TV ophangen zonder zichtbare kabels


De televisie kan je op verschillende manieren een plekje geven in de woonkamer. Je kunt het op een TV meubel plaatsen, op een TV standaard, aan een paal monteren of strak aan de muur ophangen. Vooral deze laatste optie wordt steeds populairder. Een TV aan de muur ophangen ziet er niet alleen super strak uit, het biedt ook een aantal voordelen. Het is een stuk veiliger, je kunt er heel veel ruimte mee besparen, en je kunt zelf de kijkhoek en kijkhoogte bepalen. Er is echter één grote uitdaging, namelijk de zichtbare kabels. Bij een TV meubel kan je de kabels eenvoudig achter of in de meubel verbergen, maar hoe zorg je ervoor dat je een TV kunt ophangen zonder zichtbare kabels?

Een TV kan je heel eenvoudig aan de muur ophangen met behulp van een tv ophangbeugel. De uitdaging zit in het netjes wegwerken van de kabels. Zichtbare kabels worden echt als ergernissen gezien van huiseigenaren, vooral omdat het er zoveel zijn. Het gaat namelijk niet alleen om de stroomkabel van de televisie, maar je moet ook denken aan de coaxkabel, de UTP kabel en HDMI kabels. Gelukkig zijn er hele goede oplossingen voor om de kabels op een nette manier te verbergen.

1. Kabelgoot

De makkelijkste manier om de zichtbare kabels weg te werken bij een TV aan de muur, is met behulp van een opbouw kabelgoot. Als je een TV aan de muur ophangt, dan lopen de kabels onder de TV langs de muur naar de stopcontacten en de TV meubel. Deze kabels kan je snel een eenvoudig wegwerken achter een kabelgoot of een kabelkolom. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en formaten. Omdat je de kabelgoot ook aan de muur kunt lijmen of plakken, kan je deze klus ook klaren zonder te boren. Deze methode is vooral erg populair bij bestaande bouw, waar de elektriciteit al is aangelegd en alle muren al zijn gestuukt. Het nadeel is dat de kabelgoot wel zichtbaar is.

tv ophangen kabels wegwerken kabelgoot

tv ophangen muur smalle kabelgoot

Onderstaande video laat zien hoe je de kabelgoot aan de muur kunt lijmen.

2. Kabelgoot in de muur

De meest nette manier om de TV op te hangen zonder zichtbare kabels en kabelgoot, is door de kabelgoot in de muur te verwerken. Je creëert een gat in de muur op de plek waar de TV komt te hangen, en je creëert een gat onderaan de muur achter de TV meubel. De kabelgoot steek je vervolgens door de bovenste gat helemaal door naar de onderste gat. Op die manier kunnen alle kabels erdoorheen gestoken worden, zonder dat ze zichtbaar zijn.

Bij een nieuwbouwwoning kan je hier al rekening mee houden voordat de muren afgewerkt worden. Bij bestaande woningen zijn gips het eenvoudigst.

kabelgoot in muur verwerken

Onderstaande video laat zien hoe je dat kunt doen.

En zo mooi en strak kan het resultaat zijn!

TV ophangen zonder zichtbare kabels

TV ophangen zonder zichtbare kabels

TV ophangen zonder zichtbare kabels

TV ophangen zonder zichtbare kabels

TV ophangen zonder zichtbare kabels

Bij stenen of betonnen wanden is wat lastiger, omdat je een gleuf moet creëren in de muur en vervolgens weer moet herstellen.

Onderstaande video laat zien hoe je dat kunt doen.

3. Kast of wand maken

Wil je strak resultaat zonder zichtbare kabels en snoeren, zonder dat er een kabelgoot zichtbaar is, en zonder dat je gaten en gleuven hoeft te maken in de muur? Dan zou je ook een speciale kast of wand kunnen maken, waar je de TV aan kunt hangen. Dit vergt wel wat tijd en arbeid, maar het resultaat kan super mooi zijn. Hieronder vind je een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden.

In onderstaande woonkamer is de grote muur volledig ingericht met een grote op maat gemaakte wandkast. Naast lage kasten en open vakken, is er ook een groot vlak open gelaten waar de TV aan opgehangen is. Met de bouw van de kast is natuurlijk rekening gehouden met het wegwerken van de kabels en snoeren.tv ophangen tv wandkast

Hier is gekozen om een muurtje te bouwen voor het ophangen van de grote TV zonder zichtbare kabels. Ook heel mooi!tv ophangen muurtje

We hebben hier al weleens eerder laten zien wat je allemaal kunt doen met gaatjesborden. In deze stoere industriële woonkamer hebben ze een gaatjesbord gebruikt voor het ophangen van de TV zonder zichtbare kabels.tv ophangen gaatjesbord

Wil je de TV met open haard combineren? Regan heeft onderstaande oplossing gemaakt, waar de TV boven de open haard is opgehangen. Op die manier kunnen de kabels van de TV ook strak weggewerkt worden. Klik hier om te zien hoe ze dit heeft gedaan.

tv combineren met open haard

Bekijk ook:
10x Zwevende TV meubel
Op maat gemaakte TV meubel
TV aan de muur

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate