15x Jongenskamer ideeën


Een jongenskamer inrichten kan best een uitdaging zijn. Want het draait niet om jou, maar om jouw zoontje. En hij heeft natuurlijk ook wat te vinden. Maar geen nood – wij hebben een aantal super leuke jongenskamer ideeën voor je op een rijtje gezet, die jullie beiden zullen aanspreken!

Kleine jongens worden groot. Zijn interesses veranderen, net als zijn behoeften. Als je zijn ruimte niet hebt opgeknapt sinds zijn kinderdagverblijf tijd, is de kans groot dat de kamer van je zoon een upgrade kan gebruiken. Aangezien je de komende vijf jaar waarschijnlijk niet met je zoon ruzie wilt maken over zijn slaapkamer, zou je er goed aan doen om een ontwerp te maken waar je je allebei goed bij voelt. En nee, het hoeven niet allemaal tinten blauw en autao’s te zijn, net zoals het niet alleen draait om de kleur roze en prinsessen bij het inrichten van een meisjeskamer.

De beste manier om een jongenskamer in te richten waar je kleine jongen dol op zal zijn, is door in te gaan op zijn passies. Begin met de dingen waar hij van houdt, voeg een gezonde dosis plezier toe en laat voldoende ruimte over om te groeien.

Als je met een beperkt budget werkt, streef dan naar een veelzijdige ruimte – iets waarin de huidige interesses van je zoon zijn opgenomen, maar voldoende verfijnd en neutraal is, zodat je niet na een jaar de boel weer om moet gooien. Heb je wat meer tijd en geld om mee te werken? Overweeg het inrichten van een jongenskamer met een thema. Wat je ook kiest, vergeet niet om de focus op spelen te houden. Ze zijn tenslotte maar één keer jong.

Om je op weg te helpen, hebben wij een aantal leuke ideeën, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet voor de inrichting van jullie perfecte jongenskamer!

1. Gedeelde jongenskamer

Heb je een tweeling of twee jongens van die kwa leeftijd niet heel veel van elkaar verschillen? Dan kan een gedeelde jongenskamer een goed idee zijn. Je houdt niet alleen een extra kamer over, maar het is ook gewoon heel gezellig. In deze leuke jongenskamer zijn de twee bedden met de hoofduiteinde tegen elkaar geplaatst, over de lengte van de muur. De houten vloer is altijd een goed idee, die hier gecombineerd zijn met mooie mintgroene muren.

gedeelde jongenskamer mintgroene muren

2. Subtiele kleuren

Bij het inrichten van kinderkamer is het altijd leuk om kleuren te gebruiken. En als je aan kleuren denkt, denk je misschien gelijk aan muurverf, maar kleuren kunnen ook op een subtielere manier toegepast worden. In de leuke jongenskamer van Chet hebben ze en vrij neutrale basis gebruikt, met een grijze vloerbedekking, gecombineerd met witte muren. Tóch kan je spreken van een hele kleurrijke kamer, dankzij de subtiele kleuren die terugkomen in de kleine accessoires, zoals de klamboe boven het bed, het dekbed, de kussens, de vlaggenslinger, de knuffeldierenkoppen, noem maar op.

jongenskamer ideeen subtiele kleuren blauwe klamboe boven houten bed

3. Gymnastiek

Omdat ontwerper Artem Tiutiunnyk van mening is dat een kinderkamer iets speels moet hebben, en een ruimte moet zijn waar kinderen daadwerkelijk kunnen spelen, kwam hij bij het ontwerp van deze speelse jongenskamer op een geweldig idee. Hij heeft namelijk een gymnastiek toestel gebruikt, met een mooie houten klimrek, ladder, glijbaan en turnringen. Maar dit is niet alles wat deze jongenskamer zo bijzonder maakt. Je vindt er ook een groot krijtbord muur, een grote muurschildering, en strakke op maat gemaakte meubels.

jongenskamer ideeen gymnastiek klimrek turnringen glijbaan krijtbor muur

4. Mix van oud en nieuw

Heb je nog een mooie vintage kast die nog in perfect staat is? Vintage meubels voegen heel veel karakter toe aan een ruimte, en dat geldt ook voor een jongenskamer. In deze leuke jongenskamer van Mateo, zijn mooie vintage ladekasten gebruikt voor het opbergen van alles en nog wat. Dit hebben ze gecombineerd met nieuwe meubels van IKEA, zoals het IKEA Kura bed en de IVAR wandkast aan de muur.

jongenskamer ideeen mix oud nieuw - IKEA Kura bed
jongenskamer ideeen mix oud nieuw – IKEA Kura bed

5. Huisje op zolder

De zolder wordt vaak gebruikt als rommelkamer, waar oude spullen worden opgeborgen. Naar ons idee is dat super zonde, omdat juist de zolder een hele mooie en charmante ruimte kan zijn. Het is bijvoorbeeld een ideale ruimte om er een kinderkamer in te richten. Deze jongenskamer is daar het perfecte voorbeeld van, ingericht op zolder onder het nok van het dak. Ze hebben goed gebruik gemaakt van het hoge plafond, met het bouwen van een op maat gemaakte multifunctioneel kinderkamer meubel. De meubel bevat niet alleen een bedstee bed en handige ladekasten aan de onderkant, maar heeft ook een super leuk speelhuis.

jongenskamer ideeen speelhuisje zolder

6. Montessori jongenskamer

De Montessori onderwijsmethode is ontwikkeld door de Italiaanse arts Maria Montessori. Met nadruk op onafhankelijkheid, beschouwt het kinderen als van nature gretig naar kennis en in staat om leren te initiëren in een voldoende ondersteunende en goed voorbereide leeromgeving. Ook in Nederland zijn Montesorri scholen erg populair, waar kinderen geleerd worden om veel dingen zelf te doen. Ben jij ook voorstander van deze methodiek, dan kan het goed idee zijn om een Montesorri jongenskamer in te richten voor jouw zoontje. Zo is deze Montessori kinderkamer bijvoorbeeld ingericht met lage kasten, zodat de kinderen zelf bij het speelgoed kunnen, met lage open kledingrekken, zodat de kinderen zelf hun kleding kunt pakken en ophangen, noem maar op.

jongenskamer ideeen montessori - huisjes bed en lage kasten

7. Muurschildering

We hebben hierboven al een stoere jongenskamer laten zien met een muur met muurschildering. Natuurlijk kan je ok kiezen voor een mooie muurkleur of behang, maar het leuke van muurschilderingen is dat ze uniek zijn. Je kunt helemaal zelf bepalen wat je op de muur schildert of laat schilderen. Op die manier kan je iets kiezen wat goed past bij jouw zoontje. Marie Willumsen koos voor de jongenskamer van haar zoontje Karl Malte voor een hele vrolijke en kleurrijke muurschildering.

jongenskamer ideeen muurschilderingen
jongenskamer ideeen muurschilderingen

8. Klimmuur

Heb jij ook een zoontje die dol is op klimmen en klauteren? Dan mag een klimmuur eigenlijk niet ontbreken in zijn kamer. Dit kan met een houten klimrek of een houten ladder, maar wat nog veel toffer is, is een echte klimmuur met echte klimgrepen. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe groot het wordt, maar veiligheid staat uiteraard voorop. En één ding staat vast, jouw zoontje gaat mega blij zijn met zijn jongenskamer met klimmuur!

jongenskamer ideeen klimmuur

9. Blauwe jongenskamer

In de inleiding van dit artikel hebben we het gehad over dat het niet altijd blauwe tinten hoeft te zijn voor de inrichting van een jongenskamer. Dit betekent echter niet dat blauw niet mooi kan zijn. Sterker zelfs, blauw is nog steeds een hele leuke kleur voor een jongenskamer. En daar is deze mooie blauwe kinderkamer het perfecte voorbeeld van. Niet alleen zijn de muren geverfd met een mooie babyblauwe muurverfd, ook de op maat gemaakte kasten en multifunctionele meubel met bed hebben dezelfde blauwe tint gekregen. Dit hebben ze gecombineerd met mooie houten accenten, die het geheel mooi in balans brengen.

jongenskamer ideeen blauw

10. Witte jongenskamer achter een geheime deur

Een andere kleur die altijd een goed idee is voor welke ruimte dan ook in huis, is natuurlijk wit. Wit is niet alleen een kleur die neutraal is, waardoor je het goed kunt combineren, maar het maakt de jongenskamer ook licht en ruimtelijk. Deze jongenskamer is op zolder ingericht en heeft een schuine wand, maar dankzij de witte wanden, het witte plafond en de wit geverfde houten vloer, ziet het er erg ruimtelijk uit. Dankzij het dakraam is het bovendien voorzien van een fijne lichtinval. Wat leuk is, is dat ze hier verschillende bruine tinten hebben gebruikt voor het creëren van meer sfeer en warmte, zoals de vintage koffers op de kast en de vlaggenslinger.

Iets anders wat deze jongenskamer gegarandeerd in de smaak laat vallen bij elk kind, is dat het verscholen zit achter een geheime deur in de vorm van een boekenkast!

jongenskamer ideeen wit geheime deur boekenkast

11. Behang

Behang bestaat natuurlijk al super lang, en hoewel het een tijdje iets minder populair was geweest, is het nu weer helemaal terug van weggeweest. Dit komt natuurlijk ook doordat er steeds meer leuke behang verkrijgbaar is. Met behang kan je een kamer een bepaalde sfeer en uitstraling geven, die je met een eenvoudige muurverf niet zo snel kunt realiseren. Deze Scandinavische kinderkamer is weliswaar neutraal, maar heft dankzij het behang tóch een hele unieke uitstraling gekregen.

jongenskamer ideeen behang

12. Tipi tent

Kinderen zijn dol op het bouwen van huisjes en hutjes, maar niet elke ruimte is even geschikt om een grote hut te bouwen. Daarom vinden we het idee van een tipi tent helemaal te gek. Het ziet er decoratief leuk uit, en de kinderen vinden het leuk – wat wil je nog meer? Oja, het grote voordeel is dat je het ook weer heel eenvoudig kunt weghalen.

jongenskamer ideeen tipi tent

13. Bedstee

Vroeger sliepen mensen in bedstee, die vaak met meerdere mensen werden gedeeld. Hoewel het comfort niveau toendertijd niet erg hoog was, zijn bedstedes tegenwoordig juist heel leuk, en kunnen ze juist wel heel knus, warm en comfortabel zijn. Nee niet voor je eigen slaapkamer, maar zowel voor de jongenskamer als een meisjeskamer kan het wel een heel leuk idee zijn. Het formaat kan je zelf bepalen, en je zou er ook een complete wandkast van kunnen maken.

jongenskamer ideeen bedstee

14. Krijtbord

Of je nou een meisje of een jongen hebt, alle kinderen houden van tekenen en krijten. Dit kan op de stoep buiten, maar met een krijtbord kunnen ze ook lekker in hun eigen kamer krijten. Het is niet alleen leuk om erop te tekenen, je kunt er ook hun huiswerk op laten oefenen. Krijtborden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten, maar je kunt ook denken aan een grote krijtbord muur of een grote kast die je bekleed met krijtbord verf zoals in onderstaande jongenskamer.

jongenskamer krijtbord muur

15. Schommel

En wat ook altijd leuk is, is een schommel in de kinderkamer. Het kan zelfs leuk zijn om een schommel in de woonkamer of tuin te hebben voor jouzelf, laat staan dat je zoontje zijn eigen schommel krijgt in zijn eigen kamer. Belangrijk is natuurlijk wel dat je voldoende ruimte hebt om te schommelen, zoals in deze leuke kinderkamer, anders kan het gevaarlijk zijn. Schommels zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten – van houten schommels tot schommels in de vorm van een autoband.

jongenskamer ideeen schommel

Bekijk ook:
12x Meisjeskamer ideeën
Stoere kinderkamers met entresol slaapplekken
Loungehoek in de kinderkamer

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate