15x Scandinavische design merken


Scandinavisch design is altijd al erg populair geweest. Elk Scandinavisch meubelstuk is zo zorgvuldig ontworpen, dat ze allemaal een specifiek doel in de kamer dienen. Scandinavische ontwerpers leren om altijd naar de functie van een object te kijken terwijl ze schoonheid creëren, in plaats van alleen maar te decoreren of de ruimte te vullen. Dit is de reden waarom Scandinavisch design wordt erkend om zijn elegante eenvoud en waarom elk meubelstuk een gevoel van grandeur heeft in elke kamer waar het staat; niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege zijn bruikbaarheid.

Veel van onze favoriete Scandinavische design merken bieden hoogwaardige en goed ontworpen stukken tegen redelijk toegankelijke prijzen. Hieronder vind je een selectie van de meest populaire Scandinavische design merken.

1. Muuto

Het Deense design merk Muuto dankt zijn naam aan het Finse woord voor verandering, ‘muutos’. Trouw aan zijn naam, wil Muuto nieuwe perspectieven creëren en Scandinavisch design over de hele wereld beroemd maken. De meest essentiële principes zijn duidelijke esthetiek, functionaliteit en vakmanschap gecombineerd met moderne technieken en een experimentele instelling.

Muuto kiest de beste nieuwe Scandinavische ontwerpers, zoals Cecilie Manz, Mika Tolvanen, Harri Koskinen en ontwerpstudio’s Anderssen & Voll en Form Us With Love, om er maar een paar te noemen, en laat ze spelen met nieuwe ideeën, technieken, materialen en vormen. Meubels, lampen en woonaccessoires van Muuto vertegenwoordigen de essentie van modern Scandinavisch design.

scandinavische design merken muuto

2. Bloomingville

Bloomingville is een Deens interieurmerk dat bekend staat om zijn combinatie van grondstoffen en Scandinavisch design, met een klassieke Franse en vintage twist. De Bloomingville collectie varieert van vloerkleden, spiegels, stoelen, krukken, tafels, kasten en een groot aanbod aan kleine decoratieproducten zoals vazen, kandelaars, verlichting en manden. Bloomingville meubelen en decoratieproducten zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals metaal, hout, koper, rotan, marmer, katoen, linnen, canvas en jute.

De passie voor interieurdesign komt tot uiting in een collectie hoogwaardige meubelen en interieurproducten gemaakt met de beste materialen uit voornamelijk Azië en Afrika. Het Bloomingville-ontwerpteam zoekt uitdaging bij het ontwerpen van producten die de geest van het bedrijf weerspiegelen van de oprichter Betina Stampe, die waarschijnlijk de sleutel is tot het succes van Bloomingville.

scandinavische design merken bloomingville

3. &Tradition

&Tradition (AndTradition), voorheen bekend als Unique Copenhagen, is een Deens bedrijf, synoniem voor Scandinavisch erfgoed in hedendaags design. Door de naam te veranderen, wil het bedrijf de nadruk leggen op de manier waarop solide handwerk wordt gecombineerd met modern design en Scandinavische traditie met hoge kwaliteit. &Tradition werkt samen met opkomende en gevestigde ontwerpers en staat bekend om het produceren van enkele van de meest gevierde ontwerpen van Verner Panton en Arne Jacobsen.

Ambacht ontmoet kunst. Functie ontmoet vorm. Materiaal ontmoet potentieel. Dit is de Scandinavische traditie en erfgoed. &Tradition wil deze waarden overbruggen naar hedendaags design door materialen, technieken en vormen opnieuw vorm te geven, opnieuw te definiëren en opnieuw uit te vinden. &Tradition gebruikt en combineert nieuwe materialen, legt nieuwe technieken bloot en verlegt grenzen in de productie.

Het Deense bedrijf wil de grenzen van functie, vorm en materialen uitdagen. De collectie van &Tradition omvat niet alleen iconische ontwerpen en onontdekte edelstenen van de meesters van gisteren, maar bevat ook nieuwe werken van de toonaangevende ontwerpers van vandaag en van de talenten van morgen, die talenten die de klassiekers van de toekomst kunnen creëren. &Tradition scouts voor ontwerptalent over de grenzen heen en selecteert productiefaciliteiten die de beste kwaliteit leveren, waar ze ook zijn.

&Tradition brengt haar collectie op de markt via een internationaal netwerk, maar hun wortels zijn nog steeds Scandinavisch en traditie maakt nog steeds deel uit van hun identiteit. &Tradition gelooft in design dat gemaakt is van duurzame productie en respecteert de natuur die de grondstoffen levert.

scandinavische design merken &tradition

4. HAY

HAY is een Deens designbedrijf opgericht in 2002 en wordt gekenmerkt door innovativiteit, gedurfde ontwerpen en hoogwaardige industriële productie. De meubels, verlichting en interieurproducten van HAY zijn gemakkelijk toegankelijk voor een groot publiek en zijn iconische stukken van modern Scandinavisch design geworden. Dit populaire Scandinavische design merk werkt samen met een aantal gevestigde en opkomende Scandinavische ontwerpers en studio’s, zoals Ronan & Erwan Bouroullec, Hee Welling en Scholten & Baijings.

Achter de ingenieuze en verrassende ontwerpen van HAY schuilt een interessante manier van denken: de ontwerpers krijgen volledige creatieve vrijheid om verder te gaan met de dingen die ze leuk vinden, zolang ze de belangrijkste principes van HAY volgen: architectonische, ontwerp- en technologische ambities en duurzaamheid.

scandinavische design merken hay

5. Gubi

Gubi Olsen en zijn vrouw Lisbeth Olsen richtten Gubi op in 1967. Het bedrijf is sinds het begin gebaseerd op productontwerp en -ontwikkeling. In de loop der jaren hebben de twee ontwerpers een grote collectie gestoffeerde meubels en een meubelstof gecreëerd, genaamd Holmens Klæde.

De Gubi-familie heeft nu opnieuw een creatief platform opgezet voor de ontwikkeling van innovatief, functioneel ontwerp met een wereldwijde aantrekkingskracht op de markt, waardoor Gubi weer op de voorgrond van de Deense designwereld is gekomen. Met deze nieuwe basis stevig op zijn plaats, is de strategie nu gericht op de ontwikkeling van unieke designiconen.

Sinds 1967 is Gubi’s kernfilosofie het creëren van tijdloze ontwerpen, met esthetiek, innovatie, functionaliteit en kwaliteit als leidende principes. De vele nieuwe ontwerpen van Gubi worden deels ontwikkeld in samenwerking met ontwerpers die eerder hun stempel op Gubi-producten hebben gedrukt en deels in samenwerking met een aantal nieuwe ontwerpers die op hun beurt nieuwe verhalen aan de Gubi-sage zullen toevoegen.

Momenteel concentreert Gubi zich op het bouwen van een klassieke collectie designiconen van 1930 tot heden. De collectie beslaat zowel een breed geografisch gebied als een tijdlijn, maar de focus ligt altijd op dezelfde kernwaarden, dus er loopt een consistent thema door de hele collectie. De klassiekers van Gubi omvatten ontwerpen van Barba Corsini, Greta Magnusson Grossman en Mathieu Matégot.

scandinavische design merken gubi

6. Ferm Living

Ferm Living is opgericht door Trine Andersen in 2006. Ferm Living, oorspronkelijk gericht op grafisch ontwerp, begon al snel met het ontwerpen en verkopen van behang en andere lifestyleproducten. De Ferm Living-collectie was meteen een succes en sindsdien zijn mensen over de hele wereld verliefd geworden op hun stijlvolle en speelse ontwerpen.

Het Deense bedrijf Ferm Living ontwerpt en produceert eigentijdse meubels en accessoires voor elke kamer in huis. Hun collectie omvat ook leuke muurstickers, kussens, dekens, keukenaccessoires en kinderspullen, allemaal met een grafisch, Scandinavisch tintje.

scandinavische design merken ferm living

7. Frama

Frama is een in Kopenhagen gevestigd design merk met een veelzijdige en multidisciplinaire aanpak. Variërend van meubels tot kleine items. De Frama-collecties richten zich op solide materialen met natuurlijke afwerkingen en eenvoudige geometrie. De objecten binnen de collectie zijn een terugkeer naar de basis, waarbij de designuitstraling eerlijk en puur is. Frama werkt op het gebied van ontwerparchetypen en vertegenwoordigt een grafische en eenvoudige esthetische benadering van design. Het Frama-hoofdkantoor en de Studio Store bevinden zich in het centrum van Kopenhagen, in de historische wijk Nyboder.

scandinavische design merken frama

8. Normann Copenhagen

Normann Copenhagen is een Deens design merk, opgericht door Jan Andersen en Poul Madsen in 1999. Sinds hun eerste product, de iconische Norm 69 lamp, heeft Normann Copenhagen ernaar gestreefd de conventionele ontwerpregels uit te dagen. Dit weerspiegelt zich in het gebruik van traditionele materialen op onconventionele manieren en combinaties.

De frisse en innovatieve houding van Normann Copenhagen komt voort uit samenwerkingen met gevestigde ontwerpers en de frisse talenten. Door de jaren heen hebben de meubelen, verlichting, textiel en woonaccessoires van Normann Copenhagen tientallen verschillende designprijzen gewonnen. Hun flagshipstore in Kopenhagen is ook een flagshipstore van modern Deens design – gevestigd in een oude bioscoop, wordt de 1700 vierkante meter grote showroom vaak beschouwd als de coolste winkel in Kopenhagen.

scandinavische design merken normann copenhagen

9. Fritz Hansen

Fritz Hansen is een internationaal bekend design merk dat al in 1872 in Denemarken werd opgericht. De designfilosofie is gebaseerd op dezelfde principes als 150 jaar geleden: Fritz Hansen is van mening dat één meubel of verlichting de sfeer van een hele kamer kan veranderen en het geluk en welzijn van mensen kan vergroten die in de ruimte wonen. De collecties van Fritz Hansen variëren van Deense designklassiekers van Arne Jacobsen en Poul Kjærholm tot hedendaagse stukken van ontwerpers zoals Jaime Hayon en Cecilie Manz. Het Deense verlichtingsbedrijf Lightyears maakt sinds 2015 deel uit van Fritz Hansen.

scandinavische design merken fritz hansen

10. Design House Stockholm

Design House Stockholm biedt Scandinavische eenvoud in zijn puurste vorm sinds 1992. Hun unieke objecten volgen het motto: ‘Maak niets tenzij het zowel nodig als nuttig is; maar als het zowel noodzakelijk als nuttig is, aarzel dan niet om het mooi te maken.’

De collectie van Design House Stockholm bevat een scala aan coole meubels, verlichting en accessoires met een Scandinavisch tintje.

scandinavische design merken stockholm design-house

11. Carl Hansen & Søn

Elk meubelstuk van Carl Hansen & Søn belichaamt het rijke erfgoed van de door een familie gerunde Deense designhuis. Toegewijd aan vakmanschap en materialen van de hoogste kwaliteit, waaronder duurzaam beheerd Deens hardhout, beschikt Carl Hansen & Søn met trots over een portfolio van stoelen, tafels, banken en boekenkasten die te vinden zijn in ’s werelds meest fascinerende huizen, hotels, restaurants en kantoren.

Sinds Carl Hansen & Søn eind jaren veertig een beroemde samenwerking met Hans J. Wegner aanging, heeft het een aantal van de meest tijdloze stukken van de ontwerper geproduceerd: de CH24 Wishbone Chair, CH25 Lounge Chair en CH445 Wing Chair om er maar een paar te noemen. Carl Hansen & Søn is sindsdien geëvolueerd om andere meesterwerken te creëren van invloedrijke architecten zoals Mogens Koch, Kaare Klint en Ole Wanscher. Onlangs heeft het bedrijf moderne meesters toegevoegd, zoals Tadao Ando en Thomas Bo Kastholm, die de zoektocht naar perfectie voortzetten die meer dan een eeuw aan Carl Hansen & Søn-ontwerpen heeft geleid.

scandinavische design merken carl hansen son

12. Louis Poulsen

Louis Poulsen staat wereldwijd bekend om hun lampen met het hoogste niveau in zowel kwaliteit als design. Hun selectie omvat lampen die zijn ontworpen door meesters als Poul Henningsen, Verner Panton en Arne Jacobsen.

Origineel, eenvoudig en uniek, Louis Poulsen lampen zijn klassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan. Louis Poulsen heeft sinds 1950 licht gebracht in Deense huizen en de ontwerpen blijven mensen van generatie op generatie fascineren.

scandinavische design merken louis poulsen

13. Menu

Het Deense design merk Menu heeft sinds 1976 een mix van ingenieuze Scandinavische designproducten met een experimenteel en ambitieus tintje gecreëerd. De meubels, verlichting en decorobjecten van Menu zijn ontworpen om het dagelijkse leven te vergemakkelijken en op te fleuren zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. De hoekstenen van het ontwerp zijn eindeloze ambitie, frisse ideeën en het doorbreken van de traditionele grenzen van Scandinavisch design.

Menu werkt samen met enkele van de meest creatieve ontwerpers van modern Scandinavisch design en architectuur. Waar mogelijk werkt Menu ook samen met ambachtslieden over de hele wereld om lokale tradities te behouden en te vernieuwen.

scandinavische design merken menu

14. House Doctor

House Doctor is een door een familie gerund design merk gevestigd in Denemarken. Het bedrijf wordt geleid door drie broers en zussen: Rikke Juhl Jensen, Gitte Juhl Capel en Klaus Juhl Pedersen, die allemaal een creatief gen delen en de overtuiging hebben dat mooie interieurs je passie voor het leven versterken. Sinds de lancering in 2001 heeft House Doctor de huidige trends voortdurend gevolgd en nieuwe, luxueuze meubels en interieuraccessoires ontworpen.

De persoonlijke en unieke stijl van House Doctor weerspiegelt zich in al haar producten: vazen in alle vormen, materialen en kleuren, draadmanden in verschillende stijlen, spiegels, unieke meubelstukken, keukenweegschalen in nostalgische stijl, om maar een paar van hun enorme hoeveelheid artikelen te noemen. Elk half jaar worden er nieuwe luxe en kwalitatieve items aan hun collectie toegevoegd.

scandinavische design merken house doctor

15. Form & Refine

Form & Refine, opgericht in 2018 in Denemarken, is een designbedrijf met ecologisch en ethisch gedreven waarden en respect voor traditionele ambachtsculturen en productiemethoden. Helle Herman Mortensen, Jonas Herman Pedersen en Lasse Lund Lauridsen, de oprichters van Form & Refine, zijn van mening dat de beste productievaardigheden voor elk materiaal worden gevonden in het land van herkomst, en dat de meest directe en eerlijke partnerschappen het gemakkelijkst te creëren zijn met kleinere werkplaatsen en coöperaties.

Scandinavische ontwerptradities spelen een essentiële rol in de collecties van Form & Refine, waaronder meubels, textiel en accessoires. Het merendeel van het hout dat in de producten wordt gebruikt, wordt geteeld in een Deens bos en lokaal vervaardigd door bekwame vakmensen. Het keramiek is afkomstig van Portugese ambachtslieden uit de regio Alcobaça en de alpacaproducten van een coöperatie van Boliviaanse alpacaboeren. Form & Refine streeft ernaar producten te maken die van generatie op generatie meegaan, en dankzij het bescheiden, verfijnde ontwerp kunnen de materialen zich manifesteren.

scandinavische design merken form refine

1 Comment

  1. Pingback: Aime Té: Natuurlijke elegantie, Nederlands design en duurzaam ambacht - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate