15x Behangen tips


Je muren verven met een mooie muurkleur is leuk, maar behang kan ook heel mooi zijn. Met behang kan je een hele specifieke sfeer en uitstraling creëren in een interieur, die je met geen andere wandafwerking kunt realiseren. Veel mensen durven het aan om hun eigen muren te verven, terwijl de meesten het eng vinden om hun eigen muren te behangen. Behangen is echter helemaal geen moeilijke klus, vooral niet met onze handige tips én de uitgebreide handleiding (inclusief video). Heel veel succes!

behangen tips

1. Bestel alle rollen behang in één keer

Bestel alle rollen behang die je nodig hebt in één keer. Er bestaat namelijk de kans dat er verschillen kunnen zijn tussen verschillende producties, waardoor het resultaat niet een mooi geheel wordt. Je kunt dit zien aan de batch- of serienummers. Deze moeten gelijk zijn. Het is daarom ook belangrijk om dit thuis nog een keer te controleren, ook op bijvoorbeeld kleurverschillen. Met een behangcalculator kan je eenvoudig uitrekenen hoeveel behang je nodig hebt. Klik hier.

2. Gebruik voering papier

Overweeg om een ​​voering papier aan de muur te hangen voordat je begint met behangen. Voering papier zorgt ervoor dat je een gladde egale ondergrond hebt, waardoor het echte behangen een stuk eenvoudiger wordt. Onvolkomenheden worden goed verborgen, waardoor het eindresultaat nóg mooier zal zijn. Het aanbrengen van voering papier is bovendien een goede oefening voordat je daadwerkelijk begint met behangen.

3. Verberg uitlijningsfouten

Breng een strook witte verf van een ongeveer 2-3 centimeter aan op de bovenkant van de muur voordat je over een donkere muur of een muur met oud behang gaat behangen. Op deze manier zal het niet zo opvallen als je behang niet precies boven aan de muur is uitgelijnd.

4. Haal eerst alle gereedschap in huis

Met het juiste gereedschap en de juiste materialen is het behangen een stuk eenvoudiger. Verzamel daarom eerst altijd alle benodigde gereedschap en de juiste materialen voordat je begint aan deze klus. Dit hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Materiaal

 • Muurvuller en/of gipsplaat;
 • Voorstrijkmiddel;
 • Nadenvuller;
 • Behanglijm;
 • Behang;
 • Verfemmer;
 • Rooster;
 • Vachtroller;
 • Latex.

Gereedschap

 • Blokkwasten;
 • Plamuurmes;
 • Behangborstel;
 • Schaar;
 • Hobbymes;
 • Rolmaat;
 • Timmermanspotlood;
 • Waterpas of schietlood;
 • Trap;
 • Behangtafel;
 • Spons en doek;
 • Nadenroller;
 • Behangliniaal.

5. Gebruik plastic in plaats van krantenpapier

Een behangtafel kan je ook huren bij één van de bekende bouwmarkten. Dan hoef je het er niet één te kopen. Gebruik geen kranten om de behangtafel te bedekken. De inkt van de natte krant kan vlekken op het behang veroorzaken en het onbruikbaar maken. Bedek de behangtafel daarom met een plastic tafelkleed.

hal behangen

6. Gebruik een waterpas om het behang recht te houden

De muren in huis zijn meestal geen perfecte rechte muren. Om ervoor te zorgen dat je behang recht is, is het verstandig om een waterpas te gebruiken. Gebruik een lange waterpas, en zet met een potlood de loodrechte lijn op de muur. Controleer altijd na de eerste behangbaan of het daadwerkelijk recht is.

7. Lengte van de behangbanen

Je eerste behangbaan moet ongeveer tien centimeter langer zijn dan de hoogte van de muur. Alle andere behangbanen moeten minstens vijf centimeter langer zijn aan de boven- en onderkant. Gaat het om behang met een patroon, dan zouden de behangbanen zelfs langer moeten zijn dan de eerste om ervoor te zorgen dat het patroon goed aansluit.

8. Leg gesneden behangbanen op de vloer

Nadat je de eerste behangbaan hebt gemeten en geknipt – en je weet dat het de juiste maat is – leg je deze plat op de vloer en meet je de volgende baan. Zorg ervoor dat er boven en onder aan de tweede baan voldoende ruimte is om de patronen correct uit te lijnen. Je kunt een potlood gebruiken om de achterkant van het behang te labelen als je meerdere benen tegelijk voorbereidt (de potloodmarkeringen verdwijnen niet als het papier nat wordt). Alles op de grond leggen is veel eenvoudiger dan proberen het op de muren te doen.

grid behang

bloemetjes behangen slaapkamer

9. Schakel de stroom naar schakelaars en stopcontacten uit

Schakel de stroom in de kamer uit voordat je rond schakelaars en stopcontacten gaat behangen. Behang over de schakelaars en stopcontacten alsof ze er niet zijn, en maak een diagonale spleet vanuit tegenovergestelde hoeken. Snijd de driehoekige flappen weg en plaats de afdekplaat terug.

10. Controleer vroeg op onvolkomenheden

Controleer alle behangbanen op bubbels en naden. Bubbels moeten zo snel mogelijk worden gladgestreken en naden moeten worden aangepast voordat de lijm is uitgedroogd.

11. Verwijder overtollige lijm

Gebruik een spons of een vochtige doek om overtollige lijm van het behang, plafond en plinten af ​​te vegen. Zorg ervoor dat je de spons of doek regelmatig en grondig afspoelt om zoveel mogelijk lijm te verwijderen, zodat je het nog een keer kan gebruiken.

woonkamer behangen

12. Gereedschap slijpen

Zorg ervoor dat je mes of schaar scherp is voordat je gaat knippen. Botte scharen kunnen voor scheuren zorgen in het behang en kunnen leiden tot oneffen lijnen. Het is belangrijk om bij het snijden met de bedrukte zijde aan de bovenkant. Op die manier kunnen eventuele fouten direct worden geconstateerd.

13. Snijd het papier voorzichtig bij

Houd een breed plamuurmes tussen het behang en het mes tijdens het knippen. Dit beschermt het papier en zorgt voor een rechte snede. Til ook het mes niet op totdat je klaar bent met de snede.

Een alternatieve manier om behang bij te kippen is om de achterkant van een schaarblad te gebruiken om de hoeken op de wandbekleding te markeren. Trek het papier vervolgens weg van de muur en knip het langs de gemarkeerde lijn af met de schaar. Probeer dit alleen als je een rechte lijn kunt snijden.

14. Gebruik een speciale lijm voor randen

Je hebt een speciale lijm nodig als je van plan bent om een ​​rand op het behang te plakken. Laat het behang minimaal 48 uur drogen voordat je de behangrand ophangt.

15. Kamertemperatuur

Net als met verven en schilderen, speelt temperatuur ook een belangrijke rol als je gaat behangen. Het beste is om een kamertemperatuur te hebben tussen 18 – 20 graden. Sluit ramen en deuren, zodat het behang rustig en goed kan drogen. Als dit te snel gebeurt, dan kunnen scheuren ontstaan in het behang.

toilet behangen

Behangen handleiding

We hebben een handige handleiding voor je uitgeschreven, waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt om de muren in een kamer te behangen. Bekijk ook onderstaande video van Karwei, om het visueel in beeld te krijgen.

behangen handleiding

Stap 1

De muren moeten schoon, droog, gezond, recht en glad zijn. Als je behangt op gips of hout, breng dan de dag ervoor een universele primer aan, zodat de muur een goede grip op het behang krijgt. Als je glanzend geverfde muren hebt, schuur ze dan aan en breng dan een universele primer aan. Als mat geverfde muren hebt, was ze dan met een reinigingsproduct dat baking soda bevat en laat de muren 24 uur drogen voordat je gaat behangen.

Stap 2

Dit is het moment om de behanglijm voor te bereiden. Je kunt ook kant en klare behanglijm gebruiken. Raadpleeg de instructies van de fabrikant.

Stap 3

Gebruik een waterpas om een verticale lijn op 50 cm van de hoek van de muur te volgen (als je rol 53 cm breed is). Dit zorgt ervoor dat je begint met behangen vanaf een perfect recht hangend merkteken en de resterende 3 cm zorgt ervoor dat je onvolmaakte hoekverbindingen vermijdt (als de hoek niet recht is). Hier kan je op focussen als je klaar bent met het behangen van de hele muur.

jungle behang slaapkamer

Stap 4

Breng met een kwast of een roller de behanglijm op de muur aan in een dunne, gelijkmatige laag, vanaf de verticale lijn die je net hebt gevolgd, beginnend aan de bovenkant en werk je naar beneden over de breedte van een rol. Gebruik een trap om bij de bovenkant van de muur te komen.

Stap 5

Plaats de behangrol op de vloer, lijn hem uit op de verticale lijn en rol hem uit tot aan de bovenkant van de muur; houd 2-3 cm aan het plafond om een ​​rechte snede mogelijk te maken.

Stap 6

Plaats het behang voorzichtig tegen de muur en controleer de uitlijning van de baan tegen de verticale markering. Als je eenmaal tevreden bent dat dit recht is, gebruik je een behangborstel om het behang vanuit het midden naar de randen glad te maken om eventuele luchtbellen en rimpels glad te strijken. Als de baan niet is geplaatst zoals je het wilt, verwijder deze dan langzaam en herpositioneer het.

slaapkamer behangen

Stap 7

Knip overtollig papier aan de boven- en onderkant af met een mes en een liniaal, strijk de naden plat met een naadrol en herhaal dit voor de rest van de muur, waarbij je ervoor zorgt dat de naden elke keer op één lijn liggen.

Stap 8

Om behang rond schakelaars of stopcontacten te bedekken, bedek je deze volledig met behang, om het vervolgens weg te snijden.

Stap 9

Om de stukken muren rond deuren en ramen te behangen, bedek de openingen met de behangbaan, markeer de hoek met je vinger en gebruik de schaar om het overtollige papier te knippen. Let op dat je wat extra centimeters op het raam of de deurkast achterlaat. Knip het behang in een hoek van 45 graden op de markering links van je vinger. Strijk het glad met de behangborstel en snijd het overtollige papier af met het mes.

Stap 10

In het ideale geval verwijder je de radiatoren voor het behangen, maar als dit geen optie is, dan is dat op zich ook geen ramp. Meet de afmeting van het plafond of de vensterrand tot de radiatorbevestigingen en voeg 2 tot 3 cm toe voor de sneden rond raamkozijnen en plafond. Als het behang patronen heeft, voeg je de lengte toe die nodig is om ze uit te lijnen met de aangrenzende strook.

leuke kinderkamer leuk behang

Stap 11

Knip met een schaar, liniaal en een afbreekmes de benodigde lengte van het behang af en hang het aan de muur. Strijk het glad rond de bevestigingen van de radiator.

Stap 12

Om de stukken rond de leidingen te behangen, breng je de lijm aan op de muur en meet en knip je het stuk behang dat je nodig hebt. Plaats het behang achter de leidingen en strijk het glad.

Bekijk ook:
15x Jungle behang
Bloemetjesbehang is wél mooi!
Ferm Living behang voor de kinderkamer

1 Comment

 1. Beste, jullie hebben het over voering behang, als ondergrond. Kunt u aangeven waar dat te koop is? Of is er een andere benaming voor?

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate