Zelf gevel schoonmaken met hogedrukreiniger


Is de gevel van je woning vies? Op deze pagina laten we zien hoe je zelf de gevel van je woning kan schoonmaken met een hogedrukreiniger. Kijk snel verder!

Als je het hebt over het schoonmaken van je huis, dan denk je natuurlijk als eerst aan de binnenkant van je huis. De vloer, de tegels, de meubels, de wc, de badkamer, de keuken, noem maar op. Maar niet alleen de binnenkant van je huis kan vies worden, dat geldt natuurlijk ook voor de gevel van je huis. Door de verschillende weersomstandigheden zoals wind, hagel, sneeuw, regen, in combinatie met schaduw, zand, etc, kan de gevel van je huis behoorlijk vies worden. Heb jij ook last van roest, vlekken, of bijvoorbeeld algen aan je gevel? Dan kan het tijd zijn voor een schoonmaakbeurt. Gevelreiniging kan je door een vakman laten doen, dat vaak voor het beste resultaat zorgt, maar met de spullen zou je het eventueel ook zelf kunnen doen. Hieronder laten we aan de hand van een filmpje zien, hoe je zelf jouw stenen gevel kunt schoonmaken met een Kärcher hogedrukreiniger en gevelreiniger.

Let op: Het schoonmaken van een gevel met een hogedrukreiniger, kan ervoor zorgen dat de voegen van de gevel beschadigd raken. Als dit gebeurt, dan zou je dit moeten laten herstellen, wat niet goedkoop is. Als je daarom zeker wilt weten als jouw stenen gevel zonder problemen gereinigd kan worden met een hogedrukreiniger, raden we aan om dit eerst te laten beoordelen door een vakman.

Woon je in een monumentaal pand met een historische waarde, dan raden we sowieso aan om je gevel door een echte vakman of specialist te laten schoonmaken. De vakman zal dit hoogstwaarschijnlijk doen door het zogenaamde nevelstralen.

Wat heb je nodig?

  • Hogedrukreiniger;
  • Gevelreiniger;
  • Water;
  • Impregneermiddel;
  • Spuitfles, kwast of roller.

Stap 1 – Hogedrukreiniger vullen met gevelreiniger

Vul de hogedrukreiniger met de gevelreiniger. Afhankelijk van het merk en het type hogedrukreiniger, kan je de fles aansluiten, de aanzuigslag in de fles steken of de gevelreiniger gieten in het reservoir. Afhankelijk van het type gevelreiniger, moet je het soms mengen met water.

zelf gevel reinigen met hogedrukreiniger

Stap 2 – Gevelreiniger aanbrengen op de gevel

Vervolgens kan je de gevelreiniger aanbrengen op de gevel. Zet de hogedrukreiniger aan met een lage druk, en spuit het op de gevel. Zorg ervoor dat de gehele gevel van je woning of van de muur volledig bedekt is met de gevelreiniger. Laat dit ongeveer 3 minuten inwerken.

zelf gevel reinigen met hogedrukreiniger

Stap 3 – Gevel schoonmaken

Als de gevelreiniger goed is ingewerkt in de gevel, dan kan je beginnen met de echte reiniging. Ook hier kan je de hogedrukreiniger voor gebruiken. Zet de druk hoger en spoel de aangebrachte gevelreiniger op de gevel grondig af. Het effect zou al direct zichtbaar moeten zijn. De afgespoten oppervlakken zullen een stuk schoner en lichter ogen, dan de nog niet schoongemaakte oppervlakken van de gevel.

Tip: We raden aan om eerst goed te testen hoe jouw gevel reageert op deze schoonmaakmethode. Probeer een onopvallende stuk van de gevel te reinigen met een zo laag mogelijke druk, en bekijk goed wat het resultaat is. Ziet het stuk er goed uit, en is het schoon en onbeschadigd, dan kan je met een gerust hart met het schoonmaken van de rest van de gevel.

zelf gevel reinigen met hogedrukreiniger

Stap 4 – Gevel impregneren

Na het schoonmaken van de gevel, is het belangrijk om de gevel goed te impregneren. Dit wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Met het impregneren breng je een waterafstotende laag op de gevel, waardoor vuil minder kans krijgt zich aan de gevel te hechten. Belangrijk is dat de gevel goed schoon is, anders zorg je met het impregneren ervoor dat je het bestaande vuil op de gevel hardnekkiger wordt, en lastiger is om gereinigd te worden.

Het impregneren kan je op verschillende methoden doen. Zo zou je het eenvoudig kunnen doen met een kwast of een roller, maar in het filmpje hebben ze de gevel geïmpregneerd met de handige spuitfles van Kärcher. Zorg ervoor dat de volledig muur over de gehele lengte en breedte goed geïmpregneerd wordt.

zelf gevel reinigen met hogedrukreiniger

Nogmaals, in veel gevallen kan je een gevel schoonmaken zonder problemen. Het voordeel is at je hiermee heel veel geld kunt besparen. Wil je echter geen risico’s lopen, dan raden we altijd aan om de gevelreiniging uit te besteden door een vakman. Je zou dan rekening moeten houden met kosten tussen 750 – 1500 euro, afhankelijk van hoe groot je gevel of muur is.

Bekijk ook:
Vloerkleed reinigen
Oven schoonmaken doe je zo!
Vieze geuren verwijderen in huis

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate