Uitbouw


Wil je een uitbouw realiseren aan je woning? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om de verbouwing van begin tot eind zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wat zijn de kosten van de uitbouw? Heb je een vergunning nodig? Wat voor mogelijkheden heb je? Lees onze handige tips en raak geïnspireerd van de mooiste inspiratie voorbeelden van woningen waar een uitbouw is gerealiseerd!

Fraher Architects heeft een rijtjeshuis in King's Cross in Londen gerenoveerd, met een uitbouw aan de achterkant bekleed met geperforeerd zwart metaal en een metalen trap.
Fraher Architects heeft een rijtjeshuis in King’s Cross in Londen gerenoveerd, met een uitbouw aan de achterkant bekleed met geperforeerd zwart metaal en een metalen trap.

Een uitbouw geeft je de mogelijkheid om extra ruimte toe te voegen aan het huis waar je van houdt. Je creëert daarmee extra extra woonoppervlakte aan je keuken, woonkamer op de begane grond of zelfs over meerdere verdiepingen. Op die manier kan je in je woning en buurt blijven wonen, en hoef je niet te verhuizen. Een woninguitbouw kan echter een flink project zijn, waar heel veel bij komt kijken. Om je op weg te helpen, hebben we daarom de beste tips voor je op een rijtje gezet, inclusief veelgestelde vragen en mooie uitbouw inspiratie voorbeelden.

Wat voor woning je ook hebt, er is altijd een passende uitbouw te realiseren – of je nou een rijtjeshuis hebt, een tweeondereenkapwoning, of een vrijstaande villa.

uitbouw woonkeuken
Oliver Leech Architects heeft een huis in Zuid-Londen uitgebreid met een keuken die natuurlijk hout en baksteen combineert met een gedempt kleurenpalet.De in Londen gevestigde studio had tot doel een rustgevende sfeer te creëren bij de renovatie van Vestry Road, een Victoriaans huis met twee verdiepingen in Camberwell.
Het project omvatte een volledige verbouwing van het gebouw om een meer open indeling op de begane grond te creëren. Sommige van de originele muren werden doorgeslagen, terwijl de originele keuken werd vervangen door een twee keer zo grote. Deze nieuwe kamer fungeert zowel als keuken als eetkamer, waardoor er elders ruimte vrij komt voor een nieuwe werkplek.

Heb je een vergunning nodig voor een uitbouw van een woning?

Sinds 2014 zijn de regels versoepeld voor een uitbouw van een woning. Voor de meeste uitbouw-projecten heb je geen vergunning nodig, maar soms moet je wel degelijk een bouwvergunning aanvragen. Voor een vergunningsvrije uitbouw moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden:

 • De uitbouw is aan de achterkant van het huis;
 • Het bebouwingsgebied is het jouw totale perceel minus de grond onder het oorspronkelijke gebouw. Daarmee kan je berekening hoeveel m2 je een uitbouw kan realiseren zonder vergunning. Is het bebouwingsgebied kleiner dan 100m2, dan mag je maximaal voor de helft een uitbouw realiseren. Is het bebouwingsgebied tussen 100 – 300 m2, dan mag je maximaal 50m2 vergunningsvrij uitbouwen. En is het bebouwingsgebied groter dan 300m2, dan mag je uitbouw maximaal 90m2 groot zijn;
 • Uitbouw is maximaal 2,5 meter diep, 4 meter hoog, en maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping. Daarnaast mag de uitbouw niet hoger zijn dan het hoofdgebouw. Is de uitbouw dieper dan 2,5 meter, dan mag het maximaal 3 meter hoog worden, een maximale oppervlak hebben van 30m2, en mag het bijbehorende bouwwerk alleen gebruikt worden voor ondergeschikt gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis, bijkeuken of garage;
 • Het betreft geen monumentaal pand;
 • Je moet voldoen aan zowel het burenrecht als het bouwbesluit.

Wil je zeker weten of je vergunningsvrij kan uitbouwen? Klik hier om het te controleren.

uitbouw glazen taatsdeur
De in Londen gevestigde studio Proctor & Shaw ontwierp de uitbouw met dubbele hoogte om door de bestaande woning in Lambeth, Zuid-Londen te snijden. Het plan heeft de bestaande woning voorzien van extra woon-, eet- en studieruimtes en werd door de jury in 2020 van de ‘Don’t Move, Improve! awards’ geprezen voor het binnenbrengen van meer natuurlijk licht via een groot glazen dakraam.
Het werd ook gevierd vanwege zijn aandacht voor detail, inclusief het ontwerp van de niveauverschillen tussen de kelder- en tuinniveaus en een warme eikenhouten binnenwelving die de oude en nieuwe structuren trouwt.

Wat kost een uitbouw?

Bij een volledige uitbouw van een woning komt dus heel veel bij kijken – van het leggen van funderingen en het bouwen van muren tot stucwerk en elektriciteit en waterleidingen. Deze laatste zijn bijvoorbeeld noodzakelijk als je de uitbouw gebruikt voor je keuken. Verschillende aspecten kunnen invloed hebben op de de kosten van de uitbouw.

We hebben daarom verschillende elementen van een uitbouw opgesplitst en de verschillende soorten kosten die ermee gemoeid zijn. De belangrijkste kosten van een uitbouw hebben vooral betrekking op de grootte van de uitbouw. Hoe groter de uitbouw, hoe duurder het uiteraard wordt. Je moet rekening met een startprijs tussen de €1000 – €2000 per vierkante meter. Dus voor uitbouw van bijvoorbeeld 4m x 5m zullen de kosten variëren van €20.000 tot €40.000. De prijsklasse weerspiegelt de variatie in gebruikte materialen, de complexiteit van het ontwerp, de kwaliteit van de afwerking en waar je precies woont.

uitbouw woning bakstenen houten planken
Lariks planken afgewerkt met matzwarte schuurverf werden gebruikt om deze uitbouw van een Victoriaans terras in Londen, ontworpen door architect Harry Thomson, te bekleden.
Het project, toepasselijk A House for Four genoemd, biedt extra ruimte voor een stel en hun twee kinderen. De bestaande eetruimte is doorgetrokken naar de tuin en een getrapte dakkapel in het dak heeft een extra slaapkamer toegevoegd.
Naast deze nieuwe ruimtes is het interieur van het huis herwerkt en ontsloten met materialen zoals douglasspar, blanke blokken en zichtbaar pleisterwerk.

Deze prijs dekt de essentiële elementen van de bouw, het bouwen van de fundering, het bouwen van de muren, het isoleren van de nieuwe structuur, het uitrusten met gipsplaat, het toevoegen van een ondervloer en het installeren van een basisvoorziening voor loodgieterswerk en elektriciteit. Het bevat geen van de afwerkingselementen, zoals decoratie of keukeninstallatie.

Wat de uiteindelijke totaalkosten zijn, zijn afhankelijk van onderstaande aspecten:

 • Grootte van de uitbouw: de grootste kosten van een uitbreiding zijn meestal de bouwkosten (materialen en arbeid). Een kleine, minder complexe uitbouw kosten minder dan een grote complexe uitbouw;
 • Gemakkelijke toegang: aannemers moeten gemakkelijk toegang hebben tot de werklocatie voor gereedschappen en machines. Als je bijvoorbeeld geen achterom hebt, dan heb je waarschijnlijk een hijskraan nodig om materiaal en machines te kunnen vervoeren naar de locatie;
 • Kwaliteit: niet alle uitbouwen zijn gelijk en afhankelijk van de gebruikte materialen, de complexiteit van de bouw en de vaardigheid van de  aannemer kan je verwachten dat je meer of minder betaalt dan het markttarief;
 • Architecten: het gebruik van een architect helpt bij het stroomlijnen van het ontwerp en de bouw van een uitbouw. Ze kunnen het perfecte ontwerp bedenken dat aan jouw eisen voldoet (waardoor je kosten ka besparen), nauwkeurige offertes veiligstellen en helpen bij het proces van eventueel bouwvergunningen;
 • Afwerking: zoals bij alle verbouwen heeft de afwerking een grote invloed op de totale kosten.
De uitbouw is voorzien van een grote glazen pui met stoere zwarte stalen kozijnen.
Stenen metselwerk, terrazzo-oppervlakken en groen getinte meubels geven karakter aan het interieur van dit herenhuis in Oost-Londen, dat is gerenoveerd en uitgebreid door architectuurstudio HÛT.
De uitbouw is voorzien van een grote glazen pui met stoere zwarte stalen kozijnen.
 • Fundering: deze essentiële taak verzekert de structurele integriteit van de uitbouw. Afhankelijk van het bodemtype kunnen er extra kosten zijn (aangezien sommige soorten specifieke bouwbenaderingen vereisen), als afvoeren moeten worden verplaatst en als er boomwortels moeten worden verwijderd;
 • Ruimte vrijmaken: van het verwijderen van bomen en struiken tot het demonteren van luifels, er moet vaak veel worden gedaan om de ruimte geschikt te maken voor het beoogde doel voordat er met het werk kan worden begonnen. Afhankelijk van de omvang van het werk hier, kunnen de kosten oplopen. Mogelijk zijn er zelfs vervuilde materialen die moeten worden verwijderd;
 • Ramen en deuren: naast de structuur moet je ook nadenken over de ramen en deuren die je nodig heeft. Kies je voor een glazen schuifpui, openslaande deuren of harmonica deuren?Daarnaast kan je ook voor een lichtstraat op het dak of een volledige glazen uitbouw kiezen. De kosten kunnen hierin sterk verschillen.
 • Inrichten:  als je de uitbouw gerealiseerd is, moet de ruimte aan de binnenkant nog helemaal ingericht worden. De vloer, de wanden en natuurlijk de meubels. Zorg ervoor dat je deze kosten in je budget opneemt, om ervoor te zorgen dat de uitbouw er aan de binnenkant net zo goed uitziet als aan de buitenkant.

Hoewel een uitbouw niet goedkoop is, moet je het ook zien als een investering. Een uitbouw zorgt er namelijk vrijwel altijd voor dat je woning meer waard wordt. De kosten zal je dus terugverdienen als je jouw huis uiteindelijk gaat verkopen.

glazen uitbouw
Tsuruta Architects heeft een glazen uitbouw in Londen bekroond met een gefacetteerd dak van hout en glas dat zigzag-schaduwen werpt over een met hout omzoomde eetkamer.
Traditioneel worden glazen serres hellende daken gebouwd om uitzicht op de lucht te geven en tegelijkertijd een efficiënt systeem voor waterafvoer te creëren. Hier was een hellend dak echter niet mogelijk vanwege hoogtebeperkingen.
uitbouw interieur hout
Het eenvoudige interieur van de uitbouw is bekleed met licht hout als achtergrond voor de schaduwen die de hele dag door het dak worden geworpen.

Hoelang duurt het om een uitbouw te voltooien?

De tijd die nodig is om een uitbouw te realiseren, is afhankelijk van de schaal van de bouw. Een ruw doorlooptijd zou tussen de drie en vier maanden zijn, vanaf het begin van het project – de ruimte opruimen en de funderingen graven, de laatste hand leggen en eventuele problemen oplossen. Vertragingen komen vaak voor en zijn vaak te wijten aan slecht weer, wijzigingen in de plannen en vertragingen in de levering van materialen.

Om je een idee te geven hoe het proces van een uitbouw eruit ziet, hebben we hieronder de verschillende werkzaamheden op een rijtje gezet:

 1. Ontwerp- en bouwvergunningskosten
  Je kunt ervoor kiezen om een ​​architect of bouwkundig technicus in te schakelen voor het ontwerp van de uitbouw. Houd rekening met een prijs tussen €500 – €1000 voro een ontwerp, afhankelijk van de schaal en complexiteit van het werkZoals gezegd is een bouwvergunning niet altijd nodig, maar als je wel een vergunning moet aanvragen, dan moet je rekening houden met extra tijd en geld.
 2. Fundering
  Het voorbereiden van uitbouw en het graven van voor de fundering is essentieel om ervoor te zorgen dat de uitbouw veilig en met structurele integriteit wordt gebouwd. Hoelang dit uiteindelijk zal duren is ook afhankelijk van eventuele complicaties zoals het verplaatsen van afvoeren of het omgaan met boomwortels.
 3. Bouwen
  In deze fase wordt feitelijk de uitbouw gebouwd, waarbij de basisstructuur wordt gebouwd met bakstenen, betonnen en frames met glas. Er wordt een dak gebouwd en er worden interieurelementen zoals gipsplaten en een ondervloer toegevoegd om een ​​waterdichte constructie te garanderen. Daarnaast worden natuurlijk ook de ramen en deuren geplaatst.
 4. Afwerking
  Om ervoor te zorgen dat de binnenkant net zo mooi wordt als de buitenkant van de uitbouw, moet het geheel netjes afgewerkt worden. Er moet een vloer gelegd worden, de wanden moeten worden gestuukt, en tot slot moet het ook ingericht worden met meubels en accessoires.
keuken uitbouw glazen dak
Een glazen uitbouw hielp de in Londen gevestigde Applied Studio om het door licht verhongerde interieur van dit Hackney-huis op te fleuren, met decordetails van zwart hout en een sauna in de achtertuin. Hackney House bood vroeger onderdak aan een reeks donkere en miezerige kamers, maar is gereviseerd door Applied Studio om de eigenaren comfortabel te huisvesten – een jong stel dat het pand een paar jaar geleden heeft gekocht.
Fraher & Findlay heeft een uitouw aan de achterkant van een 20e-eeuws huis in Londen gebouwd met grote glazen wanden, glazen lichtstraat en een strakke glazen schuifpui.
Fraher & Findlay heeft een uitouw aan de achterkant van een 20e-eeuws huis in Londen gebouwd met grote glazen wanden, glazen lichtstraat en een strakke glazen schuifpui.

Bekijk ook:
Deze tuin ziet er geweldig uit na de uitbouw voor de woonkeuken
Deze zelfbouw woning is indrukwekkend uitgebreid
Voor deze karakteristieke woning uit 1900 hebben ze gekozen voor een volledig grijs interieur!
In deze uitbouw is een ruime lichte woonkeuken ingericht!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate