Hanglampen boven eettafel


Hanglampen boven de eettafel geven niet alleen mooi en functioneel licht voor verschillende gelegenheden – ze kunnen er ook voor zorgen dat je eethoek alle aandacht trekt. Wil jij ook een mooie hanglamp boven de eettafel hangen? Op deze pagina vind je alle informatie en tips die je nodig hebt: ga je voor één, twee, drie of zelfs meerdere hanglampen? Hoe hoog moet je de hanglampen ophangen? Wat moet de afstand zijn tussen de lampen? Op d snel verder om achter al deze vragen te komen!

De juiste verlichting is absoluut van cruciaal belang in de eethoek of eetkamer – waarschijnlijk meer dan in elke andere kamer in huis, omdat je er vooral in de avond gebruik van maakt waardoor je geen natuurlijk licht meer hebt. Functionele verlichting is natuurlijk erg belangrijk, tegelijkertijd moet het ook de juiste sfeer creëren. Daarnaast wilt het oog ook wat, dus je moet ook over het ontwerp van de lamp nadenken. Hanglampen boven de eettafel zijn super populair. Niet alleen omdat ze erg mooi zijn, maar vooral ook omdat je daarmee het perfecte licht en de gewenste sfeer kunt creëren voor een gezellige eethoek of eetkamer.

Er zijn heel veel mooie hanglampen verkrijgbaar, in verschillende soorten, maten en kleuren. Er komt echter meer bij kijken dan alleen op zoek gaan naar mooie hanglampen. Daarom vind je hieronder de beste tips over hoe je met hanglampen om moet gaan voor boven de eettafel.

In deze moderne eethoek is een strakke lineaire hanglamp boven de rechthoekige eettafel opgehangen. Klik hier voor meer foto's.
In deze moderne eethoek is een strakke lineaire hanglamp boven de rechthoekige eettafel opgehangen. Klik hier voor meer foto’s.

1. De juiste verhouding

Voordat je klakkeloos op zoek gaat en dure hanglampen koopt voor boven je eettafel, is het belangrijk om rekening te houden met de verhouding tussen de verlichting en de eettafel, het formaat dus. Dit geldt voor alle vormen tafels, of je nou een ronde, vierkante, ovalen of rechthoekige eettafel hebt. Als je een lange grote eettafel hebt, voldoet één kleine hanglamp eigenlijk nooit. Naast dat het er niet gebalanceerd uitziet, creëer je daarmee ook niet voldoende licht. Dan kan je beter op zoek gaan naar een meer-armige hanglamp of het ophangen van meerdere hanglampen naast elkaar, zodat de gehele tafel goed verlicht wordt. En andersom, staat het ook heel raar om een hele grote hanglamp op te hangen boven een kleine eettafel.

De brede hanglamp met meerdere lichtbronnen staat super stoer boven deze moderne rechthoekige zwarte eettafel van een modern industrieel appartement. Klik hier voor meer foto's.
De brede hanglamp met meerdere lichtbronnen staat super stoer boven deze moderne rechthoekige zwarte eettafel van een modern industrieel appartement. Klik hier voor meer foto’s.

2. De vorm

Net als bij het balanceren van verhoudingen, wil je dezelfde balans tussen vormen creëren tussen de hanglampen en de eettafel. Stel je voor hoe een lineaire lamp eruit zou zien boven een ronde eettafel – niet helemaal goed! Voor rechthoekige of langwerpige eettafels kan je het beste kiezen voor een lineaire hanglamp, een grote ronde hanglamp, twee hanglampen naast elkaar of een rij kleinere hanglampen. Voor vierkante tafels of of een ronde eethoek wil je een lamp met een ontwerp dat binnen de afmetingen van de tafel valt. Een enkele centrale lamp of een cluster van hanglampen die op verschillende hoogtes worden opgehangen zou ideaal zijn.

Deze designer hanglamp, de PH 5 hanglamp van Louise Poulsen staat prachtig boven de industriële eettafel met stalen onderstel. Klik hier voor meer foto's.
Deze designer hanglamp, de PH 5 hanglamp van Louise Poulsen staat prachtig boven de industriële eettafel met stalen onderstel. Klik hier voor meer foto’s.

2. Hoe hoog moeten de hanglampen boven de eettafel hangen?

Dit is een veelgestelde vraag als het gaat om het ophangen van hanglampen boven de eettafel, en terecht ook natuurlijk. We raden een afstand van tussen 70 -75 cm boven het tafelblad. Dit zou voldoende ruimte bieden voor mensen die aan tafel zitten om comfortabel een gesprek te voeren zonder dat het licht hun zicht belemmert, evenals de juiste verhouding voor de ruimte.

Vanwege het super hoge plafond in dit appartement, is er gekozen voor laaghangende hanglampen boven de ronde eettafel. Klik hier voor meer foto's.
Vanwege het super hoge plafond in dit appartement, is er gekozen voor laaghangende hanglampen boven de ronde eettafel. Klik  voor meer foto’s.

3. Één, twee of drie hanglampen ophangen?

Ook dit is een hele terechte vraag. Als je op internet zoekt, zie je dat er soms één hanglamp, soms twee, soms drie, en soms zelfs nóg meer hanglampen naast elkaar worden opgehangen boven de eettafel. Het antwoord op deze vraag heeft vooral ook te maken met de eerste tip die we hierboven hebben gegeven. De verhouding tussen de eettafel en de hanglamp is de sleutel. Wat de beste keus is, is dus afhankelijk van ruimte en de grootte van de eettafel. Als je een grote tafel hebt en balans wilt creëren en de ruimte in je eethoek wilt aarden, is het aan te raden om twee hanglampen van dezelfde grootte en dezelfde stijl te gebruiken en gelijkmatig te plaatsen. Als je een kleine eettafel hebt, zal één grote hanglamp voldoende zijn om een brandpunt in de kamer te creëren. Je zou echter ook voor drie kleinere hanglampen kunnen gaan die gegroepeerd aan het plafond monteert.

In deze stoere eethoek zijn drie hanglampen boven de rechthoekige houten eettafel opgehangen. Klik hier voor meer foto's.
In deze stoere eethoek zijn drie hanglampen boven de rechthoekige houten eettafel opgehangen. Klik hier voor meer foto’s.

4. Creëer sfeer met gelaagde verlichting

Hoewel we in de meeste kamers gelaagde verlichting aanbevelen, is het vooral belangrijk in multitasking-ruimtes. In de eetkamer wil je de stemming kunnen omschakelen van helder en energiek voor tijden dat je aan het werk bent, naar zacht en ontspannend voor een gezellig diner. Door slimme lichtbronnen en dimmers voor de hanglampen te gebruiken, heb je de flexibiliteit om de helderheid aan te passen en te dimmen wanneer je het nodig hebt. Een dimmer is dus altijd een goed idee, waarmee je meer controle hebt over de hanglampen boven de eettafel.

De chique hanglamp past perfect boven deze ronde eettafel. Klik hier voor meer foto's.
De chique hanglamp past perfect boven deze ronde eettafel. Klik hier voor meer foto’s.

5. Hanglamp verplaatsen

Bij het inrichten van de eethoek of eetkamer in een nieuw huis, is het verstandig om van tevoren te kijken naar lichtpunten. In de eethoek wil je natuurlijk een lichtpunt dat precies centraal boven de eettafel bevindt. Wil je een hanglamp of meerdere hanglampen ophangen in je huidige woning, waarbij het lichtpunt niet mooi centraal boven de eettafel bevindt? Dan kan het een goed idee zijn om de hanglamp aan het plafond te verplaatsen. Je kunt ervoor kiezen om het lichtpunt te verplaatsen, een kabelgoot te gebruiken of met een haakje aan het plafond.

Hier is de industriele hanglamp verplaatst zodat het centraal boven de ovalen eettafel hangt. Klik hier voor meer foto's.
Hier is de industriële hanglamp verplaatst zodat het centraal boven de ovalen eettafel hangt. Klik hier voor meer foto’s.

6. De afstand tussen de hanglampen

Een ander belangrijk aspect waar je op moet letten bij het ophangen van hanglampen boven de eettafel, is de afstand tussen de hanglampen. Ook hierbij is het aan te raden om dit te bepalen op basis van de lengte van de eettafel. Zoals gezegd is het het mooist als de hanglampen bij elkaar gecentreerd boven de eettafel worden opgehangen. Daarnaast kan het visueel mooi zijn om rekening te houden met een vrije ruimte van 20 tot 30 cm tussen de hanglampen en de beide uiteinden van de eettafel.

De verhoudingen zijn perfect tussen de twee hanglampen boven deze rechthoekige eettafel. Klik hier voor meer foto's.
De verhoudingen zijn perfect tussen de twee hanglampen boven deze rechthoekige eettafel. Klik hier voor meer foto’s.

7. Ontwerp van de hanglampen

De basis van een hanglamp is net zo belangrijk als de lichtbron of het eigenlijke licht, omdat het het uiterlijk en de stijl van de lamp bepaalt. Moderne hanglampen en kroonluchters zijn gemaakt van verschillende soorten materialen om de basis en componenten duurzaam, veerkrachtig en esthetisch te maken. De meestgebruikte materialen voor de basis van hanglampen zijn metaal, glas, keramiek, kristal en kunststof. Ook de lampenkappen kunnen worden gemaakt van verschillende soorten materialen, zoals glas, metaal, stof, kunststof of hout.

Wat voor soort materiaal je kiest voor de hanglampen boven de eettafel, hangt grotendeels af van wat voor soort uiterlijk en verlichting je nastreeft. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de stijl van de inrichting die jij in de ruimte wilt creëren. Zorg ervoor dat je een hanglamp kiest die het interieur aanvult en de esthetische waarde verbetert, naast het verstrekken van effectieve verlichting.

De indrukwekkende hanglampen die op verschillende hoogtes hangen boven de houten eettafel vormen de blikvanger in deze eethoek. Klik hier voor meer foto's.
De indrukwekkende hanglampen die op verschillende hoogtes hangen boven de houten eettafel vormen de blikvanger in deze eethoek. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
10x Lange hanglampen
5x Designer hanglamp
Hanglamp aan plafond verplaatsen
Vloerkleed onder de eettafelvierkant

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate