Van zolder appartement tot stoer loft appartement


Vandaag nemen we jullie naar Tsjechië, naar Praag om precies te zijn. Daar gaan we binnenkijken in een zolder appartement die onder begeleiding van architectenstudio Studio Komon architects volledig verbouwd is tot een stoer loft appartement. Ben jij een liefhebber van speelse interieurs, hoge plafonds en strakke afwerkingen? Scroll dan snel verder naar beneden!

Studio Komon architects is in 2017 opgericht door Lucie Roubalová en Martin Gaberle. Ze hebben een klein team met architecten Bořek Peška en Jana Drtinová en dit stelt hen in staat om met persoonlijke zorg aan projecten te wijden.

In 2021 werden ze benaderen door een klant uit Praag – een eigenaar van een duplex appartement met twee woonlagen, gevestigd in een gebouw uit de jaren ’30. Het appartement bood meer bruikbare ruimte en kamers dan de eigenaar nodig had. Daarnaast ontbrak ook de sfeer en uitstraling, die juist kenmerkend is voor een zolderruimte. Dit was dan ook een belangrijk onderdeel van de opdracht – een ruimte creëren mét de sfeer en uitstarling dat het verdiende.

houten pilaren witte stalen balken

Hoog plafond met grote open boekenkast

De architecten gebruikten de belangrijkste kwaliteit van de zolder, namelijk de indrukwekkende hoogte. Aanvankelijk was de plattegrond van 80 vierkante meter opgedeeld in te veel kamers, waardoor er geen ruimte was om van het uitzicht te genieten. Daarom was de eerste compositiebeslissing om op de eerste verdieping een grote woonkamer te openen, waardoor een ruimte met dubbele hoogte werd gecreëerd die werd geaccentueerd door een hoge open boekenkast aan een van de muren. Deze loopt van de begane grond tot de bovenverdieping.

open keuken wit kookeiland

Zwart blok met toilet, washok en trap

In het midden van het appartement vinden we in plaats daarvan een zwarte houten blok, die er niet alleen stoer en decoratief eruit ziet en als een sculpturaal object fungeert in het interieur – dit houten blok verbergt ook het toilet, de washok én de super mooie trap, die de leefruimte op de benedenverdieping met de bovenverdieping verbindt. Deze oplossing zorgt er bovendien voor dat de donkere hal voorzien wordt van een fijne natuurlijke lichtinval. Op die manier hebben de architecten de oorspronkelijke indeling vereenvoudigd zonder dat er grote constructieve aanpassingen nodig waren.

kookeiland terrazzo werkblad

De volledige zwarte doos is gerealiseerd met stoere zwarte eikenfineer panelen, inclusief de wandbekleding en de deuren naar het toilet en de washok. Zelfs de trap is met hetzelfde materiaal bekleed, wat voor een super luxe en strak afgewerkte look zorgt. Boven op de loopbrug hebben ze gekozen voor een glazen balustrade, gecombineerd met een zwarte stalen frame, dat perfect bij de zwarte houten bekleding past.

strakke zwarte eikenfineer trapbekleding

Beamer en projectiescherm in de woonkamer

Op de benedenverdieping van het duplex appartement is de leefruimte ingericht, het sociale deel. Strakke witte muren en plafonds zijn gecombineerd met een mooie houten vloer, die samen met de originele houten pilaren en steunbalken het interieur die rustieke sfeer en warmte geven van een authentieke zolderruimte.

De woonkamer en keuken vormen met het kookeiland één open ruimte, die visueel gescheiden zijn door het hoogteverschil. De keuken is namelijk in het gedeelte ingericht met het oude lagere plafond, terwijl de woonkamer profiteert van het super hoge plafond. In de grote schuine wand/ plafond zijn bovendien een aantal grote dakramen gebouwd, die de gehele ruimte voorziet van enorm veel natuurlijke lichtinval.

De zithoek is ingericht met een super grote donkergrijze loungebank tegen de grote witte muur. In plaats van een TV meubel, hebben de ontwerpers gekozen voor een groot projectiescherm, die verborgen is in het plafond tussen de draagkolommen, tussen de keuken en de woonkamer. De witte beamer is dus aan de muur boven de bank gemonteerd.

eettafel naast wit kookeiland lange witte keuken lage kasten

Ruime moderne keuken met kookeiland

De keuken is erg ruim. Naast de strakke lage witte keukenkasten tegen de wand, vormt het grote strakke witte kookeiland eigenlijk dé blikvanger van de ruimte. Hoewel de keuken achterwand ook super mooi is geworden, die betegeld is met chique terrazzo tegels. Het kookeiland ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar is ook praktisch ingericht met super veel kastruimte. Let ook op de doordachte verlichting, waar twee stroken inbouw led lampen gecombineerd zijn met en grote minimalistische lineaire hanglamp boven het eiland.

De eethoek is ingericht aan de linkerkant van de keuken, met een Scandinavische eikenhouten eettafel, met daaraan vier witte Vitra Panton eetkamerstoelen.

moderne keuken eikenhouten vloer witte keuken

Slaapkamers en badkamer

Middels de stoere zwarte trap heb je dus toegang tot de bovenverdieping – het privégedeelte waar de slaapkamer en de badkamer zijn ingericht. De slaapkamer en badkamer zijn verbonden via de loopbrug, die zichtbaar is vanuit de benedenverdieping. En vanuit de slaapkamer is er via openslaande deuren een uitgang naar het dakterras.

De slaapkamer is super ruim, en door het hoge plafond oogt het super ruimtelijk. Ook daar zijn fijne dakramen geplaatst in de schuine wand, en hangt er dezelfde lineaire hanglamp aan de rustieke houten balk onder de nok van het dak.

Ook is er goed nagedacht om goed gebruik te maken van de ruimtes onder de schuine wand. Zo is er een lage inbouwkast gerealiseerd onder de schuine wand, en is er in het hoge gedeelte ook een grote strakke witte kledingkast op maat gemaakt. Dezelfde grijze terrazzo tegels die in de keuken zijn gebruikt aan de keuken achterwand, vind je ook op de vloer en aan de wanden terug van de badkamer. Op die manier is dezelfde stijl door het hele appartement getrokken.

zwarte trapbekleding en balustrade zolder slaapkamer dakramen schuine wand loopbrug naar badkamer grote ronde spiegel in toilet badkamer grote ronde spiegel grijze terrazo tegels wand

Fotografie: Tomáš Slavík

Bekijk ook:
10x Slaapkamer op zolder
Dit loft appartement is super knus en chic ingericht!
Modern loft appartement van een jong creatief stel

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate