Kleine tuin


Wil je jouw kleine tuin klaarmaken zodat jij deze zomer er volop van kan genieten, maar je hebt geen idee hoe je het wilt aanpakken? Om jou een idee te geven wat er allemaal mogelijk is, hebben wij tien mooie inspiratie voorbeelden voor je verzameld van kleine tuin ontwerpen, die boordevol leuke kleine tuin ideeën en praktische tips bevatten.

Kleine tuin inrichten

Bij het inrichten van een kleine tuin, is het belangrijk om alle elementen heel zorgvuldig te overwegen, voordat je alle oude elementen verwijdert en de tuin terugbrengt tot de basis. Het wordt niet vaak erkend dat kleine tuinen zo’n uitdaging zijn en in veel opzichten meer belastend voor een ontwerper dan grote ruimtes. Een kleine stadstuin moet er altijd goed uitzien, omdat deze vaak vanaf alle punten in een huis zichtbaar te zijn. Dit maakt het bijvoorbeeld moeilijk om effectief te planten voor seizoensinvloeden.

De detaillering spelen een belangrijke rol; en de harde landschappelijke materialen moeten geschikt zijn voor het doel en er goed uitzien bij het interieur van het huis. Het belangrijkste van alles is dat het ontwerp zelf scherp, boeiend en nauwkeurig moet zijn – elke centimeter ruimte telt en eventuele fouten in het ontwerp, de detaillering of de maatvoering zijn direct duidelijk.

In deze kleine tuin is een super leuke bar met barkrukken gecreëerd. Klik hier om meer foto's te bekijken.
In deze kleine tuin is een super leuke bar met barkrukken gecreëerd. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Gazon, tegels of grind

Bedenk eerst hoe je jouw kleine tuin wilt gebruiken. Heb je al een basisidee van wat je erin zou willen hebben? Let op de valkuil dat je niet teveel wilt in een kleine tuin. Bij een hele kleine tuin is het aanleggen van een gazon minder populair. De meeste mensen kiezen ervoor om de tuin te bestraten met strakke tegels of grind, en deze op te breken met mooie beplanting of geplante beekjes om ervoor te zorgen dat de ruimte er groen en niet te hard uitziet.

Budget

Het budget is ook een belangrijk aspect bij het ontwerpen van een tuin, ongeacht het formaat. Kleine tuinen zijn over het algemeen duurder per vierkante meter dan grote tuinen, simpelweg omdat een groter deel van de tuin moet worden besteed aan harde landschapsarchitectuur zoals bestrating en omheiningen. Dit kan soms een beetje een schok zijn als je de totale kosten hoort van een ontwerper of hovenier. De kosten kunnen al snel oplopen op een paar duizend euro.

Shelby van Pretty in the Pines heeft een heerlijk terras met loungebank gecreëerd in haar kleine tuin. Klik hier om meer foto's te bekijken.
Shelby van Pretty in the Pines heeft een heerlijk terras met loungebank gecreëerd in haar kleine tuin. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Tuinindeling

Een belangrijk doel bij het inrichten van een kleine tuin is om deze groter te laten lijken en aan te laten voelen. Dit kan je op verschillende manieren realiseren, maar een belangrijk element is de verdeling van de ruimte en hoe deze is opgedeeld. Veel mensen willen één open ruimte, terwijl het veel beter is om een ​​kleine tuin in zones op te splitsen. Dit kan worden bereikt met elementen als heggen, beekjes, aanplant van bedden of bomen of hardscaping zoals verhoogde bedden of ingebouwde banken. De snelste manier om een ​​kleine tuin er nog kleiner uit te laten zien, is door een oppervlakte van één materiaal te hebben, of het nu gazon of bestrating is, dwars door de ruimte die van grens naar grens loopt.

Materialen en palet

Het harde landschap is de botstructuur van elke tuin, wat vooral belangrijk is in een kleine tuin. Hoewel de beplanting kan evolueren en veranderen, kan het altijd opnieuw worden geplant als de omstandigheden of behoeften veranderen. Maar het harde landschap moet duurzaam zijn en een lange periode mee gaan. Daarom is het belangrijk dat er hoogwaardige materialen worden gebruikt en dat het aantal afwerkingen, materialen en kleuren in een kleine tuin beperkt is.

Aangezien de meeste kleine stadstuintjes zichtbaar zijn vanuit het huis, is het belangrijk dat het ontwerp aansluit bij het interieur van het huis. Kijk dus vooral ook naar de afwerkingen en het kleurenpalet in de kamers die het dichtst bij de tuin grenzen. Een tip is om de de vloer van binnen na te bootsen in de tuin, hetzij in hetzelfde materiaal of in een goede complementaire afwerking.

Een buitenkeuken in een kleine tuin? Deze tuin bewijst dat het mogelijk is! Klik hier om meer foto's te bekijken.
Een buitenkeuken in een kleine tuin? Deze moderne onderhoudsvriendelijke tuin bewijst dat het mogelijk is! Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Planten

Een veelvoorkomend probleem met een kleine omsloten stadstuin is dat je vaak twee microklimaten in één tuin hebt – bijvoorbeeld een schaduwrijke heuvel onder een muur aan de ene kant en een heet blootgesteld mediterraan plantbed aan de andere kant – en het kan een uitdaging zijn om deze twee gebieden samen te voegen. Maak, net als bij materialen, niet de fout om te veel plantensoorten in kleine tuinen te gebruiken.

Gebruik ritme en herhaling. Dit zal helpen om de ruimte er kalm en afgemeten uit te laten zien. Zorg voor voldoende groene architectuur om ervoor te zorgen dat de tuin er het hele jaar goed uitziet.

kleine tuin inrichten speelhuis
Heb je kleine kinderen? In deze kleine tuin is een super leuk speelhuisje gecreëerd.

Kleine tuin ontwerpen

Om je een idee te geven hoe leuk en fijn een kleine tuin kan zien, hebben we verschillende kleine tuin ontwerpen op een rijtje gezet van verschillende hoveniers, ontwerpers en tuinarchitecten. Let op de tuinindeling, het gebruik van de materialen en kleuren, en vooral ook op de planten, bomen en bloemen.

1. Als aanvulling op het bestaande tuinhuis

Deze kleine tuin is door Kate Eyre Garden Design ontworpen als aanvulling op het bestaande tuinhuis en biedt extra aparte ruimtes voor verschillende doeleinden. Deze contrasteren met elkaar door verschillen in niveau en materiaalgebruik.

Het porseleinen terras domineert doordat het zich op het hoogste niveau bevindt en vormt een natuurlijk uitkijkpunt voor de rest van de tuin. Aan de ene kant is een chique buitenkeuken handig dicht bij het huis gesitueerd, terwijl aan de andere kant voldoende ruimte is voor een loungeset buiten. Trappen leiden naar beneden langs het kleurrijke verhoogde bed naar het centrale gazon.

Naast de tuinkamer hebben ze van de kleine ruimte een afgelegen terras gemaakt met twee houten banken en een vuurplaats. Met hangende lichten en een sierlijke Himalaya-berk ernaast, is het een ideale plek om ’s avonds te ontspannen.kleine tuin ontwerpen tuinhuiskleine tuin ontwerpen tuinhuis hoge plantenbakkleine tuin ontwerpen hangstoel

2. Creatief gebruik van de kleine tuin

Het ontwerp van Kate Eyre Garden Design voor deze kleine tuin in Clapham is klassiek maar zacht. Het eerste gedeelte is betegeld met tegels, terwijl er ook een mooi groen gazon is aangelegd.

De aanplant voor de kruidachtige borders heeft als thema limoengroen en delicaat wit, en wordt benadrukt door de op maat gemaakte houten schuttingen van cederhouten latten rondom de tuin.

Linksachter in de tuin is een zithoekje ingericht, met een elegante gebogen bank. Een zwevende houten bank met daarachter een verhoogd plantenbed, waar je heerlijk van de zon kunt genieten.kleine tuin ontwerpen creatief gebruik plantenkleine tuin ontwerpen creatief gebruik tegels en gazonkleine tuin ontwerpen creatief gebruik

3. Kleine tuin met modern geometrische ontwerp

Ook deze kleine tuin is ontworpen door Kate Eyre Garden Design – een mooie tuin gekenmerkt door moderne geometrische lijnen.

Sterke lijnen verdelen de tuin in verschillende ruimtes, met behulp van grind, kunstgras en een aangelegd houten terras. Het eerste gedeelte met grind is beplant met een selectie van verschillende grassen en varens. Er is ook een looppad gecreëerd door tegels op het grind te plaatsen. Daartegenaan vind je aan de rechterkant het aangelegde houten terras met een op maat gemaakte bank in de hoek, en aan de linkerkant het kunstgras gazon met ligbedden om te genieten van zonnige dagen.kleine tuin ontwerpen modern geometrisch ontwerp grind houten vlonders kunstgraskleine tuin ontwerpen modern geometrisch ontwerp zithoekjekleine tuin ontwerpen modern geometrisch ontwerp

4. Chique cosmopolitan tuin

Deze chique cosmopolitan tuin is ontworpen door ontwerpbureau mylandscapes. Hun klanten, die beiden in de stad werken, zochten een buitenkamer om gasten te ontvangen en een state-of-the-art tuinontwerp als aanvulling op een hypermodern interieur. Een minimalistische benadering stond centraal bij het aanpassen van een eerder ontwerp tot een leefbare tuin, als aanvulling op de moderne meubels uit het midden van de eeuw en futuristische kunstcollectie.

Er zijn strakke geometrische lijnen gecreëerd met behulp van zowel strakke rechthoekige tegels als kunstgras. Met de integratie van de led-verlichting zijn die lijnen verder benadrukt, en heeft de kleine tuin een hele chique uitstraling gekregen. Je vindt een mix van verschillende soorten planten en bomen, waaronder een aantal prachtige palmbomen. En ook de meubels passen perfect bij het chique cosmopolitan plaatje.kleine tuin ontwerpen chique cosmopolitan tuin led verlichting in vloerkleine tuin ontwerpen chique cosmopolitan tuin palmbomen kleine tuin ontwerpen chique cosmopolitan tuin

5. Kleine moderne patio tuin

In het ontwerp van deze kleine patio tuin, ontworpen door mylandscapes, fleuren lichtgekleurde porseleinen tegels een schaduwrijke tuin op, in contrast met het groene kunstgras. Een drietal kleuren vertelt originele plantenbakontwerpen met een subtiel palet van wit, beige en leigrijs, waarbij architectonische bomen, heggen en vormsnoei worden benadrukt. De minimalistische tuinindeling en het detailontwerp zorgen voor een vernieuwd buitenleven met lage onderhoudsnuances – aangevuld met een boeiend spectrum van meerlagige brandpunten.kleine tuin ontwerpen kleine moderne patio tuin kleine tuin ontwerpen kleine moderne patio tuin luxe banken kleine tuin ontwerpen kleine moderne patio tuin kunstgras tegels

Leestip: Verticaal tuinieren

6. Integratie tussen binnen en buiten

Dit uitgebalanceerde huis in Battersea werd ingrijpend verbouwd tot een moderne ondergrondse woning, waar na een ingrijpende structurele renovatie slechts een kleine tuin overbleef. De bewoners hebben hulp gevraagd aan mylandscapes om er een passend ontwerp bij te maken.

Het minimalistische terrasontwerp omvat een kunstcollectie, een wijnkelder en een visvijver; de overzichtelijke lay-out articuleert een integrale verbinding tussen binnen en buiten, waar lekker zitten op de krukken bij het vuur en genieten van excentrieke kunstwerken een dagelijkse gezellige ervaring vormen van een levensstijl in de openlucht in deze moderne knusse patio tuin.kleine tuin ontwerpen integratie binnen en buiten kunst kleine tuin ontwerpen integratie binnen en buiten vijver kleine tuin ontwerpen integratie binnen en buiten

7. Bali tuin

Deze tuin in Hampstead , ontworpen door mylandscapes, kenmerkt zich met een Bali weelderige sfeer, waar pure eenvoud en strak gelijnde oppervlakken gelaagd, subtropisch gebladerte verheffen. Er is gekozen voor een mix van prachtige bomen en planten, waaronder bamboeplanten en palmbomen.

Dit verbetert de vloeibaarheid van binnen en buiten. Grijze kalkstenen bestrating bootst het vloerpatroon en het kleurengamma van de keuken na, terwijl de schaal van een bakstenen muur wordt weerspiegeld in een Ipe hardhouten eetgedeelte, dat een schema vormt dat het gemoderniseerde huis van de klanten en zijn warme nuances weerspiegelt.kleine tuin ontwerpen bali tuin bomen planten kleine tuin ontwerpen bali tuin strakke vijver kleine tuin ontwerpen bali tuin

8. Moderne stadstuin

Deze kleine moderne stadstuin hebben we gevonden in de portfolio van Caro Garden Design. Hun klanten houden van strakke, eenvoudige lijnen en wilden een rustige buitenomgeving waar ze zich konden ontspannen met een boek en een kopje thee of een glas wijn. Ze moesten ook de perfecte setting vinden voor het Marokkaanse everzwijn, een opening creëren aan de achterkant van de schuur om de kat aan de hond te laten ontsnappen en om de grenzen zo hondbestendig mogelijk te maken.

De tuin is bestraat met strakke betonlook tuintegels en gecombineerd met kleine gedeeltes met grind. In het open gedeelte is een zithoek ingericht, waar twee gevlochten banken tegenover geplaatst zijn. Er zijn vaste verhoogde witte plantenbakken gecreëerd, die de vorm van het ontwerp bepalen. Daarin vind je een mix van verschillende mooie planten en bloemen.kleine tuin ontwerpen moderne stadstuinkleine tuin ontwerpen moderne stads tuin bloemen kleine tuin ontwerpen moderne stadstuin tuintegels

9. Kleine romantische tuin

Voor een klant uit Highgate, heeft Caro Garden Design deze kleine romantische tuin ontworpen. Een aantrekkelijke kleine stadstuin, die gekenmerkt wordt door een romantische mediterrane stijl met fantastische Italiaanse containers, een teruggewonnen deur die zorgvuldig op de achterwand is geplaatst en een oordeelkundige keuze van geurige en uitbundige beplanting.

Samen met de gevel van de woning is de stenen erfafscheiding ook mintgroen geverfd. Zelfs de kast heeft dezelfde kleur gekregen.kleine tuin ontwerpen kleine romantische tuinkleine tuin ontwerpen kleine romantische tuin terracotta potten op mintgroene kast kleine tuin ontwerpen kleine romantische tuin planten

10. Cottage stijl tuin

Deze tuin is van een echte plantenmens, en de opdracht aan Caro Garden Design was dan ook om een informele tuin in cottage stijl te creëren waar ze kon tuinieren, dineren en lezen tussen zoveel mogelijk kleurrijke planten.

Hoewel de klein niet heel groot is, zijn er verschillende paden gecreëerd, waar je door de tuin kunt lopen. Op die manier voelt de tuin een stuk groter aan dan het in werkelijkheid is. De planten en bomen spelen in dit ontwerp de hoofdrol, maar er is ook een heel fijn zithoekje ingericht met een schattig bistro setje waar de eigenaar rustig een kopje koffie kan drinken en een boek kan lezen.kleine tuin ontwerpen cottage stijl tuinkleine tuin ontwerpen cottage stijl tuin bistro setje kleine tuin ontwerpen cottage stijl tuin tuinborders en houten plantenbakken

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
Kleine tuin met terras, buitendouche én zwembad!
Japanse tuin
Japanse tuin
10x Mooie tuinen op Instagram

1 Comment

  1. Pingback: Slimme tips en creatieve ideeën voor het inrichten van een kleine slaapkamer - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate