Washok inspiratie


Wil je meer dan alleen praktische washok inrichten met alleen een goede indeling voor je wasmachine en droger? Om je bij dit project te helpen, vind je in dit artikel praktische tips om optimaal gebruik te maken van de ruimte, met leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

Het washok, een plek die vaak over het hoofd wordt gezien bij het inrichten van een huis, verdient net zoveel aandacht als elke andere kamer. Het is immers de ruimte waar kleding weer fris en schoon wordt, een essentiële taak in elk huishouden. Maar hoe richt je een washok in dat niet alleen functioneel is, maar ook een plezier is om in te werken? In dit artikel leiden we je door de wereld van washok-inrichting, waarbij praktische bruikbaarheid en stijl hand in hand gaan.

Van de keuze van vloer- en wandafwerking tot de perfecte plek voor je wasmachine en droger, van slimme oplossingen voor het drogen van kleding tot het naadloos integreren van wasmanden en slimme opbergoplossingen – we behandelen het allemaal. En dat niet alleen: we geven je ook tips voor optimale ventilatie en geluidsisolatie, en hoe je met de juiste verlichting de ruimte zowel functioneel als sfeervol maakt.

Of je nu een klein washok hebt of de luxe van een grotere ruimte, dit artikel staat vol met ideeën en inspiratie om je te helpen bij het creëren van jouw ideale washok. Laten we samen deze vaak vergeten ruimte transformeren tot een plek waar je met plezier je was doet!

1. Wat is de beste vloer- en wandafwerking voor je washok?

Bij het inrichten van een washok is de keuze van de vloer- en wandafwerking cruciaal. Deze keuzes bepalen niet alleen de uitstraling van de ruimte, maar ook de praktische bruikbaarheid en duurzaamheid.

Vloerafwerking:

Het ideale washok begint bij de vloer. Je wilt een vloer die bestand is tegen vocht en gemakkelijk schoon te houden is. Populaire keuzes zijn:

 • Tegels: Ze zijn waterbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Met een breed scala aan kleuren en patronen kun je een unieke sfeer creëren.
 • PVC: Deze vloeren zijn slijtvast en vochtbestendig, perfect voor een ruimte met veel voetverkeer en vocht. PVC-vloeren zijn er in verschillende designs, waaronder realistische hout- en steenpatronen.
 • Marmoleum: Dit natuurlijke product is duurzaam, gemakkelijk schoon te houden en beschikbaar in veel kleuren en stijlen.
 • Naadloze vloeren: Materialen zoals gietvloer of microcement bieden een strakke, moderne uitstraling en zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Ze zijn ook perfect voor een naadloze overgang naar andere ruimtes.

Hoewel houten vloeren mooi zijn, raden we ze niet aan in het washok vanwege hun beperkte vochtbestendigheid.

De meeste mensen kiezen voor tegels in de washok. Vooral omdat het bestand is tegen water, maar ook omdat er hele mooie tegels verkrijgbaar zijn.
De meeste mensen kiezen voor tegels in de washok. Vooral omdat het bestand is tegen water, maar ook omdat er hele mooie tegels verkrijgbaar zijn.

Wandafwerking:

De wanden van je washok bieden meer vrijheid in keuze dan de vloer. Hier zijn enkele opties:

 • Tegels: Voor een volledig vochtbestendige ruimte kun je kiezen voor betegelde wanden. Met een verscheidenheid aan kleuren en texturen kun je een unieke uitstraling creëren.
 • Verf: Een eenvoudige, maar effectieve manier om kleur aan je washok toe te voegen. Zorg ervoor dat je een vochtbestendige verf gebruikt.
 • Behang: Voor een meer gedecoreerde look kun je kiezen voor behang. Tegenwoordig zijn er vele vochtbestendige opties die ideaal zijn voor het washok.
 • Houten wandbekleding: Dit kan een warme en natuurlijke sfeer toevoegen, maar let wel op de vochtbestendigheid en onderhoud.
Deze mooie washok is beetje zoals een keuken ingericht, met tegels aan de achterwand.
Deze mooie washok is beetje zoals een keuken ingericht, met mooie marmeren tegels aan de achterwand.

2. Een plek voor de wasmachine en droger

De juiste plaatsing van de wasmachine en droger is essentieel in elk washok. Deze apparaten zijn de spil waar alles om draait, dus het is belangrijk om hun locatie zorgvuldig te kiezen. Hier zijn enkele overwegingen en ideeën:

Ruimte-efficiëntie:

 • Kleine washok: In een kleinere ruimte kun je veel winnen door de droger op de wasmachine te plaatsen. Dit bespaart vloerruimte en maakt beide apparaten gemakkelijk toegankelijk.
 • Grotere washok: Als je meer ruimte hebt, kun je overwegen om de wasmachine en droger naast elkaar te plaatsen. Dit biedt gemak en vaak extra ruimte voor opbergkasten of werkbladen.
Deze kleine washok is in de de badkamer ingericht. Het biedt perfect plek om de wasdroger op de wasmachine te plaatsen. Daarnaast heeft het ook genoeg opbergruimte.
Deze kleine washok is in de de badkamer ingericht. Het biedt perfect plek om de wasdroger op de wasmachine te plaatsen. Daarnaast heeft het ook genoeg opbergruimte.

Ergonomie:

 • Wasmachine verhoger: Het is belangrijk om te zorgen dat je niet constant hoeft te bukken bij het laden en lossen van je wasmachine en droger. Een wasmachine verhoger kan hierbij helpen. Deze verhogen de apparaten tot een ergonomische hoogte.
 • Wasmachinekast: Een alternatief voor een verhoger is een wasmachine kast, ook wel een wastoren genoemd. Deze kasten bieden niet alleen een ergonomische hoogte voor je apparaten, maar ook extra opslagruimte. Ze zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, maten en kleuren.
In deze washok, is een maatwerk verhoger gecreëerd, waar zowel de wasmachine als droger naast elkaar op sta-hoogte geplaatst kunnen worden.
In deze washok, is een maatwerk verhoger gecreëerd, waar zowel de wasmachine als droger naast elkaar op sta-hoogte geplaatst kunnen worden.

Maatwerkoplossingen:

 • Op maat gemaakte wasmachinekast: Als je geen standaardkast kunt vinden die aan je behoeften voldoet, overweeg dan een op maat gemaakte oplossing. Hiermee kun je de hoogte, het aantal opbergruimtes, en de algehele indeling zelf bepalen. Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal en ziet je washok er strak en georganiseerd uit.
In deze super mooie washok is zelfs een uitklapbare strijkplank geïntegreerd in de wasmachine kast op maat.
In deze super mooie washok is zelfs een uitklapbare strijkplank geïntegreerd in de wasmachine kast op maat.

Functionele en stijlvolle ideeën:

 • Overweeg ingebouwde kasten of planken rondom de wasmachine en droger voor extra opslagruimte.
 • Gebruik heldere en energiezuinige verlichting om de ruimte rondom de wasmachine en droger goed te verlichten.
 • Denk na over de toegankelijkheid van de apparaten. Zorg ervoor dat de deuren van zowel de wasmachine als de droger gemakkelijk te openen zijn zonder obstakels.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen functionaliteit, esthetiek en ergonomie bij het kiezen van de perfecte plek voor je wasmachine en droger. Met een goed doordachte inrichting wordt je washok een plek waar je efficiënt en comfortabel je was kunt doen.

3. Kleding drogen in je washok

Niet alle kledingstukken kunnen of moeten in de droger. Sommige stoffen zijn daarvoor te delicaat, en luchtdrogen is vaak beter voor het milieu en je portemonnee. Hier zijn enkele ideeën en tips voor het integreren van droogmogelijkheden in je washok.

1. Uitklapbare wasrekken:

Voor kleinere washokken zijn uitklapbare wasrekken ideaal. Deze kun je aan de muur bevestigen en uitklappen wanneer nodig. Als ze niet in gebruik zijn, nemen ze weinig ruimte in beslag. Ze zijn perfect voor het drogen van kleinere ladingen of delicaat wasgoed.

2. Losse wasrekken:

In grotere ruimtes kun je kiezen voor losstaande wasrekken. Deze zijn er in diverse stijlen, maten en kleuren. Een houten wasrek kan bijvoorbeeld een mooie, natuurlijke touch aan de ruimte geven.

3. Waslijnen:

Een andere optie is het installeren van een waslijn. Dit kan een vaste lijn zijn die langs een muur loopt, of een uittrekbare lijn die je alleen gebruikt als het nodig is. Waslijnen zijn bijzonder geschikt voor het drogen van grote stukken, zoals beddengoed.

4. Droogruimte in maatwerk kasten:

Als je een wasmachine kast op maat laat maken, kun je ook een speciale droogruimte integreren. Denk bijvoorbeeld aan een lange roede boven de kasten of boven de wasmachine en droger, waar je kleding aan hangers kunt laten drogen. Dit is een efficiënte manier om ruimte te benutten en tegelijkertijd je kleding netjes te houden.

Een kledingroede is ideaal voor het drogen van kledingstukken met kledinghangers. | Bron: Jkath.com
Een kledingroede is ideaal voor het drogen van kledingstukken met kledinghangers. | Bron: Jkath.com

Voordelen van luchtdrogen:

 • Milieuvriendelijk en kostenbesparend: Luchtdrogen kost geen energie en bespaart dus op je elektriciteitsrekening.
 • Zachter voor je kleding: Veel kledingstukken blijven langer mooi als ze aan de lucht gedroogd worden.

Tips voor efficiënt luchtdrogen:

 • Zorg voor voldoende ventilatie in je washok om vochtigheid te verminderen en sneller te drogen.
 • Plaats de droogrekken of waslijnen op een plek waar ze het minste in de weg staan, maar toch gemakkelijk toegankelijk zijn.

Met deze tips en ideeën kun je je washok zo inrichten dat het niet alleen een plek is voor het wassen van kleding, maar ook een efficiënte ruimte voor het drogen ervan.

Handige uitklapbare wasrekken boven de wasmachine en droger zijn super ruimtebesparend in de washok. | Bron: Thewilddecoelis.com
Handige uitklapbare wasrekken boven de wasmachine en droger zijn super ruimtebesparend in de washok. | Bron: Thewilddecoelis.com

4. Wasmanden – Een essentieel onderdeel van je washok

Wasmanden zijn een onmisbaar element in elk washok. Ze helpen niet alleen bij het organiseren van de was, maar kunnen ook een esthetische bijdrage leveren aan de ruimte. Hier zijn enkele tips en ideeën voor het kiezen en plaatsen van wasmanden in je washok.

1. Sorteren op kleur en materiaal:

Het gebruik van meerdere wasmanden maakt het mogelijk om je wasgoed direct bij het verzamelen te sorteren. Dit bespaart tijd bij het wassen en vermindert de kans op wasongelukken zoals verkleuring. Overweeg manden te labelen op basis van kleur, materiaal of wasprogramma.

2. Integratie in maatwerk kasten:

Als je kiest voor maatwerk kasten in je washok, kun je speciale compartimenten voor wasmanden overwegen. Dit zorgt voor een strakke, georganiseerde look en houdt de manden uit het zicht wanneer ze niet in gebruik zijn.

3. Stijl en functionaliteit:

Kies wasmanden die niet alleen functioneel zijn, maar ook passen bij de stijl van je washok. Materialen zoals rotan of bamboe voegen een natuurlijke touch toe, terwijl kunststof of metaal een meer moderne uitstraling geven.

4. Mobiele oplossingen:

Overweeg wasmanden op wielen voor extra gemak. Deze kun je gemakkelijk verplaatsen van het washok naar andere delen van je huis, wat vooral handig is bij het verzamelen van wasgoed.

Wasmanden op wieltjes kan je eenvoudig onder kasten schuiven! | Bron: Studio-mcgee.com
Wasmanden op wieltjes kan je eenvoudig onder kasten schuiven! | Bron: Studio-mcgee.com

Belangrijk bij het kiezen van wasmanden:

 • Ventilatie: Zorg ervoor dat de wasmanden goed geventileerd zijn om muffe geuren te voorkomen.
 • Formaat en capaciteit: Kies manden die groot genoeg zijn voor je wasbehoeften, maar ook passen in de beschikbare ruimte.
 • Onderhoud: Kies materialen die makkelijk schoon te houden zijn.

Met de juiste wasmanden kun je niet alleen je washok functioneler maken, maar ook een sfeer creëren die het dagelijkse wasproces aangenamer maakt.

5. Ventilatie in het washok – Een Frisse en vochtvrije ruimte

Goede ventilatie in het washok is cruciaal. Het helpt niet alleen om vocht en geurtjes te verminderen, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van je wasapparatuur en de gezondheid van je huis. Hier volgen enkele tips om een effectief ventilatiesysteem in je washok te realiseren.

1. Natuurlijke ventilatie:

 • Ramen: Als je washok ramen heeft, zorg er dan voor dat deze regelmatig open staan om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren.
 • Deuren: Overweeg ventilatieroosters in de deur van je washok om de luchtstroom te bevorderen, vooral als je washok geen ramen heeft.

2. Mechanische ventilatie:

 • Afzuigventilatoren: Voor washokken zonder ramen of met beperkte natuurlijke ventilatiemogelijkheden kan een afzuigventilator een goede oplossing zijn. Deze voert vochtige lucht effectief af naar buiten.
 • Luchtontvochtigers: In zeer vochtige omgevingen kan een luchtontvochtiger helpen om het vochtgehalte in je washok onder controle te houden.

3. Tips voor dagelijks gebruik:

 • Laat de deur van de wasmachine of droger open na gebruik om vocht te laten ontsnappen en schimmelvorming te voorkomen.
 • Droog natte was zo snel mogelijk na het wassen om vochtophoping in de ruimte te voorkomen.

4. Onderhoud van je ventilatiesysteem:

 • Zorg ervoor dat ventilatieroosters en afzuigventilatoren regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden om effectieve werking te garanderen.

Een goed geventileerd washok is niet alleen aangenamer om in te werken, maar helpt ook je wasapparatuur langer mee te gaan en voorkomt vochtgerelateerde problemen in je huis.

Kies bijvoorkeur een ruimte uit met een raam, zodat je de washok altijd natuurlijk kunt ventileren.
Kies bijvoorkeur een ruimte uit met een raam, zodat je de washok altijd natuurlijk kunt ventileren.

6. Geluidsisolatie voor rust en comfort

Wasmachines en drogers kunnen aanzienlijk lawaai produceren, wat vooral in kleinere huizen of appartementen storend kan zijn. Geluidsisolatie in je washok is daarom een belangrijk aspect om een comfortabele en rustige leefomgeving te behouden. Hier zijn enkele effectieve manieren om het geluid in je washok te minimaliseren.

1. Geluidsisolerende materialen:

 • Wanden en Vloeren: Overweeg het gebruik van speciale geluidsisolerende materialen in de wanden en vloeren van je washok. Dit kan helpen om het geluid dat naar andere ruimtes in huis wordt overgedragen te verminderen.
 • Geluidsisolerende panelen: Er zijn panelen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn om geluid te absorberen. Deze kunnen aan de wanden van het washok worden bevestigd om het geluidsniveau te verlagen.
 • Geluidsisolerende deuren: Als je washok een deur heeft, kan een geluidsisolerende deur een groot verschil maken in het verminderen van geluidsoverdracht naar andere delen van je huis.
Akoestische houten wandpanelen in de washok zien er ook nog eens super mooi uit!
Akoestische houten wandpanelen in de washok zien er ook nog eens super mooi uit! | Bron: Allisonandersonhome.comgoo

2. Plaatsing van apparaten:

 • Anti-trilmatjes: Plaats je wasmachine en droger op anti-trilmatjes. Deze verminderen de trillingen en het daarmee gepaard gaande geluid.
 • Nivelleren: Zorg ervoor dat je wasmachine en droger goed genivelleerd zijn. Een ongelijkmatig geplaatste machine kan meer lawaai maken door trillingen.
Plaats een trilmat onder je wasmachine voor een flinke daling van het geluid! Hier verkrijgbaar.
Plaats een trilmat onder je wasmachine voor een flinke daling van het geluid! Hier verkrijgbaar.

2 Comments

 1. Pingback: Inspirerende badkamerverbouwing van Jenni | HOMEASE

 2. Pingback: Zo geef je de wasmachine een leuk plekje in huis! | HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate