Woonkeuken


Een woonkeuken is meer dan alleen een ruimte om te koken: het is het ware hart van het huis, een multifunctionele ruimte waar het gezin zich kan verzamelen om te koken, werken, ontspannen en entertainen, en dat alles met oog voor jonge kinderen. Het moet in staat zijn om aan ieders eisen te voldoen, ongeacht het tijdstip van de dag, door ruimte te bieden voor ontbijt, lunch en diner, maar ook gewoon voor een kopje koffie. Hieronder vind je tien handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor het inrichten van een hele fijne woonkeuken!

1. Hoeveel ruimte heeft een woonkeuken nodig?

Om een effectieve woonkeuken te creëren, heb je ruimte nodig. Het heeft geen zin om te veel in een kleine keuken te proppen, dus om de ruimte te laten werken, moet deze groot genoeg zijn. Heb je dat niet, dan zijn er natuurlijk wel manieren om die ruimte te creëren. Zou zou je bijvoorbeeld een muur kunnen verwijderen, zodat twee ruimtes samengevoegd kunnen worden. Dat kan de muur zijn tussen de keuken en de eetkamer of de muur tussen de keuken en de woonkamer. Indien mogelijk, is het ook een goed idee om een uitbouw te realiseren aan de achterkant van je woning. Je krijgt dan niet alleen veel meer ruimte voor het inrichten van een woonkeuken, het is ook en kans om binnen en buiten te integreren door het plaatsen van een grote glazen schuifpui, openslaande deuren of harmonica deuren.

ruime woonkeuken
Deze woonkeuken is onderdeel van een prachtig appartement uit Lyon, en is ontworpen door interieurontwerpers Alexandra Tamburini. Naast dat het heel ruim is, is het ook een hele licht keuken. Moderne witte keukenkasten, een groot schiereiland met bartafel, een grote eettafel en een enorme vitrinekast. Klik hier om meer over deze woonkeuken te lezen.

2. Loopruimte

Het is belangrijk om in de woonkeuken genoeg ruimte te hebben, omdat je ook rekening moet houden met de loopruimte. Het is niet alleen fijn voor de kok om flexibel in de keuken te kunnen bewegen, maar dit bijvoorbeeld ook te maken met de veiligheid van de kinderen. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg loopruimte overhoudt.

woonkeuken loopruimte
Dit is de woonkeuken van een mooie woning uit Londen, die volledig verbouwd is onder leiding van ontwerpbureau Born Design, in samenwerking met architect Martyn Clarke. De complete benedenverdieping is ingericht als de woonkeuken met een loungehoek. Rondom een groot kookeiland is rekening gehouden dat er genoeg loopruimte aanwezig is, zodat je comfortabel rond kan lopen. Klik hier om alle foto’s van deze keuken en woning te zien.

3. Stootvast, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk

De woonkeuken wordt heel de dag door, door heel het gezin gebruikt, inclusief kinderen. Daarom is het belangrijk om een keuken te ontwerpen, die daar geschikt voor is. Dit zal alles te maken hebben met de kwaliteit van de materialen. Denk aan de vloer, de keuken achterwand, het werkblad en de keukenkasten. Voor al deze onderdelen geldt dat het stootvast en krasbestendig moet zijn, anders is je nieuwe keuken binnen no time aan vervanging toe. Onderhoud is ook een belangrijk aspect. Juist omdat een woonkeuken zo frequent gebruikt wordt, is het fijn als het onderhoudsvriendelijk is. Je zou alles makkelijk schoon moeten kunnen maken.

woonkeuken ontwerpen
Deze moderne witte keuken is ingericht met strakke witte keukenkasten. De vloer is betegeld met mooie patroontegels en aan de keuken achterwand vind je stijlvolle witte metrotegels. Klik hier om meer te zien van deze mooie woonkeuken.

4. Kookeiland

Als je de ruimte hebt, is een kookeiland absoluut een hele fijne nice to have. Het ziet er niet alleen heel mooi en luxe uit, een kookeiland is ook een centrale plek in de keuken waar iedereen omheen kan hangen. Daarnaast functioneert het ook als een soort roomdivider tussen het kookgebied en de relax zone in een woonkeuken. Een kookeiland hoeft niet super groot te zijn, maar een ideaal kookeiland bevat naast het fornuis ook genoeg werkruimte, kastruimte en tafelruimte. Je kunt de meest fijne gesprekken voeren aan een kookeiland met barkrukken!

woonkeuken kookeiland
Kelly en Phil hebben een uitbouw gerealiseerd om
er hun droomkeuken te bouwen. Het is een stoere industrieel woonkeuken geworden met een keukeneiland, waar je op mooie houten barkrukken aan kunt zitten. Lees hier meer over deze stoere keuken.

5. Opbergruimte

Opbergruimte is altijd fijn in huis, maar dat geldt nog meer voor een woonkeuken. Op die manier heb je alles bij de hand in de keuken, zonder dat het rommelig en chaotisch is. Met praktische opbergruimte houd je je keuken georganiseerd. Alleen lage keukenkasten kan er mooi en strak uitzien, maar het is zone om de keuken achterwand niet te benutten. Geen fan van wandkasten? Kies dan op z’n minst voor wandrekken of wandplanken. Je zou ook een aparte vitrinekast of servieskast in de keuken kunnen plaatsen.

woonkeuken opbergruimte
Dit is de keuken van Zweedse architect Andreas Part. Hij heeft een echte woonkeuken ingericht in zijn appartement in Stockholm. Bij het grote raam is een vaste bank gebouwd met handige ladekasten aan de onderkant. Klik hier om deze binnenkijker te zien.

6. Kindvriendelijk

Een woonkeuken is een keuken voor iedereen. Vandaar dat dat ook wel een familiekeuken of een gezinskeuken wordt genoemd. Dit betekent dat het ook toegankelijk moet zijn voor kleine kinderen. Naast maatregelen die met veiligheid te maken hebben, is het ook altijd fijn om een echte kindvriendelijke keuken in te richten. Creëer bijvoorbeeld een speelhoek waar de kinderen kunnen spelen en eventueel huiswerk kunnen maken. Er zijn super veel leuke ideeën die je daar kunt toepassen, zoals een groot krijtbord, een speelgoedkeuken, een poppenkast, noem maar op.

Kindvriendelijke woonkeuken
Standard Studio heeft een oude school in Amsterdam verbouwd tot een stoere loft woning. De woonkeuken bevindt zich in dezelfde ruimte als de woonkamer. En bij de keuken is een kindvriendelijke hoek ingericht, waar gespeeld en gerelaxt kan worden. Klik hier om deze stoere loft woning en woonkeuken te bekijken.

7. Grote eettafel

In een woonkeuken mag er absoluut geen grote eettafel ontbreken. Je moet er immers kunnen ontbijten, lunchen en dineren. Voor een snelle hap, zou je ook aan het kookeiland kunnen zitten, maar een diner is tóch het gezelligst aan een mooi gedekte grote eettafel, waar je met heel het gezin aan kunt zitten. In de praktijk wordt de eettafel voor veel meer andere doeleinden gebruikt. Sommigen vinden het bijvoorbeeld fijn om aan de eettafel te werken. Je kunt er spelletjes aan spelen. En ook de kinderen kunnen er huiswerk aan maken.

Woonkeuken grote eettafel
Deze fijne woonkeuken is van Sofie en Joakim. De keuken is ingericht met enorm veel kastruimte. Daarnaast is er ook een hele fijne eethoek gecreëerd met een lange eettafel, waar een bank gecombineerd is met een mix van verschillende eetkamerstoelen. Klik hier om meer over deze woonkeuken te lezen.

8. Entertainment

Omdat een woonkeuken meer dan alleen een plek is waar je kunt koken en eten, is het ook fijn als er enige vorm van entertainment te vinden is. Je zou bijvoorbeeld een TV op kunnen hangen, je zou boxen op kunnen hangen voor muziek, je zou een kast in kunnen richten met spelletjes, noem maar op. Op die manier wordt er pas echt geleefd in de keuken en kan je het een echte woonkeuken noemen.

woonkeuken entertainment
Anne heeft haar droomkeuken ontworpen in haar mooie woning in Zweden. Het is een echte woonkeuken geworden, waar heel veel tijd in wordt doorgebracht. Op het aanrecht heeft ze een kleine box geplaatst, zodat ze altijd muziek kunnen luisteren in de keuken. Klik hier om meer foto’s te bekijken van deze mooie keuken.

9. Licht

Licht is super belangrijk in de woonkeuken. Voor overdag geldt hoe meer zonlicht hoe beter. Daarom zijn is een grote glazen schuifpui, openslaande deuren of harmonica deuren zo fijn. Je zou ook extra zonlicht kunnen creëren door middel van het plaatsen van dakramen. Daarnaast heb je natuurlijk ook verlichting nodig. Combineer functionele verlichting met sfeerverlichting. Spotjes in het plafond zijn bijvoorbeeld altijd fijn, maar het is soms ook fijn om alleen de wandlampen of een tafellamp aan te zetten.

Woonkeuken verlichting
Deze heerlijke woonkeuken heeft eigenlijk geen ramen, maar dankzij de glazen dubbele deuren, heeft het tóch lichtinval. Daarnaast hebben ze wandlampen aan de met witte metrotegels betegelde keuken achterwand gecombineerd met een stoere industriële hanglamp boven de eettafel. Klik hier om meer te lezen over deze woonkeuken.

10. Moderne gemakken

Tot slot willen we het ook hebben over een aantal hele fijne moderne gemakken. Moderne keukens zijn tegenwoordig al standaard uitgerust met bepaalde moderne gemakken en apparatuur, zoals een vaatwasser en een grote oven. Maar er zijn een aantal opties, waar sommigen niet voor kiezen, maar absoluut wel aan te raden zijn in een woonkeuken. Denk bijvoorbeeld aan een grote koelkast. Hoe groter je gezin, hoe fijner het is om een grote koelkast te hebben, het liefst inclusief een grote vriezer. Dubbele wasbakken zijn ook zéker aan te raden, die je kunt gebruiken om de vaat te laten drogen. En als je van gestoomde gerechten houdt, dan mag er eigenlijk ook geen stomer ontbreken in jouw keuken. Dat is een echte lifesaver!

Woonkeuken kindvriendelijk
Deze woonkeuken is voorzien van de meest moderne apparatuur. In het grote kookeiland is een geintegreerde afzuigkap verwerkt. Op die manier hoeft het mooie karakteristieke plafond niet aangetast te worden. Klik hier om meer foto’s van deze mooie keuken te zien.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate