12x Terrarium plantjes


Wil jij jouw eigen terrarium maken, maar je hebt geen idee welke planten je hier het best voor kan gebruiken? Leuk, wij hebben de leukste en mooiste terrarium plantjes voor je op een rijtje gezet die hier perfect geschikt voor zijn!

Bent je een echte liefhebber van groen, maar je vindt het niks om ze te onderhouden? Terrarium plantjes zijn de perfecte oplossing! Veel mensen denken dat een terrarium eenvoudige planten in fles of glazen pot zijn, maar een terrarium is eigenlijk een mini-ecosysteem. Door de fotosynthese geven de planten in de fles of pot water af in gasvorm. Dit condenseert vervolgens tegen het glas, wat uiteindelijk naar de bodem gaat zakken. Op die manier wordt de grond bevochtigd, en krijgen de planten water. Omdat deze cyclus zich blijft herhalen, heeft het dus heel weinig onderhoud nodig. Geweldig, toch? Wil jij jou eigen terrarium maken? Hieronder vind je de leukst een mooiste terrarium plantjes.

1. Pilea Microphylla

Artillerie varens zijn eigenlijk helemaal geen varens, maar behoren tot de familie Pilea. Ze worden artillerie varens genoemd omdat het zijn zaden schiet met een knallend geluid – en soms een behoorlijke afstand. Ondanks die explosieve eigenschap zijn deze planten delicaat en hebben ze een mooie, interessante textuur. Je zult het gemakkelijk vinden om te kweken en het zou met minimale zorg moeten gedijen.

terrarium plantjes Pilea Microphylla

2. Hypoestes phyllostachya

De Hypoestes phyllostachya is een mooie vrolijke plant die verkrijgbaar is roze, rode en zilveren varianten. Ze zijn afkomstig uit Madagaskar, ook bekend onder Hypoestes Phyllostachya. Het is een opzichtige plant die algemeen bekend staat als de Polka Dot plant of Freckle Face vanwege zijn vlekkerige bladkleuring. Hypoestes hebben de neiging om rond en langer te worden en gaan meer rechtop staan naarmate ze ouder worden. Regelmatig snoeien helpt ze bossig te houden.

terrarium plantjes Hypoestes phyllostachya

3. Pilea cadierei

De Pilea cadierei is algemeen bekend als de aluminiumplant of watermeloen Pilea en komt oorspronkelijk uit China en Vietnam. Het is een zeer gemakkelijke plant om te groeien, en verdraagt verschillende omstandigheden. Ze zijn dus ook super leuk als een terrarium. Sterker zelfs, ze gedijen bijzonder goed in de vochtigheid van een terrarium. Pilea kan eenjarige of groenblijvende vaste planten zijn met licht sappige stengels, eenvoudige gemarkeerde of getextureerde bladeren en onbeduidende roze bloemen.

terrarium plantjes Pilea cadierei

4. Tiengebodenplant

De Maranta leuconeura, ook wel bekend als de Tiengebodenplant, is een veel voorkomende kamerplant, maar in een terrarium krijgt hij een tweede leven. Gedijt in warme, vochtige omstandigheden in een gelijkmatig vochtige grond en vormt bosjes rechtopstaande bladeren en is een ideale achtergrondplant. Omdat het schaduw of fel licht verdraagt, kan het op veel posities worden gebruikt, en zijn aantrekkelijke gevarieerde bladeren, met donkere stengels. De tiengebodenplant groeit bijzonder mooi als ze worden geplant met andere bladplanten. Hier verkrijgbaar.

terrarium plantje tiengeboden

5. Eipremnum aureum

De Epipremnum aureum is een winterharde plantensoort die perfect is voor een vochtige tot zeer vochtige terrarium. Oorspronkelijk afkomstig uit Frans-Polynesië, is deze soort geïntroduceerd en genaturaliseerd geworden in Zuidoost-Azië, India , Pakistan, Bangladesh, Hawaii, Australië en West-Indië. Het is een super winterharde plant die bijna onmogelijk is om te doden. Vanwege zijn winterhardheid is dit een uitstekend terrarium plantje omdat hij een grote verscheidenheid aan temperaturen, vochtigheid en licht kan verdragen. Een geweldige optie voor de beginnende terrarium makers!

terrarium plantjes Epipremnum aureum

6. Rattenstaart

De Peperomia caperata is ook bekend als de Rattenstaart. Het is een aantrekkelijk bloeiende variëteit met een opvallend rode onderzijde en diep gegroefd glanzend groen blad. Zoals alle radiatorplanten zijn ze ideaal om te kweken bij weinig of tl-licht, waardoor ze perfect zijn voor kantoren en schaduwplekken. En ze doen het geweldig goed in een terrarium, waar soms ook super mooie bloemen aan groeien.

terrarium plantjes rattenstaart

7. Slaapkamergeluk

Slaapkamergeluk – een plant die je alleen al in huis moet halen vanwege de naam! En vanwege de naam is het ook een super leuk idee om deze plant cadeau te doen. De officiële naam is Soleirolia soleirolii, een lage, kruipende vaste plant met kleine ronde blaadjes. Het groeit snel en legt snel een zacht bodembedekkend tapijt. Omdat het geen winterharde plant is, is hij beter af binnenshuis, bijvoorbeeld in een mooie terrarium. Hier verkrijgbaar.

terrariumplantje slaapkamergeluk

8. Dubbeltjesvaren

De Dubbeltjesvaren, oftewel de Pellaea rotundifolia, is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Een prachtige delicate terrariumvaren met zachte, knopvormige bladeren over de lengte van zijn (relatief korte) bladeren. In feite is dit een van de weinige echt compacte varensoorten, met een maximale hoogte van ongeveer 12 centimeter. De diepgroene bladeren worden van nature donkerder naarmate de plant rijpt, en hoewel de ontwikkeling van rode stengels kan worden veroorzaakt door hitte/lichtstress bij sommige soorten, is het bij deze plant volledig natuurlijk. In feite kan de hele plant donker worden naarmate de plant ouder wordt en dat wordt weerspiegeld in de geslachtsnaam Pellaea, afkomstig van het Griekse woord voor ‘donker’.

terrarium plantjes dubbeltjesvaren

9. Klimvijg

De Klimvijg is een geweldig terrarium plantje dankzij zijn miniatuurformaat, gemakkelijke verzorging en vruchtbare groeivormen. Ficus pumila, afkomstig uit China en Japan, is een veelzijdige soort die vrijwel elk oppervlak kan beklimmen. Het gedijt goed in warme en vochtige terrarium omgevingen, dus je kunt van deze agressieve teler verwachten dat hij het kreupelhout snel bedekt en zich een weg baant door een container. Met felgroene hartvormige bladeren is Ficus pumila een prachtige kleine wijnstok die elke naturalistische omgeving zal opvrolijken. In sommige delen van de wereld wordt het eigenlijk als een invasieve soort beschouwd, maar in een terrarium is het gemakkelijk te onderhouden. Dat maakt het uitstekend geschikt voor zowel kleine als grote terraria waar je het lekker kunt laten rondlopen.

terrarium plantjes klimvijg

10. Croton

Crotons zijn een hele mooie toevoeging aan een terrarium. De glanzende, dikke bladeren zijn er in een enorm scala aan geweldige kleuren en vormen. De goudstofcroton is bijvoorbeeld een van de smalbladige variëteiten die afhankelijk van de cultivar verschillende hoeveelheden goud zal hebben. Het is niet zo bekend als een terrarium plantje, maar deze plant doet het vooral goed in terrarium met een open pot.

terrarium plantjes croton

11. Watermelon Peperomia

De Watermeloen peperomia dankt zijn bijzondere naam aan de groene en zilverbonte bladeren, die lijken op de schil van een watermeloen. Gecombineerd met de rode stelen, is het een echte blikvanger in elke ruimte! Deze plant geniet van vochtige omstandigheden en kan 20 centimeter lang worden, waardoor ze ideaal zijn voor het leven in een terrarium.

terrarium plantjes watermelon Peperomia

12. Pilea involucrata

De Pilea involucrata, ook wel bekend als de vriendschapspplant, is geliefd vanwege hun donzige, gewatteerde blad en gemakkelijke verzorging. Het is een tropische plant die warme temperaturen en een constante luchtvochtigheid nodig heeft om te gedijen, maar verder is het een super onderhoudsvriendelijke plant. Die omstandigheden kan je dus ideaal nabootsten in een terrarium.

terrarium plantjes Pilea involucrata

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate