Muur verven


Wil je zelf een muur verven in huis om nieuw leven te blazen in je interieur? Of ben je zelfs van plan om alle muren in je nieuwe huis op je te nemen door het verven volledig zelf te doen? Op deze pagina vind je een praktische handleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je heel eenvoudig een muur kan verven. Kijk snel verder en ga direct aan de slag!

Iedereen heeft er een keer mee te maken – of je nou een studentenwoning, een huurwoning of een koopwoning hebt – een muur verven behoort tot een taak die je ooit zelf een keer gedaan zou moeten hebben. We weten allemaal dat een verbouwing heel veel geld kost. Daarom kan het het een goed idee zijn om sommige taken zelf uit te voeren, zodat je geld kunt besparen. Veel specialistische werkzaamheden kunnen alleen door professionals gedaan worden of iemand die er ervaring mee heeft, zoals bepaalde installatiewerkzaamheden of bijvoorbeeld werkzaamheden aan de meterkast.

Ook het verven van de muren in huis zou je door een schildersbedrijf kunnen laten doen, wat in sommige gevallen ook een goed idee kan zijn. Bijvoorbeeld als je zelf geen tijd hebt, of als je een heel groot huis hebt met een hoog plafond, waardoor het lastig is om bij alle oppervlakken te komen.

Maar een muur verven behoort tot een taak die je eigenlijk ook heel eenvoudig zelf kunt doen, en waarmee je heel veel geld kunt besparen. Je moet natuurlijk wel de juiste gereedschappen en materiaal in huis hebben, en weten welke stappen je moet volgen voor het beste resultaat. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een praktische stap voor stap handleiding voor het verven van een muur in huis.

muur verven handleiding benodigdheden

Wat heb je nodig?

 • Plamuurmes;
 • Muurvoller;
 • Schuurpapier korrel 120;
 • Kwast;
 • Verfroller;
 • Verfbak;
 • Muurverf;
 • Afplaktape
 • Afdekfolie;
 • Suikerzeep en water;
 • Spons.

1. Lege kamer

Een muur verven is geen rocket science, maar het kan wel erg rommelig en vies worden in de kamer. Daarom is het verstandig om de kamer zo leeg mogelijk te maken. Verwijder daarom, indien nodig alle meubels, maar ook alle raamdecoratie. Lampen kunnen eventueel blijven hangen.

2. Vloer beschermen

Om ervoor te zorgen dat je vloer niet vies wordt, is het belangrijk om de vloer te beschermen met doeken, afdekfolie of afdekvlies. Deze laatste twee kan je gewoon in rollen kopen, bijvoorbeeld bij de bekende bouwmarkten, zoals Praxis, Gamma of Karwei.

3. Afplakken

Daarnaast is het ook belangrijk om alles goed af te plakken aan of rondom de muur die je wilt verven. Denk aan stopcontacten, lichtschakelaars, plinten, kozijnen, de aangrenzende die je niet wilt verven, het plafond, noem maar op. Druk de tape goed aan, zodat er geen verf onderdoor kan lopen.

muur verven afplakken tape

4. Muur schoonmaken

Muren kunnen veel vuil en vet bevatten, vooral als er lang in het huis is gewoond. Om ervoor te zorgen dat het verf goed blijft hechten, is het belangrijk om de muur eerst goed schoon te maken. Dit kan je eenvoudig doen met behulp van suikerzeep en water. Creëer een mengsel van suikerzeep en water, en veeg de muren af ​​met een spons. Vervolgens ga je er nog een keer met een schone doek eroverheen.

5. Muur repareren

Er bestaat ook kans dat je huidige muur beschadigd is. Denk bijvoorbeeld aan losse verf, kleine spleten, gaten en andere oneffenheden. Gebruik een plamuurmes om losse verf eraf te schrapen, en vul alle gaten en spleten op met een muurvuller. De muurvuller moet vervolgens een dag drogen. Als het droog is, schuur je de plekken met schuurpapier korrel 120.

muur verven oneffenheden repareren

6. Verf op waterbasis of oliebasis?

Voordat je verf koopt, is het een goed idee om vast te stellen wat er al op de muren zit. Is je huidige muur geverfd met verf op water basis, dan is het over het algemeen een goed idee om weer voor verf op waterbasis te kiezen. Is je huidige muur geverfd met verf op oliebasis, dan is het over het algemeen een goed idee om weer te kiezen voor verf op oliebasis. Weet je niet zeker of je huidige muur geverfd is met verf op waterbasis of oliebasis? Dit kan je eenvoudig testen. Als je met een droge vinger over de muur wrijft en je ziet een beetje verf op je vinger, dan is de muur kalkachtig of, in oudere huizen, geverfd met kalsomine, een oude verf op kalkbasis. Het moet worden afgewassen en de muur moet worden verzegeld met een bindmiddel om ervoor te zorgen dat nieuwe verf blijft hechten. Als je vinger er schoon uitkomt, wrijf je de muur met een beetje spiritus op een doek. Als het kleur vertoont, is de kans groot dat de verf op waterbasis is. Als er niets uitkomt, is de kans groot dat de muur is geverfd met verf op oliebasis.

LeestipMuur kleuren

7. Gebruik een kwast en een verfroller

Voor het verven van een muur is het handig om een kwast en een verfroller te gebruiken. Kwasten gebruik je voor het verven van de randen, terwijl een verfroller onmisbaar is voor het verven van de grote oppervlakken van de muur.

 1. Begin eerst met de het verven van de randen met behulp van een kwast.
 2. Als de randen van de muur geverfd zijn, dan heb je twee opties. Heb je kit gebruikt, dan is het verstandig om direct de tape te verwijderen. Heb je geen kit gebruikt, dan kan je daarmee nog even wachten tot na het invullen.
 3. Daarna pak je een verfroller om de rest van de muur te verven. Een tip is om een een verlengstok te gebruiken, zodat je gemakkelijker bij de bovenkant van de muur kunt komen. Om te voorkomen dat de spetters naar beneden vallen, is het een goed idee om van beneden naar boven te werken.
 4. Tijdens het rollen, overlap je de randen een klein stukje. Omdat het nog nat is, zal het mooi in elkaar overvloeien, waardoor je er niks meer van ziet.
 5. Het is belangrijk dat de roller goed verzadigd is en blijft. Daarom is het belangrijk dat je genoeg verf gebruikt. En om te voorkomen dat de roller in elkaar gaat zitten en hierdoor minder verf kan opnemen, moet je niet te hard drukken tijdens het rollen
 6. Afhankelijk van wat voor kleur je huidige muur is en wat de nieuwe muurkleur is, heb je meerdere lagen verf nodig. Wacht met het aanbrengen van de nieuwe laag nadat de laag ervoor goed is opgedroogd. Een nieuwe laag kan op exact dezelfde manier aangebracht worden als de eerste laag verf.

muur verven verfroller

8. Afronden

Als de muur volledig geverfd is, is het belangrijk om direct de tape te verwijderen. Dit om te voorkomen dat de muurverf beschadigd raakt als het volledig is opgedroogd. Daarna kan je de rest van de kamer opruimen.

That’s it. Geniet nu van je nieuwe muurkleur!

Bekijk ook:
Histor muurverf inspiratie
Houten vloer verven
Handleiding trap verven
Keukenkastjes verven tips
Lambrisering verven doe je zo – 5 tips!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate