfeer en warmte in huis.

Vind je deze kleur ook zo mooi? We hebben de mooiste okergele meubels en accessoires voor je op een rijtje gezet!

1 Comment

  1. Daniel Sebregts Reply

    Goedemiddag,
    Ik had een vraagje welke ral kleur is gebruikt op de foto van de slaapkamer. De foto waar rechts onder en de hoek een aantal pantoffels staan en een rond wit nachtkastje.
    Met vriendelijke groet,
    Daniel Sebregts

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate