10x Bomen voor kleine tuin


Als je denkt dat het niet mogelijk is om bomen te hebben in een kleine tuin, dan heb je het mis. Er zijn genoeg super mooie bomen verkrijgbaar die erg geschikt zijn voor een kleine tuin. Om jou op weg te helpen, hebben wij tien mooie bomen voor je op een rijtje gezet voor mensen die niet een hele grote tuin hebben.

Bomen zijn altijd een goed idee, in elke tuin. Ongeacht het formaat van je tuin – bomen zorgen voor structuur, interesse en een toevluchtsoord in de tuin voor dieren in het wild.

Bij het uitkiezen van bomen voor een kleine tuin is het de moeite waard om te overwegen hoeveel ruimte je hebt en welke seizoenen het beste bij jouw beplantingsschema passen. Bomen kunnen allerlei interesses in je tuin brengen – of het nu gaat om bloemen, gebladerte, fruit of schors; en kan het hele jaar door kleur en interesse creëren. Houd rekening met de volwassen hoogte en spreiding van de boom – zelfs de kleinste bomen kunnen uiteindelijk een hoogte van maar liefst zes meter of meer bereiken. Kies voor de kleinste bomen met een treurgewoonte of probeer fruitbomen te kweken, die vaak worden geënt op onderstammen die hun hoogte beperken. Het is ook mogelijk om bomen in grote containers laten groeien.

1. Hakuro Nishiki

De Hakuro Nishiki, ook wel bekend als de Japanse sierwilg of Japanse treurwilg, is een bladverliezende plant met crème-roze blad in de lente en zomer dat in de herfst valt en koraaloranje stengels laat zien. Met hangende takken heeft deze prachtige wilg de vorm van een lolly, perfect voor in een pot of een kleine tuin.

Meestal wordt een compacte Hakuro Nishiki geënt op een rechtopstaande onderstam, wat betekent dat hij langer en rechter wordt dan een hoogstam. Deze prachtige plant is delicaat en slank, maar winterhard tegen de elementen en heeft weinig verzorging nodig.

Bomen voor kleine tuin - Hakuro Nishiki
Bomen voor kleine tuin – Hakuro Nishiki – Bron: Primrose.co.uk

2. Prunus Kiku-shidare-zakura

Deze prachtige boom is een prachtig voorbeeld van de manier waarop de seizoenen loofbomen veranderen. De bladeren van deze bloeiende boom zijn prachtig brons als ze jong zijn, voordat ze rood worden met de lente en lichtgroen in de zomer. In de herfst vervagen ze tot een zacht oranje, waardoor een mengeling van kleuren ontstaat. Gecombineerd met de bloesachtige dubbele bloemen, die elegant rijk roze zijn, zal deze boom zeker een uitbarsting van kleur aan je tuin geven.

Bloesembomen zijn winterhard en vereisen weinig zorg en aandacht als ze eenmaal zijn gevestigd. De compactere, huilende gewoonte van deze boom maakt het een ideale kandidaat als je een kleinere ruimte hebt om mee te werken.

Hoewel het bij mild en vochtig weer het beste in de lente of herfst kan worden geplant, presenteert de altijd prominente schoonheid van deze boom zich het hele jaar door.

Bomen voor kleine tuin - Prunus Kiku-shidare-zakura - Bron: Primrose.co.uk
Bomen voor kleine tuin – Prunus Kiku-shidare-zakura – Bron: Primrose.co.uk

3. Appelboom

Deze Scrumptious appelboom is iets speciaals. De lichtroze bloesem is geurig en relatief winterhard. De vruchten krijgen een schitterende dieprode schil. Het aromatische vruchtvlees is zoet en knapperig maar niet te suikerachtig. Dit is een heerlijk toetje om vers van de boom te eten en met een dunne schil, is het erg geliefd bij kinderen.

Bomen voor kleine tuin - Appelboom - Bron: Primrose.co.uk
Bomen voor kleine tuin – Appelboom – Bron: Primrose.co.uk

4. Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

Deze smal kegelvormige sierpeer wordt in april en mei gesmoord in trossen zuiver witte bloemen die populair zijn bij bijen. Later in het jaar ontwikkelen zich kleine sierperen die bijdragen aan de belangstelling van het hele jaar. Het glanzende, donkergroene blad kleurt in de herfst prachtige paarse en karmozijnrode tinten en blijft tot aan de rand van de winter behouden. Een uitstekende solitaire boom voor kleine stadstuinen, verdraagt vervuiling en alkalische bodems.
De peer ontleent zijn naam aan de Frans/Italiaanse missionaris Joseph Callery die in de jaren 1830 naar China trok, waar hij zijn interesse in botanische collectie ontwikkelde en vele soorten ontdekte.

Bomen voor kleine tuin - Pyrus Chanticleer - Bron: Gardenersdream.co.uk
Bomen voor kleine tuin – Pyrus Chanticleer – Bron: Gardenersdream.co.uk

5. Lijsterbes

Een rechtopstaande, zuilvormige lijsterbes, Sorbus aucuparia ‘Autumn Spire’ is ideaal voor in een kleine tuin. Een opvallende herfstkleur zorgt voor een opvallend kenmerk, waarbij het rode herfstblad prachtig contrasteert met de felgele bessen. Naast de kleurrijke herfsttentoonstelling produceert de Sorbus Autumn Spire-boom in het voorjaar ook mooie witte bloemen.

Sorbus aucuparia ‘Autumn Spire’ groeit in veel moeilijke situaties, inclusief vervuilde en blootgestelde gebieden, maar vermijd natte of drassige plaatsen. Deze staande lijsterbes groeit in 20 jaar tot 4 x 1 meter en is ideaal om het meeste uit de verticale ruimte te halen. Een zeer aantrekkelijke boom met een scala aan kleurrijke kenmerken die hem tot een magneet voor dieren in het wild maken.

Bomen voor kleine tuin - Lijsterbes - Bron: Gardenersdream.co.uk
Bomen voor kleine tuin – Lijsterbes – Bron: Gardenersdream.co.uk

6. Treurkatjeswilg

Salix caprea ‘Pendula’, ook bekend als de Treurkatjeswilg, is een wonderbaarlijk architectonische dwergboom met sterk afhangende takken. Het heeft in de lente felgele harige ‘katjes’ die populair zijn bij bijen. Het middengroene eivormige blad heeft een zachtgrijze onderzijde en bekleedt de takken het hele jaar door aantrekkelijk. In de winter ziet de treurvorm er prachtig uit bedekt met vorst of sneeuw.

Salix caprea ‘Pendula’ staat super mooi naast water en geeft de voorkeur aan de volle zon, maar kan ook in een container worden gekweekt als er een bewateringsregime wordt ingesteld. Verwacht een hoogte en spreiding van 2,5 x 2,5 meter in 20 jaar, minder in een pot wordt het minder hoog.

Bomen voor kleine tuin - Treurkatjeswilg - Bron: Gardenersdream.co.uk
Bomen voor kleine tuin – Treurkatjeswilg – Bron: Gardenersdream.co.uk

7. Rode Zuilbeuk

De Rode Zuilbeuk biedt in het voorjaar rood blad dat in de zomer mooi diep paars wordt en in de herfst bruin. Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’ is een mooie, netjes gevormde slanke boom die in 20 jaar slechts 10 x 3 meter wordt, waardoor hij ideaal is voor veel tuinen, zowel als middelpunt als voor een formele laan.

‘Dawyck Purple’ is vernoemd naar de Dawyck Botanic Garden, hoewel beter bekend als Purple Fastigiate. Deze paarse rechtopstaande beuk verdraagt de meeste bodems en blootgestelde omstandigheden, maar vermijdt natte standplaatsen. Plant in de volle zon voor de allerbeste kleur.

Bomen voor kleine tuin - Treurkatjeswilg
Bomen voor kleine tuin – Treurkatjeswilg – Bron: Primrose.co.uk

8. Betula pendula ‘Fastigiata Joes’

Betula pendula ‘Fastigiata Joes’ heeft een heerlijk strakke, smal piramidale vorm. De silhouet is bijna zuilvormig, maar loopt taps toe naar een nette punt. Deze vorm leent zich goed voor kleine tuinen met beperkte ruimte, maar ziet er ook prachtig uit in rijen langs een laan of oprit.

‘Fastigiata Joes’ heeft een prachtige witte bast en mooie kronkelende takken. ‘Katjes’ sieren de boom in de late lente en kleine groene bladeren worden geeloranje in de herfst. De boom wordt ontwikkeld in Nederland, biedt een smallere vorm, zuiverdere witte schors en minder vatbaarheid voor bladroest dan Betula pendula ‘Fastigiata’.

Bomen voor kleine tuin - Betula pendula Fastigiata Joes
Bomen voor kleine tuin – Betula pendula Fastigiata Joes – Bron: Primrose.co.uk

9. Palmboom

Een van de steunpilaren van elke tropische of exotische tuin is de palmboom. De term palm dekt een breed scala aan planten en is waarschijnlijk de meest betrouwbare voor het klimaat in Nederland. Meestal hebben ze groene waaierpalmbladeren, hoewel sommige van de nieuwere introducties blauwgroen zijn met een witte of zilveren onderkant van de bladeren. Wil je heel het jaar door een vakantiegevoel creëren in je kleine tuin? Dan mag een Palmboom natuurlijk niet ontbreken!

Bomen voor kleine tuin - Palmboom - Bron: Inrichting-huis.com
Bomen voor kleine tuin – Palmboom – Bron: Inrichting-huis.com

10. Krentenboom

Een krachtige, grote struik of zeer kleine boom die in de lente een overvloedige weergave van witte bloemen produceert, te midden van een bronsachtig gebladerte. Het loof vervaagt naar groen in de zomer en vervolgens naar rijk rood en paars in de herfst. In de nazomer produceert de Krentenboom kleine zoete vruchten, waar vogels van genieten. Een ideale keuze voor een hele kleine tuin.

Bomen voor kleine tuin - Krentenboom - Bron: Derwenwholesale.co.uk
Bomen voor kleine tuin – Krentenboom – Bron: Derwenwholesale.co.uk

Bekijk ook:
Kleine tuin
85x Tuin ideeën
10x Tuin ontwerpen voorbeelden
Japanse tuin
Olijfboom

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate