10x Tips tegen inbraak


Het zal je maar overkomen worden dat er bij je thuis wordt ingebroken. Hoewel het aantal inbraken elk jaar afneemt, vooral ook dankzij maatregelen van de overheid, zijn er jaarlijks nog steeds heel veel mensen slachtoffer van inbraken. Daarom is het belangrijk dat je er bewust van bent dat dit ook bij jou kan gebeuren. Zorg daarom altijd dat je de nodige maatregelen treft om een inbraak te voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die écht helpen.

1. Op slot

De simpelste maar meest effectieve maatregel om inbraak te voorkomen, is ervoor zorgen dat je deuren en ramen altijd op slot doet wanneer je het huis verlaat. Een inbreker kan binnen slechts vijf seconden je huis binnenkomen als de voordeur niet goed op slot is, dankzij specifieke inbraaktechnieken. Echter, wanneer een deur of raam goed gesloten en vergrendeld is, zijn deze technieken veel minder effectief. Vergeet ook niet de tuinpoort af te sluiten. Een simpele handeling als het op slot draaien van je deuren, ramen en poort kan dus een groot verschil maken in de beveiliging van je woning. Altijd op slot dus!

2. Ik waak hier bordje

Waarschuwingsbordjes met de melding dat er een hond aanwezig is, zijn een bekend gezicht. Deze bordjes dienen niet alleen ter informatie wanneer er daadwerkelijk een hond in huis is, maar worden ook strategisch ingezet door mensen zonder hond. Het idee achter zo’n bordje is de preventieve werking ervan: het kan potentiële inbrekers afschrikken. De gedachte aan een mogelijk blaffende of aanvallende hond verhoogt het risico voor inbrekers, waardoor ze liever een ander doelwit kiezen. Het is een simpele, maar effectieve methode om de veiligheid van je huis te verhogen, zelfs als je geen hond hebt.

ik waak hier bordje

3. Verlichting

Ook verlichting heeft een preventieve werking. Zorg zowel in de tuin als bij de voordeur voor goede verlichting. Dit kunnen lampen zijn met bewegingssensoren, die alleen aangaan als er iemand in de tuin staat of dicht bij de voordeur. Als je liever een lamp wilt die de hele nacht aanstaat, is het wel zo handig dat je kiest voor een led lamp. Ben je op vakantie, stel dan één of meerdere tijdschakelaars in op verschillende tijdstippen en verschillende kamers.. Op die manier denken potentiële inbrekers dat je thuis bent.

4. Camera’s

Camera’s vormen een uitstekende toevoeging aan de beveiliging van je huis. Allereerst werken ze preventief; het zichtbare aanwezigheid van camera’s kan inbrekers namelijk afschrikken. Mocht het toch gebeuren dat er iemand besluit in te breken, dan zorgen de camera’s ervoor dat je bewijsmateriaal in handen krijgt door de opgenomen beelden. Met de komst van IP-camera’s is het nu zelfs mogelijk om in real-time via je smartphone mee te kijken. Dit biedt de unieke mogelijkheid om een inbreker op heterdaad te betrappen en direct de politie in te schakelen. Zo’n systeem is niet alleen effectief voor de beveiliging van je woning, maar geeft je ook een extra gevoel van controle en veiligheid.

5. Anti-inbraak ramen en deuren

Inbraakwerende ramen en deuren zijn essentieel om je huis te beschermen tegen ongewenste indringers. Deze anti-inbraaksystemen, zoals de MB-60, MB-70, MB-86 en MB-104 Passive, bevatten speciale elementen die de veiligheid verhogen, zoals inbraakwerend glas en speciale beslagen. Deze oplossingen zijn geclassificeerd in inbraakwerendheidsklassen van RC1 tot RC3, met zelfs opties tot RC3i en RC4 voor wie nog meer beveiliging zoekt.

Uit onderzoek is gebleken dat ramen met klasse RC4 tot 10 minuten effectieve weerstand kunnen bieden tegen een ervaren inbreker die gebruikmaakt van gereedschappen zoals een hamer, bijl, glassnijder, of zelfs een accuboormachine.

Belangrijk is het gebruik van goede sloten, zoals cilindersloten met een politiekeurmerk, die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de inbraakwerendheid van je woning. Het SKG®-logo met sterren geeft de sterkte van het slot weer. Vooral schuifpuien, die vaak als zwakke punten worden gezien, kunnen met dergelijke sloten aanzienlijk veiliger gemaakt worden. Het kiezen voor de juiste beveiligingsmaatregelen kan het verschil maken en potentiële inbrekers ontmoedigen om jouw huis als doelwit te kiezen.

anti-inbraaksystemen

6. Grind en kiezelstenen

Deze tip is wellicht minder bekend, maar zeker het overwegen waard voor een extra beveiligingsmaatregel rondom je huis. Door het aanleggen van kiezelstenen of grind in zowel je tuin als voortuin, creëer je een natuurlijk alarm. Het geluid van voetstappen op grind is duidelijk hoorbaar, wat als een vroege waarschuwing kan dienen bij ongewenste bezoekers. Zelfs als je het geluid zelf niet opmerkt, is de kans groot dat je hond, die van nature alerter is, dit wel doet. Deze eenvoudige aanpassing aan je tuin kan dus bijdragen aan een veiliger thuis.

inbraak tips grind

7. Alarm

Net zoals camera’s, verlichting en goede sloten, vormen alarminstallaties een effectief afschrikmiddel tegen inbrekers. Een alarm draagt niet alleen bij aan de beveiliging van je huis, maar verhoogt ook het gevoel van veiligheid voor de bewoners. Bovendien bieden sommige alarmsystemen de mogelijkheid om verbonden te worden met een meldkamer, die op haar beurt weer in directe verbinding kan staan met de politie. Dit zorgt voor een snelle reactie in geval van een inbraakpoging, waardoor de kans op aanhouding van de inbreker toeneemt.

8. Waardevolle spullen verbergen

Als je in een huis woont waar makkelijk naar binnen gekeken kan worden, is het belangrijk om alle waardevolle spullen uit het zicht te houden. Denk hierbij aan sieraden, laptops, horloges, iPads, en andere kostbare items. Door deze spullen niet in het zicht te plaatsen, verklein je de verleiding voor potentiële inbrekers. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om je huis minder aantrekkelijk te maken als doelwit voor inbraak.

9. Geen contant geld

Het is niet verstandig om grote bedragen aan contant geld in huis te bewaren. In de meeste gevallen dekt een verzekering namelijk niet de verliezen van contant geld bij diefstal tot hoge bedragen. Door grote hoeveelheden contant geld in huis te hebben, loop je dus niet alleen het risico dit te verliezen bij een inbraak, maar ook om niet gecompenseerd te worden door je verzekeraar. Het is veiliger om je geld op een bankrekening te bewaren, waar het beschermd is en tevens kan bijdragen aan je financiële zekerheid.

10. Doe nooit zomaar de deur open

Het idee dat er ingebroken wordt terwijl je thuis bent, is uiteraard zeer onaangenaam. Daarom is het belangrijk om nooit zomaar de deur te openen zonder eerst te controleren wie er aanbelt. Gebruik hiervoor het raam, een kijkgaatje of, als het niet anders kan, de brievenbus om te zien wie er voor de deur staat. Met een slimme deurbel met camera kan je natuurlijk ook ten alle tijden zien wie er voor de deur staat, zelfs als je niet thuis bent. Deze voorzorgsmaatregel is vooral ’s avonds aan te raden, wanneer het risico op ongewenste bezoekers groter kan zijn. Door altijd eerst te controleren wie er voor je deur staat, verhoog je je eigen veiligheid en die van je woning.

slimme deurbel met camera

Wil je lezen wat je nog meer allemaal kunt doen om een inbraak te voorkomen? Neem een kijkje op de website ‘Maak het ze niet makkelijk‘.

Bekijk ook:
Rolluiken de voordelen en nadelen
Voortuin ideeën

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate