Roestbruin in interieur: Tips, ideeën en inspiratie


Ontdek hoe je de warme en gezellige kleur roestbruin in je interieur kunt integreren met behulp van praktische tips, leuke ideeën en inspiratie voorbeelden.

Roestbruin is een kleur die steeds vaker wordt gebruikt in het interieur. En dat is niet voor niets! Roestbruin straalt warmte, gezelligheid en nostalgie uit. Het is een kleur die doet denken aan de herfst, de natuur en de zonsondergang. Bovendien past roestbruin perfect bij de trend van ’terug naar de natuur’, waarbij we steeds meer op zoek zijn naar aardse materialen en kleuren.

Of je nu op zoek bent naar een knusse sfeer in de woonkamer, een rustgevende uitstraling in de slaapkamer of een warme touch in de keuken, roestbruin kan overal worden toegepast. In dit artikel laten we je zien hoe je roestbruin kunt integreren in verschillende ruimtes in huis, en geven we je tips en ideeën voor het combineren van roestbruin met andere kleuren en materialen. Of je nu al fan bent van roestbruin, of het nog moet ontdekken, na het lezen van dit artikel ben je vast en zeker geïnspireerd om deze warme en gezellige kleur toe te voegen aan jouw interieur!

roestbruine kleur interieur
Super mooie roestbruine muren in het appartement van Helena Sand | Fotografie: Lina Östling

Wat is roestbruin voor een kleur?

Roestbruin is een warme, aardse kleur die vaak wordt omschreven als een mengeling van rood, bruin en oranje. De kleur doet denken aan de kleur van roestig metaal, vandaar ook de naam. Roestbruin kan variëren in tint, van een diepe donkerbruine kleur met een vleugje rood tot een lichtere oranje tint met een hint van bruin.

Roestbruin is een kleur die goed past bij andere aardse kleuren, zoals beige, groen en grijs. Het is een kleur die warmte en gezelligheid uitstraalt, en daardoor goed past in een interieur waarin een knusse sfeer wordt gecreëerd. Roestbruin kan goed worden gecombineerd met andere kleuren, zoals donkergroen, diepblauw en okergeel, maar ook met neutrale kleuren zoals wit en zwart.

Het gebruik van roestbruin in het interieur is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om hun huis een warme, gezellige uitstraling te geven, en roestbruin kan daar zeker aan bijdragen. Of het nu gaat om een roestbruine bank in de woonkamer, een roestbruine muur in de slaapkamer of roestbruine accessoires in de keuken, roestbruin kan overal worden toegepast.

Het stijlvolle roestbruine interieur in The Espresso Lab in Abu Dhabi, ontworpen door Studio M.
Het stijlvolle roestbruine interieur in The Espresso Lab in Abu Dhabi, ontworpen door Studio M.

Wat is het verschil tussen roestbruin en terracotta?

Roestbruin en terracotta zijn twee kleuren die vaak met elkaar worden verward. Hoewel ze beide warme en aardse tinten hebben, zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee kleuren.

Roestbruin is een diepe, warme kleur die doet denken aan de kleur van roestig metaal. Het is een bruinige tint met een vleugje rood en oranje erdoorheen. Roestbruin heeft een rijke en intense uitstraling en wordt vaak gebruikt om een warme en gezellige sfeer te creëren in het interieur.

Terracotta is ook een warme kleur, maar heeft een meer roodachtige ondertoon dan roestbruin. Het is een kleur die doet denken aan de kleur van terracotta potten, vandaar de naam. Terracotta is een aardse tint die veel wordt gebruikt in mediterrane en oosterse interieurs. Het is een kleur die zorgt voor een warme en rustieke uitstraling.

Roestbruin RAL kleur

Er bestaat ook een RAL-kleur voor roestbruin. Deze kleur staat bekend als RAL 8012 en wordt ook wel ‘roodbruin’ genoemd. RAL 8012 is een warme en aardse kleur die doet denken aan de kleur van roestig metaal. Het is een veelgebruikte kleur in de architectuur en bouwsector, maar kan ook goed worden toegepast in het interieur. Door het gebruik van RAL-kleuren kunnen kleuren nauwkeurig worden afgestemd en gecommuniceerd tussen verschillende partijen in de bouw- en designwereld. Zo weet iedereen precies welke kleur er bedoeld wordt en ontstaan er geen misverstanden.

RAL 8012
RAL 8012

Roestbruin combineren

Het combineren van kleuren en materialen is een belangrijk onderdeel van interieurdesign. Het kan echter lastig zijn om de juiste combinaties te maken die zorgen voor een harmonieus geheel. Roestbruin is een kleur die steeds vaker wordt gebruikt in het interieur, maar hoe combineer je deze kleur nu het beste met andere kleuren en materialen? In dit deel van het artikel laten we je zien hoe je roestbruin kunt combineren voor een gezellige en warme sfeer in huis. Of je nu op zoek bent naar een rustgevende uitstraling in de slaapkamer of een warme touch in de keuken, met deze tips kun je roestbruin op de juiste manier integreren in je interieur.

 1. Combineer met neutrale kleuren: Roestbruin kan goed worden gecombineerd met neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart. Hierdoor komt de warme uitstraling van roestbruin goed tot zijn recht.
 2. Combineer met aardse kleuren: Roestbruin past goed bij andere aardse kleuren zoals groen, beige en bruin. Hierdoor ontstaat een natuurlijke en warme uitstraling.
 3. Combineer met diepe kleuren: Roestbruin kan goed worden gecombineerd met diepe kleuren zoals donkergroen, donkerblauw en bordeauxrood. Dit zorgt voor een rijke en warme uitstraling.
 4. Combineer met metallics: Roestbruin kan goed worden gecombineerd met metallics zoals goud en koper. Dit zorgt voor een luxe en warme uitstraling.
 5. Combineer met natuurlijke materialen: Roestbruin past goed bij natuurlijke materialen zoals hout en leer. Hierdoor ontstaat een warme en natuurlijke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een roestbruine muur in combinatie met een warme houten vloer.
roestbruin kleurenpalet
Roestbruin kleurenpalet

Roestbruine muur

Een roestbruine muur kan een mooie en warme toevoeging zijn aan een interieur. Het is een kleur die rust en warmte uitstraalt, en daardoor goed past in ruimtes waarin we willen ontspannen, zoals de slaapkamer of de woonkamer. Hieronder vind je enkele tips voor het gebruik van een roestbruine muur in het interieur:

 • Combineer met lichte kleuren: Een roestbruine muur kan het beste worden gecombineerd met lichte kleuren zoals wit, beige of lichtgrijs. Hierdoor komt de warme uitstraling van de roestbruine muur goed tot zijn recht en blijft de ruimte licht en luchtig.
 • Kies voor matte verf: Een roestbruine muur kan het beste worden geverfd met een matte verfsoort. Hierdoor ontstaat een zachte en rustige uitstraling die goed past bij de warme kleur van de muur.
 • Maak gebruik van contrast: Door een roestbruine muur te combineren met contrasterende kleuren zoals donkergroen, diepblauw of zwart, ontstaat een krachtig en dynamisch geheel. Dit zorgt voor een eigentijdse uitstraling en voorkomt dat de ruimte te eentonig wordt.
 • Voeg accessoires toe: Om de warme sfeer van de roestbruine muur te versterken, kunnen accessoires worden toegevoegd in dezelfde kleurtinten. Denk bijvoorbeeld aan roestbruine kussens, een plaid of een vaas.
Prachtige roestbruine muren van Pure & Original in een appartement uit Noorwegen.
Prachtige roestbruine muren van Pure & Original in een appartement uit Noorwegen.

Roestbruin als accentkleur

Roestbruin als accentkleur kan een mooie en subtiele toevoeging zijn aan een interieur. Het is een kleur die warmte en gezelligheid uitstraalt, maar die niet te overheersend is. Roestbruin kan goed worden toegepast door middel van accessoires zoals kussens, plaids of vazen, maar ook in patronen zoals behang of stoffen. In dit deel van het artikel laten we je zien hoe je roestbruin als accentkleur kunt gebruiken in het interieur. Of je nu op zoek bent naar een speelse uitstraling in de slaapkamer of een subtiele touch in de woonkamer, met deze tips kun je roestbruin op de juiste manier integreren in je interieur.

 • Voeg accessoires toe: Roestbruin kan goed worden toegepast als accentkleur door middel van accessoires zoals kussens, plaids of vazen. Hierdoor ontstaat een subtielere uitstraling dan wanneer je een hele muur roestbruin verft.
 • Kies voor patroon: Roestbruin kan ook goed worden toegepast als accentkleur in patronen zoals behang, stoffen of tegels. Hierdoor ontstaat een speels effect en blijft de uitstraling toch subtiel.
 • Combineer met neutrale kleuren: Roestbruin kan het beste worden gecombineerd met neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart. Hierdoor komt de warme uitstraling van roestbruin goed tot zijn recht en blijft de uitstraling rustig en harmonieus.
 • Pas op met teveel roestbruin: Teveel roestbruin kan zorgen voor een overweldigende uitstraling en kan de ruimte te druk maken. Houd het daarom bij een aantal roestbruine accenten en combineer deze met andere kleuren en materialen.
Prachtig interieurontwerp met roestbruin als accentkleur, gerealiseerd door Tom Mark Henry | Fotografie: Derek Swalwell
Prachtig interieurontwerp met roestbruin als accentkleur, gerealiseerd door Tom Mark Henry | Fotografie: Derek Swalwell

Roestbruine meubels

Roestbruine meubels, zoals een bank, fauteuil of kast, kunnen een mooie en warme toevoeging zijn aan een interieur. Het gebruik van roestbruine meubels in een ruimte met donkere muren of lichte muren kan echter een heel ander effect hebben op de uitstraling van de ruimte.

In een ruimte met donkere muren zorgen roestbruine meubels voor warmte en gezelligheid. Een roestbruine bank of fauteuil is een echte eyecatcher in een ruimte met donkere muren en zorgt voor een speelse en eigentijdse uitstraling. Combineer deze met andere natuurlijke kleuren zoals beige, grijs en groen voor een harmonieuze uitstraling. Voeg accessoires toe in dezelfde kleurtinten om de warme sfeer te versterken.

In een ruimte met lichte muren zorgen roestbruine meubels voor een frisse en warme uitstraling. Een roestbruine bank of fauteuil is een mooie toevoeging aan een neutraal interieur. Combineer deze met andere natuurlijke kleuren zoals wit, beige en lichtgrijs voor een harmonieuze uitstraling. Voeg accessoires toe in dezelfde kleurtinten om de warme sfeer te versterken.

Een roestbruine kast in een ruimte met donkere muren bijvoorbeeld, zorgt voor een warme en gezellige uitstraling en biedt daarnaast ook nog praktische opbergruimte. Combineer deze met andere natuurlijke kleuren zoals hout en leer voor een harmonieuze uitstraling.

Het mooie &Tradition The Moor AP5 Vloerkleed in een roestbruine kleurtint.
Het mooie &Tradition The Moor AP5 Vloerkleed in een roestbruine kleurtint.

En een roestbruine kast in een ruimte met lichte muren, zal meer voor een frisse en warme uitstraling zorgen. Combineer deze met neutrale kleuren zoals wit en grijs voor een rustige uitstraling. Voeg accessoires toe in dezelfde kleurtinten om de warme sfeer te versterken.

Het gebruik van roestbruine meubels kan bijdragen aan een gezellige en warme sfeer in huis, ongeacht de kleur van de muren. Door het combineren van de juiste kleuren en materialen ontstaat een harmonieus geheel dat zorgt voor een ontspannen en rustige uitstraling.

Shop the look

Bekijk ook:
Muur kleuren
Cognac kleur

1 Comment

 1. Pingback: Taupe interieur - HOMEASE

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate