12x Wit huis


Wil je ook een wit huis? Of je nou je bestaande woning wit wilt verven, of een volledig een nieuwe woning wilt (laten) bouwen met een witte gevel – op deze pagina vind je handige tips voor het verven van een wit huis en we laten je ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien van verschillende mooie witte huizen – van karakteristieke panden tot luxe moderne villa’s. Kijk snel verder en raak geïnspireerd!

Binnen in huis spelen kleuren een hele belangrijke rol die invloed hebben op de sfeer en uitstraling van je interieur. Veel mensen kiezen voor witte muren, niet alleen omdat het een mooie interieurkleur, maar wit is ook een veilige kleur dat nooit mis kan gaan. Wit staat namelijk bij alles. Naast dat het een hele populaire kleur voor binnen is, is wit ook een veel gekozen kleur voor de gevel. Een wit huis is voor velen zelfs het ultieme doel.

Het is een een klassieke keuze voor buiten en zorgt voor een heldere en schone eerste indruk. Hoewel sommige buitenverfkleuren beter geschikt zijn voor specifieke locaties of architecturale stijlen, werkt een witte of gebroken witte tint op alles, van karakteristieke herenhuizen tot strakke moderne villa’s. Wit creëert ook een uitzonderlijke achtergrond voor contrasterende architectonische details. Zo kan je bijvoorbeeld die mooie raamkozijnen, het mooie rieten dak of die stijlvolle voordeur laten opvallen. Wil jij ook een wit huis? Laat je inspireren door onderstaande mooie inspiratie voorbeelden van verschillende soorten huizen met een witte gevel.

1. Wit huis met beton

Een wit gepleisterd betonnen scherm strekt zich uit vanaf de bovenverdieping van dit huis in de buurt van Guadalajara in Mexico. Het blokkeert het uitzicht naar de straat, maar omlijst een perspectief van de tuin en de lucht. Lokale architect Abraham Cota Paredes en zijn studio ontwierpen het ‘raamloze’ House to the Sky voor een wijk aan de rand van Guadalajara’s Spring Forest. Het heeft een topzware vorm, waardoor aan de voorzijde van het gebouw ruimte is ontstaan voor een beschutte binnentuin. Deze binnentuin is afgeschermd achter een met planken gemarkeerde betonnen muur aan de voorzijde van het huis op de begane grond. Ramen op de eerste verdieping kijken ook naar beneden uit op de ruimte, maar zijn afgeschermd achter de bovenmuur.

wit huis met beton

wit huis met beton

2. Eenlaags l-vormig wit huis

Een met water gevulde patio met een lamellendak snijdt in een hoek van dit L-vormige wit huis in de buurt van Córdoba in Argentinië. Het strakke moderne huis is ontworpen door Agustín Lozada voor een jong gezin. De bakstenen en betonnen constructie met één verdieping zijn bedekt met een laag fijne pleister en witte verf, en contrasteren met de andere zichtbare betonnen huizen in de buurt – een populaire esthetiek in de Argentijnse architectuur. Grote raampartijen omlijsten het uitzicht op de straat en een tuin aan de achterzijde.

eenlaags l vormig wit huis

eenlaags l vormig wit huis

3. Wit huis met grote ramen

Evelop Arquitectura heeft een luxe, modern wit huis op een heuvel gecreëerd waar de beglazing volledig uitkomt op lavendelstruiken en een groene tuin, tegen de achtergrond van het glooiende terrein van centraal Mexico. Door de woning met twee verdiepingen in een helling te plaatsen, probeerden de Mexicaanse architecten het huis zo te oriënteren dat het het uitkijkpunt van het huis ten volle kon benutten als de belangrijkste prioriteit in het ontwerpproces.

wit huis met grote ramen

wit huis met grote ramen

4. Modern wit vakantiehuis

Deze witte woning, verscholen tussen de bomen op het platteland van Quebec, is gehuld in een raster van witte lamellen, dat het licht dat het huis binnenkomt filtert. De residentie Le Lupine met twee verdiepingen werd in 2016 voltooid door de Canadese studio Atelier Pierre Thibault en dient als vakantiehuis voor een jong gezin. Voorbij de glazen schuifdeuren verbindt een metalen wenteltrap het terras met de grond en het dak, waar bewoners kunnen genieten van een nog beter uitzicht op het landschap. Het is een van de enige buitenelementen van het huis die niet in het wit is weergegeven, en de bochtige vorm steekt af tegen de geometrische lamellen van de gevel en de orthogonale structuur.

modern wit vakantiehuis

modern wit vakantiehuis

5. Energiezuinig wit huis

Fuster + Architects hebben Casa Flores ontworpen, een modern wit huis gelegen in een buitenwijk van Naguabo, een vissersdorp aan de zuidoostkust van Puerto Rico. De weekendwoning ligt op een met gras begroeide heuvel die afloopt naar de Caribische Zee. Het huis kenmerkt zich met witte betonnen muren en schoorstenen die is ontworpen om ropische stormen te kunnen doorstaan. De architecten wilden ook een energiezuinige woning creëren die een sterke visuele verbinding met de oceaan bood. Als reactie daarop bedacht het bedrijf een strakke, gelijkvloerse woning die enigszins in de grond is verzonken. Vanaf een plat dak stijgen acht “heteluchtschoorstenen” op die voor natuurlijk licht en ventilatie zorgen.

energiezuinig wit huis

energiezuinig wit huis

6. Wit triplex huis met witte bakstenen

De Canadese architect Jean Verville Architecte heeft NMBHD voltooid, een wit triplex huis in Montreal versierd met gouden ramen met appartementen en een keramische werkplaats. NMBHD werd gebouwd op de plaats van een oude garage, die werd afgebroken en vervangen door het gebouw met vier verdiepingen. De studio bekleedde het gebouw met witte baksteen om helderheid aan de buurt toe te voegen. Het doel was om de relatie tussen dichtheid, functionaliteit en compactheid in een huiselijke ruimte in twijfel te trekken door de typologie van de Montreal triplex te hervormen, die meestal bestaat uit drie op elkaar gestapelde verdiepingen.

wit triplex huis

wit triplex huis

7. Minimalistisch wit huis met houten kozijnen

Dit witte huis, ontworpen door architect Marina Senabre, bestaat uit twee gebouwen met grote openingen die uitzicht op het platteland omlijsten ‘als kunstwerken aan de muur’. Het huis is bedoeld om zowel de architectuur van het mediterrane eiland als het minimalistische eigentijds design te weerspiegelen. Beide structuren zijn gemaakt en wit geschilderd. Het ene is een lang rechthoekig gebouw met een plat grinddak, terwijl het andere een kleinere puntgevel is met daarop gerecyclede terracotta tegels. Deuren zijn gevormd uit houten planken om te passen bij de frames rond de vierkante ramen met houten kozijnen, die zijn gerangschikt om scènes van het landschap vast te leggen.

minimalistisch wit huis houten kozijnen

minimalistisch wit huis houten kozijnen

8. Karakteristiek wit huis

Toen Mitchell en Samantha op zoek waren naar een huis in New York, vertelden ze makelaars meteen dat ze op zoek moesten naar een huis voor renovatie, omdat ze niet wilden betalen voor iemands ontwerp. Daarom, toen ze dit huis vonden, dat jarenlang leeg stond, realiseerden ze zich dat dit de schone lei is waar het paar een droomhuis naar hun zin kan maken. En na bijna twee jaar werken kregen ze eindelijk hun langverwacht wit huis – persoonlijk, een beetje gedurfd en extravagant. Het project vroeg om een nieuwe afwerking van de originele bakstenen gevel, in wit geschilderd stucwerk, een nieuwe trap voor de ingang en een op maat gemaakt ijzeren hekwerk ter vervanging van het originele gaashekwerk op het terrein.

karakteristiek wit huis
Bron: Curbed.com | Fotografie: Fran Parente
karakteristiek wit huis
Bron: Curbed.com | Fotografie: Fran Parente

9. Wit herenhuis met zwarte kozijnen

Dit witte huis in San Francisco is een geweldig droomhuis, waarvan het interieur ontworpen is door Lauren Nelson. Het is een prachtig karakteristiek herenhuis met een witte garage deur aan de voorkant, een mooie donkere voordeur, gecombineerd met stoere zwarte kozijnen. Dankzij de heledere witte gevel komen ook de planten en bomen heel mooi tot hun recht.

wit herenhuis met zwarte kozijnen

wit herenhuis met zwarte kozijnen

10. Statig wit huis

Bij Baljon makelaars vonden we dit droomhuis, een statig wit huis met in totaal maar liefst zes kamers, gelegen op eigen grond van 726 m². Wat erg mooi is, is dat er een sterk contrast aanwezig is. De strakke witte gevel is gecombineerd met mooie zwarte ramen, een zwarte voordeur en zwarte dakpannen op het dak.

statig wit huis

statig wit huis

Bekijk ook:
Zelf gevel schoonmaken met hogedrukreiniger
Inspiratie voor een zwarte gevel
Muur kleuren

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate