Muren verven of spuiten?


De traditionele manier om een muur een andere kleur te geven, is door door het te verven met kwasten en verfrollers. Een andere manier die steeds populairder wordt, en ook vaak door professionele schilders worden gebruikt, is het spuiten van de muren met een verfspuit. Wil jij binnenkort ook een andere muur kleur geven, en twijfel je ook tussen verven of spuiten? Op deze pagina vergelijken we deze twee methoden, zodat jij de beste keus voor jou kan maken. Succes!

De meeste mensen hebben het weleens een keer gedaan, een muur verven. Het is vrij eenvoudig en laagdrempelig, waardoor het niet perse noodzakelijk is om het door een professionele schilder te laten doen. Het resultaat is niet altijd even mooi, maar meestal wel mooi en strak genoeg om ermee door te gaan. Doordat professionele schilders tegenwoordig de voorkeur geven om de muren te spuiten in plaats van te verven met kwasten en verfrollers, twijfelen veel DIY’ers en hobby klussers ook tussen deze twee methoden. Als een schilder bezig is met een muur spuiten, ziet het allemaal er zo eenvoudig uit. Sterker zelfs, je krijgt vaak zelfs zin om het ook zelf te proberen.

Maar wat is nou echt wijsheid? Is het beter om de muren te verven, op de traditionele manier met kwasten en verfrollers? Of is het tóch de moeite waard om de verfspuit te overwegen voor je eerstvolgende muurverf klus? Om je bij deze beslissing te helpen, hebben we deze twee methoden met elkaar vergeleken.

Verf

Niet alle verven zijn geschikt voor gebruik met een verfspuit. Sommige verven, zoals watergedragen verven, zijn te dun en kunnen verstopt raken in de uitrusting van de verfspuit, terwijl andere verven, zoals lakken en olieverven, te dik kunnen zijn en problemen kunnen veroorzaken bij het spuiten. Het is belangrijk om de verfspuitproducenten richtlijnen te raadplegen of de verhuurder te raadplegen om er zeker van te zijn welke verfen geschikt zijn voor gebruik met hun specifieke verfspuiten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige verven speciaal zijn ontworpen voor gebruik met verfspuiten en deze kunnen een betere prestatie en een gemakkelijker gebruik bieden dan andere verven. Een populaire keuze voor zowel verfrollers als verfspuit, is Sigmatex Superlatex Matt.

Snelheid

Spuiten is sneller dan verven, vooral voor grote oppervlakken, waardoor je tijd kunt besparen en sneller kunt genieten van het eindresultaat. Dit komt omdat je het verf gelijkmatiger en sneller kan verspreiden dan met een verfroller of kwast. Hierdoor is spuiten ideaal voor projecten waarbij snelheid en efficiency belangrijk zijn.

Nauwkeurigheid

Hoewel je met een verfroller ook een hele mooie en strakke muren kunt krijgen, levert spuiten meestal een meer egale en consistente dekking op, waardoor je een strakkere en professionelere afwerking krijgt. Dit komt omdat spuiten de verf snel en gelijkmatig over een groot oppervlak kan worden verspreid zonder zichtbare strepen of lagen.

Minder verfverspilling

Bij spuiten wordt soms minder verf verbruikt dan bij verven, waardoor je geld kunt besparen en minder afval produceert. Dat is echter niet altijd het geval. Het verbruik van verf bij spuiten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het oppervlak, de dikte van de verf en de kwaliteit van de verfspuit. Sommige mensen beweren dat spuiten minder verf verbruikt dan verven, omdat de verf beter wordt verspreid en er minder overschot of afval achterblijft. Aan de andere kant, als er een onjuiste spuittechniek wordt gebruikt of als de verfspuit niet op de juiste manier wordt afgesteld, kan er juist meer verf worden verbruikt. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van het project voordat je beslist of spuiten een kostenbesparende optie is.

Gemak

Bij het verven met een verfroller maak je consistente heen-en-weerbewegingen met je armen en schouders om de verf op de muur aan te brengen. Dit vereist dat je regelmatig deze gebieden beweegt en dus best vermoeiend kan zijn, vooral als je meerdere muren en/of plafonds moet verven. Het is daarom belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en je spieren te ontspannen tijdens het verven.
Spuiten vereist minder verfrolbewegingen en daardoor minder vermoeiing van de armen en schouders dan verven.

Toepasbaarheid

Spuiten is ideaal voor moeilijk bereikbare of ingewikkelde gebieden, zoals hoeken, nissen en kroonlijsten. Dit komt omdat je met een verfspuit de verf op deze gebieden kan aanbrengen zonder de noodzaak om de armen en schouders in moeilijke hoeken te bewegen. Spuiten maakt het ook eenvoudiger om verf in kleine scheuren en nissen te krijgen, waardoor deze gebieden beter bedekt zijn en er een uniformere afwerking ontstaat.

Materialen

Het spuiten van verf vereist speciaal gereedschap en apparatuur, zoals een spuitpistool, compressor en slang, die vaak gehuurd of aangeschaft moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om bescherming te dragen voor je ogen, neus en mond, omdat er tijdens het spuiten verfnevels vrijkomen. Verven met een verfroller en verfbak is gemakkelijker en vereist geen speciale uitrusting, wat het een meer toegankelijke optie maakt voor doe-het-zelvers. Deze benodigde materialen zorgen ervoor dat een muur spuiten vaak duurder is dan verven met een verfroller en kwasten.

De kosten van een goede verfspuit kunnen variëren afhankelijk van het type en de grootte van het apparaat, evenals de specificaties en functies die het biedt. Gemiddeld kosten goede verfspuiten tussen de 200 en 1.000 euro. Sommige modellen zijn compact en speciaal ontworpen voor kleinere klussen, terwijl andere grotere modellen meer geschikt zijn voor grotere projecten en professioneel gebruik. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en eisen van je project te overwegen bij het kiezen van een verfspuit, en ervoor te zorgen dat je het juiste apparaat voor de taak hebt.

Je zou ook een verfspuit kunnen huren. De kosten voor het huren van een verfspuit kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de grootte van het apparaat, de verhuurder en de huurperiode. Gemiddeld kost het huren van een verfspuit ongeveer 50 tot 150 euro per dag, maar het is belangrijk om specifieke tarieven te verifiëren bij de verhuurder. Soms zijn er speciale aanbiedingen of kortingen beschikbaar, afhankelijk van de duur van de huurperiode of het type project. Het is aanbevolen om verschillende verhuurders te vergelijken en het beste aanbod voor je project te vinden.

De Graco GX 21  verfspuit is het instap model voor het airless verspuiten van verf en lak.
De Graco GX 21 verfspuit is het instap model voor het airless verspuiten van verf en lak.

Vaardigheid

Spuiten vereist meer vaardigheid en ervaring dan verven met een verfoller en kwasten, en is meestal niet aan te bevelen voor beginnende doe-het-zelvers. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de hoeveelheid verf die je op het oppervlak spuit en het aantal passes dat je maakt, zodat je een gelijkmatige afwerking krijgt zonder strepen of luchtbellen. Spuiten vergt ook meer planning en voorbereiding, omdat je het oppervlak moet afdekken om spatten te voorkomen. Als je nog niet bekend bent met spuiten, is het aanbevolen om eerst te oefenen op een kleiner oppervlak, voordat je het op een groter oppervlak probeert.

Reiniging

Na het spuiten is een grondige reiniging nodig, terwijl bij verven meestal alleen het gereedschap, zoals de verfroller en de verfbak, hoeft te worden schoongemaakt. Bij het spuiten kunnen er verfspatten op omringende oppervlakken terechtkomen, waardoor grondiger reiniging nodig is. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de juiste reinigingsproducten te gebruiken om het gereedschap en de uitrusting te reinigen.

Bekijk ook:
Muur verven
Muur kleuren
RAL kleuren wit

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate