Meer licht in je aanbouw? 5x Tips!


Wil jij weten hoe je meer licht in je aanbouw kunt creëren? Verstandig! Op deze pagina vind je verschillende praktische tips voor het creëren van meer en een betere lichtinval in je aanbouw. Kijk snel verder!

Als je van plan bent om een aanbouw te realiseren voor je woning, dan is het belangrijkste doel natuurlijk om meer woonoppervlakte te creëren. Of je nou een grotere woonkamer of een grotere keuken wilt, een aanbouw kan dé oplossing zijn om jouw woonwens te realiseren. En bij een aanbouw zijn er verschillende factoren waar je goed over na moet denken. Zo moet je eerst uitzoeken of het nodig is om een vergunning aan te vragen, hoe groot de aanbouw moet zijn, nadenken over de stijl van de aanbouw, het materiaal wat je wilt gebruiken, noem maar op. Een aspect wat vaak over het hoofd wordt gezien is ‘licht’. Met een aanbouw wordt je woning dieper of breder, en als je niet goed nadenkt over het aspect ‘licht’, dan heb je kans dat je aanbouw en zelf je bestaande woning te donker wordt. Zonde dus!

Licht zorgt er niet alleen voor dat een ruimte groter en ruimtelijker aanvoelt, het doet ook heel veel met je gemoedstoestand. Wil jij weten hoe je meer licht in je aanbouw kunt realiseren? Lees onderstaande praktische tips.

1. Lichtkoepels

Een van de meest populaire manieren om meer licht in een aanbouw met een plat dak te realiseren, is door één of meerdere lichtkoepels te plaatsen. Een lichtkoepel is een soort dakraam, die je herkent aan een uit één stuk gebold kunststof. Dit kan acrylaat en polycarbonaat zijn. Hoewel acrylaat het meest wordt toegepast, is polycarbonaat iets sterker. Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten – je hebt kleine lichtkoepels van 30x30cm, maar ook grote lichtkoepels van 250x250cm. Hoe groter de lichtkoepel en hoe meer je plaatst, hoe meer licht en groter de lichtinval uiteraard zal zijn in de aanbouw.

Fraher Architects koos in de aanbouw van een rijtjeshuis voor een enorme moderne lichtkoepel.
Fraher Architects koos in de aanbouw van een rijtjeshuis voor twee enorme moderne lichtkoepels naast elkaar.

2. Lichtstraat

Als alternatief van de lichtkoepel, kan je ook voor een lichtstraat kiezen, om meer licht in de aanbouw te creëren. Veel mensen gebruiken een lichtstraat en lichtkoepel door elkaar, terwijl er wel degelijk verschillen zijn. Een lichtkoepel bestaat zoals gezegd uit één stuk gebold kunststof. Een lichtstraat daarentegen worden uit verschillende segmenten gemaakt, en kan hierdoor ook een stuk groter gemaakt worden. Zo kan je zelfs een lichtstraat op maat maken, die over de hele breedte van de aanbouw loopt. Lichtstraten kunnen zowel in een aanbouw met een plat als een hellend dak geplaatst worden.

Lichtstraten zijn niet alleen erg populair bij een aanbouw, ze worden ook regelmatig geplaatst in vloeren, om bijvoorbeeld meer licht te creëren in een kamer. Tegenwoordig worden heel veel kelders en souterrains verbouwd tot woonruimte, zoals een slaapkamer of speelkamer. Door een lichtstraat in de vloer te plaatsen, wat dus het plafond is voor de desbetreffende ruimte, creëer je op een eenvoudige manier meer lichtinval. De lichtstraat bevat beloopbaar glas, zodat je er zonder problemen overheen kunt lopen.

Con Form Architects in Londen zorgde voor extra lichtinval in de aanbouw met een enorme lichtstraat aan de zijkant van de aanbouw.
Con Form Architects in Londen zorgde voor extra lichtinval in de aanbouw met een enorme lichtstraat aan de zijkant van de aanbouw.

3. Glazen schuifpui

Bij een uitbouw is het ook erg populair om meteen en glazen schuifpui te plaatsen. Een moderne glazen schuifpui biedt super veel voordelen. Zo is het dé manier om binnen en buiten te integreren – je kunt de tuin meer bij de woonkamer of keuken betrekken, en andersom. Een glazen schuifpui bevat veel glas, waardoor je ook veel meer lichtinval krijgt in een aanbouw. Dit effect kan je bovendien vergroten door te kiezen voor een schuifpui met dunne profielen. En het ziet er ook nog eens super strak, mooi en modern uit.

Er zijn ook alternatieven voor een glazen schuifpui, waarmee je ook heel veel lichtinval kunt creëren in je aanbouw. Denk bijvoorbeeld aan harmonica deuren of openslaande deuren.

meer licht in aanbouw glazen schuifpui
Studo Daytrip realiseerde in Londen onder andere deze aanbouw. Dankzij de glazen schuifpui is de lichtinval enorm in deze keuken | Fotografie: Jake Curtis

4. Glazen uitbouw

Wat tegenwoordig ook erg populair is, is een glazen uitbouw. Dit wordt ook wel een ouderwetse serre genoemd. Hierin heb je verschillende keuzes, wat invloed heeft op de hoeveelheid lichtinval. Zo kan je naast glazen wanden aan de achterkant, en zijkanten, ook kiezen voor een volledige glazen dak. Een groot voordeel van een dergelijke glazen uitbouw, is dat je op die manier nóg meer en integratie krijgt tussen binnen en buiten. Sommigen noemen het ook wel een tuinkamer, waar je altijd kunt zitten, ongeacht wat het weer is.

meer licht glazen uitbouw
Julia en Kurt kozen voor een geweldige uitschuifbare glazen serre uitbouw voor hun appartement | Fotografie: Marek Chilicki/Gold Lens Photography

5. Lichte muren

Deze laatste tip spreekt eigenlijk vanzelf, en komt altijd terug als het gaat om meer licht en ruimtelijkheid creëren in huis: kies voor lichte muren. Donkere muren kan, maar ze absorberen het licht, waardoor de ruimte kleiner aan zal voelen. Lichte muren daarentegen weerkaatsen het licht, waardoor de ruimte juist groter en lichter zal aanvoelen. Lichte muren betekenen overigens niet altijd dat je voor witte muren moet kiezen. Er zijn genoeg andere mooie lichte kleuren die hetzelfde effect hebben, zoals lichtgrijs of lichtbeige.

meer licht uitbouw lichte muren
Architectuurstudio Proctor & Shaw heeft een Victoriaans herenhuis in Zuid-Londen opgeknapt en uitgebreid met een reeks glazen volumes aan de achtergevel waardoor daglicht diep in het huis kan doordringen | Fotografie: Ståle Eriksen

Bekijk ook:
Serre aanbouw
Beloopbaar glas

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate