4x Handige tips voor de beste keukenverlichting


Verlichting kan je keuken maken of breken, maar met enkele simpele tips kun je alle plekken in je keuken verlichten en eveneens sfeer creëren!

1. Verbeter de natuurlijk lichtinval

De eerste stap is om te kijken hoe je de natuurlijke lichtinval kunt verbeteren. Denk aan openslaande deuren, een extra raam of lichtkoepels. Al deze mogelijkheden kunnen je keuken letterlijk in het licht zetten.

natuurlijk licht keuken

2. Zorg voor taakverlichting

Taakverlichting zorgt voor de juiste hoeveelheid licht om te koken en groenten en vlees te snijden. Handig hiervoor zijn LED-strips onder bovenkasten die het werkblad verlichten.

Wandlampen of spots zijn een geweldige manier om de kookzone te verlichten. Ze geven rustig licht, maar zijn daarentegen minder goede sfeermakers. Hang dus niet je hele keuken vol, maar kies enkele spots op strategische plaatsen.

keuken wandlampen keuken achterwand

Zorg voor spots met helder licht, maar let ook op dat dat ze niet te fel licht geven. Dat kan namelijk reflecterend werken en daarmee storend zijn.

keuken wandkasten spotjes

3. Voeg accentverlichting toe

Met accentverlichting kun je bepaalde items in je keuken uitlichten. Mooie glazen in je glazenkast komen nu eenmaal nóg mooier uit als ze in het licht staan. Hetzelfde geldt voor servies in je servieskast.

Met LED-strips op de plinten en in nissen vallen deze plekken in je keuken niet meer weg, maar komen ze juist naar voren. Dat werkt bijvoorbeeld mooi bij een zwevend kookeiland.

keuken vitrinekast verlichting

4. Vergeet de sfeerverlichting niet

Een keuken is niet alleen om in te werken, maar juist ook om te ontspannen. Bijvoorbeeld tijdens een gezellig diner met vrienden of een romantisch etentje met je partner. Vergeet dus ook de sfeerverlichting niet, maar hang sfeervolle lampen op met een e27 fitting die je keuken in een zachte gloed zetten.

Als je aan de keukentafel werkt of helder licht wilt hebben tijdens een maaltijd, dan zijn lampen met dimmer ideaal. Je kunt de lichtsterkte dan aanpassen aan het doel waarvoor je de keuken op dat moment gebruikt.

Voor sfeer zijn meerdere lampen met zacht licht overigens beter dan één lamp met helder licht. Je kunt met sfeerverlichting ook een statement maken door te kiezen voor een opvallende armatuur.

keuken glazen hanglamp

Bekijk ook:
Inbouwspots als algemene verlichting
Inbouwspots als algemene verlichting
Hanglamp aan plafond verplaatsen

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate