TV ophangen zonder zichtbare kabels


Wil je een TV ophangen zonder zichtbare kabels zodat je een strakke minimalistische look krijgt in je woonkamer? De TV kabels wegwerken kan op heel veel verschillende manieren – voor elke woonkamer is er wel een oplossing. Scroll snel verder om te bekijken welke oplossing het beste is voor jouw situatie!

De televisie kan je op verschillende manieren een plekje geven in de woonkamer. Je kunt het op een TV meubel plaatsen, op een TV standaard, aan een paal monteren of strak aan de muur ophangen. Vooral deze laatste optie wordt steeds populairder. Een TV aan de muur ophangen ziet er niet alleen super strak en mooi uit, het biedt ook een aantal praktische voordelen:

  • Het is een stuk veiliger, omdat je de TV aan de muur vastzit. Hierdoor kan de TV niet zomaar op de grond vallen. Vooral als je te maken hebt met kleine kinderen is het dus een goed idee om je TV aan de muur op te hangen.
  • Door je TV aan de muur te hangen, kan je heel veel ruimte besparen. Je kunt dat bijvoorbeeld voor een kleine of een smalle TV meubel kiezen. En als je een hele kleine of smalle woonkamer hebt, dan zou je de TV meubel zelfs helemaal weg kunnen laten.
  • Als je de televisie op een meubel plaatst, dan wordt de kijkhoogte bepaald door de hoogte van je TV meubel. Wil je zelf de kijkhoogte kunnen bepalen, dan is het een beter idee om de TV aan de muur te hangen.
  • Er zijn TV beugels verkrijgbaar die je kunt draaien en kantelen, waardoor het ook minder een probleem is als de TV in de hoek geplaatst moet worden.

Er is echter één grote uitdaging, namelijk de zichtbare kabels. Als je de TV op een meubel plaatst, dan kan je eenvoudig de TV kabels wegwerken  en verbergen achter of in de meubel. Maar hoe zorg je ervoor dat je een TV kunt ophangen zonder zichtbare kabels?

Een TV kan je heel eenvoudig aan de muur ophangen met behulp van een tv ophangbeugel. De uitdaging zit in het netjes wegwerken van de kabels. Zichtbare kabels worden echt als ergernissen gezien van huiseigenaren, vooral omdat het er zoveel zijn. Het gaat namelijk niet alleen om de stroomkabel van de televisie, maar je moet ook denken aan de coaxkabel, de UTP kabel en HDMI kabels. Gelukkig zijn er hele goede oplossingen voor voor het wegwerken van TV kabels. Deze oplossingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, inclusief handige tips en inspiratie voorbeelden.

1. Kabelgoot

De makkelijkste manier om de zichtbare TV kabels weg te werken bij een TV aan de muur, is met behulp van een opbouw kabelgoot. Als je een TV aan de muur ophangt, dan lopen de kabels onder de TV, langs de muur naar de stopcontacten en de TV meubel. Deze kabels kan je snel en eenvoudig wegwerken in een kabelgoot of een kabelkolom. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en formaten. Omdat je de kabelgoot ook aan de muur kunt lijmen of plakken, kan je deze klus ook klaren zonder te boren. Deze methode voor het wegwerken van TV kabels is vooral erg populair bij bestaande bouw, waar de elektriciteit al is aangelegd en alle muren al zijn gestuukt. Het enige ‘nadeel’ is dat de kabelgoot wel zichtbaar is – maar alles beter dan dat de TV kabels zichtbaar zijn, toch?!

Tip: Vind je de kabelgoot echt heel lelijk? We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de kabelgoot minder op te laten vallen:

  • Je kunt de kabelgoot in dezelfde kleur te verven als de muur. Heb je een witte muur, verf dan de kabelgoot met dezelfde witte verf als de muur. Heb je een groene muur, verf de kabelgoot dan met dezelfde groene muurverf als de muur. Op die manier wordt de kabelgoot als het ware gecamoufleerd.
  • Wat ook een goed idee is, is om de kabelgoot te verbergen met mooie decoratie spullen op de TV meubel. Dit kan van alles zijn, van stapels boeken tot vazen, planten, fotolijstjes, noem maar op.

In onderstaande mooie woonkamer is een nette witte kabelgoot geplaatst, die van de TV naar de lage TV meubel loopt – Geen TV kabel te zien!

tv ophangen kabels wegwerken kabelgoot

Naast de TV kabelgoot waarmee de TV kabels zijn weggewerkt, zijn er rondom de televisie meerdere grote lijsten met posters en foto’s opgehangen, waardoor de TV ook minder opvalt.

tv ophangen muur smalle kabelgoot

Onderstaande video laat zien hoe je de kabelgoot aan de muur kunt lijmen.

2. Kabelgoot in de muur

De meest nette manier om de TV op te hangen zonder zichtbare kabels én kabelgoot, is door een kabelgoot in de muur te verwerken. Je creëert een gat in de muur op de plek waar de TV komt te hangen, en je creëert een gat onderaan de muur achter de TV meubel. De kabelgoot steek je vervolgens door het bovenste gat helemaal door naar het onderste gat. Op die manier kunnen alle kabels erdoorheen getrokken worden, zonder dat ze zichtbaar zijn. Alle TV kabels kan je namelijk in de muur wegwerken.

Bij een nieuwbouwwoning of een verbouwing kan je hier al rekening mee houden voordat de muren afgewerkt worden. Bij bestaande woningen zijn gipsplaten het eenvoudigst.

kabelgoot in muur verwerken

Onderstaande video laat zien hoe je dat kunt doen.

En zo mooi en strak kan het resultaat zijn!

De TV meubel in deze lichte woonkamer is een verlengde van de keukenkast. Voor een mooi resultaat, zijn de kabels via een kabelgoot in de muur verwerkt.TV ophangen zonder zichtbare kabels

Met de TV aan de muur, blijft er nóg meer plek over voor mooie decoratie accessoires, en dat zonder zichtbare kabels en snoeren!

TV ophangen zonder zichtbare kabels

In plaats van een TV meubel, hebben ze in deze stoere woonkamer een betonnen plantenbak met cactussen laten maken onder de TV.

De zwarte kabels zouden teveel opvallen tussen de witte en een witte TV meubel. Ze hebben de kabels dan ook strak weggewerkt in de muur middels een kabelgoot.

TV ophangen zonder zichtbare kabels

Ziet deze woonkamer er niet super strak uit, met de op maat gemaakte zwevende TV meubel én de op maat gemaakte houten boekenplank onder het plafond?!

TV ophangen zonder zichtbare kabels

In deze leuke woonkamer vol met pastelkleuren hebben ze niet alleen de TV aan de muur opgehangen zonder zichtbare kabels, ook de boekenrek is aan de muur gemonteerd.

TV ophangen zonder zichtbare kabels

Bij stenen of betonnen wanden is wat lastiger, omdat je een gleuf moet creëren in de muur en vervolgens weer moet herstellen. Maar als het eenmaal gemaakt is, en de TV aan de muur hangt, ziet het er natuurlijk wel super strak uit.

Onderstaande video laat zien hoe je dat kunt doen, en welke stappen je moet volgen:

3. Kast of wand maken

Wil je een strak resultaat zonder zichtbare kabels en snoeren, zonder dat er een kabelgoot zichtbaar is, en zonder dat je gaten en gleuven hoeft te maken in de muur? Dan zou je ook een speciale kast of wand kunnen (laten) maken, waar je de TV aan kunt hangen. Dit vergt wel wat tijd en arbeid, maar het resultaat kan super mooi zijn. Hieronder vind je een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden. Alle TV kabels kan je namelijk achter of in de kast wegwerken.

In onderstaande woonkamer is de grote muur volledig ingericht met een grote op maat gemaakte wandkast. Naast lage kasten en open vakken, is er ook een groot vlak open gelaten waar de TV aan opgehangen is. Met de bouw van de kast is natuurlijk rekening gehouden met het wegwerken van de kabels en snoeren.tv ophangen tv wandkast

In onderstaande strakke minimalistische woonkamer is gekozen om een muurtje te bouwen voor het ophangen van de grote TV zonder zichtbare kabels. Ook heel mooi!tv ophangen muurtje

Een peggboard, ook wel een gaatjesbord genoemd, is een groot bord vol met gaten. Aan deze gaten kunnen verschillende dingen aan gehangen worden met behulp van haken en planken. Zo wordt het bijvoorbeeld heel vaak gebruikt voor het ophangen van gereedschap in de muur of garage. Maar wist je dat je het ook kan gebruiken om je TV aan te hangen? In onderstaande stoere industriële woonkamer hebben ze een gaatjesbord aan de stoere bakstenen muur ophangen. Het ziet er niet alleen super stoer uit, het is ook een geweldige manier om de TV op te hangen zonder zichtbare kabels.tv ophangen gaatjesbord

4. Cinewall

Een cinewall is een soort ombouw of een muur, waar je de zowel een inbouwhaard kunt bouwen als een TV in of aan kunt hangen. Veel mensen vragen zich hoe hoe je de TV met open haard kunt combineren – een cinewall kan dé oplossing zijn, waar je zelfs andere dingen, zoals een soundbar in kunt bouwen. Zowel de kabels van de haard als de TV kabels kan je in de cinewall wegwerken – daarmee geef je elke zithoek in de woonkamer of slaapkamer een strakke en luxe uitstraling.

Regan heeft in zijn woonkamer een mooie cinewall gemaakt, waar de TV boven de open haard is opgehangen. Op die manier kunnen de kabels van de TV ook strak weggewerkt worden. Klik hier om te zien hoe ze dit heeft gedaan.

tv combineren met open haard

Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld van een strakke cinewall met een TV boven een brede inzethaard. Doordat het tegen een smalle buitenmuur is gecreëerd, valt het niet eens op dat de muur uitsteekt.

tv kabels wegwerken aan muur

In deze woonkamer hebben ze een hele bijzondere cinewall gecreëerd, waar het als een soort scheidingswand fungeert tussen de zithoek in de woonkamer en de eetkamer. Door de haard aan de onderkant volledig van glas is, lijkt het alsof het bovenste gedeelte aan het plafond zweeft – het gedeelte waar alle TV kabels weggewerkt zijn. Ziet het er niet super stoer uit?!

tv ophangen kabels wegwerken cinewall glazen open haard

Bekijk ook:
10x Zwevende TV meubel
Op maat gemaakte TV meubel
TV aan de muur

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate