Het zal je maar overkomen worden dat er bij je thuis wordt ingebroken. Hoewel het aantal inbraken elk jaar afneemt, vooral ook dankzij maatregelen van de overheid, zijn er jaarlijks nog steeds heel veel mensen slachtoffer van inbraken. Daarom is het belangrijk dat je er bewust van bent dat dit ook bij jou kan gebeuren. Zorg daarom altijd dat je de nodige maatregelen treft om een inbraak te voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die écht helpen.
1. Op slot
De meest eenvoudige maatregel die je kan treffen om een inbraak te voorkomen, is om de deuren en ramen altijd op slot te doen als je naar buiten gaat. Een inbreker is binnen vijf seconden binnen als je voordeur niet op slot hebt. Daar heeft hij speciale technieken voor. Met een gesloten deur of raam zijn deze technieken vaak niet toepasbaar. Denk ook aan de tuinpoort. Altijd op slot dus!
2. Ik waak hier bordje
Je hebt ze vast wel eens gezien, bordjes met waarschuwingen dat er een hond aanwezig is. In sommige gevallen is het ook echt zo, maar er zijn ook mensen die zo’n bord plaatsen, zonder dat ze ook daadwerkelijk een hond in huis hebben. Zo’n bordje heeft namelijk een preventieve werking!
3. Verlichting
Ook verlichting heeft een preventieve werking. Zorg zowel in de tuin als bij de voordeur voor goede verlichting. Dit kunnen lampen zijn met bewegingssensoren, die alleen aangaan als er iemand in de tuin staat of dicht bij de voordeur. Als je liever een lamp wilt die de hele nacht aanstaat, is het wel zo handig dat je kiest voor een led lamp. Ben je op vakantie, stel dan één of meerdere tijdschakelaars in op verschillende tijdstippen en verschillende kamers.. Op die manier denken potentiële inbrekers dat je thuis bent.
4. Camera’s
Camera’s zijn altijd een goed idee. Ten eerste hebben camera’s een preventieve werking. Ze schrikken namelijk inbrekers af. Als het ze niet afschrikt en tóch besluiten bi je in te breken, dan heb je in ieder geval beelden van ze. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde IP-camera’s verkrijgbaar, waarmee je realtime op je telefoon de beelden kunt zien. Je kunt de inbreker dan op afstand betrappen en de politie inschakelen. Handig!
5. Goede sloten met politiekeurmerk
Goede sloten zijn het halve werk. Dat is echt waar! Kies daarom altijd voor een goede cilinderslot met een politiekeurmerk. Inbrekers kiezen negen op de tien keer een woning uit die makkelijk in te breken is. Heb jij een goed slot en je buren niet? Dan slaan ze jouw huis eerder over. Schuifpuien zijn inbraakgevoelig, maar gelukkig zijn er speciale sloten hier voor verkrijgbaar. Een goed slot herken je aan het SKG®-logo met sterren. Onderstaande slot bijvoorbeeld is verkrijgbaar bij Deur-cilindersloten.nl.
6. Grind en kiezelstenen
Deze tip heb je misschien niet zo vaak gehoord, maar het is zéker het overwegen waard. Door je tuin en voortuin aan te leggen met kiezelstenen of grind, hoor je veel beter als er iemand erdoorheen loopt. Misschien hoor jij het niet, maar je hond is natuurlijk een stuk alerter.
7. Alarm
Net als camera”s, verlichting en goede sloten, schrikken alarminstallaties inbrekers ook af. Daarnaast is een alarm ook een goed idee omdat het een gevoel van veiligheid geeft. Sommige alarmsystemen kan je zelfs verbinden aan de meldkamer, waarna het doorgezet kan worden naar de politie.
8. Waardevolle spullen verbergen
Heb je een huis met inkijk? Zorg er dan voor dat alle waardevolle spullen uit het zicht zijn. Sieraden, laptops, horloges, iPads, noem maar op.
9. Geen contant geld
Bewaar nooit teveel contant geld in huis. Daar ben je namelijk niet voor verzekerd.
10. Doe nooit zomaar de deur open
Je moet er niet aan denken dat er bij je wordt ingebroken als je thuis bent. Doe daarom nooit zomaar de deur open. Kijk eerst even door het raam, het kijkgaatje of desnoods door de brievenbus. Vooral in de avond is dit aan te raden.
Wil je lezen wat je nog meer allemaal kunt doen om een inbraak te voorkomen? Neem een kijkje op de website ‘Maak het ze niet makkelijk‘.
Bekijk ook:
Rolluiken de voordelen en nadelen
Voortuin ideeën