Een open trap dicht maken


Een open trap kan mooi zijn, maar soms is het ook een goed idee om het dicht te maken. Een trap heeft als functie om twee woonlagen met elkaar te verbinden. In veel woningen bevindt de trap zich in de hal, maar er zijn ook woningen waarbij de trap zich in de woonkamer bevindt. Sommigen vinden een open trap in de woonkamer mooi, omdat het een ruimtelijk gevoel geeft aan het interieur of omdat het gewoon een mooie trap is. Er zijn ook mensen die een open trap juist minder fijn vinden. Vandaag willen we aan deze mensen willen laten zien hoe je een open trap dicht kunt maken.

Een open trap dicht maken
Deze trap is niet volledig dicht gemaakt. De trap opening is open gelaten, maar door de stoere op maat gemaakte underlayment kasten, heb je tóch het gevoel dat de trap dicht is.

Trap dichtmaken met stootborden

Wat wij hier bedoelen met het dichtmaken van een trap, is dat je een soort ombouw gaat maken rondom de trap. Maar wat er soms ook wordt bedoelt met een trap dichtmaken, is het dichtmaken van de traptreden. Een open trap kan ook betekenen dat de trap geen verticale vlakken heeft tussen de traptreden. Hierdoor kunnen er spullen door de trap vallen, en is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een trapkast te maken.

Hieronder zien jullie een aantal voorbeelden van een open trap:

open trap voorbeeld

open trap

open trap dichtmaken met stootborden

Zo’n open trap zou je dus dicht kunnen maken. Dit wordt veelal gedaan met zogenaamde stootborden. Stootborden zijn de rechtstaande verticale delen, die vaak van HDF gemaakt zijn met CPL laminaat. Om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is om je voeten op de horizontale traptreden te plaatsen, worden de stootborden meestal schuin geplaatst. Ze zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar bij trapspecialisten en de verschillende bouwmarkten zoals Praxis, Gamma of Karwei.

Wat is een stootbord?

Nadelen van een open trap

Een open trap kan super mooi zijn, maar het heeft zéker ook een aantal belangrijke nadelen:

 • Je kunt een trapkast maken onder een dichte trap;
 • Een dichte trap is kindvriendelijk;
 • Er wordt meer tocht tegengehouden met een dichte trap;
 • De trap wordt een stuk steviger;
 • Met een open trap heb je veel meer last van stof.

En hieronder hebben we ook een paar voorbeelden geplaatst van dichte trappen:

dichte trap

dichte trap

dichte trap

Open trap dichtmaken met trapkast

De ruimte onder de trap kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo zou je er een werkplek kunnen inrichten, je zou er een open garderobekast van kunnen maken, of je zou er een kast onder kunnen plaatsen. En als je een dichte trap hebt, dan zou je er ook een trapkast kunnen maken. Super handig voor een voorraadkast, een berging of een garderobekast! Dat is één van de belangrijkste voordelen voor het dichtmaken van een open trap.

open trap dichtmaken met trapkast

open trap dichtmaken met trapkast

open trap dichtmaken met trapkast

Trap dichtmaken met deur

Je kunt een trap ook dichtmaken met een deur. Daarmee worden dus niet de verticale traptreden bedoelt, maar de gehele trap. Een open trap bedoelen we hiermee als een trap die geen deur heeft en waar je vrij uitzicht op hebt. Dat kan een goed idee zijn, als je bijvoorbeeld een hele mooie designtrap hebt die je graag in het zicht wilt hebben. Maar ook zo’n open trap kan nadelen hebben. Zo heb je bijvoorbeeld veel meer last van tocht en is het niet heel kindvriendelijk. Deze twee redenen kunnen genoeg zijn waarom mensen hun open trap dicht willen maken met een deur of een ombouw.

Een open trap dicht maken

Een open trap dicht maken
Een smalle deur voor een smalle trap.

Er is een belangrijk tussen het dichtmaken van één trap of twee trappen. Op de begane grond of op zolder, heb je veelal te maken met één trap. Daarnaast zijn er ook tussenverdiepingen met een trap naar boven en een trap naar beneden. Daar heb je dus te maken met twee trappen die je dicht moet maken.

Schuifdeur

De trap(pen) moeten natuurlijk altijd bereikbaar zijn. Daarom is een deur noodzakelijk. Op verdiepingen met één trap is één deur voldoende en bij verdiepingen met twee trappen, heb je twee deuren nodig. Je kunt kiezen voor een ‘normale’ deur, maar soms is een schuifdeur een beter idee. Een schuifdeur ziet er niet alleen mooi uit, daarmee bespaar je ook heel veel ruimte. Voor een overloop is dat bijvoorbeeld een belangrijk detail.

Een open trap dicht maken
Deze open trap hebben ze dicht gemaakt met een mooie vintage schuifdeur.
Een open trap dicht maken
Een mooi voorbeeld van hoe je een open trap volledig dicht kunt maken met strakke witte schuifdeuren.
Een open trap dicht maken
Een mooie trapombouw rondom de open trap én de trapkast!

Een open trap dicht maken

Een open trap dicht maken
Een mooie dubbele schuifdeur met houten kozijnen en heel veel glas.

Ombouw

De deuren geven toegang tot de trappen, maar om de open trap volledig dicht te maken, is een ombouw nodig. De zijkanten moeten dus ook dichtgemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld met muren, die je strak en netjes afwerkt. Wat ook een leuk idee is, is een kastombouw. Denk aan een boekenkast, een garderobekast, of een mooie open pronkkast.

Een open trap dicht maken
Een stoere stoere trapombouw met stalen kozijnen en heel veel glas!
Een open trap dicht maken
De open trap op deze zolderverdieping is prachtig dicht gemaakt met een houten ombouw en stoere stalen deuren!

4 Comments

 1. Aafje Blonk Reply

  Goedenavond heer of mevrouw,

  Ik zou graag een offerte willen opvragen voor het dichtmaken van onze trap en een tussenschuifdeur op de eerste etage.

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Aafje Blonk en Roy Berrevoets

 2. Martijn Kooijman Reply

  Graag zou ik meer informatie willen over de deuren welke afgebeeld staan op de derde foto van onder de homepagina.
  Wij hebben een identieke trap.
  Met vriendelijke groeten
  Martijn Kooijman

 3. Freddy Osei Reply

  Geachte heer of mevrouw,

  Ik zou graag een offerte willen opvragen voor het dichtmaken van onze trap met schuifdeur en voorraadkast op de begane grond.

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Freddy & Emmelien

 4. Frank Grosheide Reply

  Beste,

  Ik zou graag een offerte willen aanvragen voor het plaatsen van een schuifdeur op de eerste verdieping voor de trap naar boven en naar beneden.

  Groeten,
  Frank

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate