Vloerkleed reinigen


Wil je jouw vloerkleed reinigen? Met deze handleiding, inclusief handige tips en trucs, kan je deze klus heel eenvoudig en snel zelf klaren!

Vloerkleden in huis zijn een goed idee, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat ze schoon zijn en schoon blijven. Daarom is het belangrijk om ze ze regelmatig te stofzuigen. En als je er iets op hebt gemorst, dan dien je de vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Om er voor te zorgen dat je vloerkleed écht schoon blijft, moet een vloerkleed één keer per jaar grondig worden gereinigd. Raadpleeg altijd het waslabel van je vloerkleed om te zien of het chemisch gereinigd, met de hand gewassen of alleen ter plaatse gereinigd moet worden.

Hoe je het best een vloerkleed kan reinigen, is afhankelijk van het soort vloerkleed – het materiaal. Hieronder vind je handleidingen voor het reinigen van verschillende soorten vloerkleden: katoenen en synthetische vloerkleden, wollen vloerkleden, en jute en sisal vloerkleden.

Katoenen en synthetisch vloerkleed reinigen

Katoenen en synthetische vloerkleden zijn erg populair. Als het gaat om een klein kleedje, dan zou je het in de wasmachine kunnen wassen. Gebruik een koude stand op een delicaat programma en laat drogen in de lucht.

synthetisch vloerkleed reinigen

Heb je een groot kantoenen of synthetisch vloerkleed, te groot voor de wasmachine, dan moet je het kleed met de hand reinigen. Het is aan te raden aan om dit op een zonnige dag te doen, omdat je het naar buiten moet brengen om het te wassen en te drogen.

Wat heb je nodig?

 • Stofzuiger;
 • Bezem;
 • Tapijtshampoo of vloeibare afwasmiddel;
 • Droogrek;
 • Tuinslang;
 • Borstel met zachte haren;
 • Handdoeken.

Stap 1 – Stofzuigen
Stofzuig de bovenkant van het tapijt. Dit kan gewoon binnen in huis. Belangrijk is om ook de onderkant te stofzuigen. Vooral daar kom je veel stof en vuil tegen, die je tijdens je normale stofzuig beurt hoogstwaarschijnlijk hebt overgeslagen.

Stap 2 – Stof- en vuilvrij maken
Neem het vloerkleed mee naar buiten en hang het over een stevige standaard. Dit kunnen stoelen zijn, de tuinhek, noem maar op. Gebruik een bezig of een grote mattenklopper om op de achterkant van het vloerkleed te slaan om te zien of er stof en vuil vrijkomen. Blijf dit doen totdat je geen stof- en vuilwolken meer ziet. Heeft je tapijt een onderkant van latex, sla er dan niet te hard op. Het latex kan namelijk beschadigen.

Sla met een bezem op de achterkant van het vloerkleed om te zien of er meer vuil uitkomt. Als je vuilwolken ziet ontsnappen, blijf dan op het kleed meppen totdat je geen stof- en vuilwolken meer ziet. Als uw tapijt echter een latexrug heeft, mag u deze niet te hard slaan, anders kan de latex beschadigd raken.

Stap 3 – Was het vloerkleed met tapijtshampoo
Leg je kleed neer op een zeil of dek, maar zorg ervoor dat het dicht bij een watertoevoer ligt, zoals je tuinslang of hogedrukreiniger. Volg de aanwijzingen op het etiket van de tapijtshampoo. Sommige shampoos moeten worden gemengd met warm water. Als je geen tapijtshampoo hebt, kun je een emmer gebruiken en je eigen oplossing maken van warm water en een eetlepel milde, vloeibare afwasmiddel. Voordat je je hele vloerkleed gaat wassen, test je eerst de shampoo of oplossing op een klein deel van het vloerkleed om er zeker van te zijn dat de kleuren niet vlekken.

Als de kleuren vlekken, dan is het verstandig om het vloerkleed door een stomerij te laten reinigen. Als de kleuren niet vlekken, gebruik dan de tuinslang en spoel het kleed af. Giet de zeepoplossing op een stevige borstel met zachte haren en werk het in het vloerkleed. Laat het kleed vijf minuten zitten voordat je het afspoelt.

Stap 4 – Drogen
Gebruik een handdoek om zoveel mogelijk overtollig water op te nemen. Laat het buiten in de lucht drogen op een droogrek. Dit kan 24 uur of langer duren. Als je het kleed lange tijd niet buiten kunt laten staan, verplaats het dan naar je garage, kelder of wasruimte, waar je het verder kunt laten drogen.

Stap 5 – Stofzuigen
Als het vloerkleed volledig droog is, is het een goed idee om het nog een keer te stofzuigen. Leg het kleed terug op zijn plaats en stofzuig het opnieuw.

Wollen vloerkleed reinigen

Een wollen vloerkleed moet op een andere manier gereinigd worden dan een synthetisch vloerkleed. Je zou het kunnen vergelijken met kleding van wol.

wollen vloerkleed reinigen

Wat heb je nodig?

 • Spons;
 • Wasmiddel voor wol;
 • 2 emmers;
 • Bezem;
 • Handdoeken.

Stap 1 – Stofzuigen
Het reinigen van een wollen vloerkleed begint ook met de stofzuiger. Stofzuig de voor- en achterkant van het vloerkleed. Als je de instelling hebt, schakel dan de klopper uit, omdat dit de fijne vezels van een wollen vloerkleed kan beschadigen.

Stap 2 – Stof- en vuilvrij maken
Breng het wollen vloerkleed naar buiten en zet het op een reling of hek. Sla met een bezem of mattenklopper op de achterkant om meer vuil te verwijderen. Herhaal dit totdat je geen vuilwolken meer ziet.

Stap 3 – Wassen
Zorg ervoor dat je voor het reinigen van het vloerkleed eerst je hand over het vloerkleed beweegt. In de ene richting glijden voelt zacht aan, terwijl de andere richting juist ruw aanvoelt. Was het wollen vloerkleed altijd in de richting van de zachte kant. Gebruik altijd een vochtige spons en laat de tapijtvezels niet volledig weken, anders kunnen ze beschadigd raken.

Meng in een emmer koud water en een eetlepel wasmiddel voor wol. Gebruik een ​​tweede emmer en vul deze met koud water. Doop de spons in de oplossing van afwasmiddel en water en test een klein deel van het vloerkleed om te controleren of de kleuren niet uitlopen. Als de kleuren uitlopen, dan is het weer verstandig om het kleed door een stomerij te laten reinigen. Verkleurt het niet, blijf dan het hele vloerkleed in kleine delen wassen.

Stap 4 – Afspoelen
Doop de spons in de tweede emmer koud water en dep het kleed lichtjes om het af te spoelen. Pas op dat je het kleed niet doorweekt.

Stap 5 – Drogen
Gebruik schone handdoeken om het overtollige water in het tapijt op te nemen. Laat het vervolgens aan in lucht drogen, op de manier zoals je dat ook doet bij een synthetisch vloerkleed.

Jute en sisal vloerkleed reinigen

In tegenstelling tot synthetische en wollen vloerkleden, is het beste om een jute en sisal vloerkleed niet zo grondig te reinigen. Het is voldoende om het kleed regelmatig te stofzuigen, zowel de bovenkant als de onderkant.

Heb je gemorst op het vloerkleed, dan kan je het vlek verwijderen met een microvezeldoek. Maak een mengsel van warm water en een eetlepel wasmiddel. Schrob totdat de vlek is verdwenen en spoel het af met warm water. Daarna kan je het droogdeppen met een schone doek. Is het vloerkleed erg nat geworden, dan kan je het in de lucht laten drogen op een droogrek of over de balkonreling.

Vintage en antieke vloerkleden reinigen

Met vintage en antieke vloerkleden moet je erg voorzichtig zijn. Stofzuigen kan natuurlijk altijd – vergeet daarbij de onderkant van het kleed niet. Maar als je een vlek hebt, dan is het verstandig om het door een professional te beoordelen.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate