Oven schoonmaken doe je zo!


Je oven schoonmaken niet de leukste klus in huis, maar het hoeft ook geen ramp te zijn. Volg de stappen in deze handleiding en maak je oven op een veilige, natuurlijke en effectieve methode schoon!

Het schoonmaken van de oven kan één van die klussen zijn die je weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar uitstelt. Maar een schone oven zorgt ervoor dat je kookomgeving hygiënisch is en dat je geen vreemde geuren krijgt van verbrand vet.

Omdat ovenvet super hardnekkig kan zijn, bevatten veel commerciële ovenreinigers behoorlijk krachtige chemicaliën. Zo bevatten veel ovenreinigers ethyleenglycol, ethers, methyleenchloride, loog (natrium- en kaliumhydroxide), petroleumdestillaten, dennenolie, noem maar op. Vind je al die chemicaliën maar niks? Dan is deze handleiding perfect voor jou? Wij laten je namelijk zien hoe je een oven op een veilige, natuurlijke en effectieve methode kunt schoonmaken.

Wat heb je nodig?

  • Baking soda;
  • Water;
  • Rubberen handschoenen;
  • Vochtige vaatdoek;
  • Kunststof of siliconen spatel;
  • Spuitfles;
  • Witte azijn.

Stap 1 – Oven leegmaken

De eerste stap bij het schoonmaken van de oven is het leegmaken van de oven. Verwijder de ovenrekken, de pizzasteen, de oventhermometer en alle andere losse elementen in de oven.

Stap 2 – Schoonmaakmiddel maken van baking soda

Stap twee is het maken van de schoonmaakmiddel. Maak een mengsel van baking soda. Meng in een kleine kom een ​​1/2 kopje zuiveringszout met een paar eetlepels lauw water. Pas de verhouding van beide naar behoefte aan tot je een smeerbare pasta hebt.

oven schoonmaken schoonmaakmiddel baking soda

Stap 3 – Oven bedekken met schoonmaakmiddel

Verdeel de schoonmaak pasta over de binnenoppervlakken van de oven, zonder de verwarmingselementen. Als je geen zin hebt dat je handen vies worden, zou je rubberen handschoenen aan kunnen doen. De baking soda wordt bruin als je het inwrijft; het kan op sommige plaatsen ook brokkeliger zijn dan op andere, wat prima is. Probeer gewoon de hele oven zo goed mogelijk te coaten, met extra aandacht voor bijzonder vettige plekken. Laat dit minimaal 12 uur of een nacht inwerken.

oven schoonmaken baking soda inweken

Stap 4 – Ovenrekken weken

Tijdens de inwerkingsperiode, kan beginnen met het schoonmaken van de ovenrekken. Ook hier kan je dezelfde pasta van baking soda en water voor gebruiken. Smeer de schoonmaak pasta over de ovenrekken. Het makkelijkst is dit boven een grote emmer te doen, want ook dit moet je minimaal 12 uur of een nacht laten inwerken.

Stap 5 – Oven schoonmaken

Na 12 uur of een nacht kan je de oven verder schoonmaken. Gebruik een vochtige vaatdoek en veeg zoveel mogelijk gedroogde baking soda weg. Gebruik een plastic of siliconen spatel om de pasta indien nodig af te schrapen. Doordat de baking soda goed ingewerkt is, zal dit proces een stuk eenvoudiger zijn. Meestal is een vochtige doek genoeg, maar voor moeilijk bereikbare plekken zou een spatel goed van pas kunnen komen.

oven schoonmaken vochtige doek

Stap 6 – Azijn

Doe een beetje witte azijn in een spuitfles en spuit het overal waar je nog steeds baking soda resten in je oven ziet. De azijn reageert op de baking soda en zal zachtjes schuimen. Gebruik de vochtige doek en veeg het resterende schuimende mengsel van azijn en baking soda weg. Herhaal dit totdat alle resten van de schoonmaak pasta is verdwenen. Voeg tijdens het afvegen meer water of azijn toe om de oven echt schoon en glanzend te krijgen.

oven schoonmaken witte azijn

Stap 7 – Ovenrekken schoonmaken

Daarna kunnen de ovenrekken schoongemaakt worden. Als de schoonmaak pasta goed is ingewerkt, dan zal je zien dat het schoonmaken van de ovenrekken net zo makkelijk gaat als met de oven. Gebruik een vochtige doek om de gedroogde schoonmaak pasta weg te vegen. Als je merkt dat het nog hardnekkig is, dan zou je en beetje witte azijn op de hardnekkige plekken kunnen spuiten. Ook zou je een schuursponsje kunnen gebruiken om de hardnekkige plekken weg te schrobben. Als al het vuil verwijderd is, spoel je de ovenrekken nog een keer goed schoon met warm water. Na het drogen, kan je de ovenrekken weer in de oven terugplaatsen.

ovenrekken schoonmaken baking soda

Bron: The Kitchn

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate