Lambrisering verven doe je zo – 5 tips!


Vroeger werd lambrisering vooral functioneel gebruikt, voor isolatie, warmte en bescherming van de muren in huis. Tegenwoordig is lambrisering vooral een vorm van muurdecoratie, het kan namelijk erg mooi zijn. Niet alleen in landelijke interieurs, maar eigenlijk in alle interieurstijlen. Vandaag willen we laten zien dat lambrisering verven een heel leuk idee is. Nee, niet het verven van een traditionele lambrisering, maar het maken van een lambrisering van verf. Deze leuke woontrend zien we steeds vaker voorbij komen. Vind je het ook een leuk idee en wil je ook een lambrisering verven? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

Wat heb je nodig?

Voor het verven van een lambrisering, heb je niet heel veel nodig. We hebben hieronder alle benodigdheden op een rijtje gezet:

 • Afplaktape;
 • Kwast;
 • Verfroller;
 • Verfbakje;
 • Meetlint;
 • Verf.

1. Bepaal de hoogte

Voordat je gaat beginnen met het verven van je lambrisering, is het belangrijk om eerste de hoogte te bepalen. Een traditionele lambrisering heeft een gebruikelijke hoogte tussen 1.20 en 130 meter. Dit betekent natuurlijk niet dat je hieraan moet houden. Wil je een rustig en kalm effect in de kamer creëren, kies dan een hoogte waarbij de lambrisering hoger is dan de meeste meubels. Als je een bank hebt van bijvoorbeeld 80 centimeter hoog, dan zou je een lambrisering kunnen verven van 1.20 meter. Hetzelfde zou je kunnen doen met de hoogte van de eettafel of de hoogte van je bed inclusief het hoofdbord.

lambrisering verven groene verf betonstuc
Een super stoere combinatie van een lambrisering van groene verf en betonstuc. Klik hier om een kijkje te nemen in dit appartement.

Hoef je niet perse een kalm effect, dan kan je een lagere lambrisering nemen. Dit is een goed idee voor ruimtes met een laag plafond, omdat je plafond hoger zal lijken. Wat ook erg mooi kan zijn, is een hele hoge lambrisering, bijvoorbeeld tot de helft van je muren of zelfs tot 80% van de plafondhoogte. Dit is vooral erg mooi voor ruimtes met hele hoge plafonds.

lambrisering verven kantoor
Een lambrisering verven kan ook in een kantoor! Klik hier om een kijkje te nemen in dit stoere industriële kantoor.

2. Lambrisering verf

Heb je de hoogte bepaald, dan is het tijd om te kijken naar een mooie kleur lambrisering verf. In tegenstelling tot een ‘echte’ lambrisering van hout, waarbij je verf voor hout nodig  hebt, heb je voor een verf-lambrisering gewone muurverf nodig. Het grote voordeel is dat er heel veel keuze is. Er zijn zoveel leuke kwalitatieve verf merken, met zoveel verschillende soorten kleuren en tinten:

 • Farrow & ball;
 • Flexa;
 • Vestingh;
 • Histor;
 • Pure & Original.

De verschillende merken hebben verschillende kleuren van RAL tot merk-specifieke kleuren. Je zou zelfs aan de hand van een kleurcode een bepaalde kleur verf kunnen laten mengen, die jij graag als lambrisering wilt hebben.

Een muurkleur uitkiezen kan een flinke uitdaging zijn, en als je een lambrisering wilt verven, heb je zelfs te maken met twee kleuren. De kleur van de geschilderde lambrisering en de muurkleur daarboven. Het meest gebruikelijke is om een gekleurde lambrisering te combineren met een witte bovenkant. Wit kan je namelijk met alle kleuren combineren.

LeestipMuur kleuren

Dit hoeft natuurlijk niet, het belangrijkste is dat je een goede match vindt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een ton sur ton combinatie, waarbij je verschillende kleurtinten neemt van dezelfde kleur. Maar er zijn ook verschillende kleuren die je heel mooi met elkaar kunt combineren. Denk aan blauw en groen, grijs en roze, beige en geel, taupe en rood, noem maar op.

lambrisering verven kinderkamer
In deze leuke kinderkamer hebben ze zelfs gekozen om een lambrisering te verven met drie kleurtinten. Klik hier om meer foto’s van deze kinderkamer te bekijken.

3. Lambrisering stijlen

Het leuke van het verven van een lambrisering, is dat je verschillende effecten kunt creëren. De standaard variant is een rechte lijn. Je kunt heel eenvoudig een rechte lijn creëren tussen het bovenste en onderste gedeelte met behulp van tape. Voor een super scherpe en strakke lijn, is het belangrijk om goede schilderstape te gebruiken. Nadat de tape op de muur is geplakt, is het aan te raden om kit te gebruiken op de onderste rand. Op die manier worden oneffenheden opgevuld, waardoor de lijn super strak zal worden.

Je kunt ook een nonchalante lambrisering verven. Dan hoef je het helemaal niet af te plakken. Mocht je later tóch een strakke lijn willen, dan kan dat alsnog door de lambrisering ietsjes te verhogen. Wat ook een erg leuk idee is, is om een ombre lambrisering te verven aan de muur. Daarbij lopen de twee kleuren mooi op elkaar over.

strakke lambrisering verven kinderkamer lola
Holly van Avenue Design studio koos voor een geschilderde lambrisering met een strakke lijn voor de kamer van haar dochter. Klik hier om meer van deze leuke kinderkamer te zien.
Ombre lambrisering verven
Een super leuke roze lambrisering met een ombre effect.
lambrisering verven slaapkamer speels
Leuke geschilderde lambrisering in de slaapkamer met een speelse look.

4. Lambrisering op meubels en deuren

Een lambrisering verven op de muren is leuk, maar je zou het ook door kunnen trekken op de meubels en deuren. Op die manier wordt het een mooi samenhangend geheel. Dit kan op één muur, maar dan kan ook door de gehele ruimte. Deze tip is alleen weggelegd voor mensen die het leuk vinden om te experimenteren in hun interieur, en niet bang zijn om de verkeerde keuze te maken.

lambrisering verven deur
De blauwe lambrisering van verf loopt heel mooi door op de deur.

5. Muurdecoratie

Een schilderde lambrisering is leuk, maar het kan nóg leuker worden met muurdecoratie. Bij een traditionele lambrisering, hang je de muurdecoratie natuurlijk aan de muur boven de lambrisering. Dit kan je ook doen bij een geschilderde lambrisering, maar omdat het een vlakke muur is, kan je daar ook een beetje mee spelen. Zo zou je bijvoorbeeld mooie lijsten op de grens op kunnen hangen of zelfs op de geschilderde lambrisering.

wandplanken geschilderde lambrisering kinderkamer
Hier hebben ze smalle schilderijplanken precies op de grens van de geschilderde lambrisering gemonteerd. Bekijk hier meer foto’s.

Bekijk ook:
Muur kleuren
Muur met twee kleuren
Histor muurverf inspiratie
Deur in dezelfde kleur verven als de muur
Colour blocking

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate