10x Schuurwoningen


Ontdek alles wat je moet weten over schuurwoningen, van wat ze zijn tot wat ze kosten en waar je op moet letten bij het bouwen of kopen van een prefab schuurwoning. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, laten we ook 10 inspirerende voorbeelden van reeds gebouwde schuurwoningen zien. Kijk snel verder!

Heb je er ooit van gedroomd om te wonen in een ruime, lichte woning met een minimalistisch ontwerp en een landelijke uitstraling? Dan is een schuurwoning misschien wel de perfecte keuze voor jou. Schuurwoningen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Met hun grote open ruimtes, hoge plafonds en natuurlijke materialen zoals hout en steen, zijn schuurwoningen niet alleen functioneel en duurzaam, maar ook bijzonder sfeervol en gezellig.

Maar wat is een schuurwoning eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken als je er een wilt laten bouwen of een prefab schuurwoning wilt kopen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we je alle praktische informatie die je nodig hebt. We bespreken niet alleen de kosten en aandachtspunten bij het bouwen of kopen van een schuurwoning, maar laten ook 10 inspirerende voorbeelden zien van reeds gebouwde schuurwoningen. Dus, leun achterover, pak een kopje koffie (of thee) en laat je inspireren door de wonderlijke wereld van schuurwoningen.

schuurwoning hoge plafonds houten balken
De hoge plafonds met houten balken zijn typerend voor schuurwoningen | Fotografie: Rory Gardiner

Wat zijn schuurwoningen?

Schuurwoningen zijn moderne woningen die zijn geïnspireerd op de traditionele schuren die je op het platteland vindt. Ze hebben vaak een minimalistisch ontwerp, met een simpele geometrische vorm en een open plattegrond. Kenmerkend voor schuurwoningen is het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, steen en beton, waardoor ze een warme, landelijke uitstraling hebben.

Het idee achter een schuurwoning is om de ruimte op een slimme manier te benutten en een comfortabele, functionele leefomgeving te creëren. Vaak hebben schuurwoningen een open woonkamer en keuken op de begane grond, met een vide die uitkijkt op de woonkamer vanuit de slaapkamer op de bovenverdieping. Door de hoge plafonds en grote ramen valt er veel natuurlijk licht binnen, wat bijdraagt aan de ruimtelijke sfeer van de woning.

Een schuurwoning kan zowel vrijstaand als geschakeld worden gebouwd. Omdat het ontwerp zo eenvoudig is, kunnen schuurwoningen vaak relatief snel en efficiënt worden gebouwd. Daarnaast zijn er ook prefab schuurwoningen verkrijgbaar, die in de fabriek worden geproduceerd en vervolgens op locatie worden geassembleerd.

Over het algemeen is een schuurwoning dus een moderne woning die qua ontwerp is geïnspireerd op de traditionele schuren die op het platteland te vinden zijn. Schuurwoningen zijn functioneel, duurzaam en sfeervol, en bieden veel ruimte en licht dankzij hun open ontwerp en natuurlijke materialen.

Pad Studio ontwierp deze schuurwoning met gerecycled hout. | Fotografie: Ståle Eriksen
Pad Studio ontwierp deze schuurwoning met gerecycled hout. | Fotografie: Ståle Eriksen

Waar moet je op letten bij het bouwen of kopen van een schuurwoning?

Als je overweegt om een schuurwoning te bouwen of een prefab schuurwoning te kopen, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Hieronder bespreken we vier van de belangrijkste aspecten die je niet over het hoofd moet zien.

Regels en vergunningen

Voordat je begint met het bouwen of kopen van een schuurwoning, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en vergunningen die gelden in jouw gemeente. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het bouwen van een schuurwoning, bijvoorbeeld vanwege het bouwvolume of de bestemming van het perceel. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de gemeente of een architect om te bepalen wat de regels zijn in jouw specifieke situatie.

Ontwerp en indeling

Het ontwerp en de indeling van een schuurwoning zijn bepalend voor de functionaliteit en de uitstraling van de woning. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de gewenste indeling en functionaliteit voordat je begint met bouwen of kopen. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn onder andere de grootte van de ruimtes, de positie van de ramen, de hoogte van de plafonds, de toegankelijkheid van de woning en de relatie tussen binnen- en buitenruimtes.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie

Bij het bouwen of kopen van een schuurwoning is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid en energie-efficiëntie. Door te kiezen voor duurzame materialen en energiebesparende technieken, zoals zonnepanelen, vloerverwarming en goede isolatie, kun je de energiekosten verlagen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Materialen en afwerking

Het gebruik van natuurlijke materialen is een belangrijk kenmerk van schuurwoningen en draagt bij aan de warme, landelijke uitstraling van deze woningen. Denk bijvoorbeeld aan houten gevelbekleding, stenen muren en betonnen vloeren. Bij het kiezen van materialen moet je rekening houden met aspecten zoals duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en isolatiewaarde.

Een geweldige houten schuurwoning ontworpen door Paul Uhlmann Architects | Fotografie: Andy Macpherson Studio
Een geweldige houten schuurwoning ontworpen door Paul Uhlmann Architects | Fotografie: Andy Macpherson Studio

Kosten van een schuurwoning

Het is belangrijk om bij het overwegen van een schuurwoning ook rekening te houden met de kosten. De kosten van een schuurwoning kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de woning, de materialen die worden gebruikt en de afwerking. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste kostenposten waar je rekening mee moet houden.

2.1 Kosten van de bouw

De kosten van de bouw van een schuurwoning kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld genomen kost een schuurwoning tussen de € 150.000 en € 400.000. De kosten kunnen echter hoger uitvallen als je kiest voor hoogwaardige materialen of een complex ontwerp. Ook moet je rekening houden met kosten voor de architect, aannemer en eventueel de constructeur.

2.2 Kosten van de grond

Naast de kosten van de bouw moet je ook rekening houden met de kosten van de grond waarop de schuurwoning wordt gebouwd. De kosten van de grond kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie en de grootte van het perceel. In sommige gevallen kun je ook te maken krijgen met bijkomende kosten, zoals kosten voor het slopen van een bestaande woning.

2.3 Kosten van de afwerking

Tot slot moet je ook rekening houden met de kosten van de afwerking van de schuurwoning. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de kosten van de keuken, de badkamer, de vloeren en de wandafwerking. Deze kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van de materialen die worden gebruikt en de afwerkingsniveau’s die je kiest.

Al met al is het dus belangrijk om bij het overwegen van een schuurwoning rekening te houden met de verschillende kostenposten die hiermee gepaard gaan. Door hier op voorhand goed over na te denken, kun je voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan tijdens het bouwproces.

Inspiratie voorbeelden

1. Stenen schuurwoning

Deze mooie stenen schuurwoning is herontworpen door Architectuurstudio TYPE. Het huis van 199 vierkante meter werd oorspronkelijk in 1810 gebouwd als dorsschuur en koeienstal. Voorafgaand aan de renovatie was de schuur in een staat van verval geraakt, het dak ontbrak en de resterende stenen muren waren overwoekerd met onkruid. Tijdens de renovatie streefde de architectuurstudio ernaar het voorbeeldige werk van de landbouwtechniek te behouden en tegelijkertijd een geschikt huis te creëren voor het moderne gezinsleven.

schuurwoning steen
Fotografie: Rory Gardiner
schuurwoning interieur houten balken
Fotografie: Rory Gardiner

2. Schuurwoning met houten gevel

Schotse studio Mary Arnold-Forster Architects heeft een cluster van kleine gebouwen ontworpen rond een wilde bloementuin op het platteland van Schotland, die zowel een kantoor voor de studio als een huis voor de oprichter bevatten. De twee verdiepingen tellende schuurwoningwoning en gelijkvloerse kantoorgebouwen zijn ontworpen met verwijzen naar de traditionele structuren van het gebied.

schuurwoning glazen schuifpui
Fotografie: David Barbour
schuurwoning hout
Fotografie: David Barbour

3. Zwarte schuurwoning

Ell House van architectenbureaus Ravi Handa Architect en AAmp Studio is een met cederhout bekleed vakantiehuis op het platteland van Ontario met een zadeldak dat is geïnspireerd op traditionele schuurwoningen uit die regio. De gevel van cederhout werd met de hand verkoold met behulp van de Japanse techniek die bekend staat als Yakisugi, een traditionele houtverwarmingsmethode die hout waterdicht en ongediertebestendig maakt.

schuurwoning puntdak interieur betonnen vloer
Fotografie: Maxime Brouillet
zwarte schuurwoning
Fotografie: Maxime Brouillet

4. Zinken dak

Elliott Architects heeft deze mooie schuurwoning ontworpen in de Tyne Valley in Engeland, kenmerkt met dubbelhoge leefruimte onder een steil zadelplafond. De lokale architecten bouwden het huis met vier slaapkamers, genaamd North Bank, aan de rand van een dorp in Northumberland. De vorm van het huis verwijst naar het nabijgelegen Causeway House, eigendom van een monumentale trust, een oude boerderij met een van de weinige overgebleven voorbeelden van een zwart thack-dak – de verloren kunst van heideriet.

Terwijl het silhouet van het nieuwe gebouw de steile dakhelling van deze oude constructies weerspiegelt, is de rieten dakbedekking verwisseld voor een meer eigentijdse zinkafwerking.

schuurwoning dak zink
Fotografie: Jill Tate
schuurwoning interieur ramen
Fotografie: Jill Tate

5. Schuurwoning met gerecyclede hout

Planken van hout teruggewonnen uit een oude schuur werden gebruikt om deze schuurwoning in Hampshire te bekleden, ontworpen door Pad Studio. Pad Studio koos voor het gerecyclede hout met zijn natuurlijke patinering voor de muren, het dak en de vloeren om het huis te laten opgaan in het landschap.

Voor het interieur gebruikte de ontwerpers een palet van gedempte en natuurlijke tinten. Frameloze ramen zijn georiënteerd om het uitzicht over het landschap optimaal te benutten. Het grootste deel van de begane grond bestaat uit een open woonkamer met een hoog plafond dat de lijn van het puntdak volgt en glazen deuren die uitkomen op het houten terras.

schuurwoning interieur houten vloer
Fotografie: Ståle Eriksen
schuurwoning gerecycled hout
Fotografie: Ståle Eriksen

6. Schuurwoning met gerecyclede hout

Landbouwschuren waren een inspiratie voor dit vakantiehuis in Pullenvale, in Australië, ontworpen door Paul Uhlmann Architects. De focus van het huis is de dubbelhoge woon-, keuken- en eetruimte aan het zuidwestelijke uiteinde. Schuifbare houten schermen aan weerszijden van het gebouw zorgen ervoor dat het woongedeelte zich opent naar het landschap.

Omlijst door de zichtbare houten balken van de structuur van de schuurwoning, zit een reeks aanrechtbladen direct tegen de glazen gevel van deze ruimte. Dit aspect kijkt uit op het landschap en wordt beschermd tegen verblinding door de overstek van het dak.

schuurwoning schuifpui
Fotografie: Andy Macpherson Studio
schuurwoning vakantiehuis
Fotografie: Andy Macpherson Studio

7. Schuurwoning van golfplaten

Britse studio Sandy Rendel Architects heeft een Nederlandse schuur op Morlands Farm in West Sussex, Engeland, verbouwd tot een huis bekleed met golfplaten. Nederlandse schuren met een metalen frame en een tongewelf hebben een onderscheidend uiterlijk, structuur, vorm en materiaalgebruik. Dit was voor de architecten essentieel om dit karakter en deze esthetiek te behouden.

De entree van deze schuurwoningwoning, drie slaapkamers en een kantoor bevinden zich op de begane grond en de gehele bovenverdieping bestaat uit een open keuken en eetkamer. De omgekeerde opstelling maakte een open lay-out mogelijk voor de woonruimtes op de eerste verdieping, waardoor het interieur over de volledige omvang van de gewelfde daklijn en structuur werd geopend en tegelijkertijd een verhoogd uitzicht bood over de uitgestrekte openbare tuin en de South Downs voorbij.

schuurwoning golfplaten
Fotografie: Jim Stephenson
schuurwoning groot raam
Fotografie: Jim Stephenson

8. Schuurwoning van multiplex

Pelletier de Fontenay – een studio in Montreal onder leiding van Hubert Pelletier en Yves de Fontenay – ontwierp deze bijzondere multiplex schuurwoning in samenwerking met de Montreal-architect Abbott. Het doel was om het ontwerp van nabijgelegen schuren te herinterpreteren met eigentijdse materialen en constructies, waaronder houten bekleding en plaatwerk met staande naden voor de buitenkant.

Drie identiek gevormde volumes van verschillende afmetingen en oriëntatie zijn naast elkaar verbonden zonder elkaar ooit te kruisen. Samen vormen ze een ongewoon maar coherent ensemble.

De grootste van deze hellende constructies bevindt zich in het midden van het huis van 300 vierkante meter. De dubbelhoge ruimte bevat de woonkamer, het eetgedeelte en de keuken. Het krijgt veel daglicht door glazen schuifdeuren die uitkomen op een terras en een dakraam erboven.

multiplex schuurwoning
Fotografie: James Brittain
schuurwoning modern interieur
Fotografie: James Brittain

Bekijk ook:
30x Containerwoningen
10x Notariswoning
Prefab woning

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate