Tuinkleed kopen? Bekijk onze tips, ideeën en inspiratie voorbeelden!


Een tuinkleed is dé musthave voor de tuin dit jaar. Naast dat het er mooi uitziet, biedt een buitenkleed ook verschillende praktische voordelen. Lees er hier alles over, en bekijk onze handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor het kopen van jouw perfecte kleed voor jouw tuin, balkon of dakterras!

Yes, de lente is eindelijk aangebroken, en de zomer staat bijna voor de deur. De dagen worden langer, de zon wordt warmer en we maken ons allemaal klaar om wat tijd buiten te genieten. En waar kunnen we het beter besteden dan in onze eigen buitenruimtes? Of je nu een grote achtertuin of een kleine patio hebt, door hem klaar te maken voor het zomerseizoen, kun je het meeste uit de komende maanden halen. En met één item kan je jouw buitenruimte in een handomdraai volledig transformeren: een tuinkleed! Lees hieronder alles wat je moet weten over een tuinkleed – van praktische voordelen, verschillende soorten materialen, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden en ideeën.

Het grote jute tuinkleed in de mooie tuin van Hannah past perfect bij de houten meubels.
Het grote jute tuinkleed in de mooie tuin van Hannah past perfect bij de houten meubels.

Wat zijn de voordelen van een tuinkleed?

Met een simpel stukje stof kan je de uitstraling van jouw tuin, dakterras of balkon super eenvoudig veranderen. Maar een buitenkleed biedt nog veel meer voordelen dan alleen dat het er leuk en mooi uitziet. Hieronder hebben we alle voordelen van een tuinkleed voor je op een rijtje gezet.

tuinkleed zwart wit tuin
Kimberly van Swoonworthy.co.uk koos voor een mooi zwart wit tuinkleed voor haar mooie terras.

1. Sfeer en uitstraling

Als je op zoek bent naar een snelle en eenvoudige manier om je tuin op te frissen, zonder een groot doe-het-zelf-project of een dure make-over te hoeven doen, is een tuinkleed de perfecte oplossing. Tuinkleden geven de tuin extra warmte en textuur, en dat zonder extra ruimte in te nemen. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – er is altijd wel een tuinkleed die bij jou en jouw tuin past. Rol hem dan gewoon uit en je bent klaar! Geen instructies om te volgen en geen montage vereist.

Dit is de super mooie tuin van fotografe en stylist Nicki van Cottonwoodandco.com. Het tuinkleed matcht perfect met de witte en blauwe kussens van de tuinset.
Dit is de super mooie tuin van fotografe en stylist Nicki van Cottonwoodandco.com. Het tuinkleed matcht perfect met de witte en blauwe kussens van de tuinset.

2. Gezellige woonkamer in de tuin

Wil je een woonkamer sfeer creëren in je tuin, en de zithoek of loungehoek écht uitnodigen voor jou en jouw bezoekers? Met een tuinkleed verander je de loungehoek of zithoek in je tuin heel eenvoudig in een gezellige tuin woonkamer. Door een gedefinieerde buitenruimte te hebben, kunnen mensen zich er gemakkelijker op hun gemak voelen. Met een buitenkleed geef je dit gebied in je tuin een echte wow-factor, ongeacht de stijl meubels die je er hebt staan.

Tip: De truc is om de tuinkleed, of meerdere tuinkleden naar de ruimte te schalen. Als je een kleine patio hebt, dan is één klein kleed genoeg. Als je echter een grote, open tuin hebt, dan kan het een goed idee zijn om te experimenteren met een paar buitenkleden om de ruimte samenhangend en doordacht ontworpen te laten aanvoelen. Het kan zelfs mooi zijn om de tuinkleden te laten overlappen. Doordat het kleed comfort van binnen naar buiten haalt en je helpt om samenhang in je tuin te creëren, nodigt het je veel meer uit om van de zon te genieten.Voor het terras in de tuin van Shelby van Prettyinthepines.com koos ze voor de combinatie van een rond tuinkleed die ze op een groter rechthoekig kleed heeft geplaatst.

3. Bescherming van de vloer

Iedereen die weleens een tuinverbouwing hebben meegemaakt, weten dat het niet goedkoop is. En de vloer speelt daarbij een belangrijke rol. Of het nou gaat om tuintegels, vlonders of een mooi groen gazon, het is best een investering. Daarom wil natuurlijk dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Hoewel het onvermijdelijk is dat je vloer verouderd, kan je met een vloerkleed wel enige bescherming bieden. Het strategisch plaatsen van buitenkleden in gebieden waar veel voetverkeer is kan ervoor zorgen dat je vloer langer mooi blijven.

Het grote tuinkleed maakt de prachtige overdekte patiotuin helemaal af van Jenna van Jennasuedesign.com!
Het grote tuinkleed maakt de prachtige overdekte patiotuin helemaal af van Jenna van Jennasuedesign.com!

4. Lelijke plekken verbergen

Een tuinkleed bedekt niet alleen een ongerepte vloer, het dient ook als een uitstekende dekmantel voor beschadigde vloeren. Heeft je terrasvloer waterschade of heeft je stenen terras scheuren die je niet hebt kunnen herstellen? Een buitenkleed is precies wat je nodig hebt om een ​​deel van die schade te verbergen en de ruimte op te fleuren totdat je die reparaties uitvoert.

Op het perfecte overdekte terras in de tuin van Livvy vind je een mooi groot sisal tuinkleed.
Op het perfecte overdekte terras in de tuin van Livvy vind je een mooi groot jute tuinkleed.

5. Voelt zacht onder blote voeten

Één van de beste dingen van het zomerseizoen is dat we de overtollige kledinglagen kunnen overslaan. Dat betekent ook dat je lekker met je blote voeten de tuin in kunt lopen. Sterker zelfs, onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het goed voor onze gezondheid. Wat wel een probleem is, is dat een nieuw houten terras of grind, nou net niet de materialen zijn die comfortabel aanvoelen onder je voeten. Met een tuinkleed is dit probleem eenvoudig opgelost. Laat het blote voeten seizoen maar beginnen!

Met het grote gestreepte tuinkleed, heeft Jenni Yolo haar tuin een knusse woonkamer sfeer gecreëerd.
Met het grote gestreepte tuinkleed, heeft Jenni Yolo haar tuin een knusse woonkamer sfeer gecreëerd.

6. Kindvriendelijk

Een vloerkleed in de tuin is vooral ook een goed idee als je kleine kinderen hebt. Kinderen houden ervan om lekker op de grond te liggen en te kruipen Een zacht kleed voelt niet alleen lekker zacht en warm, het prikkelt ook de zintuigen die hen een gevoel van bescherming en verbondenheid geeft.

Het vintage tuinkleed in de patio tuin van Mandi van Vintagerevivals.com is de perfecte keus!
Het vintage tuinkleed in de patio tuin van Mandi van Vintagerevivals.com is de perfecte keus!

Tuinkleed materialen

Als je een mooi tuinkleed wilt kopen, dan is het belangrijk om te letten op het materiaal waarvan het kleed is gemaakt. Je kunt kiezen uit twee soorten materialen, namelijk synthetische en natuurlijke vezels.

Synthetische vezels bieden grote voordelen vanwege hun combinatie van levendige kleuren, duurzaamheid, en weerstand tegen verkleuring, meeldauw en schimmel. De meeste van deze tuinkleden zijn gemaakt van polypropyleen, maar er zijn ook varianten van nylon, polyester en acryl verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

  • Polypropyleen is één van de meest gekozen opties – een geëxtrudeerde, in de massa geverfde vezel die geen vloeistof of vlekken absorbeert. Tuinkleden die van 100 procent polypropyleen zijn gemaakt, zijn vlekbestendig en schimmelbestendig , en zijn UV-behandeld om verkleuring te voorkomen na blootstelling aan zonlicht. Je kunt een polyporpyleen tuinkleed eenvoudig reinigen met een tuinslang en zelfs bleekmiddel aanbrengen zonder de kleur of het ontwerp te beschadige. Hoewel het geen natuurlijke vezel is, kan het wel milieuvriendelijk zijn: sommige buitenkleden van polypropyleen zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van gerecyclede plastic flessen.
  • Nylon is een andere zeer veerkrachtige vezel, dus het wordt niet mat in gebieden met veel verkeer. Nylon is ook duurzaam, gemakkelijk schoon te maken, kleurvast en vlekbestendig. Aan de andere kant kan nylon erg heet worden bij blootstelling aan direct zonlicht en is het vatbaar voor opbouw van statische elektriciteit.
  • Polyester biedt een aantal positieve eigenschappen, waaronder levendige kleuren die bestand zijn tegen vervagen en veel vlekken. Polyester is echter gevoelig voor vlekken op oliebasis en kan ook in gebieden met veel verkeer worden afgestoten, geplet of mat worden.
  • Acryl lijkt qua uiterlijk het meest op natuurlijke vezels, met een zachte afwerking die zacht aanvoelt onder de voeten. Acryl absorbeert en geeft vocht gemakkelijk af, waardoor het bestand is tegen schimmel en meeldauw. Het product kleurt ook goed en is redelijk kleurvast en vlekbestendig. Acryl is echter gevoelig voor pletten en pluizen.
Helena van Brooklynblonde.com heeft een gezellige loungehoek met tuinkleed ingericht in haar tuin onder een grote houten pergola.
Helena van Brooklynblonde.com heeft een gezellige loungehoek met tuinkleed ingericht in haar tuin onder een grote houten pergola.

Tuinkleden van bamboe, sisal, hennep, jute en zeegras zijn allemaal gemaakt van natuurlijke vezels en inherent milieuvriendelijk voor deze duurzame materialen. Natuurlijke buitenkleden voelen zacht en luxueus aan onder de voeten. Natuurlijke tuinkleden hebben wel een paar nadelen die het vermelden waard zijn. Zo zijn natuurlijke vezels bijvoorbeeld vatbaar voor vervaging in direct zonlicht, zijn ze over het algemeen minder duurzaam dan hun synthetische tegenhangers, en absorberen vaak water, waardoor ze vatbaarder worden voor schimmel en meeldauwgroei. Natuurlijke tuinkleden zijn bovendien vaak duurder dan synthetische varianten.

De prachtige klein, maar super fijne terrastuin van Megan van Freshexchange.com. Met een groot donker tuinkleed is de woonkamer sfeer in haar tuin helemaal compleet!
De prachtige klein, maar super fijne terrastuin van Megan van Freshexchange.com. Met een groot donker tuinkleed is de woonkamer sfeer in haar tuin helemaal compleet!

Bekijk ook:
Vloerkleed in de tuin
85x Tuin ideeën
12x Tuin luifels

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate