Cinewall


Op zoek naar een mooie en leuke manier om de TV met de open haard te combineren? Op deze pagina lees je alles over de cinewall – een TV wand waar niet alleen de televisie, maar ook een elektrische haard, en eventueel randapparatuur zoals de soundbar ingebouwd wordt. Benieuwd geworden? Kijk dan snel verder!

Naast de bank, is de TV met de TV meubel vaak het middelpunt van de woonkamer. Echter, als je ook een open haard wilt voor een extra knusse en warme sfeer, kan het best een uitdaging zijn om te bedenken hoe je het geheel wilt combineren en inrichten. Je kunt het los van elkaar plaatsen, naast elkaar of boven elkaar. Een woontrend die we steeds vaker tegenkomen, hoewel het idee eigenlijk al heel lang bestaat, om zowel de televisie, de haard en randapparatuur te combineren, is de cinewall.

Deze mooie cinewall is ontworpen door architectuur- en interieurontwerpbureau Assembledge+. Zij hebben gekozen voor een zwarte cinewall, gecombineerd met houten maatkasten waar de volledige muur mee ingericht is.
Deze mooie cinewall is ontworpen door architectuur- en interieurontwerpbureau Assembledge+. Zij hebben gekozen voor een zwarte cinewall, gecombineerd met houten maatkasten waar de volledige muur mee ingericht is.

Het basisidee van de cinewall is om een element te maken waar alle componenten rondom de TV ingebouwd kunnen worden, wat resulteert in een luxe blikvanger die onmiddellijk de aandacht trekt als je de ruimte betreedt. Een cinewall is dus veel meer dan alleen je TV aan de muur ophangen met behulp van een TV beugel. De luxe TV wand wordt op maat ontworpen en gebouwd, wat er niet allen voor zorgt dat het er super mooi en strak uitziet – een heel groot voordeel is dat je op die manier alle kabels en snoeren kunt verbergen. En omdat het maatwerk is, kan je helemaal zelf bepalen hoe het eruit komt te zien. Zo zou je de cinewall op verschillende manieren kunnen afwerken – van verven in een gewenste kleur tot betonstuc of houten wandbekleding. Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om de cinewall te combineren met opbergruimte, in de vorm van open planken, dichte kasten en/of laden.

LeestipMuur verven

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we de mooiste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet van mooie interieurs waar een cinewall is gecreëerd.

In deze moderne woonkamer is een strakke witte cinewall gecreeerd tussen de twee plafondhoge ramen en deuren naar de tuin. De volledige breedte van die tussenmuur is benut.
In deze moderne woonkamer is een strakke witte cinewall gecreeerd tussen de twee plafondhoge ramen en deuren naar de tuin. De volledige breedte van die tussenmuur is benut.

Cinewall bouwen

Als je een cinewall in jouw woonkamer wilt, dan zou je dat door een professionele partij kunnen laten doen. Dit kan een timmerman zijn of een klusjesman, maar tegenwoordig hebben heel veel aanbieders van haarden en kachels ook de service voor het bouwen van een op maat gemaakte cinewall. Hoeveel kost een cinewall? De gemiddelde kosten voor het bouwen van een complete cinewall, exclusief TV, elektrische haard en randapparatuur liggen tussen 1000 – 2000 euro. In deze prijs is de afwerking met verf inbegrepen. Er komen wel extra kosten bij als je kiest voor bijvoorbeeld houten wandbekleding of betonstuc.

Voor een nog meer warme en knusse sfeer, zou je de cinewall ook volledig kunnen bekleden met houten wandbekleding.
Voor een nog meer warme en knusse sfeer, zou je de cinewall ook volledig kunnen bekleden met houten wandbekleding.

Wil je deze kosten besparen, dan zou je ook zelf een cinewall kunnen bouwen. Met je juiste materialen en instructies, is dit geen mega moeilijk project – vooral niet als je een ervaren klusser bent.

Je zou het bouwen van een cinewall kunnen vergelijken met het bouwen van een normale muur. Met behulp van metalen studs of houten latten maak je het frame, die je vervolgens bekleed met gipslaten, MDF platen of een ander soort platen. Het verschil is dat je bij een cinewall rekening moet houden met de uitsparingen voor de TV, de elektrische haard en eventueel randapparatuur. Daarom zijn de afmetingen erg belangrijk, die je vantevoren goed moet uitstippelen.

Een ander belangrijk aspect voor een mooi afgewerkte cinewall, is elektriciteit. Om alle kabels mooi en strak te kunnen wegwerken, is het handig als je voldoende stopcontacten hebt op de plek en op de juiste hoogte waar de cinewall wordt gebouwd.

Hieronder zie je een kwalitatieve stap voor stap video handleiding:

Cinewall aandachtspunten

Of je nou een cinewall zelf wilt bouwen of laat bouwen, er zijn een aantal aandachtspunten waar je goed op moet letten voordat je aan de slag gaat. Een professionele partij zou je in principe hier ook goed bij kunnen helpen:

  • Zoals gezegd zijn de afmetingen erg belangrijk voor een cinewall. Dit omvat de afmetingen van de televisie, de haard, en alle randapparatuur die je wilt inbouwen. Maar bedenk ook goed op wat voor hoogte je de haard wilt hebben van de grond, de afstand tussen de TV en de haard, en hoeveel speling je wilt hebben aan de zijkanten van zowel de TV als de haard.
  • De TV wordt middels een TV beugel aan de muur erachter gemonteerd. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve beugel neemt met voldoende armlengte. Op die manier kan je altijd de TV naar voren schuiven, zodat je bij de bedrading kunt komen.
  • Kies voor een inbouwhaard in plaats van een hanghaard. Daarbij is het ook belangrijk dat de verwarming aan de voorzijde zit in plaats van aan de achterzijde. Op die manier kan de warmte goed afgevoerd worden naar buiten in plaats van dat het in de cinewall blijft, en voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
blauwe cinewall verven
Door de cinewall in dezelfde muurkleur te verven als de muur erachter, ziet het geheel er meer rustig en minimalistisch uit. In deze woonkamer is het geheel blauw geverfd. Aan de linkerkant zijn bovendien open vakken gecreëerd en het wordt als boekenkast gebruikt.

Bekijk ook:
Wanneer wel en niet een tv-meubel?
TV ophangen zonder zichtbare kabels
Woontrends 2022
60x Woonkamer ideeën

1 Comment

  1. Pingback: 5x Wand zelf bekleden in huis: Eenvoudige DIY wandbekleding ideeën - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate