Plantenborder in een kleine tuin


Een plantenborder in een kleine tuin is een geweldige en onderhoudsvriendelijke manier om meer groen te creëren. Zou jij ook graag meer leuke planten en bloemen in je kleine tuin willen, zonder dat het teveel ten koste gaat van de beperkte ruimte? Op deze pagina delen we een aantal handige tips en leuke ideeën!

Het is inderdaad een veelvoorkomende misvatting, dat er geen planten in een kleine tuin kunnen worden geplant. Een kleine tuin biedt veel mogelijkheden om een ​​unieke en aantrekkelijke tuin te creëren met de juiste selectie van planten en tuinontwerp. Het is belangrijk om te realiseren dat er veel verschillende soorten planten zijn die klein blijven en geschikt zijn voor gebruik in een kleine tuin. Bovendien kunnen er enkele trucs worden toegepast, zoals het gebruik van verticale ruimte, kleurrijke accenten en zorgvuldig geplande paden, om de ruimte groter te laten lijken en de aandacht te vestigen op de aanwezige planten.

Het creëren van een plantenborder in een kleine tuin is ook een heel goed idee. Een plantenborder is een geweldige manier om kleur, textuur en hoogte toe te voegen aan een kleine tuin en het kan ook helpen bij het scheiden van verschillende gebieden in de tuin. Het hoeft geen hele grote en brede plantenborder te zijn, een smalle plantenborder kan ook heel mooi zijn.

Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke planten je kiest en hoe je ze plant, zodat je het meeste uit de beschikbare ruimte kunt halen. Hier zijn enkele tips voor het creëren van een plantenborder in een kleine tuin.

Denk goed na over het ontwerp van de plantenborder

Het toevoegen van symmetrie en formele lijnen aan het ontwerp van de plantenborder in een kleine tuin kan het ontwerp meer orde en elegantie geven. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de tuin en de persoonlijke voorkeur bij het maken van het ontwerp.

 • Symmetrische elementen creëren balans en harmonie in het ontwerp van de plantenborder. Je kunt bijvoorbeeld planten in gelijke groepen opstellen en hen in evenredige afstanden van elkaar planten.
 • Door gebruik te maken van formele lijnen, zoals rechte paden, tuinmuren of hekken, kun je het ontwerp van de plantenborder in een kleine tuin structureren en het meer visueel aantrekkelijk maken.
 • Door verschillende elementen met elkaar te contrasteren, zoals de kleur van de planten en de textuur van de grondbedekking, kun je een rijke en gevarieerde uitstraling creëren in de tuin.

plantenborder planten kleine tuin

Kies passende planten

Selecteer planten die klein blijven en niet te snel groeien, zoals vaste planten, kleine bomen, struiken en grassen. Houd bij het kiezen van planten in een kleine tuin rekening met hun grootte, bloeitijd en kleur, en overweeg hoe ze samenwerken om een ​​aantrekkelijke border te creëren.

 • Vaste planten: Vaste planten zijn een uitstekende keuze voor een kleine tuin omdat ze compact blijven en weinig onderhoud vergen. Vaste planten zoals hosta’s, lavendel, veronicastrum en geraniums zijn geweldige keuzes.
 • Kleine bomen en struiken kunnen een solide achtergrond vormen voor de border en ook hoogte toevoegen. Je kunt denken aan mooie kleine bomen zoals de Japanse esdoorn en de treurbeuk.
 • Klimplanten zijn een geweldige manier om de verticale ruimte in de tuin te benutten en zijn zeer geschikt voor gebruik in een kleine tuin. Wisteria, clematis en rozen zijn populaire keuzes.
 • Grassen voegen textuur en beweging toe aan een border en kunnen ook helpen om de border gevarieerder te maken. Grassen zoals pluisgrassen en fijnbladige grassen zijn uitstekende keuzes.
 • Eenjarige planten kunnen worden gebruikt om kleur toe te voegen aan de border en ze zijn een goede keuze als je snel veranderingen in de border wilt zien. Petunia’s, gerbera’s en zinnia’s zijn populaire eenjarige planten voor een kleine tuin.
 • Bodembedekkers zijn een goed idee in de plantenborder van een kleine tuin. Ze helpen het oppervlak van de grond te bedekken, waardoor er minder kans is op onkruidgroei. Bovendien kunnen ze visueel interessant zijn en de border een gezellige en rustieke uitstraling geven. Bodembedekkers nemen weinig ruimte in beslag en kunnen op een creatieve manier worden gebruikt om de tuin mooier te maken.

geschikte planten kleine plantenborder

Gebruik hoogte

Het toevoegen van hoogte aan de plantenborder door klimplanten en stellingen/rekken is een effectieve manier om het ontwerp van een kleine tuin te verbeteren. Klimplanten kunnen de hoogte van de tuin verhogen en het ontwerp meer visueel aantrekkelijk maken. Door gebruik te maken van stellingen en rekken, kun je meer planten op een kleiner oppervlak plaatsen, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte in de tuin. Klimplanten kunnen licht in de tuin filteren en zorgen voor schaduw en verkoeling op warme dagen. Daarnaast kan je met stellingen en rekken  ze ook de mogelijkheid om verschillende soorten planten op verschillende hoogtes in de tuin te plaatsen, waardoor het ontwerp meer gevarieerd en interessant wordt.

smalle verhoogde plantenborder kleine tuin

Gebruik kleur

Kies planten met verschillende kleuren en bloeitijden om een ​​kleurrijke en gevarieerde border te creëren. Er zijn veel soorten planten die je kunt overwegen om een ​​kleurrijke en gevarieerde border te creëren. Hier zijn enkele suggesties:

 • Tulpen (rood, geel, paars, wit)
 • Narcissen (geel, oranje)
 • Krokussen (paars, geel, wit)
 • Voorjaarsbloeiende heesters zoals forsythia (geel)
 • Lentebloeiende bloeiende bladverliezende bomen zoals prunus (roze)
 • Geurende bloemen zoals violen (blauw, paars, wit)

kleurrijke plantenborder kleine tuin

Wil je ook tuinplanten kopen voor de plantenborder in je kleine tuin? We raden aan om dat bij een echte plantenspecialist te doen, met mensen die je kunnen adviseren voor jouw specifiek tuinontwerp.

Bekijk ook:
10x Bomen voor kleine tuin
Kleine tuin
85x Tuin ideeën

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate