Rolluiken – de voordelen en nadelen


Steeds meer mensen kiezen ervoor om rolluiken te laten plaatsen voor hun huis. Overweeg jij dat ook, maar twijfel je of het wel de moeite waard is? Om de juiste beslissing te kunnen maken, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van wat de voordelen en nadelen zijn van rolluiken. Daarom hebben we deze hieronder voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

Bij rolluiken denk je meteen aan inbraakpreventie. Naast de vele tips tegen inbraak waar we hier eerder een artikel over hebben geschreven, zijn rolluiken natuurlijk een populaire manier om te voorkomen dat er wordt ingebroken bij jou thuis. Maar rolluiken bieden ook heel veel andere voordelen die misschien nog niet bij jou bekend zijn. Voordelen die je over de streep zouden kunnen trekken om ook rolluiken te laten plaatsen voor je huis. Echter, net als met alles heb je met rolluiken ook te maken met een aantal nadelen, wat ook belangrijk is om rekening mee te houden. Om je te helpen bij de keuze of het wel of niet de investering waard is, hebben we zowel de voordelen als de nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Hieronder hebben we alle belangrijke voordelen van rolluiken voor je op een rijtje gezet:

1. Inbraakpreventie

We hebben het er hierboven al even over gehad. De belangrijkste reden voor de meeste mensen om ruilluiken te laten plaatsen voor hun woning is inbraakpreventie. Met rolluiken voor je ramen en eventueel deuren hebben allereerst een afschrikkend effect. Omdat inbrekers weten dat het extra tijd en moeite kost om bij jou thuis in te breken, kiezen ze liever een makkelijker doelwit. Mochten ze tóch een poging willen wagen om bij jou in te breken, dan zijn ze sowieso langer kwijt. Extra tijd dus om gepakt te worden.

rolluiken inbraakpreventie

2. Warmte isolatie

Rolluiken hebben ook een isolerende functie. De rolluiken zorgen ervoor dat er in de winter minder warmte uit je huis ontsnapt en in de zomer zorgen ze juist ervoor dat er zo min mogelijk warmte van de zon binnen in je huis komen, zodat het lekker koel blijft. Dit zorgt niet alleen voor een fijne en aangename temperatuur, maar ook dat je minder vaak hoeft te stoken in de winter en de airco aan te zetten in de zomer. Dit betekent dus lagere energierekeningen!

voordelen rolluiken isolatie

3. Geluidsisolatie

Naast de warmte-isolerende hebben rolluiken ook een geluidsisolerende functie. In de avond, als het tóch al donker is, kan je de rolluiken dus altijd sluiten. Op die manier bescherm je je huis niet alleen tegen inbrekers, maar zorg je er ook voor dat je minder last hebt van geluid van buiten. Als je op het platteland woont zal je wellicht niet zoveel verschil merken, maar rolluiken kunnen dus wel van grote betekenis zijn als je bijvoorbeeld langs een drukke weg woont.

4. Zonwering

Een ander belangrijk voordeel van rolluiken is natuurlijk de zonwerende functie van rolluiken. Met rolluiken kan je zelf bepalen hoeveel licht de kamer binnenkomt. Als je wilt dat de kamer volledig donker is, kan je de luiken volledig sluiten. Dit is een geweldige optie voor mensen die ’s nachts werken en overdag slapen. Als je meer licht wilt, rol je de luiken gewoon tot een niveau op tot je tevreden bent. Wat dat betreft zou je rolluiken een beetje kunnen vergelijken met rolgordijnen.

5. Raam en deuren beschermen

Glas blijft altijd gevoelig voor schade, of het nou gaat om ramen of glas dat in je deur zit. Hoewel we in Nederland gelukkig niet met orkanen en tornado’s te maken hebben, kunnen sommige stormen heel veel schade aanrichten aan je huis. Met rolluiken kan je ervoor zorgen dat je ramen en deuren in ieder geval worden beschermd tegen verschillende soorten weersomstandigheden.

6. Eenvoudige bediening

Rolluiken zijn verkrijgbaar met handmatige of elektrische bediening. Wat dat betreft zou je dat ook kunnen vergelijken met gordijnen. Met een speciale hendel kan je handmatige rolluiken omhoog en omlaag rollen. Elektrische rolluiken kunnen eenvoudig met een knop bediend worden. Dit kan een knop zijn die aangesloten is aan je elektriciteitsnetwerk in huis, maar tegenwoordig kan het ook vanuit een app op je telefoon zijn. Er zijn zelfs slimme rolluiken verkrijgbaar die je bijvoorbeeld automatisch kunt laten openen of sluiten op bepaalde tijdstippen en momenten.

7. Design rolluiken

Rolluiken hebben niet een heel goed imago als het gaat om het ontwerp, wat eigenlijk veroorzaakt wordt door ouderwetse rolluiken die je vaak tegenkomt bij winkels. Tegenwoordig zijn er echter hele mooie design rolluiken verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je altijd een ontwerp uit kunt kiezen die past bij het ontwerp en stijl van je huis.

zwarte rolluiken voordelen

8. Montage

Het klinkt misschien een beetje als een uitdaging, maar tegenwoordig zijn er rolluiken verkrijgbaar, zoals Creon rolluiken, die je heel eenvoudig zelf kunt monteren. Hiermee kan je dus honderden euro’s besparen op montage door een externe partij.

Nadelen

Rolluiken voor je huis bieden zoals je kunt zien heel veel voordelen. En hoewel de nadelen minimaal zijn, is het tóch belangrijk om te weten waar je eventueel rekening mee moet houden:

1. Schoonmaken

Rolluiken worden vooral aan de buitenkant van je huis gemonteerd. Dit betekent dat het wordt blootgesteld aan van alles en nog wat, en vooral vuil. Om ervoor te zorgen dat het er netjes uitziet en dat de rolluiken zo lang mogelijk blijven werken, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. In het begin kan dit even wennen zijn, omdat de rolluiken uit meerdere lamellen bestaan, maar op den duur zal het schoonmaken steeds makkelijker worden.

2. Onderhoud

Net als eigenlijk met alles in en om je huis, hebben rolluiken eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. Dat geldt zowel voor handmatige rolluiken, maar vooral ook voor elektrische rolluiken. Je zou dus rekening moeten houden met deze extra kostenpost.

Bekijk ook:
10x Tips tegen inbraak
Screens zonwering

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate