Fruitvliegjes bestrijden


Fruitvliegjes bestrijden? Jij bent niet de enige die last heeft van die irritante rot beestjes. Fruitvliegjes zijn één van de grootste ergernissen in huis. Fruit is natuurlijk lekker en gezond, en het is leuk om je fruit in een mooie fruitschaal te doen en te plaatsen op het keukenblad of op de eettafel. Doe dit niet! Dat is namelijk de grootste oorzaak van fruitvliegjes in huis. Het begint met een paar, maar voor je het weet zit je hele huis onder. En als je er niets aan doet, dan zul je er ook niet van af komen. Geen nood, want wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet over hoe je fruitvliegjes kunt voorkomen én hoe je ze kunt bestrijden. Sterkte!

Waarom heb je altijd te maken met meer dan één fruitvlieg?

Vrouwtjes fruitvliegjes leggen hun eieren op het oppervlak of in fruit dat overrijp of verrot is. Elke vrouwelijke vlieg kan maximaal 500 eieren per keer leggen, dus het is belangrijk om actie te ondernemen zodra je het eerste fruitvliegje ziet. Na het uitkomen, eet de larve een paar dagen vanuit hun omgeving (zoals een rijpe banaan), voordat hij zich ontwikkelt tot volledig gevormde fruitvlieg. Over het algemeen is hun levenscyclus vrij snel – fruitvliegjes kunnen pas twee dagen paren nadat ze het volwassen stadium hebben bereikt – wat betekent dat je snel aan de slag moet gaan met het bestrijden van fruitvliegjes.

Fruitvliegjes voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat geldt absoluut ook als het gaat om de bestrijding van fruitvliegjes. Zodra je er één ziet, ben je eigenlijk al te laat, want het zijn er dus altijd meer dan één. Hieronder vind je de beste tips om fruitvliegjes te voorkomen:

 • Gooi overrijpt fruit weg. Niet alleen omdat ze minder vers en lekker zijn, maar vooral omdat het de grootste oorzaak is van fruitvliegjes;
 • Bewaar fruit en groenten in de koelkast. Het staat misschien leuk en vrolijk, zo’n grote fruitschaal met bananen, appels, peren, perziken en nectarines. Wil je fruitvliegjes voorkomen? Doe dit dan niet;
 • Het is mogelijk dat de fruitvliegjes vanuit de supermarkt of markt meekomen met het gekochte fruit en groente. Daarom is het verstandig om alle producen eerst goed te wassen, voordat je ze ergens neerlegt;
 • Verwijder het afval regelmatig. Gebruik de grote prullenbak voor non-food producten, en een kleinere prullenbak voor voedselresten. En gooi de kleine zak met voedselresten regelmatig weg;
 • Laat etensresten niet op de eettafel of aanrecht staan in de keuken;
 • Heb je ergens gemorst? Een stukje fruit of sap? Maak dit dan meteen schoon. Ook dat zijn grote aantrekkers van fruitvliegjes.

Fruitvliegjesval maken

Het is belangrijk om bovenstaande tips te volgen om fruitvliegjes te voorkomen. Maar wij weten natuurlijk ook dat die irritante beestjes op de één of de andere manier in je huis kunnen komen, en binnen no time hebben voortgeplant. Super vervelend, maar gelukkig kan je daar ook wat aan doen. Je kunt namelijk heel eenvoudig een val maken, waarmee je de fruitvliegjes kunt vangen. Wij hebben de beste DIY fruitvliegjesvallen voor je op een rijtje gezet, die écht werken!

1. Appelciderazijn en plasticfolie

Appelciderazijn trekt fruitvliegjes aan. Dit maakt het dan ook dé perfecte lokmiddel om ze te vangen.

 1. Giet een beetje appelciderazijn in een glas of plastic bekertje. Dit hoeft niet heel veel te zijn, 1-2 centimeter is voldoende.
 2. Bedek de opening met plasticfolie. Zorgt ervoor dat de randen goed dicht zijn, zodat de fruitvliegjes niet kunnen ontsnappen. Je zou het voor de zekerheid vast kunnen zetten met een rubberen band of elastiek.
 3. Prik vervolgens een paar kleine gaatjes in de plasticfolie met een scherpe tandenstoker, zodat de fruitvliegjes kunnen binnendringen. Ze kunnen dus wel door de gaatjes binnen in het glas of beker komen, maar het lukt ze niet om door diezelfde gaatjes te ontsnappen.
 4. Plaats de val op een plek waar je veel last hebt van fruitvliegjes. Je kunt vaak na een dag al zien dat je heel veel fruitvliegjes hebt gevangen. Deze val kan je minimaal een week laten staan. Heb je na die week nog steeds heel veel last? Ververs de val dan met nieuw Appelciderazijn.
fruitvliegjes bestrijden val appelciderazijn plasticfolie
DANIELLE DALY

Wat heb je nodig?

Bekijk onderstaande video om te zien hoe de fruitvliegjes gevangen worden met deze val.

2. Een papieren trechter, azijn en oud fruit

Heb je overrijp of verrotte fruit, dan kan je dat ook gebruiken voor het maken van de fruitvliegjesval.

 1. Doe een beetje azijn en een stuk zeer overrijp of verrot fruit in een grote transparante glas of pot;
 2. Rol dan een stuk papier in een trechter vorm en steek het in het glas of pot, met de smalle opening naar beneden. De geur van overrijp of verrot fruit en het azijn zal de fruitvliegjes in het mengsel helpen lokken, terwijl de trechter ervoor zorgt dat het lastig is voor ze om te ontsnappen uit de val.
fruitvliegjes bestrijden val oud fruit azijn papieren trechter
DANIELLE DALY

Onderstaande laat zien hoe deze trechterval werkt.

3. Azijn en afwasmiddel

De eerste val met appelciderazijn en plasticfolie werkt vaak het beste om fruitivliegjes te vangen. Merk je dat het bij jou niet werkt? Dan zou je ook een val kunnen proberen met azijn en afwasmiddel.

 1. Doe een beetje azijn in een brede kom en laat het onbedekt;
 2. Voeg daar drie druppels afwasmiddel toe. De zeep snijdt de oppervlaktespanning van de azijn zodat de vliegen zullen zinken en verdrinken.
fruitvliegjesval azijn afwasmiddel
DANIELLE DALY

4. Oude wijn of bier

Net als azijn houden fruitvliegjes ook van de geur van wijn en bier. Gebruik een open fles wijn of flesje bier met een klein laagje wijn of bier zonder dop. De smalle nek houdt de vliegjes gevangen. Je zou er ook nog een paar druppels afwasmiddel toe kunnen voegen.

5. Fruitvliegjesval kopen

Mocht je geen zin of geen tijd hebben om je eigen val te maken voor het bestrijden van fruitvliegjes, dan zou je ook een kant en klare val kunnen kopen in de supermarkt. Deze Wij hebben hieronder een aantal van deze vallen voor je op een rijtje gezet. Hieronder zie je de populaire HGX fruitvliegjesval die voor €5.95 verkrijgbaar is bij de Albert Heijn. In deze val zit speciale fruitvliegjesval-vloeistof waarmee de fruitvliegjes gelokt kunnen worden. Je kunt het vier keer gebruiken, daarna kan je het eenvoudig navullen. Klik hier om het te kopen.

HGX fruitvliegjes val

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate