12x Soorten trapleuningen


Een trap zonder trapleuning is eigenlijk niet compleet. Niet alleen omdat het veiligheid biedt bij het traplopen, maar ook omdat het er mooier uitziet. Als je geen trapleuning hebt, dan ziet het er een stuk kaler uit op de muur. Tegenwoordig is er bovendien heel veel mogelijk als het gaat op trapleuningen. Naast de traditionele gietijzeren of houten trapleuningen, kan je ook kiezen uit heel veel andere soorten trapleuningen. Wij hebben de leukste en mooiste soorten trapleuningen voor op een rijtje gezet. Voor wat voor soort trapleuning ga jij?

1. Trapleuning van touw

We beginnen gelijk met één van de leukste soorten trapleuningen, trapleuning van touw! In eerste instantie zou je misschien denken dat een trapleuning van touw niet stevig is, maar niets is minder waar. Met hennep en katoenen touw kan je hele stevige, en tegelijkertijd ook hele soepele, trapleuningen maken. De eindknoop speelt hierbij een belangrijke rol, die op z’n minst net zo belangrijk is als de leuningdragers aan de wand. Daarnaast is een trapleuning van touw ook gewoon super mooi, die je trap een natuurlijke uitstraling geven. Het doet ook een beetje denken aan een boot. Super leuk dus voor een landelijk interieur met een nautisch thema!

Trapleuning van touw

Trapleuning van touw

Trapleuning van touw

2. Trapleuning van steigerbuizen

Steigerbuizen zijn weliswaar bedoeld voor het bouwen van steigers, maar je kunt er nog heel veel toffe en leuke dingen mee maken voor huis en tuin. Zo kan je steigerbuizen gebruiken als plankdragers, je kunt er hele stoere kledingrekken mee maken, complete bedden, noem maar op. En trapleuningen van steigerbuizen zijn ook een heel stoer idee, vooral als je van vintage en/of industriële interieurs houdt!

Trapleuning van steigerbuizen

Trapleuning van steigerbuizen

Trapleuning van steigerbuizen

3. Stalen trapleuningen

Over industrieel gesproken, wat tegenwoordig super populair is, zijn stalen trapleuningen. Sterker zelfs, het is op dit moment dé trend. Zwarte stalen kozijnen zijn overigens niet alleen een goed idee als je jouw trap een industrieel tintje wilt geven, ze passen ook heel mooi in klassieke, landelijke en moderne interieurs. Of je nou een houten trap, een betonnen trap of een stalen trap hebt, stalen trapleuningen passen er altijd bij. Je zou het bovendien in elke gewenste kleur laten spuiten.

Stalen trapleuningen

Stalen trapleuningen

Stalen trapleuningen

4. Houten trapleuningen

De meest populaire trapleuningen zijn ongetwijfeld houten trapleuningen. Bij de meeste nieuwbouwwoningen worden houten trapleuningen standaard geleverd. Maar naast de standaard houten trapleuningen, zijn er nog veel meer andere soorten houten trapleuningen met een heel ander ontwerp. Rondvormige, rechthoekige, gebogen, smalle, brede, noem maar op. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende soorten hout: hardhout, grenen, Wengé, etc. Hieronder zien jullie een paar mooie inspiratie voorbeelden.

Houten trapleuningen

Houten trapleuningen

Houten trapleuningen

5. Gouden trapleuningen

Met gouden details kan je een interieur een hele chique, luxe en exclusieve uitstraling geven. Niet voor niets zien we deze trend steeds vaker voorbij komen. Wil je die chique, luxe en exclusieve uitstraling ook voor je trap? Dan is een gouden trapleuning een heel leuk idee!

Gouden trapleuning

Gouden trapleuning

Gouden trapleuning

6. Koperen trapleuningen

Vind je gouden trapleuningen een beetje te chic? Dan kan je ook denken aan koperen trapleuningen. Koperen trapleuningen lijkt heel erg op goud, maar is net iets stoerder. Als je heel creatief en handig bent, dan zou je zelf een trapleuning kunnen maken van koperen buizen.

Koperen trapleuningen

Koperen trapleuningen

Koperen trapleuningen

7. Roestvrijstalen trapleuningen

Heb je een strakke moderne trap? Dan zou je daar een mooie roestvrijstalen trapleuning bij kunnen nemen. Naast dat het er super strak en modern uitziet, bieden RVS trapleuningen ook een aantal hele praktische voordelen. Zo is RVS onderhoudsarm, het verkleurt niet, en wat ook niet onbelangrijk is, het aanbod van roestvrijstalen trapleuningen is super groot. De keuze is reuze!

Roestvrijstalen trapleuningen

Roestvrijstalen trapleuningen

Roestvrijstalen trapleuningen

8. Trapleuning in de muur

De meeste soorten trapleuningen worden aan de muur bevestigd. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle bovengenoemde trapleuningen. Maar bij een architect hebben we onderstaand idee gevonden, waarbij de trapleuning in de muur is verwerkt, waardoor het een hele strakke uitstraling heeft. Je kunt hier bovendien verschillende materialen voor gebruiken. Je zou bijvoorbeeld het zelfde materiaal als de wandafwerking kunnen gebruiken zodat het nóg meer een geheel wordt.

Trapleuning in de muur

Trapleuning in de muur

Trapleuning in de muur

9. Trapleuning met verlichting

Verlichting bij de trap is erg belangrijk. Niet omdat het er mooi uit moet zien, maar dit heeft vooral met de veiligheid te maken bij het traplopen. Je heb natuurlijk verschillende soorten trapverlichting. Je kunt een normale hanglamp, wandlamp of spotjes in het plafond nemen, maar je kunt ook denken aan verlichting die in de traptreden of trapleuning is verwerkt. Alle soorten trapleuningen kan je met verlichting combineren.

Trapleuning met verlichting

Trapleuning met verlichting

Trapleuning met verlichting

10. Glazen trapleuningen

Dan heb je ook nog glazen trapleuning. In tegenstelling tot bovenstaande soorten trapleuningen, worden glazen trapleuningen altijd aan de buitenkant van de trap gemaakt. Het is dus geen echte trapleuning, het is meer een balustrade, die je als steun kunt gebruiken bij het traplopen. Zo’n glazen balustrade kan je altijd nog combineren met een ander soort trapleuning aan de andere muur van de trap. Met een glazen balustrade geef je de trap niet alleen een moderne en luxe uitstraling, je creëert ook een open en ruimtelijk gevoel.

Glazen trapleuning

Glazen trapleuning

Glazen trapleuning

11. Trapleuning van takken

Ben jij een echte natuurliefhebber, en je wilt de natuur binnen in huis halen? Er zijn heel veel leuke ideeën om dat te doen. Je zou je trap zelfs hét ultieme natuurgevoel kunnen geven, door te kiezen voor trapleuning van takken. Het is alleen wel een uitdaging om een geschikte tak te vinden, die er zowel goed uitziet, als stevig genoeg is voor een trapleuning. Lukt het niet? Geen nood, want er zijn verschillende winkels en webshops die trapleuningen van takken verkopen.

Trapleuning van takken

Trapleuning van takken

Trapleuning van takken

12. Geen trapleuning

Met trapleuningen zorg je voor veiligheid bij het traplopen. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met ouderen, kleine kinderen of mensen die minder mobiel zijn. Heb je daar allemaal niet mee te maken, en je vindt trapleuningen helemaal niks, dan kan je er ook voor kiezen om geen trapleuning te nemen. Dit kan voor een super strakke en minimalistische uitstraling zorgen. Bekijk onderstaande inspiratie voorbeelden!

Geen trapleuning

Geen trapleuning

Geen trapleuning

2 Comments

  1. De zwarte stalen trapleuning met led-verlichting in, welke producent is dit? Waar verkrijgbaar?

  2. Jammer dat Debby (online) nog geen antwoord heeft mogen ontvangen.
    Zou daar ook wel interesse in hebben..misschien nog wel meerdere mensen.

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate