Wonen in je prefab chalet, kan dat?


Een chalet ken je vast wel. Ideale vakantie verblijven. Het zijn Tiny Houses. Je neemt genoegen met de ruimte die je hebt en de spullen die je daarin kwijt kunt.Het idee van een Tiny House is dat je milieuvriendelijker leeft en een duurzame woonsituatie creëert. In deze krappe, dure, huizenmarkt klinkt dat als muziek in de oren. Maar kun je ook in een chalet permanent wonen? Het antwoord is ja. Wanneer je bezig bent om een chalet te kopen. Moet je rekening houden wat voor bestemming dit heeft: is het een vakantiewoning, kantoorunit of een permanente woning? Dit zijn namelijk allemaal verschillende vergunningen die je moet aanvragen. Het heeft ook te maken waar je het plaatst. Wil jij ergens wonen, maar de grond heeft een recreatie bestemming, dan kun je hier niet zomaar wonen. Maak daarom eerst een plan voordat je een chalet inzet als Tiny House.

Permanent wonen in een vakantiehuis, mag dat?

Het klinkt al heerlijk. Elke dag wakker worden met een vakantiegevoel, wie wil dat nou niet? Maar permanent intrekken in je vakantiehuis, dat mag in Nederland niet. Als je langer dan 180 dagen aaneengesloten in je recreatiewoning woont, dan wordt dit gezien als je hoofdverblijf. Dit mag helaas niet. Nu zie ik je denken, waarom is dat:

Vakantiehuisjes liggen vaak in een natuurgebied dat kwetsbaar isBouwtechnisch liggen de eisen ook anders, dan voor een “normale” woning.Gaat iedereen in een vakantiehuis wonen, dan zijn er gewoon te weinig woningen voor het toerisme.

Wil je toch graag in je vakantiewoning wonen? Vraag dan even bij de gemeente wat het beleid is. Soms gedogen zij permanente bewoning.

permanent wonen in vakantiehuis

Waar moet je opletten bij het kopen van een chalet?

We hebben het er net al over gehad, vergunningen. Wanneer je iets wilt bouwen in Nederland heb je altijd vergunningen nodig, soms wel verschillende. Doe daarom hier eerst onderzoek naar. Bij een prefab chalet kijken je ook naar de volgende punten:

De grootte van de chalet. Heb jij genoeg ruimte? Ga je samen met je partner erin wonen, hebben jullie kinderen. Komt er bezoek over de vloer etc. De ruimte hoeft dan niet groot te zijn, maar zorg ervoor dat het slim ingedeeld wordtHoud rekening met de kosten. Net zoals een huis laten bouwen, kunnen de kosten van een prefab chalet ook snel oplopen. Denk aan vergunning (hebben we ze weer), aankoopprijs, elektra, onderhoud etc.Houd ook rekening met de toekomst. Jij wilt graag in een chalet wonen, maar stel je gaat verhuizen en verkoopt hem weer. Zorg ervoor dat je daarom alvast (verre) toekomstplannen hebt.

Wil je graag een woning kopen, om je ouders dichtbij te hebben? Dan kun je denken aan een prefab mantelzorgwoning.

prefab chalet vergunnning

Bekijk ook:
Prefab woning
30x Containerwoningen
De tiny house trend

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate