TV in de slaapkamer – Praktische tips, ideeën en inspiratie


Wil je een TV in je slaapkamer plaatsen? Ontdek praktische tips en inspirerende ideeën om optimaal te genieten van je kijkervaring zonder de rust te verstoren.

De slaapkamer is vaak een oase van rust en ontspanning, een plek waar we kunnen ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. Maar wat als je die rust wilt combineren met entertainment en informatieve content? Een TV in de slaapkamer kan de perfecte oplossing zijn.

In dit artikel gaan we dieper in op het plaatsen van een televisie in je slaapkamer, en bieden we praktische tips en inspirerende ideeën om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van je kijkervaring, zonder de serene sfeer van de slaapkamer te verstoren. We zullen alles bespreken, van het kiezen van de juiste TV en de ideale plaatsing tot het creëren van een harmonieuze omgeving en het stellen van grenzen voor een goede nachtrust.

Of je nu wilt ontspannen met je favoriete serie voor het slapengaan, ’s ochtends op de hoogte wilt blijven van het nieuws of je slaapkamer wilt omtoveren tot een multifunctionele ruimte, dit artikel zal je begeleiden bij elke stap. Laten we samen ontdekken hoe je een TV in de slaapkamer kunt integreren op een manier die perfect bij jouw behoeften en stijl past.

tv in schuifdeur kledingkast slaapkamer
In deze slaapkamer hebben ze de TV gemonteerd aan de schuifdeur van de grote kledingkast.

1. Het belang van het juiste formaat TV

Een van de eerste stappen bij het integreren van een TV in je slaapkamer is het kiezen van het juiste formaat. Dit aspect is cruciaal, omdat de grootte van de TV een directe invloed heeft op je kijkervaring en het comfort in de kamer. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Schermformaat: Het schermformaat van de TV moet in verhouding staan tot de kijkafstand. Als de TV te klein is, kan het beeld moeilijk te zien zijn, terwijl een te grote TV overweldigend kan zijn. Een goede vuistregel is om een TV te kiezen waarvan de diagonaal ongeveer gelijk is aan een derde van de kijkafstand. Bijvoorbeeld, als je bed op twee meter afstand van de TV staat, zou een TV met een scherm van ongeveer 32 inch geschikt kunnen zijn.
 • Ruimte in de slaapkamer: Overweeg ook de beschikbare ruimte in je slaapkamer. Een te grote TV kan de ruimte benauwd laten aanvoelen, terwijl een te kleine TV mogelijk niet goed past bij de rest van je interieur.

Neem de tijd om de juiste balans te vinden tussen het formaat van de TV en de beschikbare ruimte in je slaapkamer. Dit zal bijdragen aan een optimale kijkervaring zonder afbreuk te doen aan het comfort van je slaapomgeving.

Zolang het formaat klopt, is het geen gek idee om een TV in een kleine slaapkamer op te hangen.
Zolang het formaat klopt, is het geen gek idee om een TV in een kleine slaapkamer op te hangen.

2. TV aan de muur ophangen, op een meubel plaatsen of aan het plafond hangen?

Wanneer je hebt bepaald wat voor formaat het beste bij je slaapkamer past, is het tijd om na te denken over de beste manier om de TV in de ruimte te integreren. Deze beslissing omvat twee opties: TV ophangen aan de muur of de TV plaatsing op een meubel.

 • TV aan de muur ophangen: Dit is vaak een populaire keuze om verschillende redenen. Ten eerste bespaart het ruimte, omdat je geen meubelstuk nodig hebt om de TV op te plaatsen. Hierdoor kan je slaapkamer er overzichtelijker uitzien en voelt deze ruimer aan. Bovendien geeft een aan de muur bevestigde TV je de flexibiliteit om de kijkhoogte aan te passen aan je voorkeur, waardoor je een comfortabele kijkervaring kunt creëren. TV beugels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Zorg ervoor dat je voor een stevige TV beugel uitzoekt die geschikt zijn voor het gewicht van je TV en voldoet aan je behoefte. Kijk je bijvoorbeeld alleen vanuit het bed, dan zou een vaste TV beugel voldoen. Wil je ook vanuit de zithoek van je slaapkamer TV kunnen kijken, kies dan voor een draaibare TV beugel.
 • Plaatsing op een meubel: Als je de voorkeur geeft aan een meer traditionele aanpak, kan je de TV op een meubel plaatsen, zoals een lage kast of een speciaal TV-meubel. Dit kan een warme en huiselijke uitstraling geven aan je slaapkamer. Het voordeel van deze optie is dat je extra opbergruimte hebt voor apparaten zoals een dvd-speler of spelconsole. Zorg er bij deze optie voor dat de kijkhoogte op ooghoogte is wanneer je op bed ligt om nekklachten te voorkomen.
 • TV ophangen aan het plafond: Een alternatieve en ruimtebesparende manier om een TV in de slaapkamer te plaatsen, is door deze aan het plafond te bevestigen. Deze methode is vooral handig in slaapkamers met beperkte wandruimte of wanneer je een onconventionele en unieke kijkervaring wilt creëren. Door de TV aan het plafond te hangen, kan je de kijkhoek aanpassen, waardoor je comfortabel TV kunt kijken, zelfs als je in bed ligt.

Bepalen van de juiste kijkhoogte: Of je nu kiest voor muurmontage of plaatsing op een meubel, het is van cruciaal belang om de juiste kijkhoogte te bepalen. De optimale hoogte is meestal op ooghoogte wanneer je zit of ligt, wat zorgt voor een comfortabele kijkervaring zonder nekbelasting. Je kunt de juiste hoogte berekenen door de verticale afstand vanaf de vloer tot ooghoogte te meten wanneer je in je gebruikelijke kijkpositie bent.

Bij muurmontage kan je deze hoogte direct aan de muur markeren voordat je de TV beugel monteert. Wil je de TV op een meubel plaatsen, dan is het belangrijk om rekening te houden met zowel de hoogte van de meubel als het formaat van je TV. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zwevende TV meubel, waarvan je zelf bepaalt op welke hoogte je deze monteert.

tv aan muur ophangen slaapkamer
Maak het nog mooier om ook lijsten rondom de TV op te hangen aan de slaapkamer muur.

3. Het belang van kabelmanagement, juist in de slaapkamer

Het plaatsen van een TV in de slaapkamer kan je kijkervaring enorm verbeteren, maar het kan ook leiden tot een wirwar van kabels die de rust en esthetiek van de ruimte verstoren. Hier zijn enkele redenen waarom goed kabelmanagement in de slaapkamer van cruciaal belang is:

 • Visuele esthetiek: Slordige kabels die over de vloer slingeren of langs de muur hangen, kunnen afbreuk doen aan de rustgevende sfeer van de slaapkamer. Het is belangrijk om de kabels zo onzichtbaar mogelijk te maken, zodat ze niet afleiden van het interieur.
 • Veiligheid: Losse kabels kunnen niet alleen rommelig ogen, maar ook struikelgevaar opleveren, vooral als je ’s nachts de slaapkamer binnenkomt of verlaat. Goed kabelmanagement helpt bij het creëren van een veilige omgeving.
 • Apparaatorganisatie: Naast de TV heb je misschien andere apparaten zoals een gameconsole of soundbar in je slaapkamer. Het ordenen van de kabels zorgt ervoor dat alles netjes is geïntegreerd en gemakkelijk toegankelijk is.

Hier zijn enkele tips voor effectief kabelmanagement:

 • TV wegwerken in de muur met een ingebouwde kabelgoot: Voor een zeer strakke en minimalistische uitstraling kan je ervoor kiezen om een kabelgoot in de muur te frezen. Dit vereist meestal professionele installatie, maar het resultaat is indrukwekkend. Een vakman kan een uitsparing in de muur maken waarin de TV wordt geplaatst en tegelijkertijd een ruimte creëren voor het wegwerken van kabels en draden. Nadat de kabels zijn aangesloten, wordt de uitsparing weer dichtgemaakt en afgewerkt met hetzelfde materiaal als de omliggende muur. Het resultaat is een volledig geïntegreerde TV die naadloos opgaat in de muur, zonder zichtbare kabels.
 • Gebruik kabelgoten: Kabelgoten zijn handige accessoires om kabels langs de muur te geleiden en te verbergen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat je er een kunt kiezen die bij je slaapkamerdecor past.
 • Kabelbinders en klittenband: Gebruik kabelbinders of klittenband om kabels samen te binden en netjes te houden. Dit voorkomt dat ze in de knoop raken en zorgt voor een georganiseerde uitstraling.
 • Wegwerken in meubels: Als je een TV-meubel hebt, overweeg dan om openingen te creëren voor kabels, zodat ze achter gesloten deuren kunnen worden verborgen.
 • Draadloze oplossingen: Als het mogelijk is, kies dan voor draadloze verbindingen tussen de TV en andere apparaten om het aantal kabels te minimaliseren.

LeestipTV ophangen zonder zichtbare kabels

tv aan muur combineren met meubel
De TV is strak aan de muur opgehangen zonder zichtbare kabels. Ze hebben het hier gecombineerd met een bureau met veel opbergruimte.

4. TV wegwerken

Het wegwerken van de TV in de slaapkamer is een uitstekend idee om de ruimte een opgeruimde en serene uitstraling te geven. Er zijn verschillende methoden om dit te bereiken, elk met zijn eigen voordelen:

 • TV in een kast met schuifdeur: Een populaire en praktische optie is om de TV in een kast met schuifdeuren te plaatsen. Deze kasten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, zodat je er een kunt kiezen die past bij je slaapkamerdecor. Wanneer de TV niet in gebruik is, schuif je eenvoudig de deuren dicht, waardoor deze volledig uit het zicht verdwijnt. Dit zorgt voor een opgeruimde uitstraling en minimaliseert de visuele impact van de TV in de slaapkamer.
 • Inbouwen in de muur (cinewall): Als je streeft naar een hotel chique slaapkamer, overweeg dan om de TV in de muur in te bouwen, wat vaak wordt aangeduid als een “cinewall“. Dit vereist vaak wat meer renovatiewerk, maar het resultaat is verbluffend. De TV wordt ingebouwd in een nis in de muur, omgeven door hoogwaardige afwerkingsmaterialen zoals hout, steen of gipsplaat. Dit creëert een naadloze en luxe uitstraling in de slaapkamer, vergelijkbaar met wat je zou vinden in chique hotels. Het kan ook dienen als een prachtige focuspunt in de kamer.
 • TV lift kast: Een andere geavanceerde optie is het gebruik van een TV lift kast. Deze meubels hebben een ingebouwd liftsysteem waarmee de TV omhoog of omlaag kan worden bewogen op commando. Wanneer je wilt kijken, komt de TV tevoorschijn, en wanneer je klaar bent, kan deze weer worden verborgen in de kast. Dit zorgt voor maximale flexibiliteit en minimaliseert de visuele aanwezigheid van de TV wanneer deze niet in gebruik is.

Het wegwerken van de TV in de slaapkamer is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar het kan ook helpen om de rust en ontspanning in de ruimte te bevorderen. Kies de optie die het beste past bij je stijlvoorkeuren en budget, en overweeg professionele installatie voor het beste resultaat. Het resultaat zal een slaapkamer zijn die zowel functioneel als elegant is.

tv lift kast slaapkamer
Dit is de super mooie kamer van The Serras Hotel in Barcelona, waar een TV lift kast als scheidingswand fungeert tussen het bed en het vrijstaand bad.

5. Slapen zonder storing

Het toevoegen van een TV aan de slaapkamer kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en te genieten van je favoriete programma’s, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat het je slaap niet verstoort. Hier zijn enkele tips om te slapen zonder verstoring:

 • Slaaptimers instellen: Veel moderne televisies hebben een slaaptimerfunctie waarmee je de TV automatisch kunt uitschakelen na een bepaalde tijd. Dit is handig als je graag TV kijkt voor het slapengaan, maar niet wilt dat deze de hele nacht aan blijft staan. Stel de timer in op een geschikte tijd zodat de TV vanzelf uitgaat nadat je bent ingedommeld.
 • Blue light filter: Het blauwe licht dat door TV-schermen wordt uitgestraald, kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Veel moderne TV’s hebben een blauw lichtfilter of nachtmodus die het scherm warmer en minder intens maakt in de avonduren. Schakel deze functie in om de invloed van blauw licht op je slaap te verminderen.
 • TV uit de slaapkamer: Als je merkt dat de aanwezigheid van een TV in de slaapkamer je slaap regelmatig verstoort, overweeg dan om de TV elders in huis te plaatsen. Dit kan vooral nuttig zijn als je slaapproblemen ondervindt.
 • Gebruik van koptelefoon: Als je graag TV kijkt in bed terwijl je partner slaapt, overweeg dan het gebruik van draadloze koptelefoons. Hiermee kun je genieten van je programma’s zonder het geluidsniveau te verhogen en anderen te storen.

Het is van cruciaal belang om een balans te vinden tussen entertainment en een goede nachtrust. Door slimme technologie te gebruiken en persoonlijke grenzen te stellen, kun je genieten van je TV in de slaapkamer zonder je slaapkwaliteit in gevaar te brengen. In het volgende gedeelte zullen we bespreken hoe je duidelijke grenzen kunt stellen voor een gezonde balans tussen TV kijken en rusten.

slaapkamer tv aan muur combineren met zwevende tv meubel
In deze luxe slaapkamer hebben ze de TV aan de muur gecombineerd met een zwevende tv meubel op maat.

6. Grenzen stellen

Het hebben van een TV in de slaapkamer kan een geweldige bron van ontspanning en vermaak zijn, maar het is van cruciaal belang om duidelijke grenzen te stellen om ervoor te zorgen dat het je nachtrust en algemene welzijn niet verstoort. Hier zijn enkele tips om gezonde grenzen te stellen:

 • Bepaal vaste kijktijden: Stel specifieke tijden in waarop je TV mag kijken in de slaapkamer. Dit kan ’s avonds na het werk zijn of op bepaalde dagen van de week. Door een schema te volgen, voorkom je overmatig gebruik van de TV.
 • Gebruik een timer: Als je merkt dat je moeite hebt om de TV uit te schakelen, gebruik dan een timer om de kijktijd te beperken. Stel de timer in op de tijd die je wilt besteden aan TV-kijken en zorg ervoor dat je stopt zodra de timer afgaat.
 • Leg de afstandsbediening buiten handbereik: Als de afstandsbediening te gemakkelijk bereikbaar is vanuit je bed, loop dan naar de TV om deze in of uit te schakelen. Dit kleine obstakel kan je helpen bewustere keuzes te maken over wanneer je de TV gebruikt.
 • Houd de slaapkamer TV-vrij: Overweeg om de slaapkamer een TV-vrije zone te maken wanneer je niet actief aan het kijken bent. Dit kan je helpen de slaapkamer te associëren met ontspanning en slaap, in plaats van constante stimulatie.
 • Lees of luister voor het slapengaan: In plaats van TV-kijken vlak voor het slapengaan, overweeg dan om een boek te lezen of naar rustgevende muziek of een ontspannende podcast te luisteren. Dit kan je helpen om sneller in slaap te vallen en een betere nachtrust te krijgen.
 • Blijf consistent: Het is belangrijk om consistent te zijn met de grenzen die je stelt. Op die manier ontwikkel je een gezonde gewoonte rond het gebruik van de TV in de slaapkamer.

Het stellen van grenzen is essentieel om ervoor te zorgen dat de TV in de slaapkamer een aanvulling is op je ontspanningsroutine, in plaats van een bron van stress of slaapverstoring. Door bewust te zijn van je kijkgedrag en deze tips te volgen, kun je genieten van het beste van beide werelden: een aangename kijkervaring en een goede nachtrust.

tv aan plafond slaapkamer
Bespaar ruimte in een kleine slaapkamer door de TV aan het plafond te hangen.

Conclusie

Het toevoegen van een TV aan je slaapkamer kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en te genieten van je favoriete programma’s, maar het vereist ook zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat het je slaap en rust niet verstoort. In dit artikel hebben we praktische tips en ideeën besproken om je te helpen bij het succesvol integreren van een TV in je slaapkamer. Door deze tips te volgen en bewuste keuzes te maken, kan je de TV in de slaapkamer effectief integreren zonder afbreuk te doen aan je slaapkwaliteit en de algehele sfeer van je slaapomgeving. Het uiteindelijke doel is om een plek te creëren waar ontspanning, entertainment en een goede nachtrust hand in hand kunnen gaan.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate